kisah bersalin saya…

sekarang musim org bersalin dan beranak..semlm yuha bersalin…baby boy ..bahagia ok dpt sepasang…bahagia yg lbh2 bila shopim hhahha boy bleh beli..yg girl pom blehyg sulung safiya dina br 1 thn 2 bln kot…advance kt yuha..masa dia br lps buat test..dia trs call saya hehhehe saya pom ckp advancenya yuha…dia ckp x pe..aku mmg nk anak ramai…confident kan jwpan dia..ye lah dia kan doctor …mesti lah confident…saya harus cthi cikgu tuisyen saya masa kt tepeng nih..

sebelum terlupa…saya mau coretkan kisah bersalin saya…saya telah dikenakan ubat pencetus hahah induce ok..lawak tul kot BMnya ..bila dah induce ..tarikh utk menyerah diri telah diberikan..sbb tkt induce..saya siap terkompius trn air hahha siap admit wad semlman seminggu seblm  ari menyerah diri hahha week 39 adalah minggu H1N1…play safe saya cuti dirumah sahaja…smbl melarang sekeras2 adk saya yg kt sini nk dtg hahha punye lah takut..ms dok berhibernate kt umh..misi dtg check..kt umh saya mengemas..siap kipas stand pom saya lerai lap satu2..punye lah x dak keje…every time solat…mengaji smbl menangis2…sedih ok di minggu last peknen..siap sms tgglkan wasiat kt my sista huk3….tiap2 mlm mimpikan arwah bak…bak x sempat tgk cucu yg ni..ms tgh sakit pom…arwah ckp..dia x smpt nk tengok cucu membesar..huhhuhu sedihhh..

kul 5 pm seperti hari dijanjikan saya check in kt ward..salin bg..cek bukaan bla bla…siap bwk bekal mskan sendiri smbal sotong, ikan goreng + pucuk paku masak lemak cili api hehheehe kul 7 pg sok br nk induce..ms ni saya x dak idea cmne nk buat induce nih hahhahah mlm tu kakak saya ckp mkn la apa nk mkn..nt kena pantang 40 hari haha so saya pom order ns paprik kt daddy ..daddy anta tgh mlm 2..buat sahur…kul 5 pg kena start posa…so kul 5 saya bgn mkn…org tua kata bg kejap perut baru ada tenaga nk push hahhaha

mlm 2 ada 3 org kakak lg…dok bed dkt2 saya ..sume dgn pelbagai problem..ada yg dah bukak skit tp stop kt situ jek (akak ni jd rkn selabor saya hehhe) kakak sorg ni dah lps due..dia dok pulun tawaf bg jalan bukak ..kagum saya …ward kan sempit..dok tawaf tmpt sama je lah..pgnya berbarislah kami kt bilik check up tu…akak 2 org nih dah bukak 5 cm so dah bleh msk labor room kul 10 pg…saya kena induce..induce ni rupanya ….dia mskkan ubat picit cm ubat beri2…tp yg ni picit msk kt tuttt ..huhhhhhhhhh nyeri…saya yg blur2 rasa x selesa…doc ckp …p baring smpi 2 jam jgn bergerak huhuhu tp..sblm ke bed saya telah msk toilet utk cuci menda2 yg x menyelesakan huhhhh adakah ubat induce tu terkeluar…saya pom brg2 smbil bc magazine bersms ngan mummy faheem dan ibu aina, my sista , linda sume hhaha sonot lah ..x rs skt apa hhahaha ps tu kul 2 ptg check skali lg…x bukak jgk so msk ubat induce lg..masa ni saya dah phm..so terus p baring ptg skit dah kul 5 ptg…dah rasa mild contraction uhuhuuh sakit sih…skt pinggang sume…daddy dok urut je belakang…tp jalan x bukak jgk ..sudahhh ..kena bertahan cm ni smpi pagi sok lah…pg sok plak br bleh induce …cmne nk hadapi ni semalaman ..tidakkk saya pom call dr amirul …aku nk epidural..amirul dan aina…siang mlm dtg melawat hehheh tq bebyk lahh …lps magrib ni pom..sebarang sms tidak dilayan heheh cian ibu aina n mummy faheem dok tgu berita..

dr amirul dan ainur dtg magrib tu…ckp epidural bleh amik bila bukak 3 ke 5 cm…tp bukaan tu sama ngan bukak mininum utk msk labor room…dr amirul pom set ngan misi nk psg epidural bla bla …ekceli epidural kt gomen utk staf sahaja…amirul mengaku saya ni sepupunya ..terharu i…mula2 admit lg dah pesan kt cik misi soh jaga saya..kul 9 mlm..nk cek bukaan….huuhuhu amirul dah bg form soh sign utk psg epidural..i dok menimbang2 hahha dgn yuha bkn main berlagak..aku x nak amik epidural..yuha soh amik..tgk 50-50 tu…dr yg cek bukaan ckp x pyh lah…bila lagi nk feel nature bersalin…saya pom ckp ermmm ye jgk …nekad u x amik epidural hahha dlm labor room pom glamer…bila misi cari…sape td yg nk amik epidural hhahahha saya request bilik huk3 bilik ke…bed lah ..yg bleh sang suami msk teman …so dok tepi pintu lah…ada dinding je yg block dgn bed2 sebelah dlm…full bed mlm tu ada 2 org lg sebelah dlm…tp saya lah yg plg byk drama nye hahhahha

dkt2 kul 11 mlm msk labor room…masa tu x lalu mkn dah..roti gardenia cream tu pom x leh telan…last mkn ns paprik yg buat sahur tu je lah..magrib tu bila dah sakit…sil saya bg telur mentah ngan air teh kalu x silap ke air milu..pastu minum air akar fatimah..ni pom diorg lah yg buat..i x ready apa2 pom utk menyenangkan proses bersalin..cuma my momma bekalkan air zam2…minum sambil selawat setiap pg seminggu sebelum bersalin..pas tu kakak saya ckp minum air apa ntah yg tls pakai dakwat apa ekkk..tu pom tanya ibu aina ada kt mana…beli b4 ni p menyerah diri hahha

dah msk labor tu….tiba2 nk tencin…hahha misi tadah bekas dia..pastu dah bape cm ntah…misi pecahkan ketuban…x rasa apa pom..lps tu huhuhu hanya tuhan saja yg tau…sakit antara sembelit+period pain yg amat…i dah x bleh duduk eh baring…dok mengiring ECG yg detect jantung baby plak weng ….x consistant bacaannya…sudahhhh masa doc yg pujuk saya x yah amk epidural tu..dia janji nk bg ubat tahan sakit pentedin kalu x silap..tp yg nk deliver baby saya ni doctor lain..dr chinese lelaki..yg check lelaki indian..saya pom menangis2 mtk epidural tp doctor ckp x elok nt baby tido..so baby x struggle nk kuar pulakkk adei …doctor just bagi gas entonoks..tu pom silap sedut so x berkesan sgt lah hahah oh ye..sil saya ada bersama ms saya skt…dia kan cik misi so bleh msk..

sbb ECG tu kewengan..doc mskan something bentuk spiral utk monitor jantung baby kt kepala baby…,dia ckp may b akan ada kesan skit kt kulit kepala baby…buat la doc..asal saya dan baby selamat..tp serius ms tu x rasa apa pun dia buat msk…kesan kt kepala baby pom x dak…kul 12 lbh cm 2…saya rasa nk beri2….misi saya nk beri2 hahhah misi ckp tgu…doctor cek…dia ckp bleh dah ni..so sila panggil suami kpd pn noor azira..sila masuk…misi pom angkat katil belah kepala …katil belah kaki bwk turn …get set go hhahaha sesi ni mmg horror ..penuh drama swasta..asyik kena mrh kt doc x ikt arahan..dia soh pegang pergelangan kaki n push..push pom kena btl timingnya..masa tgh contraction….dr tau tgk wave perut kte..saya rasa tu wave baby bergerak..so bila perut bergerak cm ombak…doc ckp push..maka push la sekuat ati..kalu main2 kena marah…kte jgk yg susah sbb ilang tenaga cm 2 jek…rasa cm nk berak pom betul n rasa something menolak kt tulang punggung tp x leh angkat punggung..seksa sih…en suami pom kena marah ngan misi…x beri kata2 semangat hahha last sekali dia pegang dua2 pipi saya dan menolak2 nya ke kiri ke kanan hahaha doctor pom tarik tgn soh saya pegang rambut baby yg dah nk kuar n menakut2 saya kalu mls push kena c-zer ohh tidakkk .. saya pom menerun sekuat ati..dan kwekkkk dgr sore baby alhamdullilah…3,4x jgk percubaan push…sbb doc mmg soh thn ..push bila di suruh hehhehe

sticker spital gomen..kalu private mesti ada kartun2 heheh

selamat sudah….kul 5 pagi msk wad postnatal…kalu x dah bleh kuar…tp sbb procedure ank 1st kena dok sehari…hahha nk cukupkan kredit hour…discharge kul 5 ptg hahaaha blk umh taman behor pulai…my momma hari ke 3 br my momma smpi sbb keabisan tiket tp masa saya induce tiap kali solat my momma baca yassin 3x kt saya…saya sgt terharu..may b sbb tu saya mudah bersalin alhamdulillah…ms tu bdk2 sek ramai kena blk sbb H1N1…2 mgu lps tu plak my bro konvo…so mgu ke 3 br blk kg …buat cukur jambul..tu pom sehari b4 posa…sume my momma yg buat…tq tokma

gift @ perlis

gifts @kg

ni jek brg2 dlm set bersalin yg digunakan sepenuhnya hhahaha yg lain pakai 4,5x

daddy x bwk blk butang bj melayu

selawat ..lps selawat buat tahlil

goodies bag...paper bag tu lbh masa kenduri i hehhe

dalam goodies bag ada bunga telur, kek cokelat, pulut kuning

botak sudah

my 1st baju raya

lepas lebih kurang 50 hari di kg….we all blk ke perlis…selepas mendapat arahan utk beraya di perlis..raya ke 3 kot…dah 2 thn saya raya di besut, 1st year kawen, ms ni arwah bak br meninggal…so sume raya kt kg…sbb mau bg moral support utk my momma and each others…thn ke 2 sbb saya dah mmg berpantang kt kg…thn ke 3..raya kt sini huhuhuuh no reason dah la..sedih sih

2 mgu lg nk msk keje..daddy p outstation …we all dok umh 2 beranak…baby blom 60 hari lg tau…kitorg dah biasa di tgglkan…so apa lah sgt ditinggal selang seminggu skrg nih..hahah ada yg tanya nape x dok umh my mil ms daddy outstation..speakless u…yg tanya plak..berhubungkait ngan depa…jwpan nya mudah…doh umh sendiri lg senang..bleh bergolek x kira masa..kalu dok umh mil…x kan nk dok bergolek tgk baby main huuhuhu tp sebnya takut jgk…tkt hantu or org jht (kt blkg tmn tu ada ramai mat2 bangla buat construction) dan risau tkt baby meragam..x berdoa je lah byk2…

adakah saya serik utk bersalin…hehhe jwpannye tidak..kan saya mau ank 4 org…muat satu MPV hehe lgpom pom dlm ssh2 tu byk keseronokan peknen..kelebihan pom banyak tp sayang no 7 saya x dpt buat…tp saya janji anak lps ni saya akan berusaha…no 8 pom…saya suka curik tulang…kalu awal pg keje daddy…subuh ari giliran saya plak..tp kalu selsema yg teruk..ngan saya2 x tdo huhuhu

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.
3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.
4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid.
5. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.
6. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.
7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s