the making of dapur impian episod 2

bertemu kembali…setelah bateri kamera yg ala2 bleh msk tasik ni kong..nk cari charger pom mkn masa berhari kuh3.. dapur impian yg bersepah2 ekceli x siap lg…lampu bekpes counter blom pasang + glass shelf..sbb tu mls lagik nk kemas alasan lagik

open concept kekonon

tiba2 rasa agk menyesal buat open concept…dari dpn dah nmpk dapur..tp kelebihan dia..dok dpr still bleh monitor imran dok buat apa kt dpn tv dr kejauhan 😉

roman blind

roman blind yg ditempah di vinyl apa ntah …kt a.s ..skrg dah ada cwgan dkt jitra..wah seah lama..sila terjah…murah dan up to date…masa i cari kain utk curtain dl bukan main susah nk cari yg pattern moden + murahan  ..yg jupe kt elyza tp mhl dowh…vynil ni rupanya supplier utk sume kedai2 langsir di utara ni…kira kedai deko lain akan sub kt diorg…no wonder harganya jd double..

backsplash

i pilih backsplash dari tempered glass..sgt best..senang nk la kesan2 minyak..time sayang ni..lps masak terus lap…so x dak lagi kotoran degil..x tau bila kemalasan thp max nt…kalu biar lama akan meninggalkan jejak kotoran degil x..

tall unit

tall unit yg terletak di sebelah kanan dpr..sebelah tu pintu toilet..sebelah lagi pintu bilik…sume appliance dr fagor..sink + paip dr foster banyak btl pengaruh penjajah...masa awal2 install microwave…laki bini adalah jakun microwave..sume menda nk masuk microwave..dengan adanya corningware + corelle lagi la senang…dr fridge ke microwave terus ke meja mkn hehhe ala2 cm 2 la iklan corningware 😉 tp corelle was2 skit kena tanya pada yg pakar dulu…oven baru guna skali ..masak ikan siakap merasmikan mangkuk pyrex baru…oohh wishlist baru : nk kumpul pyrex plak hehhehe

eh tu jek pic dah snap…sbb table top sume dlm keadaan berserabut

exhaust fan

ni keadaan cerobong asap kt luar…kitorg kan palam tingkap so kena cat semula dinding tu..nk save cat separuh jek..jd la rumah bertone2 kalernya keh2 upah cat 1 rumah x termasuk cat adalah RM 1, 400.oo…tauke cina tu dok goda2 i soh buat..i ckp raya 2 thn lagi i call hahhaa

lokasi wet kitchen

ni wet kitchen i…bukan takat wet..lencun terus kih3…baru ada lantai..2 pom kes malas nk maintain rumput…rasa nk buat awning cm umh hujung tu..bleh buat drying area tp nt awning tu nk buang mana..cehh ckp mcm nk buat thn dpn..padahal projek 3,4 thn lagik..

kitchen garden

pokok2 tu ihsan my mil..tp pasu i beli..pasu lain yg beli..pasu lain yg dpt 😉 apa2 pun tq…pokok kari, limau purut, pandan + kunyit…bleh la masak rendang bulan posa ni 😉

lokasi sebenar kitchen garden

lokasi sebenar kitchen garden..nk tanam halia, bunga kantan ..hajat dihati kalu ada rezeki lebih…nt buat wet kitchen nk extend terus porch utk basikal imran hehhe x lah..buat bumbung utk drying area 😉

1st fasa

gara2 nk save n duit tabung masuk umah dah abis…ekon pom x smpt pasang..kitorg nk tanam sendiri rumput karpet dgn tagline seminggu segenggam rumput lama2 jadi padang golf taman aulud auliya….ni dah day 5 tp rumputnya x merayap lagi…2 minggu br dapat 3,4 kaki nk smpi ke belakang bape bulan agaknya..dan kt belakang jd semak dulu

taman aulud auliya blom tetap lagi..nk bg nama laman umah pom nk kena pk

saya buhsan II datang dan pergi

buhsan sbb keje2 yg nk buat adalah keje ilmiah…kena cari feel smpi ke langit ke 7….nk buat full paper utk emsm ..kot2 dpt msk jurnal..org lain paper dah jadik jurnal berkepuk..avelsia2 apa tu..aku je yg buat keje sia2…

godak2 fb…ingat nk try game dlm tu…tp nyeri takut addicted…ramai mak2 bdk yg dah addict smpi x layan anak…oh nooo…may b aku cuba main lps abs viva

nk buat slide viva tp cm malas…viva x tau bila….nk kena refresh blk teori2 …adeiii

weekend ni ..sorg lagi puak nk pindah..sadisss..sorg2 puak p….masa ibu adib p..i x dpt join sesi salam beramai2 cerekarama tangkap leleh sbb ada workshop mq4 yg abis lmbt…dpt jupe ibu adib lps dah abs n ada colleague baru…so emosi bleh dicover dgn gelak2…malu kt org baru..weekend ni x tau drama apa kt teduhan kasih 😉 ..wait n see…so skrg zaman kejthan budak2 nakal..

23rd june 2010 genap 6 tahun i keje kt sini..masa mula keje…x dak puak lg…gang pompuan jul1, w4ty, m4ri4, k’liz4 n k’b4nju..masa ni k’shima n lin dah smbg blaja…smpt jupe kejap aje..pas tu msk puya, k’awin n k’ana …awal2 masa puya msk x gang lagi…sbb muka puya cm sombong jgn mare puya hehhehe tp lps puya join aktiviti luar..ingat dl p the store ptg2…baru la close..k’awin pom x nk kawan ngan i…i ingat dl..1st time i tegur k’awin sbb ZnO i ilang..i lupa ilang ke mmg supplier x bagi…mahal dowh…ratusan RM..duit grant plak tu..punye la cuak…pas tu i jupe ZnO kt tepi sink lab…i punye kot…ada org amik wakakaka …ms tu k’awin dok kt lab..dia dok kt opis jejawi kot baru close..

ngan ibu adib close sbb rakan sebaya.. bleh share kisah cintan-cintun…cinta gadis kesepian dl keh3…jd pendengar dan consultant tidak bertauliah..selalu jgk ptg2 jumaat p penang sesama..dia blk kg n i merendek umh wenn…kalu x blk kg…every weekend buat aktiviti..piknik kt bkt air, tasik jitra etc…juli kawen..lps tu i pom kawen…juli beranak ..lps tu i pom beranak..so sama bleh share cite..hantaran mana yg plg lastest….pampers apa yg bgs…tp skrg juli dah pndh ke usm…dok sama2 family kecik beliau…happy for her…ye lah bkn senang jd ibu tinggal ..i kena tinggal 2 mlm pom dah stress nk makan org kuh3….

ngan mummy faheem..lmbt skit close…close ngan dia sbb dia close ngan maria kot mula….maria tunjuk pic kawen dia..masa tu ada pic bersanding atas buai keh3…gua ckp dlm ati poyo jgk minah ni hehheh jgn mare k’awin… pas tu br la close…dia pom selang seminggu time sang arjuna dia x dtg…dia join kitorg punye aktiviti….jd la puak…sama2 jd  hantu sentap walaupun versi berlainan…bleh bertukar2 kisah anak..pinjamkan buku dan jd supplier brg2 baby yg x dak kt perlis ni…lps ni jd agen ikea nk kena bagi surat lantikan x.. k’awin dah dok ngan family kecik dia…dah x leh selalu sms2..mesti dah sibuk nk masuk utk sang arjuna tiap2 ari… x dak lg kwn time nk lari dari umh membawa hati yang duka hahahha.. 

nanti k’ana plak tp k’ana ..en suaminya masih di sini ..mesti selalu dtgkan…cuma x leh hang out selalu lah…cm zmn muda mudi…x leh p tgk baby k’ana byk2 kali…kurang keahlian tgk wayang..k’ana n k’awin x dak..x dak tmpt nk tmpg solat asar if p sana…waty cuti ni pom…x tau nk terjah mana if p sana…cpt la msk keje waty…x dak la i rasa lost msk opis sana

oohhh tinggal la saki baki puak nakal…x pening kepala tn d***n hahhaha  kena tunggu 3 thn lagi..keahlian reunite, kembalikan zaman kegemilangan puak nakal..kte p terjah quensbay mall..ajak ibu adib 😉

good luck sume kekwn dgn life baru…juli adib nk adik  ….puya FM barcelona sungguh cute, tq, k’awin n k’ana, balik dgn PhD masing2  lps ni nk ke panggil doc ke

sob2..

dari ->>ahli puak..dah x dak puak ni ..kena dok diam2 je kt opis..bg puak lain plak feel zmn kegemilangan diorg

the making of dapur impian episod 1

byk episod plak…blah la

keadaan asal

ni keadaan asal…ruang tgh tu dining ..ada dinding yg memisahkan dining ngan dapur….tp tuan umah koya nk buat open konsep ala2 umh omputih…kt putrajaya skrg pom…masuk2 dah nmpk dapur…ruang tamu kt belakang skali ;)..so ketuk2 dinding…taraaa

ketuk dinding jd open concept

luas jd alam…tingkap pun kena palam…

marking

lepas dah palam tingkap..org kabinet kitchen dtg marking….point utk soket+suis..wall cladding…piping sinki..plumber + wiring kena cari org lain plak..bla bla

apa ntah panggil ni..lupa sudah

dok pulun tgk mag dapur impiana..skrg trend wall cladding kotak2 kecik warna2 tu tp bila p kedai nmpk cm x lawa…sbb ruang dapur kami kecik..play safe amik putih saje…kekonon utk menampakkan ruang lebih luas 😉

frame

ni la binaan dalam…papan laminated..sesuai utk dry kitchen..tp i belasah ni la wet n la dry…..juntai2 tu lampu utk hanging cabinet tu..

tall unit

tall unit untuk microvawe+peti ais+oven….skrg koya nk baking kek + cookies sendiri…posa nt bleh buat karamel, pudding bla bla..tu pom kalu imran bg kerjasama..apa yg penting!!! kerjasame….kalu x alamatnya…pasar ramadhan saje..

bekpes counter

bekpes counter pun jd kecik pdhal dalam design lagik panjang n tinggi..tp nk sesuaikan dgn ruang..kerusi bar pun x sesuai …2 la awal sgt beli….tgh pk nk letak kt mana..kt taman kot ;)..kasik potong kaki dia jd pendek..

pic yg dah siap….nan ado…blom buat photoshoot..keadaan masih bersepah..nt dah kemas i snap yeee…tungguuuu

wishlist utk dapur :

-nak buat dapur basah..senang nk tggl kuali, periuk x berbasuh…if skrg…kt luar lg dah nmpk kuali x berbasuh…skrg nk extend umh paling kurang kena ada belas2 K…mana nk cekau nih..tunggu 4,5 thn lagik

-yg lain x penting sgt…sbb x dak tmpt nk letak..bleh stop beli tupperware…sume kabinet dah penuh..bilik bibik pom dah jd bilik stor..ingat nk buat bilik solat

mari memasak bersama cik yaa siri 4

dah mls nk guna huruf roman utk 4 keh3…

dah mengantuk..nk buat keje tp pening2 lalat…tgk2 cupcake…rasa nk order cupcakes utk birthday imran bln dpn…kepingin jgk nk mkn blueberi cistart  menusuk ke kalu slps x dpt merasa cupcake balasan hantaran masa sil tunang yg mummy faheem bwk ms potluck…eh besday ibu ke besday baby nih…

 cupcakes utk hantaran sil ..sumbangan dari keluarga kecik saya…nt kawen x tau nk sumbang apa kuh3…kes hantu sentap lagik
saya posa ari so yg ingat makan2…imran x bape sehat..nafas berbunyi…daddy la suap aiskrim .kan dah susah…kena p neb 3x sehari…sib baik sesi pagi td baby dah behave ..x meronta2 cm dl…may sbb ada daddy..kul 3 lg kena p neb lagik….skrg klinik m3n0n bagi bwk balik neb tu ..bwk everytime nk p neb 😉
dah lama x upload koleksi pic makan2…hahhaha buat heavy desktop aje amik pic mkn2 ni…
ari tu tgk jjcm…ank chef w4n tu mkn soto dgn lazatnya…saya pun mintak rempah soto ngan kak ana dua2 org johor dah smbg belajar ..sape nk jd supplier rempah soto dan kerepek2 plak huhuhu

ko pandai masak soto ali ???

sodap tau…hehhhe..begedil terbaek..dl kt masa bujang selalu bereksperimen buat begedil b4 dapat bergedil terbaek ni…dulu siap rebus dl kentang br lenyek ..pas tu daging kisar yg mentang la..tp rasa nan adooo…lps 2,3x baru dpt resepi sebenarnya slps bertanya pada yg pakar…rahsianya…kentang x perlu rebus…hanya potong kecik n goreng ..baru lenyek2….daging kena rebus dulu, baru dikisar…pas tu letak bawang grg if naza suka letak bawang putih+lada itam, if k’izan suka letak lada sulah..if saya letak bawang grg+lada itam lite2 aje ;)…begedil terbaekkk…
utk dapatkan sambal kicap yang sodap…grg bawang putih dl dan blend skali bwg putih tersebut bersama sedikit minyaknya..dan seperti biasa kalu buat soto kena ulang makan 3x baru worth dengan kepenatan memasaknya…acsesorinya saje penuh meja…

kacang+sotong

lauk pauk peberet saya hehhehe saya suka makan sotong…gulp sodap jgk sotong celup tepung…

daging goreng kunyit

ni merangkap lauk masa dlm pantang…sodap

masak lemak taugeh+kobis

masak lemak rasanya sama ngan kt pokok saya hahahha sila tanya en suami

ikan pedas

lauk peberet famili besar saya…ari2 makan x jemu..

my 1st nasi ayam

walaupun 1st try..menjadi ok..tumis2 dlm kuali…pas tu tuang dlm rice cooker…tambah stok ayam disamping hasil rebusan ayam yg nk buat sup..

ayam madu dan rakan2 penyedap nasi ayam

jgn dipandang pada ayam yg itam itu…rasanya sedap…hahahha…terlebih madu..sbb tu itam..saya x makan sambal nasi ayam tp saya belasah buat utk en suami…main campak2 dlm blender..tomato+cili besar+cuka+gula+garam…rasanya x tau sbb saya x mkn hahahha

mari berkenalan dgn lampu2 umh saya

hehhehe lampu pun nk buat n3…sekadar berkongsi ke-excitedkan msk umh baru bersama jihe+wenn…lampu ni dah beli thn lps..kira dah ala2 complete…cuma nk cukupkan skit2 lagi…tp bila dah masuk kedai lampu…gua rambang mata…lampu2 yg gua beli tahun lps dah x dak…sume design baru…beli lampu pun masa duit tabung masuk umah tengah penuh..so bleh beli ala2 x ingat dunia..tp budget below rm300..candelier satu tu je dkt 1K

mula dari porch ..

dragon ball ada 7 bijik sumenya...nk cari 3 lagi ..mai umh saya

dragon ball ada 7 bijik semuanya..nk 3 bijik lagi ..mai umah saya..

ruang tamu kami berbentuk memanjang..empat segi tepat ehh..ada 3 point ..bleh pilih 2 utk lampu .tgh kipas or 2 kipas , kt tgh lampu…sbb tgh gle lampu..kitorg pilih 2 lampu, kipas kt tgh…candelier dpn pintu kayu

x matching tp belasah aje

i berkenan dgn wall lite itam itu…nampak naik dgn  feature wall ijau..tp candelier itam yg match dgn wall lite ni ..i x berapa berkenan..so belasah aje kaler chrome hahhaha oh ye..tema umh saya adalah ijau apple tp bila cat yg jd ijau apa ntah ..siap ada yg buat lawak..tambah bulan kaler putih kt tgh hahhaha + merah bersama kaler2 earth yg lain..cokelat+itam+putih…

ruang tamu dpn main sliding door..

tema bali plak

ni tema bali…sbb kt tgkap tu nk letak armchair jati 2 ketoi dan ditghnya sidetable hahah alasan..ni beli thn lps…kt kedai lampu dok kt belakang2 dah…kaler gril i x puas ati skit…nmpk masam..ni daddy yg pilih..

ruang makan…

suka sgt

ni lampu yg plg i suka..menggelitis masa nk beli hahaaha tomey..utk dining hall yg tomey tp bersepah saje mejanya huk3…maapkan aje..tuan umh penat berkerja x dak masa nk kemas umh..

dapur..

utk jd chef yg unggul

kekonon rajin masak..lampu kena tala ke setiap sudut..spot penting..stove, sink n freezer hahahha tp masakannya x menarik jgk warnanya …tp x pe yg penting rasa hahhha

lampu tangga…

lampu free

lampu ni free…dah beli ribu riban..x kan x dak yg free…ni pom beli thn lps… so out of date…cat kt tangga pom nk save..cat separuh…cat separuh ni pun kena tambah RM 50 kt apek tu..cat asal dah penuh kesan2 tangan. ciri yg perlu ada utk lampu tangga..2 way suis..atas dan bwh bleh on n off…saya x tau pun..pulun la tebuk sana sini

living atas..bleh ke panggil living ..

sudu itik

ni pom beli tahun lps..ikut plan ltk kt dining…dah gedik2 nk beli baru..yg ni naik atas…ni pom thn ni dah x dak kt kedai hhahahaha

masterbedroom..

downlite

downlite beli thn lps..siap lupa letak kt mana…dah abs beli lain + pasang br jupe..ada 10 ketoi lagik..rezeki my sista yg nk msk umh br jgk..

3 bilik lain..

lampu 4 segi

lampu ni ada bentuk bulat dan 4 segi dah beberapa kaler..cmne i termakan hasutan salesgirl amik 4 segi…padahal dah amik yg bulat kuh3…lampu balcony x snap..lampu cm pelita kt taman2 tu aje..

sekian cite lampu lampi…ketemuk lagi dlm episod the making of dapur impian..