hari ini 29hb dis 2009

LIFE ONLY BECOMES MEANINGFUL WHEN WE LIVE IT WITH A PURPOSE :::: WHEN WE SURVIVE EVERY TRIAL AND ANTICIPATE POSITIVELY EVERY TOMORROW WITH HOPE AND FAITH.

::::> SANGAT AGREE NGAN QOUTE INI…HIDUP SEKARANG SANGAT BERMAKNA DAN BERTUJUAN..PENUH DENGAN MATLAMAT…UTK MELIHAT SI TECIK MEMBESAR…HIDUP BERSAMA EN SUAMI DAN SI TECIK TERSAYANG DAH CUKUP MEMBAHAGIAKAN DI SAMPING KELUARGA TERCINTA…TIADA APA LAGI YANG DIPINTA KECUALI KESIHATAN YANG BAIK…

:::::> EN SUAMI ASYIK SAKIT PERUT DAN BERI2…INI MEMBUATKAN SAYA RISAU..SEJAK BALIK DARI KL ARI TU LAGI…CUKUP LA TU MINUM AIR BERGAS…CEPAT2 LA BAIK

:::::> SI TECIK BILA SAMPAI AKHIR BULAN DAN AWAL BULAN…MULA LA BADAN SUAM2…INI BUAT SAYA RISAU…PENANGAN MAU BERTUKAR BULAN…OH YEE TADI SI TECIK DAH MAKAN…NYUM3…BUBUR NASI AIR TANGAN IBU…

:::::> SAYA JUGA X ABIS LAGI JANJITEMU DGN DENTIST…SEMLM DAH BUAT TAMPALAN KEKAL DGN ANAK DR TAN…DR TAN ADA 3 YEEE…ANAKNYA BUAT KERJA POM SAMA NGAN AYAHNYA…X NGILU POM…SANGAT LEMAH LEMBUT…SAYA AGK MESTI ADA SORG LG ANAK DIA YG JD DOCTOR…BAGUS ANAK2 SUME IKUT JEJAK AYAH..NEXT WEEK MAU PERGI LAGI UTK MEMBUANG CAVITY…IKLAN KOLEGET ADALAH TIPU…DIORG CKP ADA LIQUID YG AKAN PREVENT CAVITY TERBENTUK DI CELAH2 GIGI…KENAPA MASIH ADA…HAHHAHA HARUS JAGA GIGI DENGAN BAIK LPS DI CUCI2 INI

MOGA2 KAMI SEKELUARGA SENTIASA SIHAT SEJAHTERA…AMIN…

MUSIM MENUAI TIBA LAGI…SIA2 JEK SAYA BUANG SUME HABUK2 …SEMINGGU LG MESTI MUSIM SALJI HITAM PLAK.MANA NK JEMUR BAJU2 SI TECIK

Advertisements

cuti-cuti tmn seri pulai

saya bercuti esok dan lusa kerana mau relax2 di umh…saya telah memasang niat suci murni ini sejak pulang dr KL …slps melihat siling rumah sdh bersawang…separuh sawang telah saya buang…hanya tinggal di tempat2 yang tersembunyi…harus spray segenap ceruk supaya sume spider2 lari dari rumah ini…geram tul tinggal umh 4,5 ari mesti makhluk ni bermaharaja lela…

 

saya juga mau menunaikan janji saya kepada dr tan utk menggantikan tampalan sementara saya dengan tampalan kekal…saya mau menetapkan appointment last week tp malangnya beliau berjingle bell..jgn la esok ramai org..sy akan dtg sewal mungkin

 

saya juga mau ke klinik kesihatan utk monthly check…menimbang berat badan…sekarang saya adalah sangat saya berat…errrr lbh kurang …malu lah hahhaha tp sbb nk kurus…kte kena berazam hehhe dan tetapkan target..buat tulang ikan ishikawa sume ..keh3 berat saya pada bln lps adalah 78 kg…gile gemokss…ms peknen 9 bln br 84 kg….lps sebln beranak 72 kg…so imaging kejap aje berat bdn naik…tp nk turunkannya alahaiiiiii payahnya…hopefully sok berat saya turn sekilo dua….kalu tidak saya terpaksa memikirkan blk hasrat utk berdiet dgn pertolongan U***A tp wenn ckp x best n plg nyeri saya teringat effect amk supplement utk kurus ni…atau kena guna plan kedua….mkn biskut bila lapar..hahhaha saya dah ada  setin biskut jacob hahhaha mkn apel seguni pom perut x kejap

 

 

saya juga memasang niat utk habiskan writing…chayok3…kuatkan semangat …bahaya nih….dah la ada internet even x leh berym tp msh bleh berfb kuh3

 

 

td saya ke kenduri di arau dan semlm di kodiang…1st time kenduri makan lembu msk sayukk..akibatnya saya x mkn sbb msh berbau hamisnya …sayukk adalah daging rebus cm stew tanpa rempah sup ..saya juga ke alor star dgn satu misi yg mau dicapai 😉

 

sempena thn br…umur baby imran ariq adalah 5 bln…dan saya mau menyuap solid food …msh menimbang2 apa yg harus diperkenalkan dulu….teringin nk jadi ibu moden..1st week nk bagi puri buah…papaya, banana or epal…2nd week nk bg nestum or bubur nasik…x sabarnya nk tgk baby ngap2

 

azam tahun baru…

yehaaaaa

baru siap buat progress report hopefully ni lah progress report terakhirku amin…amin…amin..by jan 2010 harus siap full draft

baru siap buat timetable sem dpn yg bermula next week…dok kayuh buat teaching plan plak

baru siap buat claim…claim ke emsm…satu2 conference yg p tahun ni bg memastikan SKT tercapai..dalam SKT saya aim 1 conference paper..adei bln 12 br capai..

ni lah perkara2 yg “harus siap ari ni” dalam kepala saya masa drive ke tmpt keje…tgh produktiviti penuh membara tiba2 ink printer out (refill ink adalah antara perkara yang paling saya benci selain pam angin+isi minyak keta.. dulu brapa kali je saya refill ink kt jejawi slalu maria yg refill ..tq maria hehhe .dulu saya mengharapkan bestpen lelaki saya di sini..setiap kali nk blk kg…dia akan bwk keta saya ke petrol station utk pam angin…awl2 beli keta dulu..siap teman ke service centre or workshop utk  repair apa2…plg x tahan nk blk kg pom tggl keta kt umah dia…ye lah keta baru, apa saja utkmu…lps dia kawen ..saya menggeletis kt apek kedai tayar kt taman sena. tp kalu time buat alignment p seriab plak hahha keji2…so bila saya dah kawen…enchek suami la mangsa saya tp enchek suami sifat kegilaan keta dia adalah rendah berbanding bestpren saya so dia jaga keta saya gitu2 aje tp x pe lah…kite jgn jd hamba keta…biar keta yang jadi hamba kite , bwk kite ke mana2..

ni menjawab kepada soalan enchek suami…apa menda yg jadi no 2 bagi saya hehhehe dia ckp saya bab makan + shopim adalah no 1…apa je yg jadi  no 2 hehhe kalu saya list yg no 2 …byk ler jwbnya cm mop lantai, lipat kain warghhh sume tu gue malas…tp dah tanggungjwb sang isteri harus lah gagahkan diri (dulu time peknen saya mmg hot kalu enchek suami x tolong buat…hanya pompuan2 yg ada hormon tu yg paham)…next week dah start sem  baru…pada hari jumaat saya ada kelas pagi dan lab pada ptgnya….sebelum ni utk kemas umh, modus operandi yg saya gunakan adalah pada waktu solat jumaat (sbb rehat ari  jumaat lama skit) and baby still kt umh pengsuh…adalah susah utk vakum, mop n lap segala jenis mak nenek dlm rumah kalu si tecik ada…sebab habuk akan berterbangan so modus operandi yg baru ….nk kemas kt luar..ltk baby dlm bilik…nk kemas dlm bilik ..letak baby kt luar…tp still ada pencemaran udara dan bunyi lah skit.bunyi vakum yg kuat

azam tahun baru saya adalah dalam minda skrg hanya mau siapkan tesis dan masuk umah baru

* mau jadi isteri solehah selepas saya membaling bantal kecik dengan manjanya ke lantai kerana tak tahan nak marah kat enchek suami sbb selalu kuar umah malam melepak ngan member2 nya ..sekarang en suami dah x kuar hanya utk melepak…saya x lah kejam sampai nk halang dia main badminton or ada keje lain yg x dapat dielakkan..

*mau menjadi anak yang terbaek utk ibu saya dan adk beradik terbaik utk my siblings alhamdullilah dah ada ank pom saya still berkelapangan utk mengaji dan baca yasin utk arwah bak paling kurang 2 minggu sekali..masa pantang saya rasa  agak mustahil tp sib baik imran adalah budak baik…x byk meragam

*mau jadi ibu mithali…ooohhh anakku membesar lah dgn baik dan sempurna…ibu sentiasa doakan

*mau jd pembeli yg berhemah nk buat cm landak…setiap bln kad kedit clear tanpa baki tertunggak

*mau jd wanita solehah yang sejati bukan hanya di mulut tapi juga di hati saya perasan sekarang ni saya agak cepat melatah..mana sifat tenang saya dulu…dulu saya jarang nk melatah x tentu pasal or cari pasal ngan orang…dulu org  kata apa pun saya bleh diam tapi still kutuk dlm hati aje or meluah perasaan kt org lain(meluah ye bkn mengumpat..kite kena luahkan perasaan x puas ati kite supaya kite x stress sorang2 hingga ke tahap rasa nk makan org hahhaha) mungkin sbb sekarang dah ada org yg cuit saya maka saya pom tercuit …oohhh so mulai tahun baru hijrah ni…saya mau  berhati kering semula dan ignore perkara2 yg x berkaitan dengan saya tp kalu berkaitan pun kalu saya malas nk buat saya x buat jgk …keji lagi skali

*mau menjadi pekerja yang berdedikasi..berdedikasi sgt lah

*jd pengajar yg berhemah..hehhe x mo ada drama baling2 dah…saya akan curahkan sume ilmu yg x berapa penuh di dada oh kena mskkan dlm azam…penuhkan ilmu di dada..ini adalah tanggungjawab ..apa yg dideliver smpi ke ank murid

*mau jd warganegara yg berintegriti ..nape x pilih saya jd peserta pilot program utk bekerja di rumah…best bangat sih…bleh buat keje di rumah…sambil buat keje opis, bleh buat keje umh..dan bebas dari anasir2 luar tp bleh ke dok menghadap keje tanpa bersembang2

*errrrr..dan jd in laws yg terbaek utk sume2 in laws hahhaha

ermm bulan ni byk berita2 yg mengejut…one of my friend even kt ukm dulu kitorg x rapat tp ms sini kitorg agak rapat…bleh la meluah perasaan sbb masa tu sama2 mencari..rezeki dia lebih, bleh further kt german..saya kt sini x abis2 pom master…dan sebelum saya bersalin dia ada call saya bertanyakan sesuatu…bukan niat saya nk gelak ..agk sakan lah jgk saya gelak…tp saya rasa soalan tu dia x ptt tanya saya..utk cover saya gelak aje..saya mau elak utk menjwb soalan itu…awl bulan ari 2 saya dapat tau dia kena kanser ..saya sgt paham perasaan org yg disahkan kanser..sbb saya masa arwah bak disahkan kanser..saya terkedu x kata apa..cam kena hempap dengan batu yg sangat besar..apa yg saya mampu buat hanya lah berdoa agar dia kuat semangat….masa saya google psl pesakit2 kanser (masa arwah idup)…hanya semangat dan kecekalan yg dapat buat mereka survive selain treatment2 lain…saya hanya mampu sms utk memberi semangat..

dan semalam jihe msg PG..classmate ms kt ukm meninggal…saya byk kali la jgk bergurau senda dgn arwah…dia pom seorg kelakar dan budak UO…penah 1 lab…ni pun adalah sebagai peringatan utk kita yg masih idup..ajal x mengenal usia….al-fatihah utk arwah

mari memasak bersama cik yaa: PART 1

tgk dinner plate daddy hahha lagi banyak ..french toast+sambal bilis lebihan semlm. telur mata kerbau, mix salda, ayam BBQ instant, crab stick, kentang, sausage

sup ayam(nmpk x kaki ayam hahha peberet daddy, ulam, ikan kering, ayam goreng+hati+pedal goreng)

spageti bolognese...byknya saya mkn

siakap sweet sour

rendang daging ..my mum cook..bekal dr kg seminggu makan br abis

acar mentah

nasi goreng cina mkn bersama rendang daging+acar

sandwich telur..nyum3...saya belajar buat sandwich dari kwn saya semasa di tepeng..ms skolah suka sgt berpiknik

jeput ikan bilis 4 bekpes..sodap di tekak gue hehhe

betik 4 dinner ..kekonon diet tp bertahan 2 ari jek...lps tu belasah mkn x ingat dunia

nasi kerabu biru yang kelabu...saya rasa saya telah blend skali pucuk daun yg ijua..pttnya amik yg purple sahaja

lawan nasi kerabu...sambal tumis budu, ikan celup tepung (yg x sekata celupannya), ayam goreng, ulam2 + sambal nyiur ikan

telu dadar, daging goreng kunyit + ikan singgang (en suami suka makan asam keping..kalu kitorg asam keping x hidang pom)

saya suka memasak kalu rajin…ni masakan2 bulan lps yg sempat di snap…digicamku kembali aktif sbb nk amik pic imran..kalu x dok simpan dalam handbag or almari hihii ni pun time rajin nk snap..kalu x hampeh…

dalam sebulan beli sekor ayam..harus ada msk sup, goreng, msk merah etc…siakap beli 2 ekor, sekali msk setgh ekor..nk abiskan ikan 4 belah tu…msk sweet sour, siakap 2 rasa setgh, segh lg rasa ilang ntah ke mana, stim yg di alter jd cm msk taucu sbb x sanggup nk cuba jaya msk stim pakai kuali dan masak kicap kuh3..

masakan2 yg lain nt i snap kuikuikui

sisa1 2009…salam maal hijrah

penat sih..br lps lipat kain…2 pun x abs..skrg dah x kisah kain x berlipat…main longgok dlm bakul dl…dah solat isyak trs ZzzZZz…2 lah rutin skrg..kdg2 pinggan kotor pom bsh di subuh ari…

selm kul 9 pm smpi ke umh no sembilan…terkandas kt gurun 2 jam setgh hohoohoh lori kontena langgar lori kontena..abs remuk…jalan trs jam …x gerak langsung.sok ahad…last day utk rehat…siling pun dah ada sawang adeii harus amk cuti next week utk housekeeping..

lps ke kl…saya samb cuti di ipoh…check in di hotel tgh2 bandar ipoh…kes x larat nk drive blk…ada ka ptt sambung shopim kt ipoh..pas tu x larat blk..saya berjaya mkn ns lemak sahak…walaupun ptg2 kt sana ujan lebat ribut petir…mkn ns beriani hameed tp hameed kt warta…nasi beriani terbaek adalah di metro kajang..mkn ns beriani gam di seksyen 15..rsnya biasa2 aje…sbb sy expect lauk dlm nasi+mkn dlm keadaan rushing..sbb mkn bergilir2 ngan en suami..saya juga berjaya menabur duit di IKEA + the curve yg menyebabkan saya terpaksa posa shopim kain baju utk kumpul dana shopim ke medan plak..1 jek hajat yg x tercapai..utk berjupe momma jihe sbb last min sy ke umh stdn..adei la stdn skrg…mcm2 perangai..smpi kena cr ke umh…dah la umh di pandan indah…address 24 F…saya dok aim umh apartment or yg tinggi2…tup2 ianya town house…ats umh org lain ..bwh umh org lain…so sorg je bleh ltk bwh porch keta..no wonder keaadaannya sgt crowded..tiba2 saya bersyukur berada di negeri2 x berapa membangun nih…sbb x serabut cm 2..cool jek..umh si stdn plak tgkt ats…jenuh la jgk cr jln nk panggil…

pic…nt lah saya upload…food still x leh lwn park royal…sama standard cm hotel 3 start..ID nye aje yg macam istana

senin nih…byknye keje
> mau baiki mounting keta
> ekzos ank ikan pun dok berkerincing…maknanya weldingnya berkarat lg…adeii ni kali ke 3 ekzos buat hal…mekanik 2 ckp kes x speed laju pagi2…sbb pg2 ada air dlm ekzos…akak dok perlis ni dik…x dak kejenya nk speed laju2 dlm taman…kena sumpah kt org nt…nk speed skit pun…ats highway yg berstatus jln persekutuan sbb saya penah kena saman sbb bwk 100 km/j…saya ingatkan itu highway
> mau amk brg tpware…yg x smpt amk b4 ke KL
> mau byr ansuran ank ikan dan kedit kad
> plg top sekali…mau writing.

daaa….br lps tgk cerekarama …kerana lidah…nyeri sih…besar pengaruh lidah ni..lidah boleh menyebabkan iman seseorg runtuh…nauzubillah..

happy…

happy 4 all yg baru tau peknen..mmg manis saat2 mengandung walaupun kdg2 perit jgk bila mabuk2..jihe pom dah peknen plak…saya? hehehe nt lah dulu…biar saya get us dgn keadaan skrg dl…tp saya x menolak kalu ada rezeki…tp kalu bleh tunggu 2011 😉

x sbr nk bercuti2 mesia ..eh cuti smbl bekerja hehhehe biasalah kite harus bijak menggunakan kesempatan yg ada hihhii 1st vacation utk imran ariq @palace of the golden horses…dlm mindaku dah terbayang nasik lemak ishak, nasi beriani hameed, satay kajang + ikea…x lupa mau bergather2 ngan momma ummar…tp yg ni br direncanakan …harus tgk mood si tecik

dari 1 bag baju…ke 2 beg baju+bakul susu+ stroller+car seat..betul2 cm lori kecik hehhhehe zoommmm menuju ke selatan hope everything going well…imran x selsema + mood yg elok hehhe

kite tgk sape yg kena

dari blog hopping blog2 peberet >> blog masak-memasak >> forum+blog baju2 si tecik >> website tupperware versi obersea byk lagi collection yg baru x msk mesia..bila la nk abes collection tupperware  >>> forum pinggan mangkuk..byk kan sy menyembara hahha semata2 mencari mood utk tulis thesis

saya juga tgh menghapdate account semasa saya...byk yg outnya ...pening gue mau menabur duit di IKEA...terpaksa limitkan kpd brg2 yg btl2 diimpikan see walaupun saya menteri kewangan keluarga tp saya still x dapat nk mengawal diri dari membeli brg keperluan dan kemahuan ..

semlm sy bersama kwn2 nakal p menikmati properisty burger...saya telah ke toilet dan berpecah...semasa mencari jln kebenaran mencari kwn2 ...saya terpedaya dgn 2 org budak memberi voucher cabutn bertuah keh3...tung3 ...saya terpedaya...ada skit trick main game...last skali saya dapat jeng3...antara org ke 14 out of 15 yg bertuah di mesia...dpt air purifier+induction cooker...i excited u kuh...tp last skali ada 5 syarat..salah satu syarat diorg ada bg voucher rm100...kte kena beli brg depa..ada 5 item...sy pilih microvave oven..nk bg my mom kt kg...i expect reganya below 1K...i beli pom around 1K ..rupanya reganya 3K..kuang3..dah pecah tembelaang...jwpannya neeehheee sy ngak mau...siap offer buatkan kad kedit utk buat installment akak ni penat dik...nk terminate kad kedit...nk ttp lubang 2...adik soh akak bukak blk... b4 ni sy tgk dlm 360 jek penipuan cm ni...rpnya saya pun kena kuh3 gelakkan diri sendiri

semlm 1st trial msk mee kari..yg x berdaun kari...ssh tul nk dpt daun2 aromatic ni...daun kunyit etc..dah lama terbengkalai niat sy nk buat rendang udang...ni yg x sbr nk buat kithen garden...tanam segala mak nenek rempah2 berubi, daun beraroma dan ulam2 ...hslnya hehhehe jgn hrp en suami nk puji...tp saya tanya 'bleh masuk dlm menu open house x' jwpannya 'ye' hehhee msk dlm menu ry thn dpn kah....serve pakai set pemanas vantage br tiba2 terjebak ngan vantage yg lgsg x msk dlm wihlist tp tergoda tgk umh mak ngah ms raya aji ari 2 hahah

semlm something happen kt baby...imyan dah buas skrg, so dpt hadiah skit...biasalah budak tecik...apekahh ini satu petunjuk supaya saya berlembut hati memberi kebenaran utk 'mereka' menjaga baby sekali sekala..ntah bak kata hasni...

kte x bleh nk protect ank2 kte sepanjang masa..yg hanya kte mampu adalah berdoa supaya mereka sentiasa di bawah lindunganNya

aminnn