meleleh air liur…

Seorang wanita sedang keluar dari rumahnya apabila dia terlihat tiga orang lelaki tua berjanggut panjang yang berwarna putih sedang duduk dihalaman rumahnya. Dia tidak kenal akan mereka.

Wanita itu bertanya, ” Saya tidak fikir saya mengenali awak semua, tetapi saya pasti awak semua mesti sedang lapar.

Silalah masuk ke rumah saya dan makan sesuatu.

“”Adakah suami awak ada dirumah?” mereka bertanya.

“Tidak”, wanita itu berkata. “Suami saya telah keluar”.

“”Jadi, kami tidak akan masuk” mereka menjawab

Sewaktu suaminya pulang ke rumah pada petang itu, wanita itu pun memberitahunya kejadian tersebut.

“Pergi beritahu mereka bahawa saya telah balik dan menjemput mereka masuk kedalam sekarang!”

Wanita itu keluar dan menjemput ketiga-tiga lelaki tua itu masuk ke dalam.
“Kami tidak akan masuk ke dalam rumah bersama-sama,” mereka menjawap.

“Mengapa begitu?” wanita itu ingin tahu.

Salah seorang dari lelaki tua itu pun menerangkan :

“Namanya ialah Kekayaan,” Dia berkata sambil menunjuk ke arah salah seorang kawannya, dan beralih menunjuk kearah kawan yang seorang lagi, ” Dia adalah Kejayaan, dan saya adalah Kasih Sayang.”

Dia menyambung lagi, “Sekarang masuklah semula kedalam rumah dan berbincanglah dengan suami awak, siapakah di antara kami bertiga yang kamu ingin jemput kedalam rumah”.

Wanita itu pun masuk semula kedalam dan memberitahu suaminya perkara tersebut. Suaminya berasa sungguh gembira. 

“Bagusnya!!” dia berkata. “Kalau macam tu jemputlah Kekayaan masuk. Biar dia masuk dan mengisi rumah kita ini dengan Kekayaan!”

Isterinya tidak bersetuju. “Abang, kenapa pula kita tidak menjemput Kejayaan?”

Kebetulan, menantu perempuan mereka juga sedang mendengar perbualan itu dari satu sudut rumah yang lain. Dia lalu menyampuk dan memberikan pandangannya :

“Bukankah lebih baik sekiranya kita menjemput Kasih Sayang? Rumah kita ini pasti akan diselubungi dengan Kasih Sayang!”

“Biarlah kita mengikut nasihat menantu kita itu,” kata suami itu kepada isterinya.
“Keluar dan jemputlah Kasih Sayang sebagai tetamu kita.”

Wanita itu pun keluar dan bertanya kepada tiga lelaki tua, “Yang mana satu di antara kamu adalah Kasih Sayang?

Silalah masuk dan jadi tetamu kami.”Kasih Sayang bangun dan mula berjalan ke arah rumah. Kedua-dua lelaki yang lain juga bangun dan mengikutinya.

Terperanjat, wanita itu pun bertanya kepada Kekayaan dan Kejayaan :”Saya cuma menjemput Kasih Sayang, mengapa kamu juga ikut sekali?”

Mereka semua menjawab: “Jika awak menjemput samada Kekayaan atau Kejayaan, yang lain akan tunggu diluar, tetapi oleh kerana awak telah menjemput Kasih Sayang, kemana-mana sahaja dia pergi, kami akan pergi bersamanya. “

Kisah motivasi diri di kala air liur tgh meleleh nk beli handbag…saya telah membuat keputusan utk menghadiahkan diri sendiri seketoi handbag sempena hari jadi saya yang ke 29….tua sudah…anak baru sorang nih. sambil menyedapkan ati…buat apa beli bag online..x leh tgk live depan mata..x leh bukak zip tgk2 dlm…x leh try2 galas2 atas bahu…tgk2 tali dia pendek…x selesa di galas…tgk2 lagi shining yg amat dia punye material ..mesti segan nk bawak hahaha

so baik beli sendiri..kt mall walaupun jenama mampu milik golongan pertengahan sembonia ..yg penting selesa hahhaa i dah usha kt sorg minah ni ms solat kt surau R&R org berzikir…dia dok usha pattern handbag org..dia bawak beg sembonia..ala2 marc jacob..hahha jd lah…walau x leh pakai designer bag ni..

masa hp rosak pom..saya mencuba nasib mtk en suami belikan saya hp…en suami soh pakai hp baby imyan dl hp baby adalah hp getah utk digigit hahha x pe lah daddy…kasih sayang daddy cukup lah…supaya kejayaan dan kekayaan bersama kte..bgn buat susu pagi2 buta pom ibu dah bahagia achewahhh dan sayalah menantu solehah itu..uwekkk

hap hap…cukup..dah dua hari dok jamu mata tgk handbag…sila buat thesis…next week dah nk cuti..dua minggu lg nk amk turn masuk kuliah…masa tu mmg x dah harapan nk writing dah

ada budak jatuh katil

quick hapdate hahhaha konon2 banyak keje…

:. we all tggl dua beranak weekend lepas (semlm)..ni pom daddy otw blk

:. banyak tul tragedi…

:. bangun pagi masak bubur

:. lps msk, msk kain dlm washing mc

:. abs suap baby, pusing belakang..waaa banjir…i lupa check sambungan salur buang air..x masuk betul2 rupanya..separuh rumah banjir huk3…tolak air ngan penyapu, pas tu moop..still lantai berkerak…adeiii mlm mop lantai lg..

:. lepas suap mkn..baby tdo…i pom amk kesempatan tdo sekali

:. b4 tdo, buat kuar haiwan2 utk dimasak

:. bgn tdo, i p toilet..si gejik x bgn lagi br dok menggeliat..i lupa nk block ngan bantal…tiba dgr waaaaaaa

:. i berlari2 msk bilik..dah tertiarap atas lantai sian anak ibu

:. ibu trs x dak mood..

:. msk blk haiwan2 dlm fridge.

maapkan ibu huk3 tp baby sgt kuat..lepas angkat terus senyap..tp teresak2 .ikut perangai sape ni..pemendam rasa

cian dia..tp maintain macho...pendam nagis esak2

:. zam dah anta thesis tiba2 i pom rasa teruja nk anta

:. saya bercuti next week rabu-jumaat best3…feeling cm dlm pantang…dok kelek ank jek..weekn tu harus meronggeng utk ilang bosan

:. weekn ni ikt daddy p penang, tiba2 rasa nk beli handbag..i dah bersemngat nk mengisi dana melancong keluarga..tiba2 hp rosak..gerammm ..tiba2 melemah smgt utk melancong..mau tkr tarikh or biarkan burn

saya budak jatuh katil

dok cmni kan bagus…senang hati ibu

the power of dream

huhh ari ni dah 14hb
saya janji nk anta full thesis akhir bln ni
sempat ke
padan muka.
banyak sgt dok bloghoping

baby imran berak2
penangan tukar susu langkah 2
daddy la ni x sabar nk tukar langkah 2
kes dengar cite kawan2 yg x ikut langkah bagi susu
kekonon nk jimat..geram je dgr…kekawan ni bukan keje buat bendang..
keje tekan keyboard je pom…ngan anak pom nk berkira
anak kan amanah Allah…perlu di beri hak mereka selayaknya
beza rm5 je daddy
sama ngan rega rokok daddy
tp kira x awal lah sgt…
baby imran dah 5 bulan dan 2 minggu
awal 2 minggu je lah

weekend ni daddy out station lagi …adeii cian ibu dan baby
kali ni daddy p shah alam…ibu rasa daddy akan p sume tmpt
akibat jadi ketua unit promosi merangkap kaunselor jawatan ni buat gua gelak golek2..cmne bleh dilantik jd kaunselor
akhir bulan ni ke sabah plak …sob2

ayah chik alif bz ngan aktiviti sosialnya…
nk p swimming lah
main futsal lah
ari ahad baru dtg
sbb ibu yg paksa hehehhe
ibu nk p merewang kt kangar
p beli kasut futsal ayah chik kt al-ikhsan
ibu masuk guardian bakery beli kek
kek keladi kena tempah rupanya
tempah la si ibu mengidam
x kira waktu mengandung atau x
tiap masa mengidam
kek keladi yg paling marveles
kek keladi mama kawan i buat
i ingat smpi sekarang
toppingnya juga pakai keladi yg buat lapis2
ditabur dgn kelapa kering nyum3
kek keladi sini…di saluti fresh cream ngan buahan2 peach+longan+strawberry
cream tu cm memyepoilkan rasa keladi..tp kalu mkn kek yg tgh2..
lapisan keladinya adalah tebal..nyum3
hasilnya …tgh2 malam saya bgn makan kek tu
masuk 1 kg kek keladi dalam perut saya (tolak partion daddy etc)
inilah rahsia baju kurung saya yg makin ketat dan menampakkan peyut yg vuncitttt
tidakkkkkkkkkkk

minggu ni jgk saya buat sesuatu
yang akan menambah beban yg ada
tapi bila sesuatu dah jadi keperluan
have to lah kan huk huk huk

nama saya imran ariq

mari memasak bersama cik yaa siri II

ni lah akibatnya transfer pic sebln sekali…ni masakan2 bln lps…last week x msk pun..sbb mls..nk msk kena sgt rajin sbb lps masa ada sesi cuci mencuci plak..tp i pakai petua sorg blogger msk memasak ..dia letak towel besar ats lantai kt dapur so sume myk2 akan terpercik atas towel tu …so x yah la nk mop bagai…tp i guna jeans yag dah season x muat hehhehehe kalu blogger tu ..lps dah guna dia bsh…i biasanya pakai buang..agk2 dah kotor..mls nk rendam clorox haha jgn bgtau my ma..dia selalu marah saya sbb suka membazir

ikan belah belakang, udang masak lemak cili api, acar rebung lauk kenduri, sayur campur

asam pedas ikan nyoknyok, sayur campur, ikan goreng

mee goreng

triffle ni buat last minute….mak su nk buat makan2…sepupu iwan 1st gaji jd cikgu kt sabah..x tau nk buat apa…i buat triffle tghr tu ..lps siap msk lunch..kul 3 br msk freeze..kul 4 p sana…tgk2 x mengeras lg..msk freeze diorg..kempunan i nk rasa hukhukhuk

triffle

i rasa susah amk pic satu2 dish…lagipom lg byk nk kena upload…belasah sume dish lagi senang …walaupun x berseni

sotong grg kunyit transform ke sotong black pepper..sbb nk cover masin yg terlampau

my 1st gulai ikan nyoknyok

mee tomyam bersama pencuci mulut durian

tom yam + telu masin + ayam goreng rempah + lamb grill

keautiaw goreng

menda2 cmni biasanya daddy msk sendiri…i x msk sbb x nk mkn..nk diet…kalu dah msk x dak nya i x makan…so better x msk n daddy sila masak sendiri hhaha

dinnerplate daddy...lamb grill yg x juicy, meatball, onion grill, potato, carrot, bunga kubi dan tomato

pisang dari kg..masa blk raya aji…my ma bg 8 bijik kot..besau2 …4 bijik je yg msk…yg lain terbuang sbb buruk simpan lama sangat sob3

my 1st sira pisang

mee sup aka mee kuah

siakap masak taucu...daddy yg msk..i kureng skit msk taucu..

ni menu utk diet tp tgh malam mesti perut berkeroncong hahha

fruit 4 diet lagik..oren+buah bidara

fruit 4 diet menu...pauh mas itam...pauh plg lazat di pantai timur

i kepingin nk mkn mee kari hahha slalu jek buat kt kg tp jd tukang potong bahan2 mentah jek

utk ke umh mil ..baik kan menantunya 😉

my 1st mee kari

ari ni dah 11/01/10..sempat ke x ni

saya budak 5 bulan dan 4 hari

saya budak umur 5 bulan
sudah bertukar dari enfalac ke enfapro (kotaknya pinky2 cm x best)
sudah byk skill2 yg dipelajari..
akan berdua bersama ibu selama 5 hari
daddy outstation ke jb
harus ajk ayah chik alif berjalan2
ibu mana tau dok umh sepanjang weekend
wink wink

eh kuda ni kaler gold

bersinar2 nya kuda itu...sampai cerah alam

si comot

saya bersama cik giraffe yg boleh menyanyi...peneman time ibu mandi nk p work

ari ini 5hb Jan

KENAPA AKU DIUJI? “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.” -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN? “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” – Surah Al-Baqarah ayat 216

RASA FRUST? “Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman.” – Surah Al-Imran ayat 139

Much of life is about TIMING. We find our beloved when both people are ready, we get the thing when it means to us, and we find the right situation when we are ready for it.If an opportunity comes your way at the wrong time, let it pass. You’ll know when the time is right to seize the next one

Tazkirah utk hari ini…hehehe kurang pengisian rohani kot sekarang…kena bykkan pengisian rohani supaya hati sentiasa tenang…nk buat cmne…selalu jek penat, dengan tdo x berkualiti (saya adalah seorg cinderalella dl..kul 12 harus tdo..kalu bc novel bleh plak stay up smpi 4 pagi)….kena bgn bagi susu..dgn segala2 keje rumah adeiii…plv2 muda dan single skol saya …bila jiwa kacau, mereka akan pergi ke penang dgn ayat “jom kte cari kegembiraan kte di penang weekend ni”…sebijik cm i zmn mula2 keje..selang seminggu ke penang bergumbira sambil menabur duit ngan wenn..tu adalah kegumbiraan zaman single mingle…zaman berkeluarga, kegumbiraan adalah bila tgk anak one by one explore new skill…dari memfire air liur sejauh 50 meter ke bunyi mulut ‘bap, bap, bap’ pada pukul 3 pagi…mula2 agk geram..tp akhirnya tersengih dan saya sama2 bgn bermain bersama si tecik

utk gumbirakan ati jgk..mari kte berangan ..bak kata kak awin…berangan kan free…kami telah upload software garden planner…pengaruh majalah LAMAN sungguh kuat…tarraa ini plan garden kami di atas tanah sekakang kera..It may be small but a home is what we made it to be…

angan-angan saje..implementnya ikut kadar kesejukkan tangan si pekebun dan tahan kerajinnya si pekebun membubuh baju dan memaintaincekannya

start dari belakang umh….
.::. hanger kain harus owning pakai bumbung yg transparent see through yg berkaler biru cita-cita harus tinggi

.::. sebelahnya..kitchen garden….harus tanam segala jenis daun beraroma…tanaman berubi dan ulam2…supaya senang nk buat asam pedas…daun kesom n bunga kantan tepi rumah saja..

.::. pergola aka umh orkid…idea ms kt golden horses + genting…kt genting ada escalator yg dipenuhi oleh orkid…walla..orkid kalu di susun byk2..sgt cantek..

.::. gazebo..utk lepak ptg2 sambil suap baby imran

.::. fountain …supaya bleh layan bunyi air turun…berangan lagi nk buat style bali siap ada feature wall kt tembok pagar…pagar ijau tu pom blom tentu bila bleh tukar ngan pagar yg cun skit

.::. pokok2 hutan…cm bonsai, pandan hutan, langsuir etc..mesti la ala bali hahaha

kte tgk hasilnya …harusnya x kan complete dlm tahun ni…haruslah berfasa dan x dak target utk siapkan

happy new year

happy new year all…

gatal mau menulis pada 01.01.10…td dalam hot.fm ada yg mau kawen 20.10.2001…cantik jgk tarikh ni

semlm monthly check imyan ayiq…kena inject tp lgsg x nangis…menggelupur skit jek..kuat betul anak ibu..ibu je lah yg kalut…sampai klinik x bawak kad baby….dah msk parking lot dah…pusing la blk..org dah makin ramai….bila time kena timbang si tecik beri2 plak….nk timbang kena bukak pampers sume..dah kebetulan kena ngan misi yg garang hehehe saya tkt nk resquest timbang dgn berpapers…p kt babycare…nk salin pampers..tgk2 pampers x bawak..apa la ibu nih…sume tinggal…so imran x berpampers…lepas timbang saya dah risau..kalu dia tencing…abis la lencun baju saya…saya mtk ngan cik misi ..mana tau diorg ada simpan pampers..kan kt wad ada sampel2 pampers yg diberi percuma….tp nan adooo….adeiii…dan saya dgn x malunya mtk ngan org sebelah yg dok tunggu turn ank dia..hahhaha ank dia dlm 40 hari lg kot hhahaha.so pampers saiz S…belasah je lah..asal bleh lekat…..dah la lama tunggu..byk plak barang yg tertinggal…en suami meeting kul 10.30…horror tul..

semlm saya berpuasa…masih berhutang 41 hari lagi + 15 hari fidyah….makcik cleaner dah siap beli baju raya utk thn 2010…advance..i baru terhegeh2 nk ganti posa….saya berniat masa sponsor baju raya my family adik beradik + sepupu pompuan..hasil tangkapan dari medan nt…harapan saya niat suci murni saya ini tidak di halang oleh tuan pitipitiN…en suami dah lama x byr pitipitiN…nt kena halang dari menaiki flight..

ni lau berbuka puasa semlm…haiwan2 segar dah habis…tggl mkanan2 istant..saya belasah yg mana ada..

telur bungkus..yg kecik utk ibu ..yg besar utk daddy..sambal ikan bilis+petai...tiada dlm pic (sosej+meatball+ikan kering)

bubur nasi si tecik *daddy siap perli..ibu ni ..tu pun nk amik gambar hahhaha

jari harus dlm mulut...tu baru dua..kalu x sume jari

gaya tido harus cm nk terbang

tdo lg

help me!

sambung next entry..dekan panggil plak daaaa