daddy gemoks, ibu berisi (x nk gemoks tu) tp nape imran kurus

semlm p timbang imran @10 month baru 7.6 kg adeiiii dah nk msk zone kaler kuning…kurang berat bdn..imran demam kebah demam seminggu lamanya…siap x nk susu bagai..air masak minum byk plak…kalu x 2 oz kena pujuk bagai…masa demam 4 oz dah abis terus baling botol …doc suluh tekak dia ..ank tekak merah ..may b sbb x sdp tekak …makan pun kurang..tu berat pun kurang..skrg dah ok…dah bleh main dgn riang gumbira.dah pandai berjalan meniti sofa ..tp kalu pegang tgn nk ajar tatih…dia jalan menjinjit kuh3..kesan naik walker kot..nt dah bleh pakai kasut..

slipa ibu dan anak

hasil tangkapan online..kasut next imran tu tmpg auntie maria..kekonon x nk activate maybank2u…tp bila ibu dah activate hehhehe tanduk tumbuh….hasilnya crocs, rompers baby gap hahhaha

saya bz dowh….jadual penuh…hujung bulan ni nk deliver belaan baru..

-> next week..mintak2 bleh samak+basuh umh

-> pas tu angkat barang ngan keta skit2

-> 8/6 till 10/6 ke langkawi utk icxri…poster pom x buat lagi adeiiiii

-> 19/6 sewa lori angkat sume barang..tiba2 rasa nk jd kimora …tepek2 sticker kt brg..tgk2 smpi umh baru hehhehe

-> minggu lps tu kalu bleh 24/6 amik keberkatan mlm jumaat..tp kena tgk masa tekong ..bc yasin dlm 20 org…food tempah mak teh jek…may b cabinet kitchen x siap lg

-> 28/6 buat aqiqah..dah bgtau pil…nk msk umh tok..bwk yg dah siap (nasi merah+nasi putih+kambing bentuk mskan blom dikenalpasti+dalca ayam+ayam masak merah+acar buah)..ntah i x reti nk msk byk2 ni..kalu buat kenduri spageti bleh la i msk sendiri hiihihi….my momma pun dtg nk buat tapai pulut smbl bertanya kat sini ada x daun getah heheh byk tp x tau tuan…masuk dlm bekas kecik2 la..agar2 telur or santan, pulut kuning..kalu rajin nk soh my momma buat rendang…if x makan ngan inti nyiur je lah…

->30/6 bg kunci umh sewa ..b4 tu kena la basuh umh sewa jgk b4 bg kunci…

bz dowh…bln 8 adik i konvo kt ukm..kalu larat poket dan tenaga bleh la join skali..posa ada lagi 30 hari x ganti…baju raya x buat lg..sbb nyeri nk ukur baju…mau kena tambah 2,3 inchi lg…baju imran dah beli…motif beli bj skrg ..nk buat ry..siap beli yg 2 years…baju melayu?..beli yg dah siap la..takat nk pakai pg raya 2,3 jam…baju daddy..ermm daddy pun suka bj ready made…tgu dkt2 raya terjah pacific..

bln dpn besday daddy…tanya daddy nk apa..nk X8 adeiii…demand x ingat…i ckp i dah beli hadiah dia…tgu ujung bln ni hhahahah

thesis x siap lg….asyik2 kena correction…stress ok…even buang 1 result..result tu Rajah 4.3 sila bayangkan keje2 mengedit rajah dan yg dlm teks if ada smpi Rajah 4.52…bayangkan pula tiba2 dr SV ckp..eh yg ni kena msk …penting ni x leh letak kt appendix…ok msk blk, edit blk..last skali diakhirnya dgn saya mau menangis sob2 lap air mata….lps tu ugut dr SV…cukup la doc…aku dah pening…bg la aku anta hahahhaha siot x..ank murid ugut SV…SV sy cerewet ok..tp pk blk…x thrill la kan x dak air mata yg mengalir…panadol berpapan eh skrg panadol dah x lut…i dah mtk ubat pening baru ngan dr menon hihiihihi energy pom blom dicharge lg…makan lalu x lalu lps kes demam ari tu…i seboleh2nya nk mengelak dr diserang lelah skrg…sbb susah ada baby…kalu saya p neb..imran n daddy tunggu dlm keta..imran plak takut gelap..kena psg lampu keta…ssh dowh kalu skt skrg..so skrg kena jaga diri bukan untuk diri sendiri saja…tp juga utk jaga anak2…bila dah skt sume ssh…sbb tu penting…kena train daddy jaga baby bukan takat utk jaga masa ibu p conference or outstation tp jgk bila ibu diserang pak lah..lps neb tu mmg lali2 dah mata..x abis cite psl sakit

aim saya …b4 p langkawi, 8 copy harus anta…harusssssssss

Advertisements

saya demam

dah lama saya x demam…dah bertahun…saya demam 2,3 thn skali…kalu pak lah+selsema ada la 3,4x setahun…kawan2 saya dl mesti pelik kenapa saya kena serang pak lah….dulu x dak pom…saya kena serang pak lah masa umur 6 thn -10 thn hehhe ingat tu…i ingat dan diconfirmkan oleh my ma…pas tu stop…tp masa nk kawen ari tu..ke kono nk nmpk lansing cm ratu…i berdiet bagai ..tiap2 malam makan betik+pisang,,pisanfg adalah bisa utk sakit lelah…so bila mengamalkan diet x seimbang cm 2..lelah datang menyerang..since detik itu..silap makan skit..pak lah dtg huk3…paling perit time penat…ubat c leh makan..bleh amik neb jek…sbb neb terus ke paru2..kalu ubat msk dlm darah n akan effect baby sob3..sbb tu ms peknen saya control mkn..sbb awal2 peknen pak lah dtg menyerang…perit ingat detik2 tu…

ni 1st time i demam lps kawen hehhe i ada peel buruk time demam..i akan mengiagau sambil bercakap…x kira tdo mlm or siang..en suami pelik mula2 dgr…bila dah byk kali…br dia phm..pas tu gelak…jgn la kata2 yg kuar tu bleh menggugat sensitivity dia ..bila demam mimpi mcm2 ..penat ok..2 hari dok tersebek ats katil…tgk imran plak demam….gtl gusi..gigi nk tumbuh lg ..adeiii so daddy kena take over imran…merengek2 ..nk beriba….daddy dah take over imran pom dah bersyukur…tp still kena uruskan kain baju kotor yg menggunung setinggi gunung kinabalu, dapur x berasap…

saya terpaksa mengaku kalah..x leh nk buat keje byk dlm satu masa…nk siapkan thesis..nk settlekan keje2 masuk umh..keje2 yg tiba2 dpt time dr SV p itex..ingat bleh berpoya2…rupanya kena p ronda skol org..

skrg tgk memikirkan kenduri aqiqah…hehhe pening cm nk sembilih 2 ekor lembu…pdhal 2 ekor kambing jek 😉

bz dowhh

saya berkarya sambil mencari ilham utk dimasukkan dalam komen report result kekanak2 riang ini…2 soalan x capai CO…apa gue nk komen nih..kekanak ini mls study bleh…

mesti wenn tertanya2 ..mana gue seminggu dua ni…bz dowh…bz keje hakiki dan keje msk umh….pening sih nk msk umh …even x tambah apa pun ..ngak ada budget dong…

1. plaster siling

ada yg kata tambah plaster siling ..umh jadi makin panas….fakta @ aota ..x sure plak….tp umh dua 2 tgkt…tgkat bawah..developer nk save..just kekalkan simen aje…tanpa tambah siling plaster…tuan umh gediks nk berdownlite..so terpaksa buat siling plaster… tp simen tu pom dah rendah…si tuan rumah pun belek2 impiana…tiap2 mlm tdo ngan impiana ok …cari idea….adat la kan ..bila nk kawen tdo ngan majalah pengantin..bila tgh peknen tdo ngan pa&ma…nk msk umh br tdo ngan impiana …it’s life…sume akan lalui…

so utk ruang tamu…en suami cdgkan buat plaster siling 2 kaki sekeliling  dinding…so downlite di tepi je lah so hasilnya..ni belom cat lagi..sok br nk cat..niat di hati mau berdome bagai..dah siling simen rendah..lupakan saje..amik deco panel plain..nt sesuaikan ngan ruang memanjang..amik bentuk oval…kerawang adalah pilihan saya even at 1st saya mau skirt bertingkta aje..tp daddy mau kerawang..p pilih kt kedai tauke tu…banyak sih…mula bwk blk katalog pom dah x tau nk pilih…lg lah di kedai…so belasah aje…bunga yg agak2 lain dari yg lain

siling ni cina yg buat…rekemen bg mak ngah mak sirah..diorg keje pom cekap…tgk cam dlm tv nk msk contest..mai zassss..susun2 sume barang….pendek kata cekap2..ngan gadget sekarang..ukur pom pakai laser…x perlu pakai tape2 dah…tali pom dah ada karbon siap..amik yg measure ngan laser tu pom..bg ukuran digital…canggih dowh

ruang tamu-sebelum

selepas

ruang makan kami kecil comel ajek…tapi byk beam2 yg membentuk kotak2 ..yg sesuai utk sarang labah2…so disarankan kotak2 beam ini..ditutup dgn siling….tn umah nk berdownlite jgk di ruang makan..so psg siling plaster 6 inchi kebwah…so mmg kecik+rendah la skit ruang makan kami..tp yg penting selera makan ttp ada wakakaka

 

 

point2 kt tall cabinet yg akan menempatkan microwave+oven+freezer

dapur psg skirt beringkat aje

 

2.  dapur

sebagai surirumah yang x berapa berjaya…dah la malas..so kena sediakan ruang yg praktikal utk buat keje…sempit kan  dapur kt atas tu…sume jenis menda nk msk…terpaksa letak washing mc dlm bilik sebelah dapur..tebuk buat paip baru…air kuar mula nk salur terus ke longkang belakang..tiba2 teringat berita yg diorg jupe pak u-l-a-r masa nk kuar kain dr wshing mc…nyeri dowh..cpt2 bagitau tgk..air kuar msk bilik air…so tebuk msk ke bilik air.. 

masalah toilet pom 1…ada 3 toilet cum bilik mandi…tp tiga2 toilet duduk…saya mengalami masalah penyahtinjaan di atas toilet duduk..so toilet bwh saya ketuk letak toilet cangkung hahhaha..keling la skit kalernya..x jupe kaler tiles yg betul2 sama kaler ngan lantai toilet sedia ada hahhaha 

semlm org kabinet kitchen dah dtg2 marking …kabinet kitchen tempoh pasang adalah 32 hari..hebat dowh..ada SOP bagai…3x mai pasang..x leh psl serentak..harap2 hasilnya pun sama ngan kesabaran kitorg.. 

utk buat cabinet nih…kitorg terpaksa seal 1 tgkap utk letak hood…n ketuk sebelah dinding utk letak bekpes table…banyak dah lari dr plan asal sbb space kecik..bekpes table dr 5 kaki panjang jd 4 kaki kuh..beli kerusi mohagani bukan mai besau…tgk nt x muat nk letak wakaka.kena kira penghuni yg bersaiz model US sume nih hhahahah ekceli kabinet ni x berapa lasak…so terpaksa buat 1 lg sinki utk siang ayam…x kan nk ketuk ayam atas solid surface…nangis akak..so sinki asal letak belakang umh…hajat dihati nk buat wet kitchen..tp budget ngak ada…telan air liur je lah

 

dinding yg dibuat..still x muat nk letak bekpes table...sila buat umh sendiri kalu nk dpr besau2

dinding b4

 

ni jelah yg ada progresss…grill x jd pasang last monday sbb wrought iron x siap lg…lampu lampi kena tunggu psg grill ..kebetulan lampu lampi yg baru pom x anta lg…ujan la apa la…lampu lampi pom ada kisahnya…ketemuk lg…malu pulang cuci baju..k;awin dah ingat routine i…ari jumaat kena bsh bj hahhaha

dalam usaha mendeco2 umh..yg menjadi mangsa adalah

imran lerrr...tdo dlm kepanasan dlm walker..tgu org ukur grill..sib baik tolak 2,3 pusing kt porch terus tdo ..penat dowh

lama lg ke daddy..imran buhsan nih

smile!!

 

ye saya mkn banyak kak..sbb saya stress

td pakcik gril call…nk comfirm kaler gril yg nk tukar…saya pilih kaler grey…last min en suami mau tkr…apa2 la daddy…asl bahagia…daddy nk brown…brown byk tone..pakcik gril tkt silap tone…baik tul pakcik ni…dari chuping nun datang..dia ckp may b isnin bleh pasang sume …

lps jupe pakcik gril…saya tapau lunch…stress = mau makan…mula2 amik bergedil pas tu nmpk telur ikan sesuai mood skrg ala2 mak pekan yg kempunan nk makan telur ikan tembakul tp saya kempunan mau makan pulut pelam .. pastu amik ikan bakar..pas tu nmpk tempe…amik tempe lagik..pas tu amik pajeri terung ..penuh polistrine…

nk bayar..kakak tu ngeri nk kira sbb mahal hahhaha baikkan kakak ni..pdhal saya dah biasa ngan 1 kedai lg…harga ala2 meal pizza ..pas tu nk cover dia tanya…byk mkn dik…hehehe saya senyum…nk ratah lauk kak ..sebenarnya..saya stress la akak

stress skrg ..

penat memikirkan masa dpn ke saya yg byk berfikir bukan2.

penat ke hulur hilir..settle thesis yg x settle spy x kena waktu viva sebarang perkara yg meragui examiner perlu dibuang settlekan personal loan ye org sengkek nk msk umh kena buat personal loan. p deal plaster siling, gril bla bla

ari sabtu saya request mau mkn pulut pelam…request saya diperkotak katikkan oleh en suami…dah smpi pun still dok beralasan bagi…kecik hati saya…saya penat ok ..penat metal+fizikal..so harapan saya, request x seberapa saya ni dapat dipenuhi ..tiba2 feeling lagu faizal tahir..

Cuba kau dengar
Cuba kau cuba
Diam bila ku cuba
Tuk berbicara dengan kamu

Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk meluahkan rasa hati

Dan bila kau bersuara
Setia ku mendengar
Agar tenang kau merasa

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu

Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku… padamu

Cuba kau lihat
Cuba kau cuba
Renung ke mata aku
Bila ku kaku melihatmu

Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk menyatakan rasa sakit
Dalam diri

Dan bila kau perlu
Setia ku menunggu
Agar senang kau merasa

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku… padamu

Maafkan kerana aku tak pernah
Terlintas tuk menulis pada mu
Salahkan ku
Tak mungkin lagi aku meminta
Untuk kau mendengar…
Untuk kau melihat ke mataku

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku… padamu

saya tujukan lagu ini buat en suami …perasan saya cmni lah..en suami kalu ngan kwn2 dia…apa saja utk korang..ngan i huhhhh terasa pengorbanan tidak dihargai achewahhh

 
nk hapdate psl imran tp ngak ada mood
nk hapdate psl umh pom ngak ada mood ..yg penting..byk keje nk msk umh…ada additional task..kena samak satu umh sbb anjing penah masuk tdo..sume umh 1 line ngan saya adeii..harus gua cari indon…bleh x beli getah paip, baldi sume pas tu tggl..kena kena tgu monitor cm mandur kuh3…harus amik cuti cmni…stressss