BABY IA

Lama x hapdate psl baby….skrg kan trend buat shortform aka initial….EE..erra emran.x lupa jgk AF (ihihiiiihi bleh kan tiru tok guru..i kan ank murid u)…kebtlan ms p bank…tgk ada kompilasi artikel2 psl peknen…bonus 1000 nama dlm islam ….gigih la aku beli…tgk2 skit jek..just2 nama2 glamer zmn skrg..start dr situ br diskas nama utk baby…mula2 nk letak IN….gabungan nama aku ngan en suami …IN & NA..tp disbbkan sbb2 yg mau dielakkan …cdgan ditolak 2 bulat suara hahhaha kte reka lain…buat skit penakulan mantic….IN & NA…sbb N kt tgh sm…so kte kanselkan N tggl IA…so initial utk baby adalah IA….aku tgk2 nama cm best..Iris Amani….Insyrah Amani…Iris Alya…Iris Auliya…byk sih kalu nama girl …kalu nama boy cm ssh skit nk cry g senang dan unik..en suami slalu bg cdgan yg kurang bernas..cthnya I**i**m…i***n…wakakak tidak2 td nama adham best jgk….ikt2 aku nk ltk adam tp dpt kt akak aku dl…tp ok jgk kalu letak I**** Adam hehehe tgk la nt…bila dah tau jantinanya..org suka Tanya instic aku…aku x dak apa2 instic tp muka skrg mmg x leh pakai krim apa2…org ckp boy..tp aku jgk suka beli bunga skrg…tp dl2 lg aku suka bunga…so girl ke..ntah…just wait n see…apa yg aku hrp skrg just baby sehat dan sempurna..jd ank yg soleh dan solehah serta berjaya dlm idup…cm mamanya…hehehe perangai buruk ibumu x yah la amk yeee….nk pggl apa pom aku x decide lg ..

 

Aku dah scan week 16…ada skit problem “low lying placenta”…aku pom dok search jgk.agk ngeri jgk kalu smpi trisemester uri x pusing..hopefully uri akan pusing..ingat nk mtk 2nd opinion kt mahsuri bila msk 20 weeks…tp sue plak bg artikel…x elok sgt scan slalu…yg direkemenkan 4x spnjg peknen…so tgk dl lah…sbb kalu ikt appointment klinik gomen nt 7 bln scan lg…mabuk2 pom x discovered penuh lg….dok muntah2 lg….perit sih…tp x pe lah..at least bila skt ..terhapus dosa2 kecilku

 

Sok 1st kuliah aku utk sem ni…abs la ms utk berpoya2….chatting..mkn …tdo….itu rutin aku ari2…tp keje aku sume aku bleh siapkan..x dak aku nk kacau idup org…org yg kacau idup aku ada….eh lupa mls nk beremo..hahahha ntah cukup kesal ngan situasi opis skrg…dah x bleh nk berlbh kurang ngan kwn…main ikt emosi sendiri..ntah aku pom bkn perfect….tp aku x penah nk p cucuk org…x penah nk jthkan kwn.dan x penah nk expect too much kt kwn..…apa2 hal pom alhamdullilah sume keje aku dipermudahkan…kalu ada yg slack2 skit pom..2 adalah dugaan yg dtg melanda….bak lagu nasyid ‘sekeping hati di bawa berlari…bla bla bla c/o tp jln kebenaran..x akan selamanya sunyi ..ada ujian yg dtg melanda …ada perangkap menunggu mangsa”…dah tua2 ni sume jd emo.jgn simply judge org cm 2 jek…tp 2 sume hak msg2 ….x kan aku plak nk control emosi org…emosi aku pom x terkontrol..yg penting kte sm2 saling ingat mengingati…

sesi stress akan bermula

en suami mau outstation sok ke UMP phg..mula la aku angin kus3…..hanya rg2 yg dok umh mertua + jd mertua yg x mesra alam sj yg phm perasaan ini….utk menantu2 yg mesra alam + slalu beramas mesra ngan MIL ..no big deal la…

aku mmg agk kurang survive dok umh org (aku penah terkeluar statement kt en suami..ms 2 tgh beremosi lbh skit “dah la menumpang umh org”…sbg blsannya aku kena perli…”umh mak , umh kte kte jgk….tp 2 umh dia mmg la dia selesa…aku ni yg br dok ..x kan suka2 nk buat cm umh sendiri”)….just imaging..aku dr form 2 dok hostel..blk weekn 2 mgu skali jek…even maktab kt kg raja jek…20 min form my home…form 4 p tepeng…yg ni lg jarang blk..matrik smpi ke U…tp ms dok U aku slalu blk…kdg2 almost everyweek smpi bak marah…”cukup2 la blk ..dok study kt sana elok2″ hahahha sbb dia x larat nk p amk aku subuh + anta blk after magrib naik bas..

aku rs x sbr nk dok sendiri.. dah lama x feel golek2 dpn tv..aku tgk org lain selamba jek buat dpn FIL + MIL…aku rs agk x sopan…sbb 2 aku xbuat…nk bukak fridge amk food pom aku tkt..kalu berani amk pom time btl2 x leh thn…nk2 dah peknen ni..time mulut payau…nk cr smthing buat mengunyah…kalu dl …haram aku nk nuka fridge…sahkan nk msk….skrg ni dah berderet2 wishlist menda yg aku nk mkn…tp x dak peluang nk msk…achewah..cm pandai sgt msk..tp mskan sendiri lg sdp kan…yg lwk last month…x thn sgt nk mkn smbl blk ..kul 10 mlm aku p msk umh sewa dl….feel abs u…even sambal bilis koboi jek..goreng2 bilis + kentang…pas tu buat sambal…

sib baik weekn ni ada ari sukan..at least 2 hr dah save…bygkan ms en suami p kl…5 ari aku dok bertapa dlm bilik…cmne lah aku x stress…last skali en suami blk aku tarik mulut…aku nk mrh bila dia bleh outstaion tanpa pkkan aku nk  tgh sakit…ada bleh bestpren yg x reti bhs(+en suami yg x reti jaga ati wife dia jgk)…bleh plak nk p outstation tggl wife tgh skt…blk dr klinik siap kalut cr roti, nk bwk bekal mkn tgh jln…bestpren soh…aku bersbr la….telan je lah…nk buat aku meletup..pttnya blk ptg ahad…bleh plak extend blk sok..sbbnya nk shopim..tp tipu yg lain ada hal kt putrajaya…adusss…ada jgk bestpren cmni..x phm condition kwn2 yg dah ada family…bkn tggl keta je kt umh…tggl ank bini jgk…nt dah kawen, rs lah sendiri…nk2 dok plak umh mertua…dusssss

cpt la umh siap…dpt CF cpt2…aku dah x sbr….duit pom makin susut dok mengarut..corelle, corningware….pokok n bunga sume dah semai..lwk kan umh x siap lg..poko2 sume dah siap…pokok limau, keladi n ntah2 apa2 lg…MIL dah semai rdah 7 pasu..kami beli pasu jek..yg lain MIL buat…kt kg pom dah ada 3 pasu..pokok mini ros+pokok daun kaler merah=aku beli kt mpkb…dan pokok tulip..jgn x tau my ma tanam tulip keh3…dsc05410

dsc05415

 

dsc05414

nk chow..nt sok sy hapdate pic umh..yg mgu2 kami p tgk progress

konflik….

idup ni penuh ngan konflik…cm cite spa Q hehehe see bila type menda mengarut tgn aku laju jek…bila buat notes..gle slow2..dasar bdk nakal tul..

konflik akan timbul bila menda kecik yg supposednya x dak isu berbangkit…tp bila ada kaki cucuk (yg ni andaian liar aku, blom terbukti lg kesohihannya sbb 2 perlu potong ..maapkan sy sekiranya sy slp)…ada plak yg pandai2 nk tlg jwbkan …kira baik la nk tlg jwbkan tp yg slpnya bila kte x phm situasi sebenar dan mslah sebnya…dia x tau apa kes b4 ni..ntah apa2 pom menda dah jd..ni 2nd time nama aku tercemar di mata depa….kali ni perlu bertindak kerana keadaan dl x sm ngan skrg…dl nama aku brk…tp aku rs depa ms 2 lbh rasional …tau mana yg btl n slh…tp kali ni..emosi melbhi segalanya..

bila jd mcm ni….automaticly kte akan bermuhasabah diri…kes dl jd bila aku berdiskus dlm dwn xm…diskus weh bkn meniru…soalan esei cmne nk tiru..b4 ni zmn sek aku x penah berdiskus dlm dwn exam..dlm dwn kuliah time kuiz or mid term slalu la diskus2 ngan depa ni…tp exam2 bsr dlm dwn x penah lg…bila rekod ini dipecahkan- diskus dlm dwn xm…bkn diskus sume soalan bleh kira bape point…(lgpom menda2 cmni buat at ur own risk)..kalu x lulus jgn blame org ni tiru sy sbb 2 dia lulus…bla bla…sendiri mau pk …tiba2 bleh pop up kt org ats…aku lulus sbb meniru huhuhu sgt sedis…cm usaha kte selama ni sia2..lulus sekadar meniru..kte pttnya reda apa yg kte dpt…dah tertulis 2 rezki dia…kalu bkn rezeki kite dok study tunggang langgang pom kalu tuhan nk uji kte …x nk bg lulus lg…kte kena reda…kte kena pk may b tuhan dah aturkan yg terbaik utk kte…at least kte dah usaha…bkn nk mengungkit tp nk ckp tiap kali aku try nk buat jht..mesti kena bls cash…setiap tindakan or perckapan kte ..kte kena pk 2x sblm buat..

sejarah berulang…achewahh ..aku jgk degil..org soh pndah x nk pndah…tp aku pom pelik nape ada org nk cr psl ngan aku…kes began time last mee*ing techn*cal….org2 yg x dak dlm meeting 2 jgn pandai2 nk buat conclusion apa….dr pemahaman aku…perpindahan ni bleh hold dl…sbb x dak kata putus bila nk angkat2 brg ramai2…yg ni aku x kisah….en suami dah janji nk angkat brg aku…dia yg slalu dok tanya bila nk angkat brg ..aku jek degil nk lengah2…bila dah kena br nk terhangguk…see aku br nk buat jht skit nk lengah2kan pndh..lgpom x dak org nk overtake lg bilik kt sana…aku pom skit pom x berniat nk claim…apa sgt la claim 2 bandingkan ngan elaun2 lain yg kte dpt 2..aku tau aku menumpang kt sana…tmptku di sini ..smpi ms aku mai sini jgk…aku tau aku hanya semut merah mana nk lwn gajah…just blom lg msnya…tp pangggg aku terkena lg…sia2 je kena cop bdk nakal…x ikt ckp b*s…

moral of the story (tiap kali ada story mesti ada moralnya…tp x penah nk amk sempadan..dok ulang jgk)….kte kena berhati2 dgn kata2 kte…kalu sm2 kwn yg agk baik…bleh la main ckp lps…tp kalu ngan pihak atasan ada certain thing even betul pom..tp ats dasar kwn2 kte kena rahsiakan….perckapan, rungutan kwn2 ni biasanya hanya lah satu keluhan pd waktu 2…waktu tgh stress or emo…nama pom kwn2…kt mana lg kwn2 nk melepaskan keluhan…so amk 2 hanya sebagai “sekadar mendengar” atau “sekadar mengetahui”…jgn kte pandai2 nk g smpikan kt org…kalu kt kwn2 jgk x pe…ni kt pihak luar, org akan pk lain…so jd lah muslimah solehah achewah.,..ibu yg mithali…jgn dok wak jht lg….jht skit2 takat p bank waktu keje x pe kan….bleh cover blk waktu ptg blk lwt or waktu ada aktiviti weekn hahaha

so tindakan aku lps ni…p mtk maap yg org yg sblm ni aku terlps pandang (b4 kejadian ni, aku x terpk hal ni)..aku terlupa yg aku hrs mtk maap pd org yg aku pttnya mtk maap awl2 lg …dia x b’slh tp dia terheret sm mendgr aku meninggikan suara…ni la 1st time sepjg 5 thn keje…aku bersuara time meeting n tertinggi skit tune …x sangka plak rentetannya jd pnjg…nk wak cmne ms 2 hormon x stabil+rs ditindas…temperature asyik up jek…so pandai buat…pandai la tanggung…terlanjak perahu bleh diundur…terlajak kata uhuhuhuhu memakan diri…

aku ditag…

diriku telah ditag oleh cmah…tp playerlist i sume lagu lama2…sgt mls nk download lagu br…dan enchek landak x lyn lg order lagu aku…hehhee oopss iklan skit…bila aku bc blk entry lps…byk typo error…aku mmg mls nk double cek…dan aku jgk suka buat typo error..dlm thesisi mmg every perenggan ada typo error….ni sesi refreshment b4 buat soalan final….hohohoo nk abs dah sem ni….

 

Steps to answer this tag,

1. put your iTunes, Window Media Player, etc.. on shuffle

2. for each question, press the next button to get your answer.

3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.

4. tag 10 friends.

5. have fun!

******

If someone says ‘are you okay’, you say?

What goes around come around by Justin Timberlake [dlm ati …tuhan tu maha adil..satu ari polan2 ni mesti kena bls jgk  P ]

How would you describe yourself?

I’m not a girl and not yet a women by Brtitney Spear [ P ]

What do you like in a guy/girl?

Ayat-ayat Cinta by Rossa [poyosss]

How do you feel today?

Masih  aku terasa by gersang [kahkahkah…nak mai keje td aku lyn lagu ni…dan 1 lagu jek dlm hotfm…tema lagu2 cinta…dl dok tmn sena x dan pom dgr 1 lagu..dok arau dan 1 lagu…nt nk pindah kuala perlis dan kot 3 lagu]

What is your life’s purpose?

Hero by mariah carey [ni la lagu motivasi ms dok mryt n dok kt tepeng…asl time nk mitivaed diri nyanyi lagu ni…time english class pom nyanyi lagu ni]

What’s your motto?

sampai ke syurga by faizal tahir [cm x dak kaitan jek]

What do your friends think of you?

Big girl by emilia [ni lagu zmn lower form tp kena ubah cute girl in a small world.. ]

What do your parents think of you?

pagi yang gelap by gelap D

What do you think about very often?

Someday by Sugar ray 

What is 2+2?

Menjaga hati by Yonie & Nuno 

What do you think of your bestfriend?

25 minutes by MLTR [ lgu ni ari2 aku nyanyi ngan nazuha time prep wakakaka]

What is your life story?

Dilemma by Nelly 

What do you want to be when you grow up?

Cinta  by  Melly Goeslow / Kris Dayanti

What do you think when you see the person you like?

u make me wanna by blue

What will you dance to at your wedding?

poco2 bleh hahhaha Hold me tonight by Angel One

What will they play at your funeral?

aku nk family n ank2 aku bckan aku yasin n berdoa la wehh

What is your hobby/interest?

lagu sek ren….”kupetik bunga mawar ku letak dikepala …ku jalan sini sana..harum wangi baunya” hobby dlm angan yg blom di implement lg hhaha gardening

What is your biggest fear?

kenangan terindah bt samson [tangkap leleh u kalu time sadisss]

What is your biggest secret?

Biarlah rahsia  by makcik ct 

What do you want right now?

Aku masih disini by XPDC

What do you think of your friends?

Apa saja utkmu by KRU

What will you post this as?

in da club by 50 cent [lagu tgh dgr skrg]

 

yeahhhh…tambah x aku buat sume ni hehhehe..kalu buat soalan testing dah siap 1 soalan siap ank2 dia skali hahhahhah

dan sy ingin mengetag…

1. norsuriya

2. teduhkasih

happy tagging

i’m turn to 28…

 

sy sdh 28 thn…sudah tua rpnya…tp perangai msh mcm bdk2….sbb bdk2 …bdk2 ini menyelebrate besday sy skali dng besday en mijie yg jth pd 10/2…ptt plat keta dia 9280…sy pom teringin no plate pakai no besday 7281…cun kan tp mlgnya tlh disabatoj oleh kwn baik sy…yg mengelirukan sy sms sesi memilih no plat…time tu dia ckp dah x dak..pdhal dah ada…x pe lah….nt nk beli keta br nt …lg 5 thn …aim lps bg mkn ank ikan kelisa hahha

dsc054491

ni kek yg disumbangkan oleh kanak2 riang ini…..siap tanya..”pn bila nk goreng mee bg kami mkn” wadus2 tgu sih…nt teratakku siap…bkn kata mee …segala mak nenek sy akan msk..

dsc054452

dpt jgk hadiah ini…..pandai bdk2 ni soh sy menabung….sy akan menabung utk membyr sume hutang2..

 

 

dsc05460

hadiah istimewa tentu lah dr en suami hahhahha….hsl godaanku beberapa bln lps….ingat x dpt dah sbb aku merajuk aka memberontak sbb satu case….berlaku sedkt keslpan dlm case yg aku amukan kali ni….maap la ye bang…diri ini insan biasa…penuh ngan syak wasangka …even slalu remind dlm ati …syaitan mmg suka isteri yg berprasangka tp nk buat cmne…ati ini x leh nk lari dr perasaan itu…sy dl kan bercita2 mau menjd detective…suka sgt siasat case…jwan yg berbau penipuan mmg cpt aje sy bleh detect…pengaruh dr buku cite enid blyton n sherlock holmes ms sek ren…lom msk lg siri ting 4 di sek sri kenanga…sri melati…sume sy dah khatam hhahha …

sy dpt ni…hehheh sebentuk cincin platinum …rega nay biasa2 jek …mula2 sy plh yg murah tp en suami soh pilih lg,,,sy ter up skit harga…x pe lah menda nk pakai smpi bila2…mhl skit x pe lah yeee…..tp smpi skrg en suami x wish….sungguh x romantik….sume nk kena phm sendiri….pastu mkn kt rasamas…jupe one family yg sy sgt muskil kisah idupnya….ntah…sy x tau nk ckp kesian ke pdn muka kepada si mangsa …

dsc05462

cincin ini tiada lg di jari sy yg cun ni sbb size yg ada adalah size tipikal wanita2 mesia…sy adalah model US, so sizenya perlu di alter….slm ms 2 weeks br bleh pick up huhhu….sbb pembelian 500+ dpt lucky draw…hadiahnya earing, pendant, gelang pearl…sy x nk earing sbb sy x tindik kt telinga…so i wish i dpt pedant…sbb en suami yg belanja sy soh dia plh….tup2 dpt jgk gelang pearl..sy merayu2 kt promoter 2 sy nk pendant hehhee tup2 dia bg …pendant white gold…ada batu ruby..trepat dgn koleksi sy…sy dah ada set delima msk …bhs org tua tul….tp lubangnya kecik sgt…harus beli rantai br hahhaha next year yee bangg…

thamx to all fot the wishes, gift n celebration…moga aku semakin tabah dan matang dlm meniti hari2 mendtg..dan dipanjangkan serta dimurahkan rezeki…dan bahagia selamanya…aminnnn..

fast hapdate!

kekonon buz lah ..buat fast hapdate…

1- i’m peknen 14 weeks …. 26 weeks to go…hopefully sume slmt ke akhirnya smpi melahirkan baby yg sehat, pintar , cute, soleh/solehah dan sempurna…still tgh mabuk2 smpi weight loss 2 kg…due to my condition..mata asyik mengatuk jek..kul 10 pm dah nk tdo …bg solat isyak kul 2, 3 pg… ngan skt2 urat lg… cmne la my ma bleh berank 8 org n org lain tergamak buang baby..

2- i’m also part-time master student yg dah running out of time…timeframe utk master dah ke hujungnya next session complete 5 years warghhhh help me…aku dah x motivated dah ..pdhal tggl 3 bab lg…bab 1 n 3 dah cukup….supervisor dah lama xjupa…. dgr  cite nk p cambridge further PhD akhir thn ni…co-supervisor pom dah kt aussie…skali skala tanya khaba..lastest khaba dia memberi satu kata keji ” u ingat delay2 siapkan master u bleh convert jd PhD ke:” uhuhuhuu sungguh tajam kata2 itu…akhirnya siap 1 sub topik utk bab 2 keh3…..sape lg nk bg kata2 pedas …next week siap lg 1 subtopic hahhaha

3- sem dah lama bukak tp aku still dok berpoya2…blog hopping….siap buat blog br hahahha sbbnya aku ajar dua2 subjek 2nd half…..x tau la betapa hecticnya idup aku bila batton dipaskan kt aku…..tiap2 ari ada kelas

4- telah dihalau ke kuala perlis tp till now aku x pindah…still x leh cope dok sana….panas berdering2 smpi nk terbakar kepala otak.. dok sana half day pom aku dah collapse …x tau la kalu full day…bg lah sy merempat dl kt sini smpi org2 yg nk amk bilik ni blk

5- 7 feb 2009 umoku genap 28 thn….dah bleh jd woman but i’m a girl and not yet a woman….still nk me”rebel ” x tentu psl….sjk peknen, temperature aku cpt naik…aku ssh nk mrh sebnya…tp lately byk sgt menda yg nk buat aku mrh…kt umh x pyh cite lah…1st time aku bersuara dlm meeting dgn tune yg agk tgi…bila tune dah tgi pitching pom lari lah huhuhuu sbb 2 aku x suka nk tgi suara…mesti pitchingnya pom lari…n sume terkejut hahhaha hasilnya dpt desktop br hahhaha sorrylah sy x bermaksud tp emosi x terkawal ms 2 hhuhuuuu thn ni x tau ada gift ke x…ada lg ke org nk bg sekuntum mawar merah, tudung or rantai hahhaha kenangannn

6- feel uncertainty… found during blog hopping “The happiest people don’t have the best of everything. They just make the best of everything that they have. ..Live simply…. Love generously…. Care deeply….. Speak kindly….

7- nk cukupkan jgk 7 keh…ni kan no peberet…selain hb lahir, ni jgk no jersey beckham dl…kalu ingat beckham …aku mesti ingat erin …yg meraung dlm wing time beckham ckp nk kawin ngan victoria ms form 5 dl hahaha sy tinggalkan dgn sebuah lagu dr alleycat hhehehe paragraph 2 je pom yg meaningful…yg lain tiada kaitan

Setahun telah berlalu by alleycats
Gurindam dan irama
Tidak lagi ku hiraukan
Setelah api cinta terpadam
Apa yang tinggal kini
Hanya sisa kesal kelmarin
Menjadi simfoni mendayu
Pada setiap malam minggu

Setahun sudah berlalu
Februari muncul kembali
Dengan kehangatan semalam
Tanpa ku sedari
Ku petik mawar merah
Ku tulis sekuntum puisi
Tapi sayang pada siapa kan ku beri

Kesepian memaksa
Ku lihat wajah di cermin
Terpandang aprut di muka ku
Bekas cinta yang lama
Apakah tidakkan hilang
Kesan cinta yang terus mendatang
Bermain di jiwa ini

hi

hi…my new home gantikan http://aziya7.fotopages.com page utk tatapan umum muhehehe

bak kata puya hijrah itu satu perjuangan, FP kan penyumbang kpd israel…so kte kena boikot mana yg ptt…selagi ada alternatif…nk boikot fastfood restaurant mmg ssh….just bleh kurangkan frekuensi p mkn sana tp yg ada alternatif 2 kte kena lah cuba gunakan..bila ckp kt enchek landak menda dia…dia bleh jwb “eleh window yg ko pakai pom yahudi punye” hhuhhuhuhu…yg ni x dpt den nk tlg ..x pakai window nk pakai apa…nk kena tunggu wenn develope window utk org2 islam 🙂

mula2 cr tapak ingat nk buat blospot ..nmpk more friendly tp still kena godak n sy sgt mls nk menggodak menda2 it ni….so pakai la mana yg dah biasa….so here i come ….https://danbintangberkelipan.wordpress.com