the making of dapur impian episod 2

bertemu kembali…setelah bateri kamera yg ala2 bleh msk tasik ni kong..nk cari charger pom mkn masa berhari kuh3.. dapur impian yg bersepah2 ekceli x siap lg…lampu bekpes counter blom pasang + glass shelf..sbb tu mls lagik nk kemas alasan lagik

open concept kekonon

tiba2 rasa agk menyesal buat open concept…dari dpn dah nmpk dapur..tp kelebihan dia..dok dpr still bleh monitor imran dok buat apa kt dpn tv dr kejauhan😉

roman blind

roman blind yg ditempah di vinyl apa ntah …kt a.s ..skrg dah ada cwgan dkt jitra..wah seah lama..sila terjah…murah dan up to date…masa i cari kain utk curtain dl bukan main susah nk cari yg pattern moden + murahan  ..yg jupe kt elyza tp mhl dowh…vynil ni rupanya supplier utk sume kedai2 langsir di utara ni…kira kedai deko lain akan sub kt diorg…no wonder harganya jd double..

backsplash

i pilih backsplash dari tempered glass..sgt best..senang nk la kesan2 minyak..time sayang ni..lps masak terus lap…so x dak lagi kotoran degil..x tau bila kemalasan thp max nt…kalu biar lama akan meninggalkan jejak kotoran degil x..

tall unit

tall unit yg terletak di sebelah kanan dpr..sebelah tu pintu toilet..sebelah lagi pintu bilik…sume appliance dr fagor..sink + paip dr foster banyak btl pengaruh penjajah...masa awal2 install microwave…laki bini adalah jakun microwave..sume menda nk masuk microwave..dengan adanya corningware + corelle lagi la senang…dr fridge ke microwave terus ke meja mkn hehhe ala2 cm 2 la iklan corningware😉 tp corelle was2 skit kena tanya pada yg pakar dulu…oven baru guna skali ..masak ikan siakap merasmikan mangkuk pyrex baru…oohh wishlist baru : nk kumpul pyrex plak hehhehe

eh tu jek pic dah snap…sbb table top sume dlm keadaan berserabut

exhaust fan

ni keadaan cerobong asap kt luar…kitorg kan palam tingkap so kena cat semula dinding tu..nk save cat separuh jek..jd la rumah bertone2 kalernya keh2 upah cat 1 rumah x termasuk cat adalah RM 1, 400.oo…tauke cina tu dok goda2 i soh buat..i ckp raya 2 thn lagi i call hahhaa

lokasi wet kitchen

ni wet kitchen i…bukan takat wet..lencun terus kih3…baru ada lantai..2 pom kes malas nk maintain rumput…rasa nk buat awning cm umh hujung tu..bleh buat drying area tp nt awning tu nk buang mana..cehh ckp mcm nk buat thn dpn..padahal projek 3,4 thn lagik..

kitchen garden

pokok2 tu ihsan my mil..tp pasu i beli..pasu lain yg beli..pasu lain yg dpt😉 apa2 pun tq…pokok kari, limau purut, pandan + kunyit…bleh la masak rendang bulan posa ni😉

lokasi sebenar kitchen garden

lokasi sebenar kitchen garden..nk tanam halia, bunga kantan ..hajat dihati kalu ada rezeki lebih…nt buat wet kitchen nk extend terus porch utk basikal imran hehhe x lah..buat bumbung utk drying area😉

1st fasa

gara2 nk save n duit tabung masuk umah dah abis…ekon pom x smpt pasang..kitorg nk tanam sendiri rumput karpet dgn tagline seminggu segenggam rumput lama2 jadi padang golf taman aulud auliya….ni dah day 5 tp rumputnya x merayap lagi…2 minggu br dapat 3,4 kaki nk smpi ke belakang bape bulan agaknya..dan kt belakang jd semak dulu

taman aulud auliya blom tetap lagi..nk bg nama laman umah pom nk kena pk

10 thoughts on “the making of dapur impian episod 2

  1. momma ummar says:

    ya..sgt best ada microwave (huk3..i tada semua2 tu..uwaaaaaa)
    rs nak tanam jgak la pokok limau, kari, pandan & kunyit…kena usulkan kpd boss ni

    • danbintangberkelipan says:

      x pe jihe..slow2..i sbb nk buat built in sume..pejam mata amik…tanam2, tanam dlm pasu senang.sbb x membiak dgn byk..kte pun pakai sebulan sekali je hehehe

  2. momma ummar says:

    haha sebulan sekali…hmm i berazam lepas ni nak rajin memasak *sbb duk umah sendirik doh keh. nati i halo u la tanya resepi dr segmen mari memasak bersama cikya kekkeke

    • danbintangberkelipan says:

      chayok3..i pom berazam nk msk tp lo;ni byk beli dr masak..penat lah..resepi try n error ..mari kte sama2 bereksperimen

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s