tik tok tik tok

seperti seorg loser…bangun pagi pikir bape hb…countdown bape hari lg nk edd…sesungguh rasa cm nk cepat2 bersalin…udah tidak larat…tp tu kan nikmat mengandung…feel it..sesekali dtg false alarm….ekcited tunggu kot berulang…tgk2 x rasa dah…p toilet pom cek kot2 ada ‘show’…nan ado jgk…skali semlm rasa cm nak bersalin on time kot….baby nk main2 dlm peyut ibu lg…trs search forum2 yg bincang cmne kalu overdue..semlm dok study kes overdue je lah…soklan xm x jgk siap2 kuang kuang kuang

preparation? almost done….sume wishlist dah beli kecuali tilam queen…ngak cukup budget bah….terpaksa hold dulu…lgpom pantang ni nk dok kt living room sajork..bersantai dpn tv…sok nk start deco2 living room..kite tolak sume kerusi2 ke tepi supaya ada ruang kt tgh2 nk letak tilam hiihiihihi tp kalu dok berjalan lg nmpk la menda2 x penting tiba2 jd penting hihiihiihi

dulu masa imran, beli bakul besar gabak letak sume bedak, kapas etc….x efisyen utk ke sana kemari…teringat bakul rotan kt ikea yg tinggi2 tp kecik..menyesal x beli dulu…ni gigih cr kt padang besar tp x dak yg tinggi tp kecik…ingat nk jahit ropol tp nmpk cm dah shantek x jd nk beropol bagai hihiihi

masa kandungan 7 bln….di malam yg sepi tiba2 pinggang akak cramp…cm contraction nk dekat bersalin tu…akak pom berdebar2 nk bersalin kah aku…rasa cm awal lg tp mmg ada possiblelity bersalin 7 bln kan…aku pun terus packing beg baby yg nk bg misi masa nk msk labour room…tu pom ingat2 lupa nk letak apa..sib baik maklumat dihujung jari trs search tenet..masa ni pampers x beli lg…daddy ckp awal lg nk beli ..tp i dah beli siap2 last week…pet pet jgk ikut imran ..mtk2 x dak allergic ke apa

masa ni x packing lg barang2 ibu…rasa cm awal sgt….tp last week tiba2 rasa false alarm ke broxton hicks ..akak pun x sure..sbb masa imran dulu x fokus sgt sakit2 b4 bersalin sbb dah set nk p induce tarikh edd tu…baru la naik packing barang2 ibu…sepersalinan ibu nk kuar ward + sepersalinan baby + keperluan ibu kt ward…dok ward dah kena pakai baju spital…dulu masa bersalin imran …tuala yg dlm bag msk LR x dpt smula sbb kalut2 i kuar LB…sbb masa aku bersalin x ramai yg sakit nk bersalin…so lps i bersalin misi2 relax dok sembang2….siap soh i tdo dl, bagi baby soh breastfeed sume…i bersalin kul 1.++ pagi…kul 3 lbh baru kuar LR…lama dok bersantai2 dlm tu…tu pom sbb ada org lain nk msk bersalin..baru kalut2 salin baju i sume n tolak ke ward postnatal…msk ward postnatal dlm kul 4 pg..dpt bilik dua bed…i soh daddy tdo jek kt bed kosong tu sbb nk dkt subuh dah…subuh nt balik lah…siap dah bukak bed yg depa lipat tu tiba2 ada misi dtg cek…suami x leh tunggu yee ihiihihihi kena halau blk jgk

nk bahasa siri apa pom x tau…aku dok panggil baby lg…yg dlm peyut adik baby..tunggu imran nk bahasa dia apa…abg imran ke, abg long ke along ihiihihihi suka sgt main air….kt spital x mandi pom dulu….sbb dah tau bleh discharge hari tu jgk tp kena stay smpi cukup hours…cm jam kredit plak…cukup jek hours admit ..trs blk umh …imran, lps ni x yah bwk upin ipin dah mandi pool….dah ada adik baby bleh teman 😉

org lain dah lama upload…aku baru upload…ye lah sebln sekali transfer pic ke pc hiihihiihi imran yg malu2 kucing kalu dpn org…p kenduri pom cm 2..

ibu dan anak….skrg ni dah ready utk bersalin @40 weeks…may be sume sakit2 ni false alarm kot…so aku nk start cuti sempena israj mikraj ni 29hb .. nk menghayati momento ibu beranak satu….lps ni ibu beranak dua….aku x leh nk imaging cmne nk handle…harap2 imran dgn sendiri akan independent ….sbb tu sebarang percutian dibekukan sehingga tahun dpn sambil bukak tabung percutian keluarga kecik saya . ..nk blk kg pom jenuh pikir imran nk bg x tmpt tdo dia…terpaksa train imran tdo dlm car seat smula..b4 ni siap bentang toto bagai kt seat belakang…

look likes a big boy kan….imran anakku..jd lah abang yang baik nye sob sob sob sadis….nk berbagi kasih tp ada kata2 dlm blog  

A little child enters your life and fills a special place in your heart. A place you never even knew was empty!

cm org bercinta plak kan…hati kte kan byk ruang2…setiap ruang ada tmpt utk seseorg ;)..

sgt la kreatip skrg…org naik weee ikut tangga dia nk naik kot slide…pengaruh kartun sgt kuat….naik fly over kt arau pom weeee ingat cite animal mechanical ke..joget dibo, dora, mickey, handy mandy sume pandai….paling x leh blah cite timmy siap ingat lagu qwek, qwek hahhaha dah pandai main susun kusyen sofa sume adeiii

kesayanganku….bleh ke blk dok kg sebln…jauh dari dad….ari tu daddy p sarawak hari ke 4 dah demam…kali ni x tau lah…daddy kena berulang tiap minggu ke 2 minggu skali…i pom dah start tanda kalendar…sama cam  imran dulu constraint ngan bulan puasa nk buat cukur jambul…daddy plak kena outstation ke kl 25hb..so kena anta blk kitorg b4 tu..dulu masa imran majlis cukur jambul aku blk lenggang2 jek sume my ma yg buat….anak sulung x tau apa2 hihihihi goodies bag pom my ma yg sedia, daddy baby pom x bwk blk butang baju melayu…tp kali ni dah dpt gambaran…bleh la prepare…goodies bag cik Naa byk lg lbh ;)….. surah yassin pun nmpk ada lbh even dah cop nama cik Naa ngan uncle nik…belasah saja…bunga telur pom nmpk ada yg lbh..tambah pulut ngan kek ke cupcake la kot hihiihih cik Ah ada bleh buat…yg x tau bila tarikh nk buat..nk berurut kt mana…redah je la…mls nk decide lg sbb x tau bila nk bersalin…

sesungguhnya, aku x tau perasaan sekarang.. x sabar nk bersalin+takut nk bertarung dlm LR+x leh nk imaging cmne life lps bersalin…kejayaan mengawal diri dan  mengasingkan apa yang tidak perlu dipikirkan kepada yang priority sajork …..Ianya perlu untuk mengurangkan kontroversi dan meningkatkan produktiviti ;)…….sume bercampur baur….baca quran pom x sekerap peknankan imran dulu…x larat+ x dak masa…skrg je baru constant sbb isyak dah lewat skit….naik solat lps nora elena tu smbl tunggu isyak bleh la baca quran..ya Allah permudahkanlah segala urusan hambamu ini…amin

daddy turns 31

semlm sebesday daddy yg ke 31…dah belanja pizza in advance kt tesco ahad ritu…so kali ni tiup2 lilin je lah…ekceli tiup2 lilin ni pom utk imran…imran sejak pandai tgk kartun ni dah pandai nk tiup2 lilin sebesday..punye excited smpi api lilin sambar bulu mata skit…poor imran….sib baik daddy perasan

ekspresi muka imran masa bukak penutup polisterin ni “wahhhhhh” pengaruh upin ipin plak….

lilin recycle sebesday imran ngan sebesday ibu dl….bila dah ramai ahli keluarga..nk save… kelengkapan sambut sebesday kena simpan hihihih cheapskate

semangat x anak sebesday boy…even dah pekena mee grg umh tok 2 pinggan …blk2 tgk ada kek plak

sabar menunggu daddy potong kek…kek anniversary kitorg x dan amik pic dah ada kesan jari si tecik ni

ini adalah kek eksrem..hajat di hati nk kek eksrem baskin robin…tp mana mau cari…sib baik kt perlis pom ada kek eksrem….aku dok imagine the whole kek tu eksrem tgk2 bahagian tgh  jek…atas dan bawah kek sponge ..kt luar coating ngan fresh cream..perisa cokelat..reganya setgh kg/rm35 kalu 1kg/rm50..lg untung amik 1 kg tp kami 3 beranak sajork ..amik 1/2 kg je lah…

ni partion imran….pesaing ibu mkn sekarang..mtk2 la ibu bleh kurus lps ni…sbb sume dah bg kt imran hahahaha

selamat hari lahir  daddy (even daddy x baca har har har)….dah 31 thn dah…smoga dipanjangkan umur….marilah kita menabung supaya bleh bawak sefamily p umrah, naik haji b4 umur 45… smoga dimurahkan rezeki…cpt2 dpt post tetap…bleh la ibu shopim lebih skit…sentiasa sihat sejahtera…dijauhi dari anasir2 luar yg bleh mengganggu gugat kami….sentiasa sabar menghadapi kerenah isterimu yg emo2 dan anak2 yg notti2…smoga keluarga kami sentiasa di bwh lindunganNya..amin

aku br transfer pic2 lama….kalu rajin byk la upload dlm ni…tgh2 cari feel nk buat soklan xm…pdhal 1 soklan besar je wakakaka nk cr feel cm apa

june 2011

genap 7 thn berkhimat di un1m4p…no peberet tu tu…tp thn ni jgk aku rs byk kontrovesi ..kontrovesi yg meleret2…bkn x penah ada kontrovesi ..kalu x bukan bdk nakal namanya har har har tp thn ni even baru 6 bln tp n3 emo2 hal keje byk..

recap blk…awal keje staf pompuan ada la 6, 7 org…silih berganti ada yg p smbg blajar….lps tu staf makin bertambah..aku pom msk bujang…jd problemo byk ke masalah  gadis mencari cinta…memenui kemahuan duniawi nk beli keta, labtop la digicam la..masalah keje x dak sgt…masa tu jaga lab degree…hanya menurut perintah

 

Kemahuan duniawi ni x pernah cukup….awal2 keje dl pom..aku selalu join set2 laki lps keje lepak2 minum air nyiur ngan rojak kt tmn sena….x pom lyn cucur udang kt tmn sena (dl cucur udang kt medan tepi stesen myk esso ke apa lps tmn sena tu berniaga kt tmn sena)…mlm2 lepak kt seagate kuala perlis…bila dah tua ni lalu kt seagate tu rasa cam lawak….apa kejadah aku dok lepak sini dulu….just nk tgk org lalu hahaha tu nama zmn muda..ikut suka nk buat apa….tp pergaulan terkawal sbb teman tp mesra aku dulu sgt lah menjaga siap satu mlm tu dah janji nk kuar lps abis tusyen…dulu2  x dak keje siap ajar tusyen mlm2 …selain itu nk isi tabung kemahuan2 duniawi..tp gang selepak kebtlan sms ckp dia dah kuar umh…ajak aku kuar dl …member pom amik kt umah….teman tp mesra siap marah2 nape kuar x tunggu dia dulu…kang member dia tu bwk p tmpt bkn2…lawak ok kalu ingat smula tp yg penting sume member2 laki yg melepak dulu adalah bujang….dah kawen aku dah bataskan…kawan cara org dah kawen la plak kan

 

Thn 2007 kot aku baru msk team diploma..masa tu dah run kohort ke 2…masa ni baru la ada bebanan keje skit…lebih tanggungjwb…tp semuanya berjalan secara harmoni…akhir 2007 jgk arwah bak baru start lemah2 badan….baru diagnosis, mula2 suspect gastrik tp ubat gastrik x berkesan…masa ni la cabaran genting utk aku…masa tu dlm sem…aku dok berulang ke kg….gilir2 dgn abg…sbb sume adik beradik dok merantau…adik2 masa tu sume tgh study….kakak aku plak sarat peknen…badan jek ada kt perlis, tp hati kt kg…masa tu jgk kes aku tengking stdn  berckp kuat dpn aku tgh solat dlm opis..bleh imaging betapa stressnya aku….aku pom selalu cuti sbb nk berulang ke spital harus la blk hari keje…ada kes jgk ngan lect lain yg halau stdn aku tgh tgu aku nk start kelas ganti yg aku buat mlm…marah smpi meleleh air mata lah…geram sbb aku mmg tgh terdesak nk buat kelas…nk abiskan silibus…nk cuti blk kg nk bwk arwah cek up…lect yg amik bilik kuliah aku tu bg reason sbb ada org lain amik bilik kuliah yg dia booking..dia dah arrange nk buat test…test pom dah start 5 min so dia x nk kuar…senang jek pdhal stdn aku dah ckp bilik tu aku dah booking…ni baru ciri2 org x bertimbangrasa..tau nk lps beban dia jek..

 

Tp aku bersyukur…dugaan2 cmni rencah hidup..aku bernasib baik ada makcik2 ngan pakcik2 yg baik dan rapat…mereka lah yg support kami sefamily…masalah kewangan x dak langsung….siap tiket flight dr berulang masa cek up kt hosp selayang pom ada yg sumbangkan tp cm kata doc pakar  yg discharge arwah tu ckp…ada duit selonggok pom dah x guna kalu kena kanser at end stage..balik lah kg abiskan masa bersama family..geram jek dgr…sbb dia bangsa lain sbb tu ckp main lps jek..perasaan aku ms tu hanya tuhan saje yg tau…

 

Arwah meninggal akhir 2008…aku kawen awal thn 2008..bila dah kawen mcm2 la citenya plak…pas tu dah kawen tu mesti nk memeriahkan keadaan kena tambah ahli keluarga ngeeeee…aku cuti bersalin dulu pom masa tgh sem..sem 1 jgk ada projek akhir stdn….Cuma dulu cuti 2 bln..so ada masa lbh skit….skrg cuti 3 bln tp aku still ada awal sem n akhir sem..tp kan dah nama thn kontrovesi sume jd kontrovesi…aku just mtk subjek lama yg aku dah serasi..dah tau perjalanan subjek so x dak la nk membebankan partner handle lab…aku ada masa yg limit…tolak waktu poya2 lg…blom masanya nk explore subjek2 baru diluar pengetahuan yg memerlukan masa lbh utk study….tp legalah jgk…dr kontrovesi dicreate x perlu lg pening2 nk pk projek akhir thn ngeeeeeeeee harus ada yg sentap kalu x, x kan kuar emel  ala2 kisah x kisah huhuhu jgn ingat aku x rasa bersalah ke apa mtk tlg org lain guide bdk2 aku….menda ni pom still berlegar2 dlm kepala aku even dah lps kt org lain tlg guide tp x kan tu pom aku nk ckp kt sume…so bila dah btl2 release aku pom lega..walaupun cuti bersalin tu hak mutlak aku tp kalu ikut yg lps2 pom dlm pantang pom kena marking kertas xm…sbb tu aku x mtk kurangkan work load…tkt ada yg prihatin tlg createkan isu….sebenarnya menda akan jadi mudah kalu team well understand…tp nk buat cmne sbb dah mmg ada ‘menda’ yg terbuku di hati sbb tu jd isu

 

3/8/2009 imran lahir….nk tgu imran cukup sethn huhuhuhu tiap2 bln wajib demam..tdo mmg selalu x cukup….tp aku gigihkan jgk nk siapkan master yg dah smpi ke thn max 5 thn by 2010…walau aku buat master 5 thn tp aku puas ati sbb x penah mintak apa2 ‘kelonggaran’..master ni x dak sape soh buat….ni inisiatif sendiri..kemahuan sendiri nk kuar dr comfort zone, nk value added pd diri sendiri atau apa saja motif yg hanya diri sendiri yg tau…sekali jek aku mtk excuse bila bos kecik ada bg keje masa minggu nk viva…jgn ingat result master aku tu kuar ms aku tgh tdo….aku pom bersusah payah bertapa dlm lab…berdepan nk kerenah2 biokrasi nk siapkan testing..stay up smpi subuh jgk  nk writing…tp bila dah complete sume baru rasa manisnya walaupun skrol dr ***** je pom..mmg ada kes yg buat master part time tp abaikan keje hakiki…,mcm2 komen kt blkg….menyusahkan org lain…kena kutuk berbakul2 .sbb tu aku ckp ‘kelonggaran’ utk master part time ni ikut pendapat masing2…ada yg selesa dgn cara cm 2 go head g lah..tp kalu libatkan aku,aku bersuara..bukankah meeting adalah waktu utk kte bersuara hahaha gelak bdk nakal….

 

bkn aku x phm situasi org buat master part time by course…en suami pom buat so aku terlibat secara tak langsung…walaupun kt sintok jek….kos transport dah kurang tp still berulang ke sintok 2,3x seminggu kalu ada discussion…letihnya ttp sama…blk kelas pom Zzzz jek….isteri ni pom kena adjust jgk budget utk dahulukan yuran…berkorban jgk waktu bersantai bersama keluarga bila weekend berduet ngan imran je kt umh…lps ni trio lg stress la ibu kena tahan telinga kalu nk p toilet ke nk masak…blom lg berperang ngan en suami nk bgn pg p keje bkn main liat time stay up buat assignment ke study nk xm…so sume org  dah ada masalah msg2 jgn ingat nk createkan masalah utk org jek..princess kate jek idup atas bed of roses hahaha

 

2011, aku masih di sini..dlm team dip…dulu kira comfort zone skrg jd zone panas…x tau apa la yg dikejar….korang kejar lah, aku x berminat..jgn la nk kait2kan nama aku…2011 dan seterusnya adalah tahun membesarkan anak2….7 thn pom blom layak digelar org lama lagi…org lain keje berpuluh thn, pengalaman lg byk….lgpom buat apa nk idup diawan-awangan dgn history…past is past….mari kte pandang ke dpn…aku x leh imaging lg life anak 2 nt….imran pom tgh notti2..tp mgu ni aku kejap2 rasa nk cium dia…sedih nk bg dia adik tp aku sendiri pom dah x larat nk bawak diri, rs cpt2 nk bersalin..rs cm bleh ke aku manage ngan 2 org baby nt..ulang blk p keje ngan kepala pening2 lalat x cukup tdo….cmne nk blk kg…nk sdpkan ati…org lain anak 3 kecik2 pom bleh survive ngeee i’m survivor….doa aku supaya aku dipermudahkan bersalin ni je lah fokus sekarang, dikurniakan anak2 yg sehat dan soleh (solehah), jauhi dari segala penyakit2 bahaya, dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan dan kesabaran dlm menghadapi dugaan2 ini.

i’m coming home…..

I’m coming home
I’m coming home
Tell the World I’m coming home
Let the rain wash away all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they’ve forgiven my mistakes
I’m coming home, I’m coming home
Tell the World that I’m coming

Back where I belong, yeah I never felt so strong
(I’m back baby)
I feel like there’s nothing that I can’t try
And if you with me put your hands high
(put your hands high)
If you ever lost a light before, this ones for you
And you, the dreams are for you

pttnya aku dah kt umah bersama keluarga tercinta yg th bz skrg prepare utk my sista wedding..tp nk buat cmne last minutes lect daddy kena outstation hari yg dijadualkan presentation..terpaksa di awalkan besok..so besok aku n imran ikut p uum siap2.lps present zasss blk kg..mlm sok dah akad nikah..skali dgn tahlil arwah bak n aku pom tmpg skali buat melenggang peyut solat hajat mtk2 dipermudahkan bersalin dan sume urusan….x syiok plak aku x dak..

4 weeks to go utk bersalin uhuuhu GL dah amik….aku nk bersalin kt gomen…GL itu penting tkt diperkotak katik…almost gomen akan ada double standard dlm melayan pesakit uhuhuuu even sakit bersalin ni rezeki msg2 mudah ke ssh….tp try utk prepare yg terbaik selain doa…sume tu luar kawalan kte…..imran pom makin nk berkepit..may b dah rs nt kasih ibu dan daddy akan berbagi kt adik huhuhu jgn kata aku x sedih…minggu akhir ni la air mata cm air paip…senang je meleleh

opis? har har har….2, 3 menjak ni ada byk kontrovesi tp aku mls nk layan….tp yg pelik bila aku x melenting org yg create plak yg dok emo2….pttnya sape yg kena emo2 lbh ni….desktop sape yg kena godek….even aku dah ckp sume menda yg prepare utk dokumen tu ada dlm pendrive yg abis dimakan virus…tp member x puas ati nk godek desktop aku jgk…godek2 pastu x ttp…bkn bukak folder yg dicari ..tp bukak folder lain tp still folder hal keje…sbb mls nk layan…mls nk pjgkan menda ni…honestly aku x suka org godek desktop aku sbb dlm tu pom ada menda2 peribadi…lain la menda2 urgent ..cmne nk cuti 3 bln ni…tiba2 rs x secure….bukan telinga x berdesing bila ada yg ckp aku yg kuarkan arahan soh buat file bla bla…mentang2 aku cuti, sume keje hang yg x siap hg ckp aku yg kena buat pas tu hang pas kt org lain….hang ckp aku yg soh….tuhan tu maha mengetahui….spekulasi2 lain mls nk cite….nama pun spekulasi..aku x siap file subjek mengaku jek har har har dasar budak nakal

sebenarnya mls nk layan sbb amik pengajaran dari kes si-pembaling-batu-sorok-tgn tu….hari2 ko dtg keje…ko hadap muka yg sama…kalu skit2 nk cari psl..cmne nk wujud rasa seronok bekerja….lgpom pusing2 ko bekerjasama ngan org yg sm…jgn smpi thp meluat nk tgk muka smpi thp max..dah mls nk kerjasama…lgpun ada emel yg buatkan aku sedar…x salah mengalah walaupun bkn salah kte…yg ni silap percaturan aku jgk…awal2 dah ada yg nk tlg…tp gedik mtk tlg org lain…last skali org yg nk bg pertolongan jgk yg kena….ampun…x sangka akan jd meleret2 cmni….iye mengalah x bererti kalah…even x rugi apa2 pom…biar la yg create sume menda sedar sendiri…

nk jd cite lagi…ada plak watak tempelan…yg x tau apa2 amik peluang memulangkan paku buah keras yang x bape nk tajam dan keras. org lain yg aku nk mention, org lain yg terasa pedas….layan je lah…mesia ada kebebasan hak bersuara….kes ni mls nk ulas pjg sbb nt kena bukak pekeliling bagai…lgpom masing2 punye pendapat nk berdebat cmne pom x dak kesudahan…..

wahhh dah x emo2 ke aku ni..ekceli byk menda lain nk pk….sume hal sendiri…aku sendiri pom dah x larat nk bawak diri..jln cm pingu….tp msh ada hati p tgk nur kasih sambil goyang2 tangan nyanyi cm dora “we did it, we did it ” hahaa tu senaman nk mudahkan bersalin….dgn perut yg besar tp misi ckp baby kecik…nyeri nk berank nt kalu baby besar…kalu bleh x nak czer sbb normal lg senang lps bersalin..cm imran ari tu lps bersalin rs ringan je badan…tp bila kena urut ngan mak bidan br rs sakit…lgpom peknen kali ni naik mcm jeragat kt bwh leher…nyeri lah..mtk2 hanya perubahan hormon ibu mengandung….hb pun dah atas pagar…harap2 bleh maintain smpi bersalin…x mo la kena masuk darah sume….x nk dok ward lama2….cmne nk tdo tanpa imran..x penah lg imran tdo tanpa ibu…tp 2 lah sume di luar kawalan…mtk2 sume dipermudahkan….

pk soalan xm x buat lg, lps ni pun check up dah tiap2 minggu..berjanggut la menunggu….nk msk kuliah lg…lab dah lps kt partners…tq partners..sib baik skrg ada terapi yg mujarab…lipat2 baju baby…syiok je tgk baju2 kecik…kelas2 baju imran yg dah ketat…baju2 imran yg lama..mana yg nk bg org, yg ada kotoran degil skit2 nk buat kain lap sayang…mana yg bleh pakai…yg dah teruk sgt buat kain lap

cukup2…naik packing baju…x abis packing lg