banjir datang lagi-Dr Azira

berada di opis bersama mangsa2 banjir….bgn td dok berkira2 mau ke opis ke idak….tgk matahari dah bersinar…aku pun nekad mau ke opis…mau ke nat sama mencari stok lauk-pauk….esok kena jd ibu tinggal 2 malam…en daddy outstation ke KL…2 malam sajork so x perlu pulang ke kg halaman…cm ke sarawak last week 4 malam…harus la i blk ke kg..sebelum i menjadi hulk dok berdua ngan imran yang dah-tak-makan-saman….x leh sedetik pom ibu lps dr pandangan mata…alamatnya x mandi, x berry2 la i…

siap2 kul 8.30 baru kuar umh…pakai t-shirt keje sajork….anta imran ke umh mak tok…pas tu sggh nat…beli ikan-nyiur-daging ..pas tu pilih2 sayur…pas tu bgtau pakcik-penjual sayur tu …”pakcik ni saje”…kebetulan ada org lain nk byr jgk…pakcik tu ckp “kejap ye doktor”…kah3…mcm doctor kah aku…br 2 minggu lps stdn degree tanya aku “kakak, grill bawah tutup kul bape” masa tu pakai skirt peknen yg labuh…pembantu makmal sekolah kah aku…x pom makcik DS dewan makan kah aku….. dulu kan masa sekolah depa pakai kain labuh ngan kemeja 😉

tp kali ni panggil doktor…rasa kembang semangkuk..blk drive anta brg2 ke umah sambil tersengih2 cm kerang busuk….tiba2 rasa nk buat proposal phd hahhaa pdhal last week baru berdolak dalih ngan supervisor-blom-dilantik-secara-rasmi yang suruh buat proposal…aku bagitau dia yang aku nk cari tajuk lps bersalin..bukan apa takut jd cm master..masa buat proposal master thn 2005..masa tu dah kira pioneer ..x dak org buat lg…tup tup bila smpi 2008 berderet kuar jurnal ala2 projek aku tp raw materials lain skit…siap ada yg dpt pingat kt itex hahhaha aku x siap2 jgk masa tu..so skrg  nk mengelakkan projek i basi sebelum siap…bila dah btl2 bleh fokus nk start projek, baru nk cari tajuk  alasan lagik 😉

aku blom tempek pic adik baby IA jr 😉 ni pic masa mula2 scan nk kompen pregnancy..

ni scan ms 23 weeks…masa dok capture muka dia…tiba2 angkat tangan ala2 model jam 😉

hai abg imran

masa dok scan…imran tgk jek…smbl tersengih2 hihihi…ni adik ye abang…18/4 ni scan kt KK kgq…adik baby jgn main hide n seek ngan ibu  ekkk..ibu x tahan dah tgk baju2 baby yg comey nih huuuuuuuu

IA di usia 20 bln dan IA jr. 26 weeks

imran turns 20 month..4 bulan lg nk cukup 2 years….tantrum..telatah..x yah cite….baring kt tesco-penah..baring kt kaki lima R&R penah…merangkak dlm shopim mall-selalu sgt hihiihihi mmg tobat i x kan ke mana berdua ngan dia…x larat nk kejar…

sume nk yg terbaik utk anak….cuba kurangkan sebarang menda2 yg berisiko cm botol susu BPA…i sokong kena ban tp nape tgu sethn ..katanya nk bg peluang kt manufacturer cr mesin baru n cr supplier bahan mentah tp last week dgr dlm radio utk bg peluang memberi pendidikan pada kaum2 ibu cara handle yg betul supaya BPA tu x msk dlm susu…BPA hanya akan msk dlm susu kalu rendam dlm air panas lbh dari 15 min.. apekahhh..kan senang..buat kuar brand tempatan yg murah reganya..dah tentu sume org bleh beli ;(

sempena 20 months ni..apa yg berlaku ;(..imran dah tukar susu….sori sayang..ibu kena adjust budget utk IA jr..blom rezki kte lg nk dpt rezeki lbh ..cdg nk tgu 2 years old tp nk kena buat preparation skit2 dl…target kena save separuh dr susu skrg..enfa 1.3 kg = RM 73.00…p lah ibu study kt farmasi tgh2 pekan kangar tu..tp fm lain2 byk packing weight berbeza so kena study satu2…di samping itu kena cek bape DHA, gangliosida bg memastikan sel2 otak bersambung 😉 … chewy btl ibu…tp serius iklan2 fm mmg menguja kan ….imran dok tgu iklan susu je skrg…mula2 berkenan anmum tp anmum beza dr enfa belasan rm sajork…ingat misi kte separuh harga…usha lg…last berkenan kt dutch lady 1,2,3 iklan pom versi baru skrg 5x DHA hiihiihihi harga pom 1 kg=rm 22 …misi tercapai…just nk try tkt x serasi sbb imran x penah minum fm selain enfa..sempena bercuti di kg seminggu lbh…i bg fm dutch lady…yess berjaya..x sembelit…

ssh jgk nk tkr susu ni..ye lah ibu yg chewy cm i nih…nk sdpkan ati ..buat research sume..ni gara2 rasa bersalah sbb x berusaha dgn gigih bg susu ibu…dlm pantang lg imran dah minum fm..so i try bg susu yg elok..walaupun ada lagi yg lagi elok…bila dah makan solid food or umur dah sethn x perlu bergantung pada susu..ada yg bg cdgan susu hanya minum 4x sehari melampau tu kecik2 dah diet.. sel2 otak kanak2 bkn hanya boleh dirangsang dgn susu….dgn educational toys pun bleh…dgn besen2, sudip kt dpr pom bleh..sbb tu i lps jek imran nk buat kecah kt dapur…tp yg penting menda2 tajam sume letak jauh dari pandangan mata or tmpt bleh digapai…bg jek dia explore alam ni….dalam majalah aniqah ada yg umor sethn dah pandai mengaji quran ;)….i pom ajar ler alif, ba, ta…dah bleh tangkap 4,5 huruf tp sebut x ikut turutan..

mcm2 kan nk membesarkan anak menjadi anak yg soleh..jd khalifah di bumi…dgn dunia sekarang…pancaroba gejala2 sosial…dgn teori domino di negara2 arab…satu2 negara berperang…mcm mana lah dunia utk anak kte nt..dgn teori bumi akan berlanggar dgn planet biru 2012…huuhuuhuh nyeri lah…dunia nk kiamat dah ke…amal ibadat x cukup lg ;(

huhuhuhu stress utk dipikirkan moga2 kte sume sentiasa dlm lindungan-Nya..cite preparation utk IA jr..ada beberapa wishlist….gender x tau lg..so beli menda2 general dl 😉

# 1. barut done– yg size besar..imran punye dl x smpi sebln dah x muat…beli online sbb mls nk soh my mom jahit + gedik tgk shomel2..sehelai rm 5.5o tp min kena beli 5 helai…sume i pilih corak kartun tp maintain pink+biru+tanah putih..tp penjual ni silap bg satu yg corak bunga yg ats skali tu..i mls nk pos smula tkr..redha je lah i kan cpt redha  reply smula emel penjual tu ..x pe..mtk2 baby girl sbb tu akak silap tgk kod ..aminnnn

corak bleh pilih

# 2. sarung tilam +bantal done – ni pom gedik nk beli online tp reganya wadusss2 nama pun desingner cotton reganya harus lah 10x ganda mahal dr cotton biasa…sib baik tiba2 sifat syg duit tu dtg…i hold dl tgk kt nagoya 😉 dari rm40/meter ..kt nagoya flannel adalah rm5.50/meter….bahagia je rasa wakakaka siap beli kain 2 set…biru dan merah….corak seperti di bawah…sebenarnya corak ni lah i pilih utk barut yg dia silap bg yg corak bunga2…siap baik jupe…i pom kira2 …semeter rm5.50..dpt buat dlm 10 helai bengkung..lapik ngan cotton biasa rm2.80…tali tu pakai tali yg jual meter tu x katakan paling mhl pom rm1/meter…6 tali utk sehelai dlm 1 meter kot guna.. so ongkos buat bedung baby tu sehelai = RM 1.83…jual rm 5.50..byk giloss untung ;)…so mai kte beli sewing mc hiihihi ye lah tu …jht jelujur halus kaki seluar pom fail..ni bisnes kerja kraftgn….untung tu kira harga hasil kreatif + kesabaran penjahit 😉

i plan nk guna kain ni bahagian atas..bahagian bawah kain kotak2 skolah tadika…blk dr nagoya siap sangkut kt sofa poyosss..x sabar nk tgk hasil..akan dititipkan kt my mom aka tkg jahit nt my mom dtg next week

sweet

 

# 3. baby cot – since ada imran ni….kena selamatkan adiknya dr kacauan beliau…kena beli baby cot..sib baik kseri nk tolak yg alisya punye…gumbira ibu..sbb ni pom pelaburan unsangkarable untung ke x…depends pada baby nk dok dlm tu ke x..kalu x sia2 je beli mahal2..tp x tgk lagi rupa bentuknya..acsesori cm kelambu, bedding yg nk kena beli

gegirl?

#4. botol susu done – lps buat research nape imran x nak bf masa baby…may b sbb puting avent x sm ngan nipple ..so kena cari yg closer tu nature hahhahah forum kata tommi tippee hiihihi tq duta brgan baby di KL…dah berjaya beli 4 ketoi..cukup lah…storage bottle pakai avent imran yg dulu2 tu..elok lg yg 4 oz..lps tu baru beli storage bottle ke plastik yg siap ada scale tu ke hihiih semangat2 nk bf..

x dok choice kaler..ok la..baby pom x tau lg girl ke boy

untuk berlaku adil..utk anak sulung ibu bucuk2….ibu beli jgk ..tommee tippe..tukar fm skali ngan tkr botol ;)…imran punye blue kaler…best jgk..x colic….i like…salah satu yg i suka avent sbb x colic…imran bleh kira bape kali je kembung perut ms baby..

# 5. tungku  moden done  – beli online jgk..ms imran dl pakai kakak i punye…btk cm botol .material adalah besi…berat yg amat..so i cr yg ringan..jupe la bengkung moden ni…pakej skali ngan tungku baby …harga 1 set = rm60…survey2 rupanya kt luar bleh dpt rm15.00 hohoho

cute jek tungku baby tu

# 6. tilam queen size – skrg ibu, daddy + imran tdo satu tilam queen…masa imran jatuh katil dl..katil dah kena roboh…so kaki ibu + daddy terjuntai skit sbb tido melintang tilam..so bila tambah ahli keluarga baru..kena la beli 1 lg tilam queen…letak sebelah2 meriah gitu..tp x sempat p usha lg..pdhal dah tgk ada banner jualan cuci gudang…x dan sbb daddy dah start kelas master hari ahad…sehari je weekend kitorg skrg….kalu kaya raya bleh beli katil cm umah amber chia…bleh adjust hhahhaha

tilam sajork..tp kalu ada katil king sale best jgk

# 7. baju2 -x leh beli lg..x tau gender…tp dah ada beli 2,3 helai…x tahan napsu punye pasal…kena beli jgk blanket berhood utk blk dr spital…sepersalinan pakaian sambut kelahiran (blankt+booties mitten)…booties mitten imran dl byk yg season…ibu mls nk basuh bersih2…

menda2 kecik yg lain….tp mostly sume dah ada…set bersalin pom x luak yg ms imran dl hihiihih.imran skrg pom sume pakai brgan baby lg..cm shower cream..wet tissue pom ada lg…tiba2 rasa cm dkt dah waktu nk bersalin hohohoho takuttttt

happy 3rd anniversary

tiada kek

tiada upacara memotong kek

tiada makan2

tiada pertukaran hadiah

tiada percutian

masih merenung masa dpn

meneropong masa dpn

komen tiada kaitan *bulu mara rcw...i tgk pom gelak wakakaka

9.3.11..anniversary ke 3…tp spoil sbb hari sebelumnya kepala paip kt umah tercabut di subuh hari….imran plak buat hal…daddy dah lewat nk p keje…sume bercampur baur…daddy soh i settlekan kepala paip tu…settlekan imran yg dia x tau kalu dah buat perangai tu…skit punye ssh nak naik keta..nk drive apa ntah lg…so i pom merajuk…

3 thn kawen…apa rasa….rasa mh nk kenal perangai msg3…walaupun mmg dah ada yg terserlah kuang3…sm seperti umahtangga lain…sebln sekali  mesti ke mesti ada kes sentap…dr observation i..yg org nmpk cara kte overcome sentap menyentap tu..ada yg bleh reda…telan…x bising…ada yg x leh simpan…nk kena luah…x cite kt kawan ..cite dlm blog (i lerr tu)..i ada baca status dlm fb…x elok tls dlm blog ke fb ke..psl rasa x puas ati kt husband 😉 ..mcm bukak pekung di dada..tp depend jgk pada yg bcnya…kalu org yg bc tu kenal kte…dia akan nmpk cr +ve…dia nk ilangkan stress ni..kalu yg x kenal….eeee mesti dia x bahagia…so jgn la percaya bulat2 pd menda2 dlm tenet ni..kalu blog yg cite gumbira je memanjang..x dak dugaan lgsg ..tipu la tu…pantai mana x ditimpa ombak …yg jenis dlm fb kjp2 tls status nk beli coach ke, gucci ke…2 pom cara dia nk release gundah gulana dihati…cara ilangkan stress la jgk..tp dgn cr show off kuang3…itu lah asam garam umh tangga…ada manis dan masamnya…msg2 punya cara nk overcome…tp yg penting ada kesabaran..kena cpt redha-meredhai..sib baik rasa2 itu ada dlm diri i….walaupun kdg2 tercompare jgk dgn idup org lain yg nmpk goyang kaki x perlu pk apa….pdhal kte x tau apa dlm hati mereka dak…

thn ni anniversary x dak kek …sbb lewat order…konon nk kek eskrem la kek red velvet la….tp i ttp kepingin nk red velvet…so sabar menunggu akhirnya da yg amik order..tp delay la..isnin ni baru dpt 😉

# x dak makan2…on that day lerr…tp semlm p jgk makan pizza…daddy nk beli jiwa ibu larr tusss

# x dak pertukaran hadiah….i pom x tau apa dah hadiah nk bg…no idea…i pom x mengharap sbb x tau nk mtk apa yg reasonable la…x kan gue nk  mintak rantai ke gelang di saat2 nk prepare smbt org baru nih…kalu hanbek ke kasut ke…x perlu la ketika ini…yg hadiah besday thn lps pom x pakai lg..so x mo pisang berbuah 2x ;)..tp i ada satu request..tp request tu mmg ssh la daddy nk patuhi..tau apa…hahahha jgn kuar mlm …

# x percutian….x larat dowh nk cuti..di samping x dak fulus yg berlebihan..kudrat pom x dak nk p…i dah rasa lenguh2 bada..rasa berat je badan..so x perlu menambah lg penat badan..

hanya perlu pk masa dpn….anak2 …apa plan seterusnya…

apapun kesimpulannya…i bersyukur dapat keluarga kecik ini..dapat imran yg semakin pandai+notty….nt nk dapat adik plak…mtk2 la gegirl..walaupun doc pakar sendiri pom x berani komen sbb x nmpk ms scan…mtk2 next month nmpk la ms scan kt KK kgr…kalu x stress lg ibu nk tahan nafsu shopim..nk shopim pink..kalu barang boboy imran punye dl dah byk…x yah shopim byk2 dah. smoga kebahagian sentiasa bersama kami…murah rezeki…dijauhkan dari sume perkara buruk dan dugaan yg kami x tertanggung…amin

lafazkanlah cintamu…

misi hari ini adalah marking mid term…baru siap skema..sepagi tu buat skema ..sbb byk sgt selingan ..kul 2.30 br terhegeh2 nk start

rumuors yg didengari adalah benar belaka…sedikit keciwa walaupun dah agk betul….tgk la dl nk buat apa..sume luar kawalan…bleh redha je lah….buat budget baru dgn pendapatan sedia ada…ramai lg yg pendapatan skit..tp bleh jek enjoy..yang penting niat kte…cara kte belanja…arwah bak pom pendapatan separuh bleh x compare ngan org dulu separuh dari i sekarang…besarkan 8 org anak…semua sehat2 sajork…dah masuk U pom 6 org…2 org lg blom msk U ;)…ye lah besar periuknya, besarlah keraknya..so kecik2 kan lah kerak…i rasa x byk problem pom nk adjust budget..asal bleh control nafsu ..ni x langkah skit nk beli tu ..nk beli ni…pantang nampak..

seminggu dua ni dah rasa lenguh2 badan..baru nk masuk 6 bulan..nk sujud pom susah…imran dl bln ke 8 baru solat duduk..ni x kan 6 bln dah kena solat duduk…tp pk2 balik dugaan org lain lagi besar dari i….weekend ritu baca buku ni..

baca novel ni bertemankan tisu…dl kalu tgk drama ke bc novel ke…hero ke heroin sakit kanser..x dak la hayati smpi ke pelusuk hati tp skrg x perlu hayati…mmg akan masuk dlm cite tu..paham keadaan org2 sekitar..sekarang ni pom ada kawan yg tgh berjuang….doa2 kan sahabat kte ini kuat utk terus berjuang….trs teringat arwah bak…teringat yg lain lg ..yg rapat dgn i melawan sakit ni…

tgh blog hoping…jupe ni…

Mengapa Allah menguji kita hambaNya dengan dugaan yang maha hebat??

 

 

  • Untuk membersihkan dan memilih, yang mana orang mukmin yang sejati dan yang mana orang2 munafik 
  • Untuk mengangkat darjat dan menghapuskan dosa
  • Untuk menguji sejauh mana ketaatan dan kesabaran hambaNya
  • Untuk membentuk dan mendidik keperibadian manusia, sehingga menjadi umat yang berbudi tinggi
  • Sebagai latihan..supaya manusia terbiasa menerima berbagai ujian, dengan demikian akan bertambah kesabaran, kuat cita-cita dan tetap pendirian..

 

(firman Allah swt dlm surah Albaqarah ayat 286)

 

“Allah swt tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya”

 

(Riwayat Imam Bukhari)

 

bersyukur lah dgn apa yg ada skrg..

next week anniversary..x tau lg nk celebrate cmne..ingat nk buat tempah red velvet cake tp x tau nk tempah kt mana…yg btl2 meyakinkan dan sedap…tgk la cmne nt…nk mtk2 hadiah pom rasa dah x dak idea nk mtk apa 😉