MMBCY #7 dan rumah #1

hari ni ramai yg cuti..tp i x cuti sbb 2 weeks lg nk cuti the whole week..lgpom nk siapkan marking final xm..khamis + jumaat ada present fyp…i insan ‘bertuah’ 2 slot jd chairperson wakakakaka x leh nk p rasmi nur kasih the movie…kena hold next week kih3…x sabar nk tgk tiz zaqyah ūüėČ

emosi masih weng2…jd x perlu menulis pjg..nk hapdate pic2 lama jek hehehhe 2,3 mgu ni lapar kuih tp mls…dah godak2 kabinet cr stok makanan mentah even dah cukup bahan pom still mls nk baking2…last2 skali buat jmpt2 malas hehehehe sesuai utk org pemalas

+ bahan2nya…udang @ ikan bilis, bawang besar..nk lg sdp bawang besar yg kaler putih ..nama supermaket bwg holland kot..tp kt nat sini susah nk cari..kalu tanya pakcik jual dia ckp x laku…org suka bwg besar merah lg rangup…apa2 la pakcik…kan akak plak bg tazkirah dua2 sedap ikut masakan..kalu nk rasa manis bawang pakai bawang holland cm utk kuah spegetti..kalu nk rasa pedas bawang baru guna yg merah achewahhhh dah bleh msk masterchef ;)…daun bwg+sup kalu ada…kentang+carrot…kalu ada kangkung pom akak belasah hihihihi

+ ngap3..sesuai utk org mls….smbl layan jjcm ngan melodi hhahahaa

+ nasik goreng ikan bilis….dua2 ni menu pilihan di hari ahad…sbb daddy kelas….bleh la msk lunch lewat..kul 1 lbh br start msk lunch…daddy kul 3, 4 pm baru smpi umh..ibu bleh bergolek2 tgk tv ūüėČ

+ puding roti butterscotch yg nyaman di makan bersama ice-cream vanila..

x byk dah pic masakan..sbb dok ulang menda sama jgk..skill msk tu jek yg tau kih3..

kte tgk taman aulad auliya yg dah terbiar…projek hangat2 tahik ayam

+ projek start masa imran bertatih…skrg dah lari x larat nk kejar dah..

+ imran dan ayah chik…skrg ayah chik pom dah mls nk tlg tebas semak-samun

+ bunga2 kesukaan tp skrg dah beranak-pinak bunga dia pom dah x mekar…nk pecahkan pada 2,3 pasu x berani takut kang trs mati

+bunga akurium (btl ke eja) sempat berbunga 2x pastu mati kekeringan…same to bunga purple tu..bunga ni x dak musim asyik berbunga jek ..lebat plak tu…yg ni dpt diselamatkan lg

+ kesukaan jgk sbb mcm rama2…tp dah mati masa musim panas yg amat akhir thn lps

+ pokok yg daun panjang tu ssh gilak nk jaga..dah kering ala2 mati dah skali…tgk2 idup blk…skrg jd kalermerah2 kt tepi2 daun

+ pokok ni best..bleh berhujan dan berpanas…asyik berbunga jgk

+ dua2 pokok ni mati sbb terlebih siram kuang3….bkn senang nk jaga pokok..ada yg kena siram kerap ada yg sekali sekala

+ pokok ni dah membiak2..smpi pasu pecah sbb terbalik kena tiup angin…kena tanam atas tanah daaaa

+ my 1st orchid yg berbunga hihhih trs naik dok atas almari kasut ..dan cactus2 tp sume dah salin pasu letak asing2…sbb dah membiak2

+ kesukaan cute sajork

+ rumah sape lah ni hahhahha dah jd hutan….kalu ada duit trn dari langit bleh salin pagar..buat yg ada tembok naik skit..bleh cover semak samun tu kuh3..dalam semak tu mcm2 bunga ada..kaler purple, merah, kuning msm2 spesis hahhahaah

nt later2 gua hapdate bunga2 kesukaan yg baru…sume kesukaan dah ko yg tanam hiihihiihi

Advertisements

oh so random~April ’11

 

Kebaikan itu semuanya terhimpun dalam 4 perkara iaitu Percakapan, diam, pandangan dan gerak laku..

1. Percakapan yang tidak di sertai dengan mengigati Allah itu sia-sia..

2. Diam yang tidak di sertai dengan memikirkan kebesaran Allah itu leka..

 3. Pandangan tidak di sertai dengan iktibar itu lalai..

4. Gerak laku yang tidak di sertai dengan rasa kehambaan itu kosong.

aku rasa skrg ni aku kekurangan pengisian rohani…selalu x dpt kawal dr emo2…dlm artikel iluvislam ada tulis…

“utk berjaya kita harus berupaya mengawal diri kita”

“ingat KAWAL, bukannya menukar atau mengubah diri…tapi MENGAWAL diri”

x perlu ulas panjang lebar…diri ini pun tgh belajar mengawal diri..

bln april yang ermmm penuh suka dan duka…ala2 april fool hihiihih

bermula dgn suka..

*****

minggu pertama my ma dtg bersama adik2..plan bukan main nk buat macaroons, red velvet….smpi hari sume bz..ari2 ada program…tgk wayang, jupe kawan, p tasik jitra, p pdg besar so tiada sesi baking-membaking…

my ma smpi hari khamis…pg jumaat buat ns dagang, p pdg besar, mkn durian..hari sabtu gedix msk treasure hunt dah tau diri ini peknen+bz ada tetamu….ptg sabtu aktiviti mencabut rumput..my ma plak cabut rumput…yg best lg kalu my ma dtg…abis periuk+kuali berkilat hihihiih nmpk sgt anaknya hanya tau memasak tp malas menyental..pg ahad my ma berangkat pulang tp sggh ipoh..cucu kt sana plak nk jupe tok ma smpi mengamuk2 huuhuhu

imran skrg over kalu amik pic

——————————-ngan cik naa

takut ayah chik x bwk naik motor

imran selalu menangis penuh perasaan kalu org yg dtg umh nk blk..mengamuk2 x bg blk..nmpk sgt x dak kwn kt umh…asyik kwn ngan ibu+daddy..kali ni x melarat sbb ayah chik bwk naik motor p beli paper..

*****

minggu kedua bermula duka kisah si-pembaling-batu-yang-sembunyi-tangan…..dah bleh agak dah sape…tp akak x nk la p serang…achewah konon dah matang bleh kawal emosi..sib baik ada kawan2 yg merasionalkan diri….bak kata en suami “bertambah bestpren ibu” wakakaka buat apa la layan bdk2…tp generally¬† dr kes ni..baru la aku tau senario¬† skrg…dl x amik tau sgt..ye lah buat hal sendiri jek…puak2 dan hidden agenda masing2..malatopss..may be¬†I’m not an ambitious person.¬†apa2 lah….¬†Career is not my priority…career skrg pom dah tau pathnya….just go with the flow….cuma lmbt skit lah…org lain naik each stage¬† dlm ms 3 thn…i lmbt skit lah may b¬†double jd 6¬†thn….yg penting happy…x tikam org dr belakang, x dak percubaan nk ttp peluang org lain…x jd bzbody p war2 cite org kt si anu si anu…skrg ni dah susah nk cari org yg hanya mendengar bukan meng’absorb’ apa saja cite org tanpa sebarang penilaian…yg sadis lg buat jd panduan ermmmm letih utk difikirkan..just set dlm minda …..Bila kita ikhlas bekerja, Allah akan balas dari segi lain pula…lg manis dgn kejayaan ank2 bkn pangkat yg menggunung..

cilok status fb ani…aku cilok ekk…

“People will hate you, rate you, shake you, and break you. How strong you stand is what makes you.”

“Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.”

*******

minggu ke 3…minggu ke klinik…2 hari kena p minum air gula + routine check up….stress menunggu berjanggut….

********

minggu ke 4 x dak apa..kecuali shopim…shopim..shopim..so hard to resist from shopim….blom gaji dah booking mcm2 online..bkn takat online kt butik pom bleh chop…end up dgn tipah tertipu wakakakaka

layan pic2 lama….baru transfer masuk desktop hhahahha

———> 1st time sampai wang kelian setelah 7 thn bermaustatin di perlis…nk cari back hoe bleh naik tp nan ado…daddy nk beli motor ni tp ibu x bg….x dak ciri psikomotor dan segala jenis motor halus atau kasar…ye lah¬† motor elektrik duduk tekan jek….x bgs2 ..tgu imran besar skit ..

komen utk wang kelian : x mo p dah…my sista ajk p pom i ckp x yah..x dak apa….cm pasar mlm …panas sajork…penuh ngan toys jek..i x tau perasaan org2 yg dtg ngan rombongan cik kiah..subuh2 hari dah smpi rasa ala2 tipah tertipu x

———-> imran dan nasik seperti aur dan tebing huhuuhu semlm check up @21 month dah 14 kg….2 tangga lg nk masuk line obes huhuhuhuhu

——–> masa family day…sebahagian umh purple…tgk family kecik sape yg degil x pakai baju ikut rumah sukan hhahaha

——> ibu baru 4 bln peknen tp dah boom2 *malu*

——–> ‘dad’ skit punye glam imran panggil daddy

———-> ekspresi perutmu

——> hari ke 2 baru ikut theme tp imran sorg jek hiihih

——> thn ni cm x dak n3 utk sebesday sendiri kot ke ada…dah lupa…30 dak cik yaa weh…bila nk mature dr segenap segi

——–> suprise dari daddy …blk2 keje dah ada kek ngan lilin…ibu+imran layansss..tq daddy