the making of dapur impian episod 1

byk episod plak…blah la

keadaan asal

ni keadaan asal…ruang tgh tu dining ..ada dinding yg memisahkan dining ngan dapur….tp tuan umah koya nk buat open konsep ala2 umh omputih…kt putrajaya skrg pom…masuk2 dah nmpk dapur…ruang tamu kt belakang skali😉..so ketuk2 dinding…taraaa

ketuk dinding jd open concept

luas jd alam…tingkap pun kena palam…

marking

lepas dah palam tingkap..org kabinet kitchen dtg marking….point utk soket+suis..wall cladding…piping sinki..plumber + wiring kena cari org lain plak..bla bla

apa ntah panggil ni..lupa sudah

dok pulun tgk mag dapur impiana..skrg trend wall cladding kotak2 kecik warna2 tu tp bila p kedai nmpk cm x lawa…sbb ruang dapur kami kecik..play safe amik putih saje…kekonon utk menampakkan ruang lebih luas😉

frame

ni la binaan dalam…papan laminated..sesuai utk dry kitchen..tp i belasah ni la wet n la dry…..juntai2 tu lampu utk hanging cabinet tu..

tall unit

tall unit untuk microvawe+peti ais+oven….skrg koya nk baking kek + cookies sendiri…posa nt bleh buat karamel, pudding bla bla..tu pom kalu imran bg kerjasama..apa yg penting!!! kerjasame….kalu x alamatnya…pasar ramadhan saje..

bekpes counter

bekpes counter pun jd kecik pdhal dalam design lagik panjang n tinggi..tp nk sesuaikan dgn ruang..kerusi bar pun x sesuai …2 la awal sgt beli….tgh pk nk letak kt mana..kt taman kot😉..kasik potong kaki dia jd pendek..

pic yg dah siap….nan ado…blom buat photoshoot..keadaan masih bersepah..nt dah kemas i snap yeee…tungguuuu

wishlist utk dapur :

-nak buat dapur basah..senang nk tggl kuali, periuk x berbasuh…if skrg…kt luar lg dah nmpk kuali x berbasuh…skrg nk extend umh paling kurang kena ada belas2 K…mana nk cekau nih..tunggu 4,5 thn lagik

-yg lain x penting sgt…sbb x dak tmpt nk letak..bleh stop beli tupperware…sume kabinet dah penuh..bilik bibik pom dah jd bilik stor..ingat nk buat bilik solat

9 thoughts on “the making of dapur impian episod 1

  1. teruna seksi says:

    puan, sy rs puan kena buat feature wall mcm deco bersama erick tu….
    sbb kaler dinding ruma puan xcantek..da la xmenarik…
    -x-stdunt puan

    • danbintangberkelipan says:

      ooohh feature wall saya kaler ijau…nt saya snap..x-stdn jgn risau
      oohh tiba2 rs vouge…aku ada stdn tua

    • danbintangberkelipan says:

      keh3…modern lerr kekonon…smpi ms nk buat roman blind ..adik 2 nk bg corak2 buah..aku mtk moden ..dpt la corak bulat2 wakkakaka

  2. saya masih setia menantimu says:

    cik cempaka sari aka ya yot..u kena dngr komen i jer..sbb komen i tulus mulus melor semua2…so kalau i kata xcantik..xcntik la..hahahha

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s