psssttt..

2 entry dlm ms sejam…itu yg thesis x siap2…sj msk blog lama…tgk2 ada lg…rpnya next week dah 3 thn aku berblog ngan wordpress..blog tulipmaroon start 1 Nov 2006..lama jgk ekk..tp sebelum tu aku berblog thru friendster hehhehe kenonon nk tarik perhatian tutttt abaikan kisah lama hehhe

so next week bleh buat n3 apa perasaan anda bila berblogging hehhe

Advertisements

u r my honeybun sugarpie..

jumaat sudah heehehe..beberapa minit je lg…sy skrg sdg menaip di umh no 9, tmn seri pulai…x ngantuk la plak..setelah minum kopi…sjk dlm pantang lg sy ketagih air kopi…sbb muak ari2 minum air milo…

jumaat sudah..maknanya sekali lg sy adalah seorg yg sgt loser bab2 nk siapkan keje..bab 4 n 5 sy still blom siap..pdhal asri dah ajar bagai nk rak dlm ym..cmne nk analysis TGA curve huhuhu..lg pun mgu ni bz ngan semestral projek kekanak riang biadap

tiba2 semlm sy naik darah…bkn senang nk tgk sy naik darah.kalu tersentap selalu sgt hehhehe…tersentap ok lg.sbb sy akan mengadu kt org lain je utk lpskan geram…tp kalu dah naik darah ..kuar la suara sy yg ala2 nyaring tp pitching x cukup tinggi marah si penaik darah…dlm ms 5 thn dah mengajar ni..ni kali kedua sy naik darah…1st time thn lps….ms tu sy tgh solat dlm opis..kami share opis…bdk ni jupe colleague sy …dia melintas dan berdiri dpn sy tgh solat..x betul2 dpn lg dlm 30 degree senget ….pas tu ckp kuat2..sy yg kepala otak tgh serabut (ms ni arwah bak br dianogsis kena cancer + kenduri kawen sy 2,3 bln lg)…x leh nk fokus solat…baca ayat pun dah tunggang langgang..abis je bg salam.trs sy jerit kt bdk tu..kamu x nmpk ke sy tgh solat bla bla bdk cina pun x msk kalu tgk ada org solat..kamu siap jerit2 dpn org tgh solat bla bla..lps 2 muka bdk 2 pom sy mls nk tgk

ni 2nd time sy naik darah…tiap thn sy akan dpt sorg student yg berlagak diva..thn lps smpi si abg call tanya kenape mrh adknya…adeiii nama pun student adat la kalu kena marah…sape suruh ko mls…tp ko x cite plak bkn aku yg mrh ko.aku just supervisor je…disbbkan abgnya adalah somebody di sini..zasss aku trs report kt bos kecik….bos kecik soh report kt bos bsr…saya pun ketuk la bilik dekan..bla bla cite….dekan pom ckp ..x pe2 kalu dia call sy..sy tau nk jwb apa ni dekan lama ekk dekan baru x tau dia nk overcome menda ni cmne..sbb 2 sy x risau sbb sy tau dekan lama tau perangai sy hehe eh lari cite plak..yg sy naik darah bdk thn ni…si beyonce celup..mmg dah byk kali sgt sy tersentap ngan perangai dia…x pe sbr je lah…bdk2 ..tp semlm meletup jgk..janji dtg kul 4 tp dia dtg kul 5..sy dah siap kemas…sy tanya dia nape dtg kul 5 ..sy dah nk blk..dia bleh tinggi suara kt sy plak..dah tu puan x tanda la report sy…adeii bleh plak student mrh pengajar dia…..trs naik suara sy ngan suara ala2 nk nangis bleh kamu tinggi suara ngan saya…mentang2 sy buat baik ngan kamu bla2..smbl tu saya campak report dia ats lantai..dia kutip..sy campak lg hahhaha tarbiah seminit dua…tu pun dia dok melawan lg..ringan je tgn nk tampar dia…tp nasib baik neuron2 dlm otak sy msh berfungsi…sbb sy pikir tampar ank org ni lg panjang cite..nt report kat parents, bos2..sy jgk yg kena..ntah la…ms ni sy tgh pikir rumah dah…en suami outstation jap lg. sy mmg x layak lg nk jd superwomen sbb everytime en suami nk outsation mula la sy rs patah sebelah tgn..kena amk adk sy stg teman tdo…nk mkn apa mlm ni..apa jd kalu imran tiba2 meragam…nk p amk imran, segan kalu selalu sgt amk lambat..minah ni senang dtg kuar arahan..ni bkn kali pertama ..dah byk kali buat cmni…mls nk cite..mmg x abs cite psl minah ni

my sweetie pie 3 bln minggu…perlu ke klinik utk check up…bape la berat yg naik tp dah rasa makin atap vocab org klate yg sy br blaja..jihe mmg klate sejati sbb dia tau dl haha progress berat imyan

     lahir – 3.14 kg        1 month – 4.2 kg        2 month – 5.4 kg      3 month – ? kg

imyan pun dah pandai bersembang tp bahasa dia lah..tdo pun bkn msh buas…mcm2 asyik ..kain dah naik ke bantal..kepala dah jatuh bantal..badan pun dah pusing 90 degree..blom meniarap je lg

list keje sy x byk yg selesai huhuhu

yg perlu marking

1- 3 lab report sc bhn ~1 ketoi dah siap ..tggl 2 ketoi lg

2 -2 ketoi  assignment

3-1 lab test

4-1 mid term –

5- 2 assignment drawing 

 keje yg bkn keje hakiki saya

1- correction bab 4 yg telah dibuat enchek asri ~ br buat separuh..ni tgh buat la ni…tp take 5 kejap…bkn 5 dah ni dah 30 hahha

2-writing bab 5 ~ br dok draf dlm kepala otak hahha

3- isi dpn dan belakang thesis sy (refernce , list of bla bla) 

4-masa untuk housekeeping desktop saya…sume menda dalam labtop+portable HD saya lambakkan dlm desktop..fenin

5-masa utk housekeeping workstation saya yang sentiasa berserabut

adeii..sok ada pocos…kul 10 meeting mmc…tghr semesti blk umh vacuum lantai…kena vacuum time imyan x dak kt umh huuhuh kalu x cian dia dok bersin..ptg kena tgk sekali lg report beyonce celup plak…abs ari jumaat sy…ni la kisah idup ibu yg baru nk adapt dgn kehidupan brnya..tp sekarang dah ok skit sbb imyan dah tdo lama…blk umh pengasuh…main2 kejap..sembang2..kul 7 tdo..kul 12 bgn minum susu..tdo..kul 5 bgn minum susu…kalu nsb baik dia tdo semlm…kalu xdok terkebil2 ats katil tgk kami bersiap nk p keje..utk tujuan ini sy dah beli byk toys utk dia…smpi ayah chik ckp…imyan ni cm pompuan..toys cute2…nk buat cmne …ibu kalu bab shopim mmg x leh nk control..sume nk beli kuiikuiikuii

yippieee

saya baru sahaja menyudahkan pembacaan 1st full draf semestral projek bebudak ni…keputusannya adalah…dgn BI saya pd tahap band 1…dgn ayat copy paste diorg…kepala saya trs wengggg….so sebelum terus wengg…saya berpoya2 dgn memblog hopping blog org….saya pom berhajat nk cerita pengalaman bersalin saya…tp saya x dak masa yg sangat lapang…masa lapang yg sedikit2 ini hanya untuk melayan menda2 lagha yang lain…

terima dulu pose istimewa IA

18 ari

18 ari

 

pose ry kami hahha..meriah kan theme keluarga kecil saya cm united color of bernetton..hijau ja tarak

pose ry kami hahha..meriah kan theme keluarga kecil saya cm united color of bernetton..hijau ja tarak

family besar sy..kenape peyut sy buncit

family besar sy..kenape peyut sy buncit

 DSC05888

 hehehhe lihat muka IA yg tembam…aku kompem pakcik landak akan kutuk keh3..

sila sedar diri yg anda banyak keje kuh3..

banyak keje sy…..

sy perlu marking

– 3 lab report sc bhn

-1 assignment

-1 lab test

-1 mid term

– 2 assignment drawing (tq to en mijie sbb bagi aku marking 2 ketoi assignment shj hahha)

keje yg bkn keje hakiki saya

– correction bab 4 yg telah dibuat enchek asri

-writing bab 5

– isi dpn dan belakang thesis sy (refernce , list of bla bla)

-masa untuk housekeeping desktop saya…sume menda dalam labtop+portable HD saya lambakkan dlm desktop..fenin

-masa utk housekeeping workstation saya yang sentiasa berserabut

kisah nyeri sy pg ni…semlm sy mimpi supervisor sy…msk mimpi tu…panggil saya mengadap…nk betulkan thesis…ini rentetan draf bab 1- 3 yg telah saya anta last week …takut sih…actually saya x phm secara mendalam pom apa yg saya buat….tau surface aje kuiikuiikuii lps ni …saya x akan mengaku saya dalam bidang electronic material hahhahaha

wishlist saya pun byk pada minggu ni…mau beli

– cd player utk ank ikan ..dah semgu sy tiada hiburan dlm keta ..p usha kt savecost yg cam ayat rm199..yg cap rimau tentuklah ats rm500 sob3

– balang kueh pyrex berbunga bawang2..nape la pyrex x hapdate bunga2 seiring ngan corningware+corelle dah x satu set koleksi saya

-perfume…perfume sy telah abs(sib baik ada perfume victoria secret souvenir kawen wenn..tq wenn )….abs sbb meruap ms blk kg ari 2.saya sgt bijak kerana biarkan perfume itu terdedah pada matahari..bye2 lancome..nk beli apa plak yekk nk try si green apple dkny atau issey miyake atau tommy girl..yg tiada dlm list sbb dah guna elizabeth arden+kenzo flower+ clinique…sepjg 5 thn keje br 4 botol yee..sebotol sethn la maknanya…dl zmn study hanya mampu pakai body shop wakaka

-handbag…sy telah buang handbag peberet yg utk diganyang ari2..udah dimakan usia huhuhu pakai handbag yg bkn peberet…haruskah ganyang satu2 handbag2 yg bkn peberet yg ada

mana 1 nk grab dulu..harus 1 saja bln ni…kalu la saya seorg jutawan..mau saya rembat semuanya sekali gus hahhaha dlm mimpi bleh la

loser…

sy rs seperti seorg loser thp gaban sekarang..kerana tidak dpt menghantar draf tesis sy kpd enchek supervisor…sy janji nk anta bab 1 smpi 3 ari ni hukuhk…sy kecundung nk buat correction yg tlh enchek co-supervisor dah buat…hohoho ibu mcm mana nk konvo nih…harus pulun weekn ni…nk anta jgk by senin nih..

kejayaan sy mgu ini adalah menterminate 1 kad utang sy hoooyeeaa..bebas dr belengkung 1 enchek ah long bertauliah….tp still ada 1 lg kad utang…tp kena maintain yg ini utk byr kedua2 life insurance sy…tp kena clearkan jgk outsatanding balance bg memberi laluan kpd kedua2 comp insurance buat potongan utk thn dpn.jgn x tau actually diorg ptg trs utk sethn….tp dlm bil msk monthly nya aje..semlm sy upkan skit utk medical card…x tau la worth it or not.tp x slh kan sediakan pyg sebelum hujan

mgu ni sy dah start mengaja semula…sbg seorg pengaja yg tidak berkaki lebar..sy selalu x sabar utk abskan kelas keh3…oh ya…ms kelas drawing kt tmn semarak…sy telah parking keta di seb seketul enchek samurai ehhehehe meleleh air liur…teringat kisah sy semasa nk blk sini lps abs pantang hahhahahaha

kisahnya bermula…hehehhe tgh mskkan brg2 dlm ank ikan kelisa yg cute..hohooho brg2 baby imran dah bertambah…dgn rocker pemberian chik eda…ngan bakul utk buat susu…brg2 ibu + daddy..penuh la ank ikan itu…so kami pom berbincang2  nk beli keta br….sambil mengusha kewujudan keta2 br..hahhaha..sbb sy tlh berkurung  di rumah selama sebln lbh (cm lama sgt la sbb byk ketinggalan cite2 semasa)…sbb yg ni sy yg nk beli, so sy yg harus pilih…kalu ikt enchek suami, dia dah ada kete idamannya sendiri…setelah di tambah tolak perbelanjaan semasa…berat jgk sbb nk byr dua keta..oh ye…sy x kan jual ank ikan kelisa yg cute ini…sbb ni adalah 1st car sy ..sy akan simp seperti sy simpan handbag pertama sy..carlo rino koleksi rama2 pink…rs mcm cute sgt la ms beli 2 keh3….berbalik pd cite utama …walaupun budget agk ketat tp u know me..kalu nk something yg duniawi ni haruslah berusaha …siap nk refinance loan ank ikan kelisa…bg rendah skit byr bln2…cut budget utk msk umh (sanggup 2) supaya dpt byr downpayment byk skit so bln2 x dak la tgi sgt byr keta br…so hasilnya ..

jom daddy weekend kte g test drive enchek samurai

sambil buat muka gedik2 x sbr nk beli keta br..tp setelah smpinya di bumi perlis….sesi sentapan berlaku…mls nk cite detail…kte trs msk ke point penting..kami sggh kt arau….dlm ktl 1 pagi kami bersiap nk blk umh sewa kt kangar…dgr la skrip yg telah di ulang lbh 20x

hangpa ni..brg byk sungguh..cm lori..x tau cmne nt dah pakai keta besar

tersentap la gue…kalu sekali dua x pe…ni dah lbh 20x, dia asyik dok ulang menda ni…”hgpa ni beli brg cm bwk lori”..”keta hgpa ni cm lori” adeiiii tlg lah jaga jgk ati empunya…sy shopim sy x mtk pom duit dia…aku nk bwk byk brg pom bkn soh dia yg angkat…mula2 dl aku x kisah sgt dia nk ckp cmni…sbb aku mengambil konsep “ada aku kisah” tp setelah sesi sentapan ms nk anta aku blk berpantang, aku jd mengambil kisah setiap kata2 nya…ms anta aku blk pom…skrip ni pom kedengaran jgk bila…si adk ckp..’byknya brg bleh muat dlm keta depa”..jwpannya”hg x tgk ms depa p cameron, lg byk..ngan pasu2 bunga…keta depa kan cm lori”…ms 2 aku ada je kt tepi 2..ntah bg depa …depa nk melawak ..tp sekali dua 2 melawak la…tp dah lbh 20x tu dah msk menghina..tlg la hormat taste org…dah taste dia ank ikan kelisa…dia pakai la ank ikan kelisa..dah dia x mampu nk beli keta besau…biar dia lah…

so projek utk membeli keta br telah terbantut..tiba weekend yg diplan utk test drive, enchek suami ajk p …sy pom mls dah nk p….kte p jek a.staq…x yah p test drive lah, dah down nk beli keta br..sbb tut tut asyik dok kutuk ank ikan kelisa sm cm lori…mula2 enchek suami tersentap jgk…may b mrhkan sy sbb x puas ati ngan tut tut…tp lps 2,3 hr..dia plak yg yg ank ikan sy lori…x pe lah daddy…yg penting lori ni jgk la yg bwk kte ke hulu hilir smpi ke kl, blk kg sume …at least kte x menyusahkan org, x mintak duit org

bila dah down nk beli keta…minda sy telah kembali stabil hahhahha ni br bleh berpikir secara rasional…sib baik x beli keta br…sbb nt nk kena cut aktiviti ronggeng2 di hujung mgu…naik lori kecik pom x pe…asl aku bahagia tiap mgu bleh p tesco…bleh p giant…x naik keta besau pom  x pe…asl bln2 bleh beli kain pasang buat bj br..bleh shopim bj2 baby imran dengan jayanya…bleh kumpul duit beli vision,, correlle n corningware bg lengkapkan koleksi..

so keputusan muktamad …keta br hanya akan dibeli pd thn 2013…tgu loan ank ikan kelisa abs…br bleh smbg loan keta br…..kalu ada family car br, itu hanya lah ats usaha enchek suami…dan semestinya ianya bkn enchek samurai huk3..dan kalu ada durian runtuh rezeki baby imran, br lah aku bleh beli keta br…keta apa pom, blom ketahui lg kerana bila dah berfamily ni…sumenya kena fleksible mengikut keperluan family…THE END

2 month old, 2nd week

ari ni mgu ke dua imran dok umh mak sirah…alhamdullilah…sumenya baik…seronok sy…tq mak sirah sbb jaga imran…selsema pom dah ok …just kdg2 bunyi cm idung tersumbat lg..pic2 imran ariq br jek transfer tp dok dlm labtop dan sy sgt lah mls mau bwk labtop ke opis kuang2..tgu sok lah la transfer msk pendrive..

last week sy buat open house…sempena program marhaban bersm PLV cm marhaban bersm astro plak…ni kalu ke 2 sy menjemput org dlm kuantiti yg ramai ke umh utk mkn2…1st utk family2 shj ms house warming (umh sewa pom mau buat house warming) ..utk kwn2 x sempat buat ms 2 sbb kaki dah  membengkak hehhehe ajaib kan lps bersalin trs kembali normal …

byk la menu yg dilist..nk2 dua kepala ..sy nk mkn ni..en suami nk mkn ni….hasilnya penuh la meja…tp mlgnya tiada pic sbb sy dok lyn tetamu…kamera sy pom dah x ctk bila amk pic mlm (hrs beli dgcam br or hp yg ada camera yg lawa skit picnya hhehhehe spy x terlepas nk capture detik2 imran nk merangkak ke nk bergolekk ke)..ni adalah menu2 nya

1. nasi impit – kuah lontong n sambal bilis (sy msk ni sbb dr ari ry lg sy kepingin mau mkn..siap tanya k’ana n k’awin resepinya …tq ..rsnya ntah..ada la rupa lontongnya utk beginner cm i wakakaka)

2. spageti (ni favorite meal sy kalu soh msk2…senang aje ..x smpi sejam dah bleh siap)

3. macaroni grg (ni request en suami..ada kwn en suami ckp..sdp jgk menda yg mcm cacing2 tu..adei pakcik bkn cacing 2)

4. ketupat pulut + rendang daging (ni MIL n mak sedara i yg buat..tipu la kalu i buat ketupat pulut sendiri..alamatnya x tdo lah)

5. serunding daging (ni pom beli hehehe sj nk memeriahkan mknan lg..bleh mkn ngan ketupat pulut)

6. roti jala (ni order ngan mak teh..i kepingin nk mkn..tp x sempat mkn so semlm p beli roti jala kt derma corner ..ilang kempunan i hehehe)

7. kek karemal (ni order ngan sedara waty)

8. triffle (yg ni mesti menu i nk …dpt pujian dr pakcik tmpt keje en suami jgk…sdp menda yg mcm aiskrim dlm bekas bujur 2 hahhaha hasilnya semlm buat sebekas..en suami nk jamu opismate dia ari ni)

9. jelly cocktail (ni 1st trial heheheh slalu mkn kt food court tesco ..sj try buat..yg 1st trip ok..tp refill punya..ada tragedi skit..sib baik kam perasan hehheheh)

10. agar2 (ni smbangan my MIL)

11. popia (menu en suami..kul 3 pg gulung popia ..gigih x)

12. tembikai

13. air oren

tq kepada sume yg hadir…walaupun ada yg mkn dlm blk stor ..gle kejam en suami soh org mkn dlm stor…hopefully x serik yg dtg lg lps ni…we all x dak pengalaman lg buat open house so lps ni insyaAllah dah bleh buat arrangement dgn lbh baik spy x dak yg malu2 nk ulang mkn..kali ni open house kecik2 jek..x ajk sume ….nk kenduri msk umh br + aqiqah imran..sume akan dijemput

bila dah kuar sume koleksi pinggan mangkuk..ters nk tambah lg hehehe msk wishlist lagik keh3 vision 1 set lg (set yg ada pot utk sup yg tgi 2)+frying pan..correlle 2 set lg..mangkuk koktail..balang kuih etc2 byk skali

ooohh mood sy utk menulis telah down…supervisor sy br call…dia mau further study n start cuti 1 dis…wajib anta by next month ohoohoho x tdo la ibu ariq lps ni..nk abskan writing…nmpknya terbengkalai  lg niat sy nk upload pic baby ariq week by week hukhuk

apa khabarmu di sana

dah lama x bertenet ..password pom ada yg lupa

pic x upload lg

baby ariq still tersumbat idung..buat ibu risau..tp nmpk cm dah lega ….baik la cpt2

ibu ariq berdebar nk msk utk open house

nt jiwa dan raga dah bleh cope ngan keje + manage umhtga br bleh update

daaaa