IA di usia 20 bln dan IA jr. 26 weeks

imran turns 20 month..4 bulan lg nk cukup 2 years….tantrum..telatah..x yah cite….baring kt tesco-penah..baring kt kaki lima R&R penah…merangkak dlm shopim mall-selalu sgt hihiihihi mmg tobat i x kan ke mana berdua ngan dia…x larat nk kejar…

sume nk yg terbaik utk anak….cuba kurangkan sebarang menda2 yg berisiko cm botol susu BPA…i sokong kena ban tp nape tgu sethn ..katanya nk bg peluang kt manufacturer cr mesin baru n cr supplier bahan mentah tp last week dgr dlm radio utk bg peluang memberi pendidikan pada kaum2 ibu cara handle yg betul supaya BPA tu x msk dlm susu…BPA hanya akan msk dlm susu kalu rendam dlm air panas lbh dari 15 min.. apekahhh..kan senang..buat kuar brand tempatan yg murah reganya..dah tentu sume org bleh beli ;(

sempena 20 months ni..apa yg berlaku ;(..imran dah tukar susu….sori sayang..ibu kena adjust budget utk IA jr..blom rezki kte lg nk dpt rezeki lbh ..cdg nk tgu 2 years old tp nk kena buat preparation skit2 dl…target kena save separuh dr susu skrg..enfa 1.3 kg = RM 73.00…p lah ibu study kt farmasi tgh2 pekan kangar tu..tp fm lain2 byk packing weight berbeza so kena study satu2…di samping itu kena cek bape DHA, gangliosida bg memastikan sel2 otak bersambung😉 … chewy btl ibu…tp serius iklan2 fm mmg menguja kan ….imran dok tgu iklan susu je skrg…mula2 berkenan anmum tp anmum beza dr enfa belasan rm sajork…ingat misi kte separuh harga…usha lg…last berkenan kt dutch lady 1,2,3 iklan pom versi baru skrg 5x DHA hiihiihihi harga pom 1 kg=rm 22 …misi tercapai…just nk try tkt x serasi sbb imran x penah minum fm selain enfa..sempena bercuti di kg seminggu lbh…i bg fm dutch lady…yess berjaya..x sembelit…

ssh jgk nk tkr susu ni..ye lah ibu yg chewy cm i nih…nk sdpkan ati ..buat research sume..ni gara2 rasa bersalah sbb x berusaha dgn gigih bg susu ibu…dlm pantang lg imran dah minum fm..so i try bg susu yg elok..walaupun ada lagi yg lagi elok…bila dah makan solid food or umur dah sethn x perlu bergantung pada susu..ada yg bg cdgan susu hanya minum 4x sehari melampau tu kecik2 dah diet.. sel2 otak kanak2 bkn hanya boleh dirangsang dgn susu….dgn educational toys pun bleh…dgn besen2, sudip kt dpr pom bleh..sbb tu i lps jek imran nk buat kecah kt dapur…tp yg penting menda2 tajam sume letak jauh dari pandangan mata or tmpt bleh digapai…bg jek dia explore alam ni….dalam majalah aniqah ada yg umor sethn dah pandai mengaji quran ;)….i pom ajar ler alif, ba, ta…dah bleh tangkap 4,5 huruf tp sebut x ikut turutan..

mcm2 kan nk membesarkan anak menjadi anak yg soleh..jd khalifah di bumi…dgn dunia sekarang…pancaroba gejala2 sosial…dgn teori domino di negara2 arab…satu2 negara berperang…mcm mana lah dunia utk anak kte nt..dgn teori bumi akan berlanggar dgn planet biru 2012…huuhuuhuh nyeri lah…dunia nk kiamat dah ke…amal ibadat x cukup lg ;(

huhuhuhu stress utk dipikirkan moga2 kte sume sentiasa dlm lindungan-Nya..cite preparation utk IA jr..ada beberapa wishlist….gender x tau lg..so beli menda2 general dl😉

# 1. barut done– yg size besar..imran punye dl x smpi sebln dah x muat…beli online sbb mls nk soh my mom jahit + gedik tgk shomel2..sehelai rm 5.5o tp min kena beli 5 helai…sume i pilih corak kartun tp maintain pink+biru+tanah putih..tp penjual ni silap bg satu yg corak bunga yg ats skali tu..i mls nk pos smula tkr..redha je lah i kan cpt redha  reply smula emel penjual tu ..x pe..mtk2 baby girl sbb tu akak silap tgk kod ..aminnnn

corak bleh pilih

# 2. sarung tilam +bantal done – ni pom gedik nk beli online tp reganya wadusss2 nama pun desingner cotton reganya harus lah 10x ganda mahal dr cotton biasa…sib baik tiba2 sifat syg duit tu dtg…i hold dl tgk kt nagoya😉 dari rm40/meter ..kt nagoya flannel adalah rm5.50/meter….bahagia je rasa wakakaka siap beli kain 2 set…biru dan merah….corak seperti di bawah…sebenarnya corak ni lah i pilih utk barut yg dia silap bg yg corak bunga2…siap baik jupe…i pom kira2 …semeter rm5.50..dpt buat dlm 10 helai bengkung..lapik ngan cotton biasa rm2.80…tali tu pakai tali yg jual meter tu x katakan paling mhl pom rm1/meter…6 tali utk sehelai dlm 1 meter kot guna.. so ongkos buat bedung baby tu sehelai = RM 1.83…jual rm 5.50..byk giloss untung ;)…so mai kte beli sewing mc hiihihi ye lah tu …jht jelujur halus kaki seluar pom fail..ni bisnes kerja kraftgn….untung tu kira harga hasil kreatif + kesabaran penjahit😉

i plan nk guna kain ni bahagian atas..bahagian bawah kain kotak2 skolah tadika…blk dr nagoya siap sangkut kt sofa poyosss..x sabar nk tgk hasil..akan dititipkan kt my mom aka tkg jahit nt my mom dtg next week

sweet

 

# 3. baby cot – since ada imran ni….kena selamatkan adiknya dr kacauan beliau…kena beli baby cot..sib baik kseri nk tolak yg alisya punye…gumbira ibu..sbb ni pom pelaburan unsangkarable untung ke x…depends pada baby nk dok dlm tu ke x..kalu x sia2 je beli mahal2..tp x tgk lagi rupa bentuknya..acsesori cm kelambu, bedding yg nk kena beli

gegirl?

#4. botol susu done – lps buat research nape imran x nak bf masa baby…may b sbb puting avent x sm ngan nipple ..so kena cari yg closer tu nature hahhahah forum kata tommi tippee hiihihi tq duta brgan baby di KL…dah berjaya beli 4 ketoi..cukup lah…storage bottle pakai avent imran yg dulu2 tu..elok lg yg 4 oz..lps tu baru beli storage bottle ke plastik yg siap ada scale tu ke hihiih semangat2 nk bf..

x dok choice kaler..ok la..baby pom x tau lg girl ke boy

untuk berlaku adil..utk anak sulung ibu bucuk2….ibu beli jgk ..tommee tippe..tukar fm skali ngan tkr botol ;)…imran punye blue kaler…best jgk..x colic….i like…salah satu yg i suka avent sbb x colic…imran bleh kira bape kali je kembung perut ms baby..

# 5. tungku  moden done  – beli online jgk..ms imran dl pakai kakak i punye…btk cm botol .material adalah besi…berat yg amat..so i cr yg ringan..jupe la bengkung moden ni…pakej skali ngan tungku baby …harga 1 set = rm60…survey2 rupanya kt luar bleh dpt rm15.00 hohoho

cute jek tungku baby tu

# 6. tilam queen size – skrg ibu, daddy + imran tdo satu tilam queen…masa imran jatuh katil dl..katil dah kena roboh…so kaki ibu + daddy terjuntai skit sbb tido melintang tilam..so bila tambah ahli keluarga baru..kena la beli 1 lg tilam queen…letak sebelah2 meriah gitu..tp x sempat p usha lg..pdhal dah tgk ada banner jualan cuci gudang…x dan sbb daddy dah start kelas master hari ahad…sehari je weekend kitorg skrg….kalu kaya raya bleh beli katil cm umah amber chia…bleh adjust hhahhaha

tilam sajork..tp kalu ada katil king sale best jgk

# 7. baju2 -x leh beli lg..x tau gender…tp dah ada beli 2,3 helai…x tahan napsu punye pasal…kena beli jgk blanket berhood utk blk dr spital…sepersalinan pakaian sambut kelahiran (blankt+booties mitten)…booties mitten imran dl byk yg season…ibu mls nk basuh bersih2…

menda2 kecik yg lain….tp mostly sume dah ada…set bersalin pom x luak yg ms imran dl hihiihih.imran skrg pom sume pakai brgan baby lg..cm shower cream..wet tissue pom ada lg…tiba2 rasa cm dkt dah waktu nk bersalin hohohoho takuttttt

5 thoughts on “IA di usia 20 bln dan IA jr. 26 weeks

  1. lovingnemo says:

    yaa…slamat membuat preparation….cam bes kan biler pk nk beli itu ini…tp cam stress kan bile pk nk korek pulus….
    u dlm pantang lg imran dah minum fm, i pas 2 jam kuo dr labour room Nuha dh minum fm…lg hebat…langsung taknak susu ibu..stress mommy…
    katil cam umah amber chia…i like…i pun nk gak camtu satu….kalo tetibe ade org nk sponser ker…wakakaka

    • danbintangberkelipan says:

      k’ana – 2 lah..kan best kalu ada menang contest wang tunai 20K ke hahhaha..imran neneng tp x puas…x tdo2 ..i yg stress trs bg fm nyenyak je tdo…nk beli katil amber chia pom kena tgu dpt hadiah😉

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s