kisah di satu petang

kadang-kadang eh bukan selalunya ..kita mmg x perlu mengikut emosi sendiri ..ingat jgn letak emosi di depan…yesss berjaya control amarah…td rasa nk tempik2 kan org yg ermmmmmmmmm

x perlu kata apa2…tp lepas kt kakak yg tiba2 msk ke tmpt kejadian…cian kakak tu….ampun kak..esok saya mintak maap ngan akak ;(

Advertisements

11.11.11

di tarikh ini…baru lps upload abstract ke website M4mip…mencari smgt mau meneruskan research…momentum dah ada tp motion adalah slow…yeah sila la bergerak..dari dok blog hopping hari2 tp blog hopping pom best…cari ilmu utk besarkan anak smbil jamu mata kain baju hihiiihi

saya sedang mencari novetly…tgk ada folder baru dlm desktop saya ..tp dlm tu baru ada file2 abstract ke m4mip…tu pom masih data2 yg master dulu…yeee kali ni harus cari btl2…tajuk yg kena ngan jiwa dan lara ..x dak lah buat smpi 10 thn baru complete hihiihihi…jadinya nk cari tajuk saja maunya setahun hahhahha ok la tu ..sambil tunggu rezeki anak2

saya suka blog hopping…terutamanya yg blog ibu2 lah kan…cite kisah anak2….yg baik dijadikan pengajaran..yg buruk dijadikan sempadan…carik smgt okeh..baru lah tau ..bkn i je lah yg berperasaan cm 2…so normal je lah..perasaan letih sume…cuma pandai adjust masa dan perasaan…dtg keje dgn happy2 sbb tu je lah masa yg ada utk release..

mode ustazah solehah di hari jumaat..cilok dari blog orang blog motivasi masa blog hopping..ungkapan dhuha

Ya Tuhan… jika rezekiku terbenam dibumi, keluarkanlah ia
Jika rezekiku terkambus di langit, turunkanlah ke bumi ini dan hamparkan di hadapanku ini
Jika rezekiku hanya seciput, banyakkanlah ia, make it abundance
Jika rezekiku sempit, luaskanlah ia
Jika rezekiku terlarang, halalkanlah ia
Jika rezekiku terjauh, dekatkanlah ia
Jika rezekiku terlingkup, bangkitkanlah ia
Jika rezekiku terkais-kais kesukaran, mudahkanlah ia
Jika rezekiku tersembunyi, munculkanlah ia
Jika rezekiku sugul dan muram, ceriakanlah ia
Jika rezekiku terbeku cairkanlah ia
Jika rezekiku tertumpah atau bocor, selamatkanlah ia
Ya Tuhan yang Maha Pemurah lagi Mengasihani, padaMu aku bermohon …
Jadikanlah rezekiku penuh berkat dan penuh rahmatMu….amin

ini adalah n3 nk jgk bern3 di tarikh 11.11.11 ngeee

 

ddd..bo..dibo dibo ding

lama sudah tidak menulis (bajet blogger fofular yg bz) ..emosi tidak stabil rupanya…..cik P kembali selepas setahun 2 bln….dia punye PMS tu ya ampun daddy…bukan maksud ibu tp mmg bermaksud x dapat tahan amarah sbb letih …byk la yg diungkit2….sampai kes x bg bunga masa konvo pun kuar…

bunga yg jd bahan ketawa lps tu jd bahan sentap kuh3

ekceli i mtk daddy beli bunga…daddy ckp x nak beli….i ingat main2….malam nk konvo tu jln ramai2 ke tapak pesta cr bunga utk sesi bergambar tup2 mmg daddy x mo bayar…terkulat2 la i bayar sendiri…ni la bunga pilih ramai2 bayar sendiri oleh orang yg dirai…rasa cm loser…bkn mtk dirai utk konvo sajork….bunga dan wanita tiba2 rasa diri ini wanita ..wanita kan sensitip kuang3 bg la bunga tanda appreciate i baru bersalin…urus umah tangga walaupun umh x bersinar2 lantainye hari2…sadis *lap air mata

kalu ada dibo di alam realiti..i wish for toyata wish supaya blk kampung imran dan adik bleh tdo baring hahhaha skrg adik baring kt belakang ngan ibu…imran kena dok seat dpn tp seat still rendahkan…tu pom kecoh beg gucci sukey ni mmg x kan dpt ..giloss nk beli hanbek ribu riban tp mls nk jaga..lain lah gua mmg tdo atas duit sistem pagar yg cik U x leh tembusi hahahha karut weh…tu sume nafsu serakah…yg i perlukan hanya lah helper…yg tolong i buang sampah, mop+vakum lantai…..i x mintak pom jemur kain ke  lipat kain…nmpk cm seksa je laki urus kain baju..padahal family i lelaki pom jemur n angkat baju….lipat je x bg..

support i dlm breastfeeding….daddy bukan against breastfeeding (bf)..just x bg moral support….iqbal cranky skit…bila dia cry2, daddy akan mintak botol susu…yg membuat i stress teringat minggu2 awal dlm pantang sbb iqbal cry skit ada yg bising2 mtk botol susu..bukan mudah yee nk breastfeeding anak..i penah kecundang masa imran sbb tu masa iqbal i kuatkan semangat jgk…even tdo sambil duduk atas sofa sepanjang mlm…sbb iqbal lgsg x mo dok bawah….ada la 3,4 malam camtu…daddy yg kurang senang bila i bf dpn public huhuhu cover ok bkn x cover….ni sume buat i stresssss yg amat ….bf mmg meletihkan, tabik spring utk sape2 yg grad phd dlm bf nih..i harap i pom sekuat tu..utk bgn mlm pam bg memastikan stok ebm x putus

i pom bukannya bunny yg suka pink dan asyik nk pretty…soh kawan2 raikan dia sajork…i x mintak pom daddy manja2kan i….just tlg mana yg ptt…i mmg x larat…dulu bleh la kutip pampers tingkat atas n bawah sekali seminggu….skrg x dpt…pampers imran dah semerbak…2,3 hari sekali kena kutip…blom sampah dapur lg….dan yg penting i kena kejar masa…nk perhati adik lg ..ngan nk main ngan imran lg..sume dlm satu masa…blom tiba lg waktu nk masak…so skrg tiada lgsg masa utk diri sendiri kalu kt umh…mandi weekend pom sambil berus toilet…mandi bergilir2 bilik air….ye ibu harus bijak atur jadual…cilok mana yg ptt….

i pom x dpt jadi annie yg kind and love to cook….kind tu kind la time mood elok…time mood x elok jd raksasa pekik2 hahhahaha love to cook tp x dak masa…ni lah hasilnya masak ngan anak2

puding roti yang hangus

rentung pom sodap…sib baik dlm tu letak coklat bar perisa mint…ada byk kismis…jd rasa hangusnya x terasa wakakaka

kesimpulannya saya moody sbb PMS dan keletihan yg amat …nasib baik ada budak ni penghibur hati duka dan lara serta penambah perisa PMS saya kalu time dia ngada2

bukan ibu saja macam matahari..imran pun macam matahari 😉

imran @2 years and 3 months….dah pandai skrg dan sgt jeles dgn adiknya…mmg x leh tggl mereka berdua..ada aje menda yg dia nk buat kt adik…die hard fan disney jr..sampai ibu pom bleh hafal watak2 dlm cite dibo…lps ni watak2 dlm timmy time plak

tdo dlm buai

adik cranky rupanya nk buai…yee even dah anak kedua tp lain2 ragamnya..rasa cm anak pertama blk…perbezaan ketara sorg baby formula milk (fm) sorang lagi baby bf…baby enfalac dpt susu sebotol trs zzzz…baby bf ada skir peelnya…poo2 pom x sama…..jenuh la ibu risau2 sambil google…rupaya normal baby yg bf x poo2 selama beberapa hari ada yg smpi seminggu lbh…

saya baby enfa tp bila umur sethn lbh ibu bagi saya dutch lady...ibu nk cut budget katanya hihiihi

skrg imran pom dah mkn banyak..nasik goreng dah x leh share ngan ibu+daddy nt ibu+daddy x cukup wakakka so daddy ckp ibu kena masak sbb kalau mkn luar dah terasa ..kalu dulu x terasa sangat 2 bungkus rasa cm worth lagi tapau dr masak…masak la ibu demi keluarga tercinta….tiap2 mlm reka resepi kalu beli ayam sekor..part tulang2 msk tom yam, sup atau dalca…saya suka masak dalca sbb siap dgn sayur …just tambah satu lagi lauk cm telur dadar ke ayam ke ikan goreng….bahagian isi skit-grg kunyit, ltk sos bbq jg grg ala bbq, goreng kicap, masak merah….kalu ikan masak kicap, asam pedas, msk lemak cili api..tu je lah modal..sama cm daging hohohoho kalu weekend..kalu grg mee ke bihun…sampai ke ptg la berulang…yg penting imran dl….kena goreng nudget ke sosej ..masa baby bukan main suma mau homemade ..dah besar skit dah bj makanan segera …x bagus2….dah relax skit nt..ibu buat nuget homemade ;)..

skrg ni weekend terkejar2 jemur baju, angkat  baju…daddy kan kelas…ruang tamu bleh nmpk ada sorg student dlm umh….meja kopi tu jd meja buat assignment siap angkut printer …wat to do..umh kecik…kt dpn tv la sume menda…toys imran, tilam imran, tilam iqbal, buai iqbal…jd jgn expect masuk2 nk tgk umh yg lapang (*emo dah nih hiihihi) sbb x suka ada yg masuk pas tu komen ..tu diaaa umahhh lagu ni ke ??? lain lah kalu i x keje…byk kederat nk kutip toys setiap masa…

saya dah bleh meniarap @3 months 3 weeks

iqbal dah pandai meniarap…tp msh berenang2…blom ke depan atau ke belakang…kalu imran ke belakang dl 😉 muah3 anak-anakku..sayang sume anak2 ibu even ibu keletihan ….ibu tau reward ada di sana…biar ibu jek keletihan..anak2 asal sihat dan membesar jd anak2 yg soleh …. bahagian masing2 kan…ada lagi ramai ibu2 yg kt luar tu mcm2 dugaan…dugaan masa nk bersalin…at least i dah terlepas dugaan tu…dugaan keletihan je lah ngan kena control nafsu shopim ibu demi anak2

gaya stok pampers anak 2

ni stok sampai thn depan….geram skrg pampers mahal betul sampai RM39.90…rasa cm nk bukak kilang pampers…nk pakai cloth diapers x dak kederat nk basuh hari2…kebetulan ada sale + duit …akak borang abis sampai kena angkut 2x ke keta muhehehe