hari raya..sume org gumbira bla bla

sebelum terlupa..baik i coretkan kisah raya i..i bercuti selewat hari rabu…kira lewat lah..kalu masa bujang2 …awal2 lg blk kg sbb x mau beratur atas bukit grik …seksa ok beratur keta atas bukit tu walaupun bwk keta auto..so biasanya saya akan blk awal dr kebiasaan org lain sbb tu dulu selalu terlepas duit raya MB hehehhe

en suami canangkan kt mil…cuti hari rabu sbb nk kemas murah ada sedikit hot kerana menunjukkan keculasan sang bini [HOT 1]…kenyataannya, i p bazar kt tmn sena smpi blk kul 11 blom bgn lagi..adeii…bekerja si isteri smbl layan blues…if kt kg…x  kira laki ke pompuan..sume adik beradik akan berkerjasama…sume org akan bwk kain buruk utk lap dinding…ye umh kampung..dinding papan akan berdaki…sethn sekali je tonyoh…don’t expect my ma nk buat sume..ank 8 org, hari2 sempat sapu, rumah, basuh kain n masak… pembersihan mega hanya buat 2x sethn…buang sawang..cuci curtain, cuci sarung curtain..dua2 ni bertukar baru pom 2, 3 thn sekali tp yg penting sentiasa bercuci supaya feel baru..

i start tingkat ats..soh en suami tlg bwk naik kunci nk bukak sliding atas…tiba2 en suami x jupe kunci yg mana n blame sang isteri yg x susun kunci…[HOT 2] sbb [HOT 1] i dah pendam …so haba pendam pelakuran lama2 akan meletup..so menangis2 la cinderella smbl tonyoh toilet…3 ketoi toilet…i guna 1 jek…sbb tu tiba2 rasa penat luar biasa sbb cuci tiga2 sekaligus..tonyoh longkang yg dah naik lumut huuhuhuhu sambil mengenang last time i cuci longkang kt tepeng time kena turn kt air well tp i suka dl sbb bleh main air ..compare kena lap tingkap pakai paper…berhabuk hahhaha sbb merajuk …frame kekonon nk buat sendiri x terbuat…pdhal kain, kayu sume dah beli kuh3

saya suka bunga ni

ni 3 hari b4 raya, daddy pom nk berpanjut ..layan….imran jd penonton…iklan ..”ni la hadiah sebesday saya” kata imran..bleh meronda dlm taman sambil makan porridge 😉

panjut

fakta di sini, minyak ‘geh’ adalah lagi mahal dari petrol…so skrg org pakai petrol dl pelita…kelebihan dia x mati api walaupun hujan tetapi apinya cepat hinggap buluh tepi pelita tu..sgt bahaya…so saya pun nyeri…baik pakai minyak ‘geh’

10 min bleh la dok diam...pas tu meronta nk join dkt

bunga api sekarang pom makin pendek..x smpi seminit dah abis..penat cucuh jek…

abis kisah berpanjut..

berbalik kisah rabu b4 raya…ptg tu mil call apa juadah utk raya ..en suami ckp x lg ..lontong kot sambil menyeluarkan kenyataan “Azira x pandai buat ketupat n rendang” [HOT 3]…sekali lg nmpk i insan yg lemah. x tau memasak…ketupat mmg i surrender, i penah buat skali dulu ngan kakak bape kg beras tah..cramp jari sbb nk kena tekan pulut kemas2 dlm daun palas tu…kalu x ketupat x padat..baik order sajork tp rendang i tgh trial run..harusss ok… ni 2nd time buat rendang, dl zmn bujang ada bantuan perencah maggi tp x feel ada rasa pelik..so baik pakai awah2 fresh dari kebun..ni btl2 nk buat sendiri, juadah raya plak tu nk bg mkn org lain harus kena sodap..tgk2 mil buat keputusan sila anta daging sok, mil tlg buat ..i x tau nk horrey ke nk sob2….tp secara logika, i mmg x nk buat rendang sbb raya mestilah en suami nk mkn air tgn ibu..same to me, if i pom nk mkn rendang my ma ..sbb tu i buat lontong, mudah dan cepat…

sehari b4 raya…dok relax2 saje ptg baru buat kek, sambal bilis..mil call soh dtg arau..seawal kul 5 pm,juadah raya dah siap…i buat msk peti ais…terus terbayang…apa la diorg kt kg tgh buat…biasa kul 5, baru dok siang ayam…kt sini buat ayam sekor, daging 1 kg (either on en suami ckp)…compare dgn umh i kt kg..ayam 7 ekor, daging 4 kg…dua2 ok bkn salah satu hahhaha dulu2 rendang raya lah jd juadah bukak posa last..tp skrg tidak lagi, kalu jd juadah bukak posa, alamatnya hari raya bleh mkn pagi je…tghr dah abis…sbb arwah bak anak sulung, sume akan tertumpu umh i di pagi raya..kenape sekarang tidak lagi sbb biasanya posa last sume akan berbuka kt umh kami, anak2 + cucu2..mana nk cukup dah..dl sume kecik2…mkn pom skit2…tp bukak posa last pom biasa grg mee ke , mee kari ke..nasi pom msk skit, lauk pom grg kunyit hati n pedal…lauk simple2 jek..tgh mlm dah bleh belasah rendang ngan nasi impit…

juadah raya saya…nasi impit, kuah lodeh, sambal bilis, rendang +ketupat pulut (mil) dan biskut2+kerepek2+kek2….saya buat 2 jenis kek, kek marble n kek cokelat..sib baik menjadi sbb dah trial run dl hahhaha ni la juadah2 saya bwk p raya..di pagi raya sementara tunggu daddy p masjid..i bercamwhore ngan imran..

tq ibu niyaz tlg alter baju saya

awning tudung saya kembang..selalu silap pilih

 ni nk tunjuk baju raya i tp x clear plak….sggh cute kainnya bleh buat gaun kanak2 tp mlgnya besau gabak, kain pom kena pakai pin ngan cawat budak..my ma soh anta blk alter, i x mo, bleh buat baju peknen *gediks*
lps solat raya p umh mil, ada bihun sup..i br lps mkn kt umh so jamah2 kek jek… pas tu p umh mak ngah @kodiang, makan tapai, ketupat pulut..start yg jauh dl…pas tu umh tok n maksu @jelempok…i lepak situ…daddy p solat jumaat, imran tdo….mak su msk mee rebus….lps tu umh mak lang msk nasi tomato…kul 4 pm blk ke umh #1…rehat2 pas tu ptg p raya dpn umh…i amik depan umh n belakang umh jek 😉 teruk btl…x cukup masa nk jalan sume..mkn nasi tomato jgk….mlm raya @jiran belakang umh, makan2 kuih jek…dah full bangat…
2 syawal…dok umh sbb ada tetamu..mula2 mak lang sekeluarga…pas tu mak ngah sekeluarga besar…puas ati abis sume juadah tp sedikit malu tiba2 ank sepupu mtk lagi nasi impit yg dah abis..en suami la x bg i rebus lg sbb dah nk blk kg…pdhal kuah byk lg….we all plan nk blk lepas zohor sbb tunggu bil yg kononnya dah bertolak pagi lagi dari SP..kul 2 ptg x smpi lg n pil soh tgu jgk [HOT 3]…diorg ingat we all nk blk penang je kan…teganu wehh..naik bukit bukau bagai…kul 3 x smpi lg…en suami pom ckp kte bertolak je lah…i sedikit hot sbb plg kurang 2 bln sekali bil blk tp x roger pom kitorg soh p sana…kalu jupe pom kebtlan we all p sana…so compare ngan i yg nk blk jupe adk beradik i yg jupe sethn 2,3x jek …kakak i dah nk blk melaka raya ke 4…takat jupe sehari x dan nk gosip..otw ke arau, singgah umh mak tok imran..kul 4 lbh dah smpi arau…diorg x sampai lagi….ye lah musim raya, biras pom ada sedara lain nk kena sggh beraya alang2 dah otw…i x marahkan depa..end up x jupe ngan diorg, bertolak kul 5…
kul 2 pagi baru smpi…2x behenti tdo…penat raya+dah mlm..
3 syawal…beraya ke rumah2 wajib p..kalu x nt murka…umh kak teh, chek ngan, mak teh, abe ha..sekali harung smpi 5, 6 buah umh…baru dpt merasa juadah2 tradisi pantai timur hihihih malam buat bbq utk adik beradik…2 family abg ipar dtg…bgs btl abg ipar i…dua2 adik diorg kawen ngan org kelantan..1 family kawen ngan org pantai timur..adik bongsu pom couple ngan ore klate heheh
4 syawal…p ziarah kubur arwah bak….baca yassin skali…kakak i blk melaka ptg tu..tp biasalah raya..nk bertolak pom ada je nk dtg…ada jgk kenduri sedara selang 2 buah umh dari umh i..p mkn kenduri tghr tu…ptg tu p raya umh cik su…mkn nasi air nyum2
5 syawal..p umh yuha @KT..my bff..deskmate kt tepeng sgt baik…dr dl sampai skrg ttp bercalling..
abaikan peyut yg muncit dan tudung yg x matching

@pantai batu buruk

to be continued…nk blk dah

hehehe bersambung..gigih x…2x kali tls pom x abis lagi hehehe..p umh yuha kebetulan daddy nk jupe kwn dia jgk..kwn dia ada keje kt pantai batu buruk…so lepas melantak di umh yuha, we all melepak @pantai batu buruk….otw dah plan mcm2 nk mkn ais krim grg, A&W, seafood celup2 tepung kt tok jembal…hasilnya float A&W je yg dpt rasa tu pom x feel..x dak ais…raya2 ni ais pom abis..celup2 tepung plk sbb kekonon nk yg tok jembal, padahal kt medan pantai batu buruk pom berlambak hhahaha padan muka ..kt A&W pom penuh org…i p x penah org x penuh..i rasa satu2 A&W yang x kan ttp kt mesia adalah A&W kt sini… mmg dah sinonim mereka berdua ini 🙂

sepantas kilat, imran bangun….x nk bergambar ngan kuda..kt sini ada kuda, yg berkereta rm5 sorg, yg tunggang sorg2 rm3…ok lah tu….dekat je pom…pusing kt situ jek

tkt lagi

bila tgk pic ni…br i realize nape dahi imran sulah…gen dr daddy rupanya sbb dahi i sempit nk pakai ank tdg syria pom x bleh…jd bola muka muhhehehe tgk imran x lepas2 nk tgk muka kuda tu…

6 syawal….p tgk baby umairah ameena…kebetulan ada kenduri hehhee i like…ketereh pom jammed so lupakan saje nk msk kb sbb malam tu ada majlis akad nikah sepupu my ma..gosip2 ngan jihe..pas tu blk…sggh pengkalan nyireh cari kepok losong..mlm p majlis akad nikah…kawen org kg raja…bila sesama tmpt adat biasa di amalkan…akad nikah buat kt umh lelaki..dtg tu bwk hantaran jgk biasa 3 or 5 dan adalah makanan..akok, laici tin, susu or kuih2 lain….tuan umh pom balas…2x akad kot…mknan marveles..ikan siakap, solok, ayam percik, gulai kambing , kerabu cendawan bla bla kesimpulan buncit perut mkn 😉

7 syawal….kenduri belah pompuan…’belarak’ at 3 pm…so pagi i kuar cari laksam…my ma bila ada kenduri sedara mara ni ..dia jd org bz..bz buat hantaran so blk kali ni x dpt nk mkn ns dagang, laksa or laksa lemak…tp ye lah p cari pom kul 11..sume dah abis…org buat mkn pagi wehh..makan pagi kul 8 bkn kul 11…so kempunan dan lapar sggh kt anjung bahtera..shantekkk…besut bumi ulul albab dah maju…byk dah kedai2 mkn yg shantek ala2 resort tp rega pom mhl….ada ketam msk telur masin, butter prawn, bunga kobis celup tepung etc…sgt menarik..i dk tgk blog org mkn kedai chinese muslim kt s. alam tu dah kecur2 liur…tp amik2 dua x feel + mahal dowh…sorg mkn pom rega belas rm…so amik butter prawn ..ok la rasa manis2…kt perlis kenape x dak seafood ala2 mskan cina…tofu hotplate ke…yg ada kt restoran h4in4n jek…i dah serik p mkn sekali…walaupun mmg sedap..daddy pom dok uja2…nehiiiiiii selagi bleh jaga bab2 makanan ni kte kena elak…ptg p ‘belarak’ n makan lagik…

ptg p mengimbas kisah lalu hehehe ke pantai bukit keluang…ramai org..

meriahss

pau 50sen..x leh lawan pau ibu lagi rm2

tgk tu if i dl ramai cm ni harus i x posing *malu*

daddy and son

 

mana ibu? hahhaha dok belakang layan angin sempoi2 bahasa eh tidak layan rojak buah ngan grg pisang ahhahaaha…tp rojak buah dah x sesedap dl..rojak buah kt sini spesel letak jeruk2 dan ada barli yg dilerai kecik2 ..glupppp

8 syawal…nk blk perlis dah huk3 plan nk blk lps solat jumaat…kt sini ada sambutan raya 6..meraikan sape2 yg dah abis posa ..yg x posa pom bleh tmpg sekaki sambut…biasa akan buat mkn2 spesel jgk jamu org blk dr kubur…raya 6 ni jgk biasa pagi2 ramai2 akan ziarah ke kubur…lps p mkn kenduri @umh makcik..kali ni belah lelaki…belah lelaki pom grand…mcm2 ada tapai, bubur kacang, acar umbut nyiur nyum3…kul 3 lbh bertolak pulang walaupun my ma dok pujuk2 soh tgu bakal besan hahhahahha jenuh nk tgu…kul 2.30 br bertolak br bertolak dari machang…so i pom ckp x pe bila2 bleh jupe kata bakal biras hahhahaha dtg nk diskusi..x mo tunang nk nikah terus [buat n3 lain la pjg kisah depa ni]…my ma pom phm nk blk jauh…nt diorg smpi nk kena tunggu diorg blk plak br bleh bertolak…lagipun nk berkenalan jek…bkn ada majlis..see senang kan nk xplain if mak kte..sampai perlis kul 10 n daddy lps turun2 barang zasss cari member adeiiii

beginilah cite raya thn ni…hari sabtu p amik keta daddy kt arau…my mil berulang2 kali dok ulang ‘lama sgt imran blk teganu ni’…adeiii jd [HOT 4]

moralnya…i saje letak [HOT]2 tu hehehe

kalu x mo jd [HOT 1] dan [HOT 2]ermmm x dak jwpan redha je lah…tp kte bleh amik pengajaran..anak2 kte nt jgn bg dok main game kt ps jek…ajar sekali buat keje umah tp kalu umo 3 thn dah paksa x elok lah jgk kan…bdk tu nak main jek lagi…if dah tadika dah bleh terapkan nilai2 murni ini…suami2 pun sila lah ringan tulang….isteri anda bkn robot…

[HOT 3]…sblm kawen belajar msk rendang hahahha tu menu wajib raya supaya anda tidak diperlekehkan hahhaha i x pandai msk…pandai chatting jek

[HOT 4] ni pom kena redha…yg muda kena hormat yg tua…dgr saje lah tp sape tgk cerekarama kemarin dl…pengajaran utk kte ..bila jd mil nt…kena rasional…salahkah i blk lama…umh my ma pom….stay sampai jumaat sbb nk attend kenduri…x bleh ke i meraikan majlis makcik i…diorg la yg tlg tgk2 kan mak i…diorg lah yg gilir2 tdo umh i masa arwah sakit…bg kekuatan kt my ma…kalu compare ngan dok sini…i dok kg bape ari jek…i x leh  nk bls budi diorg..cukup lah meraikan diorg….diorg bukan nk balasan..cuma kte sebagai anak2 raikan lah mereka..teremo sudah…

kesimpulan lagi pada yg bujang2 raya la puas2 sebagai bujangan….bila dah kawen kegembiraan dia dah lain…byk hati nk kena consider …kalu bujang ikut kte jek nk atur jadual 😉

Advertisements

mari berposa ganti

hari ni aku berposa…ye aku x abis ganti posa thn lepas2..ada 24 hari + fidyah dan posa thn ni 6 hari…target bln syawal ni 6 hari bleh buat…sape tgk halaqah ptg raya tajuk 1 syawal..nmpk sgt raya aku x best..siap ada masa tgk tv hari raya….ada yg soal pasal posa sunat dan puasa ganti..bila posa ganti hukum jd wajib dan ustaz tu ckp…x bleh menghimpunkan ibadat wajib dan sunat…kena buat asing..tp dulu2, zmn sek..sy dgr bleh niat posa sunat sekali ngan posa ganti…sbb tu ramai yg buat posa ganti hari isnin n khamis..utk amik pahala sunat jgk ermmmm cikmah sila tanya ayah u…dari dulu2 lagi…buat posa 6 sekali ngan posa ganti ..so cmne tu..

bulan puasa dah lps..bila posa harus ingat pasal makan..2 minggu 1st posa, almost berbuka kt umh n masak sendiri…save ok…p beli kt nat, ayam sekor + ikan 2 jenis +sotong, udang sepinggan rm5 + daging setgh kg + sayur2 = RM50..ohh minggu 1st ada sehari berbuka umh dekan dan berbuka kt dpn brasmana..depan brasmana tu ..nasi putih + ketam msk cili 2 ekor + kailan ikan masin + siakap 3 rasa = rm60…x msk air bandung cincau 1 jug RM12  daddy cirit-birit smpi lembik esoknya .susu ke cincau yg basi…sekali bukak posa bleh beli stok bhn mentah utk seminggu lebih…bila msk 2nd half posa…kemalasan melanda..dok kira nk berbuka kt luar..2x kali ngan gang plv, makan ramai2 murah skit..baru rm10 sekepala…sekali kt umh kseri, pakej sekali ngan sahur tapau lerr tu muhehehe sekali kt brasmana, sekali kt mcD kes nk mkn GCB ..

banyaknya food

 ini adalah keadaan sebelum suci murni 😉 oh yeee…thn ni putra brasmana buffet ramadhan rm22.90 /pax..ok lah ada progress…dah ada variety compare ngan thn lps cm hampagas..

selepas hahah comot..buat malu jek

comot pom nk memantau keadaan

seminggu b4 raya ke a.stor…utk ke jakel ..

iklan peberet

bersiap2 ke jakel..skrg imran suka tgk iklan…nk2 iklan ibuuuuuuuu..ibuuuuuu..engkaulah ratu hatiku…bila dah abis sengih2 gedik kt i hehhee dok main pom bleh berhenti…iklan susu anmum yg magnet x bleh tarik kain tp bleh tarik besi…smpi ibu pom terpengaruh nk tkr susu anmum tp x jd … lagi iklan tvtigaaaaaaaa..

khusyuk

@jakel

komen i..bila dah byk2 kain..kte akan pening nk pilih…so perlukan masa nk tilik satu2…dan paling anti kalu ada yg follow..kalu bj bdk lagi stress sejurus lepas kte bukak trs SA yg follow tu lipat blk…rasa nk bukak sume yg dok lipat tu muhehhehe kalu kain psg ni dok follow…baru je pegang nk rasa daging kain tu cmne…terus bwk turun bukaka..i nk jamah je dik..sbb stress i pom kuarkan digicam snap pic imran hahahha bengang jek adik tu..tp lps tu sambar jgk kain 3 psg…senyum adik tu…rupanya diorg nk dpt komisyen kena buat sales 5K….if x gaji basic je…

baru dpt kaki mana bleh dok diam

imran dah berisi sekarang eh bukan bahasa utk budak2 dah atap….mana taknya..bukak posa mkn, sahur pom mkn..siap daddy tukar lagu tema…membesar bagai johan, jgn besar mcm ibu…grrrrr…

ye saya kuat makan

tgk mulut sy yg comot

sekarang dah train imran mkn sendiri..tp menda2 yg kering..tu pom abis meja kecik dia tu ngan lantai2..bertambah keje ibu..tp x pe lah demi pengalaman hahhahaa terus masuk iklan breeze…tu pom msk iklan peberet…

byk lagi nk cite..tp stop lerr dl…semestral projek abs tgk lg….correction master x bukak pom lagi alohaaaa malassssssssss

terima lah intro raya yg suam2 kuku..tp masa ni dah gumbira otw blk kg

bakpo imran..ibu paksa amik gamba ko..imran ni mmg ssh nk bergamba ngan ibu

ramadhan kali ini..

dgr tazkirah b4 bukak posa dlm radio..ma’a salamah ramadhan..selamat tinggal ramadhan

ada 3 hari lagi posa..kejap jek…

ramadhan kali in dikenang sbb viva bln ramadhan….

ramadhan kali ke 3 tanpa arwah bak…thn 1st arwah x dak, yana yg x posting lagi posa sama2 ma…ramadhan ke 2, saya blk berpantang, ma berposa bersama i n imran…ramadhan ke 3, x dak sape yg stay secara penuh…yana every weekend balik..balik ptg khamis, lepas subuh hari ahad p keje…

ramadhan kali ini, 1st week ah cuti lama..teman ma posa kt umh, 2nd week i plak..3rd week, alif plak…4th week full house dah cuti sekolah n U…sedih plak anak ada 8 tp bukak posa sorg2..

ramadhan kali ini, ramdhan kali ke 6 di perlis…1st @tmn seri wang ngan k’izan+mai..dua2 blk weekend, k’izan x bg i bukak sorg…dieksport i ke umh k’ila @tmn kt kbg gjh tu…so berterawih kt masjid mata ayer tp 2,3x jek sbb segan kt k’ila ..nk kena lyn tetamu..i pun x selesa x leh baca novel sume..thn ke 2 @tmn seri wang ngan k’izan jek…terawih kt masjid matrik..tahun ke 3 pom @tmn seri wang ngan k’izan+naza…thn ke 4 @tmn seri wang jgk tp fasa 2 aka umh mil 😉 ..thn ke 5 @kg bharu, i blk pantang…thn ke 6 @tmn behor temak dan seterusnya..insyaAllah, moga dpt bertemu dgn ramadhan akan dtg…

persiapan raya almost dah siap..

1. biskut raya…2 jenis buat sendiri…3 jenis beli, 1 jenis beli sbb malu mata hehehe waty pom peliks ;)..

2. baju raya..imran- baju melayu dark blue, songkok, sampin, kasut kiki-lala sepasang ibu frust x dapat kasut clarks, stoking 2 psg soxworld..sepasang rm 6.90 pdhal masa kt qbay dok usha socks oshkosh ngan baby gap tp rm19.90 sepasang..ibu bleh ‘scarlet’ setgh dozen haha, jeans 3 helai, khakis sehelai, t-shirt 6 helai, sleepware 3 pasang

3. baju raya…ibu – baju kurung english cotton berpolka dot besar dan kecik itam+putih..upah jahit rm48 @bazar mara…tobat x jht dah kt situ …dah tu besau..imran bleh msk dlm..kasut raya, pakai sandal wedges yg terpeleot masa mkn kt seriab ngan kt k’awin..lps kejadian tu dah x pakai…tudung dah beli kaler putih tp bila pakai muka i nmpk kusam…haruskah usha tdg lain 😉

4. baju raya..daddy-checked ..kaler dark blue jgk ..yang lain pakai yg dah ada…tp shopim barang daddy pom abis 3++…sbb beli baju keje 2 helai+slack

5. laman aulad aulia…semlm gigih i cabut rambut..trim daun2 dah kering..sepagi ok..smpi jiran yg kuar p nusery blk semula tegur hhaha mesti kagum ngan tenaga i pdhal masuk umh pekena nescafe ais hahahha bhgian dpn + belakang dah clear…bhgian belakang x tau nk buat cmne ada batu bata yg ketuk dinding ari tu..kali ni kali ke 3 alih…i dah lama soh buang tp ada jek pihak lawan…tgk nk buang batu bata pom i kena bersaing ngan pihak lwn…ni kan plak nk blk ry ;(

6. dalam umh semua x kemas lagi…lampu2 pom ada sawang dah…weekend ari tu smpt cuci fridge + microwave…microwave fully utilised time sahur..sampai berkerak dah dinding dalam sbb kalu letak sambal mesti memercik…

7. carpet..checked, daddy ckp umh x berseri x dak carpet, i allergic carpet tp beli la jgk since dpn sliding tu kosong…dlm nasi lemak kopi o dok iklan sale kt jakel..i pom ajak daddy terjah…dah msk jakel naik la kt ats..beli baju konvo 3 pasang ..3 pasang ok..melampau x..melayang 6++ kt jakel ari tu…

8. meja jati..checked, ada sale kt napoh…ari tu beli satu set, 2 kerusi single+1 kerusi 3 seater+ coffea table…ekceli kt bawah nk pakai kerusi single kt tgh2 meja bulat..so cari meja bulat tu..kerusi yg 3 seater letak kt master bedroom..tp dah ada sale amik sekali side table…berkenan plak kerusi panjang cm perahu tp x muat keta hahhaha

9. persiapan sehari sebelum raya…nk buat cokelat kek, kek marble…buat rendang ke nk buat lontong

sempena hari raya ni saya ingin mengucapkan …selamat hari raya maaf zahir dan batin…pada yg balik kg..pandu dgn berhati2 …x sempat nk edit pic buat kad raya 😉

utk landak, maap ko dah lama aku maapkan..ye lah sape lah aku…lgkan nabi ampunkan umat…inikan plak aku insan yg hina ni…aku sentiasa maapkan sahabat2 aku mana yg nk bersahabat ngan aku lah saja jek kasik suspen …landak ni my bff muhhehehe walaupun mulutnya laser yg amat…kes laser dia la i sentap

i if nk kutuk husband i x hensem ke, i x cantik ke, keta i x cantek ke…i x kisah..tp jgn kutuk ank i…hanya seorg ibu yg paham naluri seorg ibu..resah mengandung 9 bln 10 hari, berdebar tau tunggu….dah lahir, lagi lah…bunyi pelik skit pom dah pikir macam2…i x mintak dipuji dan x mintak di keji…seorg ibu hanya nk anaknya sempurna dan sihat..jd khalifah dan mujahid di muka bumi ni…cute miut sume tu advantage jek…tp buang karan jek merajuk hal anak kt landak ni..dah la lelaki, bujang la tu..mana la paham..kebetulan masa bg dia bagi ayat ni gua tgh byk menda nk pk so merajuk lerr i…

pas tu msk la sms, emel, komen muhehhe satu pom x balas…

aku maapkan ko ali…aku x penah lupa jasa2 ko..org kata budi baik org kt kita kena kenang…tp budi baik kte kt org kte jgn dikenang ayat yg tersusun dah lupa

abis cite si landak laser hahhaha raya thn ni saya beraya di rumah #1..jmpt dtg…ry ke 2 kt kg…smpi jumaat…insyaAllah smpi masa ada kelapangan dan kena pada tujuannya saya sampai ke umh sume…ye lah x dak dlm konsep i, ko nk kwn dgn aku, ko kena dtg umh aku….

SELAMAT HARI RAYA SUME!!! Maaf zahir dan batin

the making of dapur impian episod 3

kreatip gilak la ni

design

actual

n3 berkurun lama nk buat x terbuat2…..episod terakhir utk the making of dapur impian…ada rezeki ada season 2..the making of dapur impian (wet kitchen)…x tau larr bila tu…

design ngan actual lbh kurang la…cuma i amik pic ni malam…kamera i kan malamnya blur..siang bila cahaya lbh jd putih…so ni lah hasilnya muhehhehe …kerusi bar yg dah beli besar gabak..yg kecik x beli lagi..dah usha2 ..lgpom ala2 menyemak jgk sbb ruang sempit..so delay dulu

 ni sumbu ye landak…..ni la yg memenuhi budget…ikut daddy nk sumbu berkristal muhehehe tiba2 i plak yg sayang duit ari tu 😉

koleksi gelas luminarc hantu sentap

 koleksi gelas tp buat bbq pakai gelas polisterine ..malas dowh nk basuh 😉

counter bar tanpa stool

keadaan biasa x dan nk kemas

pintu standard

pintu besi…kalu buat wet kitchen bleh alih pintu besi tu 😉

rice cooker tobishi..dah 5 tahun tau hehhe

tall unit dr sisi

left side

kamera i mmg dah ilang fokus

baru sharp tp nmpk pintu hehe

ruang potong-memotong

ruang membancuh susu

sekian dari dapur impian..sekarang eksperimen menggunakan gadget2 dlm dapur impian…2 tray cookies femes emes hangus muhahahhaha nt stori mori n3 lain..

skrg tumpuan terhadap taman aulad aulia 😉

mula2 berjalan

ooohh lupa tepek…tmpt melantak muhehehhe

ni lah rahsia ..kegebuan saya

hari merdeka p jalan2 ke a.s..jupe classmate kt tepeng…1st yg kuar dr mulut dia …tembabnya skrg kuh3

sekian…selamat berbuka posa 😉