raya korban

berkorban apa saje uhuuhuhu ikut turn pttnya raya aji ni blk ke teganu kite. tp adik i yana plak ada org nk dtg merisik..so my ma soh sume blk masa tu..raya pun yg jauh2 sume x blh..merisiknya mula2 3/12….pas tu sang teruna gtl plak outstation ke kl..postpone 10/12..i dah ghindu gila kg…ghinduu sgt…tp nk blk 2x bulan ni gaji yang sama adalah tidak larat dari segi mental, fizikal, emosi + poket hahahaha

(hapdate rini…yg separuh n3 tulis b4 raya…sebelah lelaki nk dtg sok plak…hampeh jek…suka suki..kalu x i bleh ry kt kg)

2,3 mgu lepas…ry kali ni nk buat soto lah, rendang lah..red velvet cake lah…tp hasilnya cm nan ado..weekend 2x p neb..sabtu + ahad….batuk blom ilang…bernafas pom x lepas..so nmpknya juadah yg plg simple akan dihasilkan

ni eksperimen masa ry eid fitri hari tu..1st cake from from impian..saje test oven yg c penah bake cake lagi…buat sponge cake pakai resepi basic sponge cake cilok blog sape ntah..blog ternama lah…kena btl sukat putih telur kena timbang..butter kena cairkan…hasilnya….vavavava vangga seketika

sponge cake

kek ni dibelah dua ditgh…sapu yam lapisan pertama pastu letak lapisan kedua…pas tu yam lebih selimutkan kek. cr buat yam..blend ubi keladi yg telah direbus…masak bersama santan dan gula sehingga likat..telur jgk

disaluti yam

kemudian sebagai hiasan bg menutupi kesan2 berlemuh tu…taburkan kelapa kering..

done

tgn masih belum lembut nk tabur2…x sekata taburannya hihiihii..msk dlm fridge 2 jam b4 mkn….lupa nk amik pic yg dah ptg ..jd berlapis2..kek2 lain yg terhasil masa raya ritu adalah marble kek n cokelat kek..lps raya kek gula hangus yg disangka puding gula hangus ahhaha

cookies atau sekut raya pertama yg dihasilkan adalah biskut femes amos tp bentuk chipsmore..2x buat..dua2 x leh bentuk cm femes amos

femes amos

sekut kedua adalah snow ball amik dr blog chef2 jgk

ni yg betul

versi white cokelat dah abis

versi cokelat abis dan paper cup abis ihiihiih

overall, sekut ni agak manis kalu yg versi white cokelat…sbb sugar btk heart2 tu manis bangat..gigit dia pastu gigit white cokelat double manis…biskut dlm dah sedap sbb blend badam dlm tu..

1st eksperimen yg menjadi

ni sume yg raya posa..yg raya aji…kul 12 tgh mlm bgn buat rendang ngan kuah kacang..tu pom sbb adik i ada kt umh..kalu tidak i x lalu nk msk apa2….pg ry pom…lps solat raya…daddy bwk blk nasi beriani ada restoran kt seriab jmpt lps solat…i pekena sebgks terus ngantuk….ZzzzZzz..smpi kul 12..solat zohor br kuar umh…p umh dekat dl…umh mantan dekan….lama x dtg wife dia ckp hihiihihi…pastu umh mil…buah tgn pom kek beli hahhaha..pas tu umh tok n mak lang..lupa bwk bekal susu….kul 6 blk ke umh…raya ke dua baru ke kokdiang

raya ke 3…saya disini…kt opis..buat correction..nk bg dR sv rabu nih hohohooho

Advertisements

slbm jaga hati org..baik kte jaga hati sendiri

sedia maklum banjir yang melanda utara…ekceli i pom x dak la heran sgt ngan banjir…daerah i pom selalu banjir tp umh i banjir air hujan jek x smpi sejam kering…i jgk jaguhan main air bah ms sek ren..naik basikal…x perlu bwk bj..p mandi senyap2..blk tu baju dah kering hahhaha tp kena marah jgk sbb my ma mesti perasan kalu dah berendam lama, mata jd merah.. tp kt sini bamjir lain skit…kalu banjir…air paip x dak.. letrik x dak…suffernya lbh uhuhuhu sib baik umh i x putus air…tp slow skit…nk buat bisnes kena tadah dlm baldi dl hiihihihi…letrik pom skali je terputus kul 4 pagi..tp org lain x perasan daddy sorg je perasan hahahaha banjir kali ni..stress i berganda2…

 

kalu banjir 2005..jd mangsa yg stranded @tmn sri wang jek..bleh berhibernasi dgn aman…kali ni x aman uhuhuhu kekonon nk jaga hati org yg lantik jd ajk…i jd lerr jgk..nt org ckp x nak bergaul ngan org…es.kay.tie kosong hang jgk yg bising…last2 ada jgk org yg x tau cara nk layan org selayak manusia..layan cm kte x dak hati perasaan…geraaaaaaaammmmmmmmmm i x leh lg tgk muka depa2 ni…rasa cm grrrrr…x tau nk banjir..bencana alam sape bleh jangka…i hold dulu keje…menyesal sggh x ligan buat awal..jenis amik sikap tunggu org bagi..last skali diri sendiri yg ssh…

 

hari isnin i EL ada hal x leh elak…selasa gigih dtg keje sbb nk buat menda alah tu…pg2 jalan ke umh mak tok (pengasuh) ok lg..x dak air yg cross jln…dok cari2 menda alah yg kosong tu…x dpt jgk grrrr…tlg lah, x dak org nk kacau org lain time2 banjir ni…sume phm…sume ada hal sendiri..tlg la angkat call…skali tghri dewi call dah x bleh xcess ke jejawi..dia nk p klinik huhuhuu dah terlambat nk amik imran…i pom buat2 cool…daddy tlg coolkan ..x pe by kul 5 air surut..nk p amik skrg pom x leh lalu jgk…kul 5 pm air makin naik..pusing mencuba nasib…sume jalan dah ttp hanya utk kenderaan berat…ada la van un1m4p..kul 7 br smpi..p resq org lain dl + traffic bergerak cm siput…kul 10 pm br imran smpi umh….air deras sgt, van pom tkt nk redah..sib baik lerr imran smpi umh jgk..i x penah tdo malam tanpa imran nehi nehi x p makan angin pom x pe…selagi bleh elak, mmg i elak..lain la ada keje btl2 penting…i masih pro, bleh bezakan mana yg penting dan mana yg flexible dlm kes2 bwk anak nih

 

hari rabu mmg x dak niat nk p keje…banjir berada di puncaknya..lps anta imran, daddy teruskan aktiviti meronda dia…sume tmpt air tgh naik…kul 2 am br blk anta report…smbg lg tugas reporter tu kt umh…cari torchlight nk ke jalan besar..cm pesta ..org2 tmn seriab dah berkampung di shoplot taman kami..yg umah2 kg ada bot p amik…lps subuh br daddy tdo..bgn tdo i meronda ngan imran…tolak basikal imran smpi ke jalan depan…taman kami msh selamat…bendang pom x dak air lg…kul 9 lbh tiba2 air longkang melimpah…slow2..dlm ms x smpi sejam…penuh jalan kt tmn….neber2 pakat jet naik keta lapik bata…we all pom join skali…bergilir2 dari umh ke umh…mana2 yg letak washing mc belakang umah pom dah lapik bata…ada jgk yg angkat perabot…daddy buat cool, tgu dl..tp i dah stand by bata2 nk lapik fridge ngan washing mc..yg lain kira redha huuhuuh tp stool+carpet+tikar dah angkat tingkat atas siap …sib baik lah …air cecah anak tangga jek..sib baik jgk umh kitorg ada anak tangga..ptg tu pil, mil n sil dtg..bwk kuar imran main bah huuhuhu sib baik lerr demam x melarat…

 

hari khamis..air surut 1″ …stress jek …tp menda alah tu x buat lg…so pulun nk ke opis kebtlan ada meeting…roger2 maria soh bertindak dl..kang by i smpi opis, opis dah kunci…naik van resq lagi ke opis…amik sume menda2 nk buat menda alah tu..zass ke kola perlis..utk mandi sama….ptg balik ngan van resq lg…ada yg x puas ati i dpt servis van resq hiihihi mlm tu keje smpi subuh…bukan byk mana pom dlm 80 keping tp imran demam..skit2 mengigau…byk gangguan sbb tu amik masa lama…

 

jumaat…i x sbr2 nk bebaskan diri dr tanggungjwb ajk tu…i p anta menda alah umh rakan se’ajk’ yg incharge keje i selebihnya…ramai yg tanya kenapa i pulun sgt…dah i janji nk buat menda alah ni…x kan nk lps tgn smpi masanya…i bleh jek ckp umh i terperangkap..x leh kuar, dok jek berhibernasi kt umh…tp ati x tenteram ingat tanggungjwb…pulun cari van resq…kalu takat nk tulis kt es.kay.tie baik x pyh…sengih2 tgk nama jd ketua ajk..i bukan kedekut tenaga or duit…tp kalu kena cara cakap i sanggup jek…

 

sabtu..ingat dah abis…tgk2 ada meeting lg…budak yg x tau nk bezakan hal keje ngan hal family (skit2 nk bwk family) jgk yg dipanggil meeting..pusing la cari jalan..seriab dah belah xcess tp ilp blom lg…pusing kg siam cr jalan…smpi2 rupanya mau bersembang..tanya progress…ptt i dah x terlibat sume keje2 kt tmpt kejadian..tp sembang la jgk bg sumbangsaran walaupun org x bape nk amik port…x pe lah sape kite ikan bilis gred AAA hahhahha buang la satu A ..hebat sangat smpi AAA…tp depa lg lg hebat….ptt i bulatkan ati dari awal lg..tarik diri..tp pikir kwn2..ye lah kte hidup bermasyarakat, kte ssh..org sekeliling jgk yg kte nk mtk tlg…bila2 masa kte akan diduga…

 

panjang dah…sambung kisah banjir di n3 lain…gambar dlm fb..mls nk upload kt sini…hati masih membara koh3