Tag dr momma ummar..

Instructions:- -Go to your photos folder in your computer. -Go to the 6th folder of photos. -Go to the 6th picture in that folder. -Put the picture on your blog and description of it. -Invite six friends to join the challenge. -Link them in your blog and let them know they have been challenged. This is 6th picture in my 6th folder!

dsc053841

ini adalah guppy hasil copekan dr ternakan sarah…sy amk mereka ini di usia kecik lg…x bsr2 pom lg…blom berank pinak may b sbb msh remaja..

ini adalah percubaan kali ke 3 sy membela ikan…1st time ms kt tmn mhbbh ..lps buat beberapa research melalui forum2…ikan yg x perlu filter n sume mak nenek adalah sword tail n guppy…sy mengambil keputusan membeli sword tail…feeling ala2 membela goldfish…hahhaha mlgnya sekor mat…sy pom beli sepsg lg…disbbkan psgan yg x balance…x smpi seminggu dah mati…abs percubaan kali pertama…percubaan kali ke 2…guppy dr maria…yg ni lg kronik…satu2 mati …ada sekor mati terpijak ms nk salin air…adei….

ni kali ke 3…harap2 lama…sbb mereka ini ramai pembela angkat antara pakcik tajudin dan azmi yg memberi gasa karbon monoksida hsl hembusan asap rokok mereka..

sy mau mengetag hehhehe

1. mummy faheem

2. lovingnemo

3. cikimah

4. pn puya

yg lain dah buat kot hehhehhe

huhuhuu

ari ni sy buat montly cek peyut….hemoglobin sedkt trn..sy masih mabuk2..cmne lah nk mkn byk…so cik misi soh saya tamb mkn zat besi 2x sehari uhuhuu…pas tu sbb ari 2 kena wat test BSP…kena buat lg skali utk monitoring…adeii…penat nk jaga diet..dah la food yg manis2 yg bleh msk tekak skrg..BSP will be done lusa..

kena tgk blk menda2 psl BSP yg study dl..sib baik aku sln..gigih x…siap ngan menu2 yg direkemen ….mlgnya x leh mkn nasi ..mkn protein n buah..buah pom x leh yg manis….kejayaan aku buat BSP ari 2..hehhe menunya adalah ..pg b4 p test kul 8 am-sekeping roti hi fiber +tuna…air harus plain water…lps test mkn roti hi fiber 2 lg…p test kul 12 pm.lps 2 br mkn seketul ayam kfc n coleslaw + jambu batu…test kul 5 pm..lps 2 pom belasah kfc lg seketul..pastu test kul 9 pm….lps 2 melantak ns lah….peritnya nk ulang menda yg sm nih huhuhuu roti hi fiber sgt la x sdp…lps ni nk beli roti biasa2 je lah huk3..

x smpi 100 ari pom lg ticker…shopim ngak abs lg….hajat di ati msk umh br nk pulun beli…cpt la siap umh…beam2 utk pagar dah naik…best2..tp jln plak x turap lg…msh berbatu kerikir itam uwaaaaa…ati sy juga sdh berada di kg yeaaa…bleh mkn mcm2…sy akan berada di kg semgu spjg en suami bermain sukan di kuantan…

25 Random Things…tag dr pn puya

sdh lama berutang tag ngan pn puya…ingat pulun marking last week…this week dah bleh concentrate writing ..mlgnya ada lg 1 bundle uwaaaa ini membuatkan sy down dah mau melaghakan diri huhuhu 

Rules: Once you’ve been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it’s because I want to know more about you.

 

1. sy ank ke 4 dr  adk beradk …1 family yg agk bsr.

2. sy dilahirkan di HKL….dl arwah bak memulakan kerjayanya di KL….sy kira ank terakhir yg lahir kt KL…ms umo sy 5 thn…arwah bak mtk tkr ke kg..mau settle down di kg..

3. Blk kg…kami menyewa di kg raja…smpt dok 2 umh sewa..sy msh ingat umh2 itu…adk saya yana pom smpt dilahirkan di umh sewa itu.

4. sms menyewa…arwah bak buat umh sendiri ….assist je lah bersm tukang2 umh….bak punye shift keje…sehari keje sehari off..so keje selang sehr..ms off 2…sy bersm bak naik motor p buat umh kami kt kg baharu….sy adalah peneman dia naik motor…p awl pg..pg2 tu sggh psr pg…beli kuih2 buat bekal (no wonder sy suka kuih2 org tua -> pengaruh dr bak) ptg blk….bila blk sy menyanyi2 di ats motor hehhehe no wonder suka menyanyi…bakat di asah dr kecik.

5. umo 6 thn ..dah bleh dok umah sendiri…sy pom memulakan persekolahan di tadika kg bharu…ms nk msk sek…mak sy berank kecik (adk sy la 2)….bak plak keje…makcik sy yg  anta…lps2 byr yuran …dia blk…tabahkan sy..tp lps 2 sy ingat ada jgk percubaan sy x nk p skol…tp ma sy garang…sy lah jgk..

6. kami dok umh 2 smpi skrg….umh yg dibina dgn penuh kasih syg..ma pun x kan tggl umh 2 dok ngan ank…kenangan ssh senang ngan bak..penah renovate skali ms blk dr kemaman…sbb sume dinding dlm kena mkn anai2..

7. sy bersek ren doi sek keb kg baharu..dan sy adalah otai di situ hehehhehe jd pen ketua pengawas…siap ada gang sendiri…tiap2 thn berubah …ms darjah 2 nama group Puteri selendang putih hahhaha darjah 4  mira edora…sume pengaruh cite…till now sy still keep in touch ngan diorg…jaa, yusni, nik ida etc

8. mula2 sy bersek men di sek men tg mahmud…kelas arab u hahhaha 1KA1…pakai bj sek tgn cekak sbb kena ttp aurat…sy sgt fail bahasa arab…slalu kena point kt ustaz or ustazah bc kt dpn….kwn baik sy ms sek ren, jaa pom dok sekelas ngan sy..tp ms akhir form 1…mak dia meninggal so dia kena dok ngan abg dia kt kerteh…tggl la i bersm kwn2 lain…kwn sy adalah wenn (ms ni dia jht ngan sy…dia jg slalu buli sy ngan ziha …biasalah awl remaja…hormon x stabil hahahha) kwn2 sy lg…nani, ipah, zana boya..n bdk2 kelas SE..sm gang ngan nik ida.

9. sy n wenn ada kisah ngeri ngan nani…dia telah membawa kami drift dr tol highway sri kembangan smpi ke kl….pakai honda city nya..gara2 penunggang motor yg emo kejar kami…ini serius (ikt intonasi ming2)…sy x kan lupa smpi bila…p langgar lampu merah sume…alhamdullilah slmt…motor 2 ilang jejak separuh jln…tp kan wenn tiap kali kte nk wak jht mesti kena byr cash…kes ni jd sbb kitorg kuar dr kolej kul 12 mlm….dan ada percubaan mau ke ladies nite @hard rock cafe….hahhahaha last2 mkn kt uptown jek…kisah2 percubaan melakukan kejhtan biasanya berakhir dgn mkn2 di uptown bersama mondok2 sebsr kucing huhuhu….tuhan mmg sygkan kami…x mo kami merasa menda lagha cm 2 sume.

10. ms form 2 sy dpt twran ke MRYT-MARA besut…nape form 2…sbbnya mktb x siap….isi borang utk form 1…tp ms form 2 br msk..lps dpt surat sy trs x p sek hehhehehhe  kt mryt, sy ada gang nama 7N….sbb sume start ngan huruf N …ye lah, diorg ltk stdn ikt alphabet ..so kami dlm 1 dorm…nazuha, nafisah, nihayah, noor azhani, noraizah n naz adliana qistina…kami dr pelbagai daerah di KT…..noraizah aka norli org kuala berang…mmg teruk la kena kutuk bila ckp psl dialek2…

11. kt mryt gang kami 2nd ngetop..kalu jd gang paling ngetop glamer sgt…kami jgk bersih dr mslah2 disiplin…cuma bergaduh ngan junior yg jeles kami order mknan kt tepi pgr hostel…main jerit2 kt makcik kedai mkn tepi pgr…nt dia dtg anta kt pagar 2 hahahha..ngan ha je lah maintain bercalling2 yg lain nmpk cm bz…

12. lps pmr…sy ke mrsm tepeng…sy menangis2 x mo ke sana…mesti sy dah x jd otai lg..kena dok ngan org2 genius…dok mryt,,dlm 1 batch …ranking sy x penah lbh dr 20 (riak2)…mesti dok tepeng ranking bottom 20 uwaaaaa..p la jupe pengetua mryt …sy mau stay sini…dia x bg ..dia ckp p lah…itu persaingan yg baik …p lah sy ke sana

13. kt sana sy mmg gang biasa2 sj…tiada org kenal…ye lah dok ngan genius…sume mantop2…org2 kl..ex2 mrsm yg ngetop2 lg…ms form 4 aku beroomate kan hasnur…dah jd doc skrg….sume kwn2 aku kt tepeng 1 barch jd doc, eng n lect…2 org je jd cikgu..ada skit acountant n pakar it dlm 20 org kot… hasnur bdk baik…siap jd LPP..bila jd LPP mesti dpt bilik sorg so ms form 5 sy beroomatekan mcNa..mcNa ikt sy smpi ke matrik n ukm…dia lah slh sorg jd cikgu bersama liha..

14. kt tepeng sy x dak gang yg ttp….gang ada 2…dlm kelas bergang ngan yuha n nadiah…alin, balkish gang sehomeroom..pas tu gang di wings….mcNa lah…pastu nini, niza, erin etc..

15. sy lulus spm with flying colours…hehhehe adk beradk sy x dak lg bleh pecah rekod sy (ayat riak lg)…dpt intebiu jpa..ms intebiu dia soh plh nk p jerman org japan…dua2 sy tolak…ms 2 sy emo…sy x nk dok jauh dr famili..sy pk kalu apa2 jd kt famili sy..sy x smpt blk..x dpt nk bersama…sgt la x matang pemikiran huuhuh…tp smpi jgk surat offer ke jepun..adus kena buat persediaan kt UM 2 thn…bak n ayahsu n cik su…gigih memujuk dan menghantar sy ke UM….smpi sy kaunselor plak buat sesi memujuk bla bla..ni bgs bla…sy ckp sy x mo…sume brg sy kakak sy yg packing…ms 2 sy dok kolej pertama…sy berkeras x nk register…blk la kami ptg 2 jgk hahhaha teruk tul aku dl

16. sy pom msk matrik ukm…amk biologi..ma sy nk sy jd doc..sy mmg lalang…x dak cita2 …sy ikt jek….bdk2 matrik induk biology dlm kepala haruslah menjd doc…tp sy mls..ms 2 sy sm tutorial ngan hasni n na (na jgk …2 yg sy rosak)…kalu sy ikt hasni yg rjn mesti sy dah jd doc…x pom ikt dot…tp dot study, sy tdo hahahha…tp sy x regret x dpt jd doctor…tp sy x mo bersalin ngan doc amirul uwaaa..dia adalah classmate sy

17. sbkan sy lalang…nk amk medic pointer x ckp…sj jd aimless…x tau nk jd apa…p amk course dietetic (en suami gelak bsr bila sy cite)..tp sy amk 2 weeks jek…then sy tkr course ke eng…slps discover apa kejenya si dietetitian , sy jd x berminat even org ckp bleh buat duit…sy plh yg nk enjoy sj…akhirnya sy berada di ukm selama 4 thn ..dok kolej ungku omar…sm kolej ms matrik..uncle kamal dah kenal sgt hhahaha

18. sy tkr course dgn sokongan moral wenn membawa sy berjupe orpg opis kejut..tq wenn..sekaligus msk gang dia…gang2 matrik kajai dl…kali ni gang sy nama NO MERCY….selalu memenangi sume game yg dibuat di peringkat koleh…hahhaha main win, lose or draw pom bleh menang :)..gang kami adalah wenn, jihe, zarin n  dareq..sume dah berumhtga dan berank…aku on the way…wenn in progress hahahha

19. dkt kolej kami selalu berkolibrasi ngan gang2 kro…..br mantap perpaduan…diorg aktif slalu jd pengarah program..kami jd ahli2 biro nya…itulah rahsia kami kekal di kolej selama 4 thn…walaupun kami pemalas, kroni punye psl mesti dpt…diorg sume gang letrik…1 sorg je gang mechy…so kt fak sy ada gang mechy yg lain..semestinya keenam2 pompuan melayu terkahir…dia thn 3…sy bersahabat baik ngan ali n sene…bila final year br la ramai kwn lelaki yg close cm si sawi, mat buburang etc..sbb kami style smpi ms msk kelas…abs sume kuar buat hal msg2 hukhuk

20. abs ukm..sy hanya smpt menganggur selama 2 bln lbh…dpt offer unimap….at the same time sy dpt master ukm…sgt kompius sbb register master dpt b4 offer letter unimap..ms 2 dah intebiu…my ma soh register master…tp sy x dak sponsor…rs cm mengusahkan org tua…sy ikt kata ati cm dpt unimap hehhehe sib baik dpt…bermula lah kerjasaya sy sebagai pendidik…org mls harus mulakan kerjaya dgn keje gomen…asl gaji tgi setimpal dgn kemlsan..dok kilang gaji byk tp penat..kalu gaji skit lg la penat

21.  ms keje ni…bln 12 angkat ank ikan…beli sume wishlist ms blaja…digicam (dl ali sgt jaki ngan digicam dia) hhahahha

22. kisah cinta nk kena cover jgk ka…mls lah … lelaki yg jupe ms zmn blaja n praktikal hanya smpt singgah sekejap…ada yg sy x suka dan dia x suka sy hahhaha tp yg x bleh lupa lawaknya bdk praktikal…lawak kan zana..ms paraktikal sy berkwn baik ngan linda..smpi skrg bercite psl umhtga n ank (nk jgk sbt nama awk hehhehe)

23. setelah 4 thn bekeje br sy bertemu jodoh….setelah beberapa kali sy ditinggalkan dan sy menge’damn’kan org…kira sy smpt anta my parents ke mekah n smpt menghulur2 tolong siorg kt kg..allah dah atur idup kte ngan smpurna..

24. lps kawen 5 bln br sy preggy…kira lmbt la dr kakak n abg sy…diorg sume ala2 bunting pelamin..nk buat cmne rezeki lmbt..dan mlg skali miscarriage…tuhan nk menduga…dl sy risau jgk bila lmbt preggy…walaupun x dak tekanan yg bsr..hanya dr makcik2 penyibuk di kg..sy bc forum..mcm2 ilmu yg dpt…sy amk yg sy mampu buat..sy kan pemalu….just amalkan surah al imran (ayat berapa lupa plak…kertas  yg tok guru bg dah ilang)..pas tu sentiasa bersedah..tiap kali nmpk tabung kt msjd..mesti ltk..smpi sy nazar kalu dah lekat nk ltk beberapa psg  kain telekung kt masjid…alhamdullilah dah settle…

25. lastly…sy x sbr nk tgk baby…tq k’ana…doakan baby cute, comey n sihat …bila tau cite dynaz…sy akhir pegang peyut jek …tkt…hopefully sume nya slmt..dan umhtangga ami aman bahagia di bawah lindunganNYA…amin

abs 25 point…sy x dak kwn nk tag smpi 25 org…sperti biasa …tag list sy

– lovingnemo

– cikimah

– en landak

– pn nojie akak momma ummar

buat jgn x buat

Tag dr enchek landak

landak akak teruna hot telah mengetag aku…oh yeee..aku ada 2 lg utang tag ngan mama puya (25 things yg describe myself bla bla….) ngan tag momma ummar…nt sy buat yee…mgu ni sy dah cukup 6 bln yeeeeeeeee….dah beli 2 psg bj baby..tp kaler putih ada gambau2 kaler kuning…sgt kompius nk pilih kaler even geram gle tgk bj cute2…ni sume sbb x tau gender lg…n sy dtg bootie n mootie (cmne ntah eja) serta kasut baby dr k’awin…souvenior dr bandung …thanx…awl2 lg dah dpt gift utk baby….moga2 baby sentiasa dimurahkan rezki…

aim sy utk mgu ini adalah menyiapkan sume keje2 marking krn next week sy mau menulih..yee ..sy telah menabur janji2 manis kt supervisor sy…mau menghantar thesis by june…smpt x nih uwaaaaaaaaa

P/s: sape yang kena tag, sila copy and paste soklan di bawah dan masukkan ke blog anda serta jawab dengan tenang
my family n my life

1. What is the most important thing in your life?

2. What is the last thing that you bought with your own money?
weekn ari 2 x p mana…sbb ada present bdk2 LI…last week p pacific ngan sarah ..beli 2 psg baju baby n brg2 keperluan harianku kt guardian
mesti la kt kg…dipenuhi sanak saudara..tp yg sadisnya aku ank pompuan terakhir yg arwah bak smpt walikan…30 april ni genap sethn pemergian arwah bak…al fatihah..semoga rohnya aman di sana..semlm pom aku mimpi arwah may b sbb b4 tdo aku teringat ni bln april tarikh pemergian arwah

3. Where do you wish to get married?

4. How old do you think you will be permanently owned by your love?
the rest of my life….aminnnrestaurant ke…ari2 lunch hour mkn kt kedai…semlm mkn kt medan stadium a.staq..order steak…tiba2 smpi steak dlm bks hot plate..menggelegak kuahnya…kuar asap yg berbau daging….tekak aku pom meloya..last skali tukar ngan en suami punye chicken chop..sepjg peknen sy sgt alergic dating dan mkanan goreng2 uhuuhuhu

5. Are you in love?
yap…ngan family lah

6. Where was the last restaurant you had dinner?


7. Name the latest book that you bought?


br smpi last week…slps sebln order dr MPH…dedaun hijau di angin lalu…yg aku bc zmn standard 6…dr sek ren lg gtl bc novel cinta-cintun….pas tu jupe kt red spot kt tun sri lanang..sbb red spot x leh pjm bwk blk…maka bertapa la aku dlm TSL 2 bc smpi abs hahhaha…tiba2 thn ni terasa ni bc blk….cr2 dlm internet…jupe dlm 1 forum buku ni ada kt MPH….aku soh la kro, maria n k’awin usha2 kan….x jupe …last skali aku p mph kt JJ ipoh..cek2 ada kt MPH KL…gigih aku soh adk aku kt ukm ah p order hahhaha at last smpi jgk lps bank in sume hahhaha..kalu la buku ilmiah gigih cmni …dah lama siap master hhahahha


8. What is your full name?

siti nurhaliza hahha tipuu

9. Do you prefer your mother or father

both
13. The most exciting place you want to go?

mekah with my family..
19. 8 songs I could listen to over and over again

banyak..tp sume lagu melayu, indo and omputih….kalu ikt cd dlm keta

10. Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
dr SMS …tipu hahhaha sume org2 yg aku syg aku nk jupe dl

11. Christina or Britney?
dr SMS la kalu bkn kaum kerabat aku

12. Do you do your own laundry?
hehhehe mesti la…tp skrg menumpang di umh org….seprh ngan MIL…sbb dia sgt particular psl bsh membsh

14. Hugs or kisses?
both …ikt situasi la

15. Point out 5 things about the person who tagged you.
1. en landak yg singkatan utk Pak ndak..hahha
2. teruna hot ..s&A …x kawen2 sbb memilih ke sbb frust oppsss
3. berkaki lebar sbb 2 muda2 dah buat phd
4. skrg kt nippon…nt aku dah bersalin ko kena pos baju baby yg branded2 dr nippon tau
5. bestpren yg sggp anta assigment sume2 kt kolej dl hahhaa

16. 3 things I am passionate about
my family
– my baby
– My master-cpt la siap jd cm 1 beban plak sbb thn dpn dah nk expired

17. 3 things I say too often
sy x dak trademark tp sy ingat trademark2 peberet org hahhaha

18. Book I’ve read recently
lps dedaun ijau di angin lalu…sy dok report2 lab stdn…dan report LI bdk yg hampir membuatkan sy muntah

1. koleksi konsert mawi AF.

2. SO7

3. greenday..kena repeat byk kali sept end

4. lagu2 movie ada apa dgn cinta.

5. dan byk ;g ..mls nk type sbb ari2 waktu keje dok ulang lagu yg sm21. 8 people to tag
1. cikimah (msk cikimah asyik kena wat tag)

20. 3 things I learned last year
diam adalah pintar (cm dlm lagu KRU)
-jgn cpt percy kt org…kt laki sendiri pom…gle bini yg jht aku
-jgn terlalu lagha sgt

 

2. momy faheem

3. pn puya

4. lovingnemo

4 je lah….yg lain aku jd silent reader jek..

casa de la rosa

backdated n3..

 

en suami berpergian lg this week…stress2 terpaksa membawa diri sendiri di umh org ..ni lah ssh kalu menumpang…korg yg laki2 ..kalu kawen nt…jgn nk mengadu pujuk2 wife korg doh dok ngan family korang …cian dia huk3….kalu dr awl lg b4 awl dah clarify, nt kawen kena dok ngan mertua …2 cite lain….dah bersedia mental dan emosi..dan redha 2 jln yg dipilih….enddd…cite psl ni x penah abs..

pttnya bln ni aku dah msk umh br…ikut janji2 manis awl..tp kalu ikt progress umh cm betul….tp tiba2 ada kes plak…exec pemaju bla bla bla…i pom menggelupur lah..p jupe exec yg br..dia bleh ckp umh bleh msk awl thn dpn…denggggg….kebingungan aku kjp…sbb x puas ati…kami contact org2 yg kenal ngan org2 dlm pemaju ni….jupe la yg lbh arif…rpnya delay sbb ada problem ngan tnb..plan asl x yah buat substation tnb..tp bila umh kedai kt dpn tmn aku 2 dah beroperasi…letrik x cukup gak..so utk taman di blkgnya kena buat substation….uwaaa…tp nmpknya substation dah siap…alhamdullilah…skrg dia ckp tgh tgu architect cerf utk depa claim keje2 buat parit…pas tu bila kabel2 letrik sume dah tanam…bleh turap jln n appy for the OC…x sbr tgu sume selesai hukhuk..

mtk2 by bln 6 sume settle..x dak la idup aku kelam kabut….nk bersalin awl bln 8..pastu nk ketuk2 umh lg skit…nk blk pantang kt kg…sume nk kena arrange tp mls nk pk lg….nt move with the flow lah….lg 1 x leh shopim brg2 baby lg..cm baby court, buaian, sume menda2 yg bsr…yg bleh beli..tilam kecik, bj utk new born, lampin n segala basic stuff….x dak tmpt ltk lah…kalu ada sume aku borong…

ni 2nd lastest umh..last week..dinding luar dlm sume dah cat br…x dak la kesan crack2 tu lg…jln pom tgu tar jekkk….halaman sume dah rata elok…doa2 sume ikt schedule

dsc05465

harus ltk board yg ada add cm k'awin...bleh ye tok guru

harus ltk board yg ada add cm k'awin...bleh ye tok guru

 

dsc05469

 tanah sekangkang kera kt tepi umh…sume nk letak gazebp, pargola, umh orkid hehhee bila la nk complete

 

dsc05476

 kt blkg skit bg menyahut seruan tun jean..nk bat kitchen garden aka edible garden..senang nk msk memsk

dsc05475

blkg umh..nk buat owning kaler biru hahhaha tp x mampu lg…rsnya thn 1st ni, beli khemah kt giant je hhahha nk buat jemur bj time p keje

dapur saya

dapur saya

side view

side view

ni dapur sy….skrg tgh cr tiles utk ltk kt dinding..designer ni main belasah je ltk kaler ijau…x msk langsung tp backflash 2 mmg kaler putih cm 2…cuba lihat pilihan yg ada

#1

#1sgt berkenan yg ni ..nk2 kaler itam..tp cm x sesuai je tiba2 guna yg bercorakni mmg yg dicari2 ...just x tau nk kaler apa...tgk kt dapur umh Mar dlm spaQ dia guna kombinasi kaler itam, merah n putih..nmpk cantek tp cm gelap....x mood nk msk nt hahhaha nk kena kaler lite2 skitsj2

dsc054831
dsc054821
ni sj2 jek…cm bleh match tp cm jiwang plak bercorak2..
agak2 yg mana menjd pilihan ati….cm #2….tgk la nt…ikt emosi time beli hahhahaa