hari terahir berkeje

ari ni ari terakhir aku berkeje…plan asl nk keje till jumaat…tp gara2 h1n1 ni…tkt la plak terdedah ngan virus ni…so baik aku cuti…relax2 kt umh..kemas2 umh..so bila blk spital nt …x dak lah kelam kabut huhuhu

wenn request nk tgk pic…tp x transfer lg hukhuk…nt lain kali la ekkk…lain kali jwbnya lps bersalin

kwn2…doakan sy mdah bersalin….halalkan mkn minum…dan maapkan sy andai ada terguris bahasa..(cm ucapan ari ry..)

x sbr nk tgu baby IA….rsnya nama pom dah ada….hrp2 x ubah pkran lg..kalu pandai cuba teka hahhaha cm blog aku glamer jek …hit beribu2 keh

Advertisements

10 days to go

Blog ni ditulis sblm aku msk wad….gigih x tulis blog offline dl…keh3..kalu la segigih ni aku writing master,….mesti siap kuang3.

 

10 days to go…skrg sy dlm kelas dwg hehehhe en mijie dok tgk dwg stdn tp sy dok buat blog keh3…sgt la x berdedikasi …

Perasaan sy skrg…rs cm nk berank ct2…dah x larat nk bwk diri…tp at the same time x kisah tgu 1hb…oh yee kwn2 ..sy akan di induce 2/8….takut woooo…sume persiapan dah complete…tub baby sume dah beli….last item adalah pd weekn ni…set bersalin amway..hsl pujuk rayu cik misi klinik arau dan bersesuaian dgn thp kemalasan sy mau p beli kt kedai sendiri..sy juga terpedaya dgn tawaran keahlian ..hanya tambah rm31 dpt jd member …dlm amway ada 600 jenis produk utk kegunaan harian…yeee sesiapa yg berminat..bleh beli dgn sy…sy akan jual dgn rega dealer…jgn risau ..sy x kan kaya dgn jual brg2 direct selling ni..cm Tupperware..sy buat sbb nk buat koleksi sendiri dan sekadar suka2…ada untung tersepak pom lps duit myk keta p a.staq kuiikuikuii

 Sy bercdg mau bercuti pd ari jumaat dpn…mau kemas umh dan berehat2…siapkan brg2 baby…nt dah kuar spital senang dah tau mana nk cr n ltk brg…keje2 opis….almost selesai..

Berdasarkan SKT sy pd thn ni….JD utama sy adalah sebg coordinator subjek sc bhn…sy dah buat jadual baekk punye…sy amk awl dan akhir…cukup2 utk sy abiskan kuliah..dan tggl di tgh2 sem utk partner sy..lab test, mid term dan lab buat di akhir sem bila sy dah naik…cume sy terpaksa menyerahkan tugas mengedit soalan final xm kpd partner sy….sbb rsnya ms vetting sy x msk keje lg…soalannya sdh siap….so kalu ikt jadual…subjek sc bhn akan ikt jadual cm biasa…tiada mslah apa2..

Utk subjek dwg…tiap thn , peranan sy hanya lah sebagai mak pacak…hanya bg kuliah bila en miji ada keje yg x dpt dielakkan ehehe peranan sy diperlukan di akhir sem utk marking assignment2 stdn..so subjek ni pom settle..may b jd mslah bila mijie nk tggl kelas p solat je lah..x dak org nk tgu kelas.

Beban hanya sy tgglkan kpdn enchek azmi hehhehe sy tgglkan 3 org ank angkat…sib baik pompuan …. Mesti dia suka hahaha stdn projek akhir dip aka semestral projek …tp yg ni pom sy tggl dgn carta gantt yg baek punye…kalu bebdk2 ni follow…should be not problem jgkk..in case bebdk ni buat perangai jek…mmg x siap arrr…

Hoooo sy x sabar mau berank..mau berurut agar bdn kembali segar…sbb 2 sy beli set bersalin…dgn hrpan akan guna sepenuhnya bg membolehkan sy memakai suar2 jeans zmn muda mudi.mau fully breastfeeding agar bdn jd ringan dan bj2 zmn dl sdp mata memandang bila pakai hahhaha ni dah ketat sana sini kuiikuii

Doakan sy selamat dan dipermudahkan bersalin…sy hanya minum air zam2 ..x amk sebarang air selusuh ke apa…sempat lg nk cr air selusuh yg elok..sbb sy ada bc forum..ada air selusuh yg x bgs…sbb fungsi air selusuh sebenarnya adalah mengecutkan rahim…dan memaksa baby kuar…akan jd problem bila sebenarnya blom ms baby kuar tp kte dah minum ar selusuh 2….2 yg jd skt lama…nauzubilllah…sy ni pom bersalin ala2 cowboy….tanpa fully guide org tu…my ma nk dtg tp naik bas…sy x hrp dia naik bas sorg2…biar lah sy bersusah payah dgn enchek suami sy…my ma bleh jd helper bila sy blk berpantang nt….ni br nk berpantang btl2…sy pom dah berpesan mcm2 kt enchek suami..bj mana yg perlu bg kt cik misi….uri bg kt tok soh basuh n tanam kt jelempok ..hopefully enchek suami ingat lah pesanan2 sy….dan thn ni enchek suami akan berposa tanpa isteri dan ank di sisi….ni cite sedih ke cite happy utk enchek suami .harus dia gumbira sbb bleh melepak kt luar smpi ke waktu sahur huhuhuhu

emo…emo

Emo dtg lg…..sy ingat di mgu2 terakhir sbg ibu mengandung ni …sy x mo emo2…tp emo dtg lg…sy hanya emo ngan enchek suami…kalu ngan org lain sy bleh abaikan sbb mereka ini hanya menyemak kepala otak sj…sy emo sbb x berjy mengubah enchek suami…mula2 sy ingat sy dah berjy sbb awl2 pndh enchek suami dah bleh lekat di umh….kuar hanya nk tgk bola or main badminton (sy bkn isteri yg kejam nk hlg minat dan aktiviti social enchek suami)..tup2 perangai lama dtg smula….x sah kalu x kuar mlm..harus kuar walaupun sejam dan sy sgt kecik ati.

 

Mesti ada yg meluat, nape hrs kecik ati…sgt kecik ati sbb dah dok sembang huha huha ngan kte tiba2 nk kuar …..adakah bersm kte dia rs x happy…ms mula2 kawen sy Tanya mslah ni pd kwn2..rpnya ramai yg ada husband yg perangai cmni…kwn sy ms kt kolej dl lg teruk…ank dah dua tp husband still kuar mlm….siap ikt pintu blkg…nk jgk p lepak kedai kopi…kwn sy ckp, dia dah biasa dah..tgk2 ilang…p mana2 mmg  x bwk dia sbb serabut ngan ank2…poor she..dia ckp smpi satu thp dia dah x rs apa…lantak p lah…baik dia jg ank2..uhuuhuhuh sy x mo perasaan itu wujud kt sy ..sbb sy rs ianya adalah x bgs..kte dah x rs apa kt psgan…..

 

Sy Cuma hrpkan husband cm arwah bak sy…sy x mintak pakej percutian ke luar negara setiap thn atau set intan belian …..my ma dlm sethn bleh kira brape kali dia mop lantai ….sbb arwah yg slalu mop lantai…my ma berank 8 org…hanya ms lahirkan akak sy org je my ma blk kg berpantang ngan org tua…yg lain, arwah yg jaga…arwah keje shift tp mlm ttp blk nk ikat benkung sume….siap buatkan kapur perah limau sume utk sapu kt my ma….lampin sume mmg dia yg bsh….sampah pom dia yg incharge…..baik dok quarters or dok umh kg….bkr2 n sapu sampah kt luar umh sume dia yg buat…husband2 zmn dl sgt rjn tlg wife dia…..sy pom nk train enchek suami cmni….tp gagal…walaupun dgn peyut memboyot ni….dia mampu tgk sy sental toilet…mop lantai…mula sy gelak2 soh dia mop…tp x berkesan…x kan sy nk kuar ayat berbentuk arahan…nmpk keji bkn…sbg suami dia ptt tau skit tanggungjwb uruskan umh…tp sumenya x jln..last2 smph dah busuk…sy jgk nk kena buang…lantai pom dah bermiyk smpi x selesa nk pijak…last2 sy jgk yg kena mop..tp p lepak kedai mkn smpi tgh mlm bleh plak….tipikal lelaki skrg…sy x tau apa perasaan isteri kwn2 dia….adakah mereka redha husband mereka kuar setiap mlm….kdg2 sy mau mrh kwn2 yg mengajaknya..harus jd cm sorg lg kwn sy…call member husband dia ckp jgn dok ajk lg suami dia melepak…hooooo sy x seberani itu…tp hslnya lumayan..husbandnya lekat di umh….

 

Bila pk2 semula sy rs emo sy ini rentetan minda sy yg asyik berpk kehidupan lps berank ni….sebln lbh dok sendiri ni…br rs kepenatan menguruskan umhtga ….b4 ni asyik mkn tdo ajek…umh bujang kira lain..sbb nk logok baju smpi 2 bakul pom x pe….ni dah berfamily kena consider pndgan mata org lain bila tgk bj byk2….kalu tgk life skrg…bgn kul

 

6.40 am – solat subuh, msk air, mandi..

7.00 am – bersiap pakai bj, buat simple bekpes, air teh or milo + roti or goreng nudget or kuih2 instant

8.00 am – kuar umh (hahahhaha buat opis hour sendiri msk kul 8.30-sila jgn tiru sy)

8-30 – 5.10 pm – keje..time cuti ari 2 bleh curi2 ms nap lps zohor..dah start kuliah ni agk ssh utk nap

5.10 pm – blk keje..beli kuih tepi jln utk minum ptg..minum ptg smbl tgk tv…angkat bj kalu bsh bj (ni rutin sekali je dlm weekdays..sekali lg bshan ms weekn)

7.30 pm – mandi, solat pastu msk dpr…msk2

9.30 pm –ngap dinner..lap2 dpr…kalu ada bj nk bsh ms ni la bsh….jemur pg soknya sblm p keje.

10.00 –  br bleh rehat tp kena iron bj n solat isyak in between nk tdo

1.00 – ZZzzzzz

 

Kalu tgk jadual nmpk cm x penat….tp kalu dah ari2  penat lah sy…dan bila ada ank, harusnya bj kena bsh selang sehari…nk siapkan brg2 dia…lipat2 kain…tanpa seorg helper yg bgs….collapse lah sy…sy harus memikirkan cr utk mentrain enchek suami menjd helper yg bgs dan lekat di umh….sy tgk org yg nakal2 di zmn bujangnya (yeee sume org ada zmn nakal) bleh jd helper yg bgs kpd sang isteri…dan lekat di umh (cmne la nk ubah habit ni ….sy sdh buntu)….dah 3 hari sy x berckp ngan en suami….kalu x sedar lg sy x tau cr mana lg sy harus buat..x kan sy nk jd isteri yg suka membebel dan memerintah…ssh tu sbb sy x dak bakat sbg seorg pembebel dan x suka memerintah

 

HELP ME!!!!

keadaan sy skrg adalah sgt penat

sy rs sgt penat sgt..tp misi agk tercapai…berjaya siapkan sume testing utk my master tp x berjaya lg analisis…asri san soh buat blk graf TGA….dr nazree pom agk bz nk soh analisis XRD…SEM dah buat semlm tp nk kena analisis sendiri grain size….chayok3

di saat2 genting kehamilan ni…kejenya adalah cek up ….kdg2 rs bosan jgk…tp demi keselamatan baby gagah jgk..ingat dah x yah buat BSP….tp kena buat lg jumaat ni…so skrg dah pantang mkn skit….minum air msk byk2…due to gula dlm darah n kencing kotor….uhuhu..misi telah menakut2 kan aku…dgn keadaan aku skrg may b next week doc o&G dah bg tarikh nk induce…oohhhh tidak…sy x mau dok ward lama2….ia adalah sgt buhsan…mtk2 dipermudahkan sumenya….nk blk mana lps bersalin pom x tau lg…bila nk blk kg….abg aku kt upsi konvo bln dpn jgk….nt mesti my ma nk p sana…enchek suami kena la blk jaga aku…tp tmpt en suami jgk konvo bln dpn…dia ada duty…walla2…sume org bz…tgk la cmne nt….move with the flow je lah..

sok adalah 1st kuliah…sbg lect yg x menepati ms dan suka bekeje last min…kuliah adalah kul 9 am…hopefully sy larat utk buat kuliah abs 1 bab..harus buat soalan final siap2…2 je kot yg urgent …dan tgglkan bdk2 semestral dlm keadaan yg baik utk bapak angkat mereka…tggl raw materials secukupnya….

dan yeeee …aktiviti memsk sy agk kurang berjaya…kerana sy x bleh berdiri lama….ari ahad ari 2 bekpes lmbt..konon nk jemur bj dl…malang pitam lg…tp sib baik sempat baring…kalu dak accident di pasar kuala besut akan berulang lg..buat drama dlm toilet…pitam smpi terhantuk ngan sink n kena jirus air 1 baldi uhuhuuhu…kenangan yg x mo diingati…ni la progress aktiviti memasak sy..

  • (1) sabtu : 20/6
  • bekpes – mee goreng daging (nyum3 …abesss)
  • lunch – nasi putih, sambal sotong, petola msk air (letak udang kecik + lada itam) dan ikan goreng

 

  • (2) ahad (21/6)
  • bekpes – ns goreng ikan bilis
  • lunch – ns putih (aku msk) n lauk pauk MIL bwk hehehhe
  • dinner – mkn hasil umh panas

  

  • (3) isnin (22/6)
  • bekpes –  sosej
  • dinner – ns putih,  sup ayam, sawi kecik (pak choy ke apa) goreng n ikan goreng

  

  • (4) selasa (23/6)
  • bekpes – puding roti
  • dinner – ns putih. daging msk merah, syr goreng (sawi apa ntah + cendawan telinga + capsicum), ikan goreng

  

  • (5) rabu (24/6)
  • bekpes – sandwich sardin
  • dinner – hsl dr psr mlm

  

  • (6) khamis (25/6)
  • bekpes – apom blk
  • dinner – ns putih, ikan pedas (org sini pggl ikan msk sambal), hati + pedal grg kunyit n bayam goreng

  

  • (7) jumaat (26/6)
  • bekpes – sandwich sardin
  • dinner – lom tau lg sih

  

  • (8) sabtu (27/6)
  • bekpes – ns goreng
  • lunch + dinner – msk lemak cili api ketam, tempoyak, sambal udang, ayam goreng n syr goreng
  •  

      

  • (9)ahad (28/6)
  • bekpes – bihun gorg
  • lunch + dinner – tomyam udang + ayam, tempoyak, ikan goreng
    •  (10) isnin (29/6) 
    • bekpes – nugget
    • lunch + dinner – daging goreng kunyit n sambal sotong+kcg pnjg..dinner tamb udang lipan grg mskan en suami

     

  • (11) selasa (30/6)
  • bekpes – roti + kaya n planta
  • dinner – MIL bg ns ayam
  •    

  • (12) rabu (1/7)
  • bekpes – roti + sosej
  • dinner – ayam msk merah, sup syr, udang lipan goreng en suami yg x menjd jgk
  •   

  • (13) khamis (2/7)
  • bekpes – nugget
  • dinner – p mkn kt pokok ceri sbb x larat nk msk
  •  

  • (14) jumaat (3/7)
  • bekpes – cokelat kek..beli yee sy tiada oven nk buat sendiri
  • lunch – ikan pedas, sayur lemak kobis
  • dinner – MIL bg ns ayam
    • (15) sabtu (4/7)
    • bekpes- pulut durian pemberian neber..sy p seminar @uitm…enchek suami buat bekpes sendiri..grg sosej +roti
    • lunch – sy lunch di tmpt seminar ..dan blk tapau lauk utk en suami
    • dinner – sy p psr mlm dgn niat nk beli lauk..mlgnya trn dr keta peyut dah mengeras…sy beli mknan utk mkn mlm 2 jek

    • (16) ahad (5/7)
    • bekpes – ns goreng ikan bilis
    • lunch+dinner – asam pedas ikan kembung, sambal tempe + bilis dan ikan goreng

    • (17) isnin (6/7)
    • bekpes  – roti +tuna
    • dinner – mknan dr psr mlm…sy sdh beli stok lauk pauk

    • (18) selasa (7/7)
    • bekpes – kuih bakar + kuih lapis
    • dinner – ns kandar tapau dr kangar ..sy x larat  nk msk dan kebetulan ke kgr membyr bil tepom

    • (19) rabu (8/7)
    • bekpes – roti + tuna
    • dinner – larat kah aku nk memasak mlm ni ????