MMBCY #8 : pulut

rajin hapdate blog kak long 😉 …buhsan marking koh3…sambil marking sambil upload pic 😉

i adalah penggemar pulut..walaupun ada lelah tp suka pulut…sume pulut kesukaan i kecuali pulut panggang sbb inti dia ada nyiur tp pulut lepa inti ikan adalah kegemaran…ada jgk yg buat inti sambal daging ke udang..yg ni pom bleh masuk..pelik dowh sbb tu suka inti nyiur tu jgk i x makan cucur badak bkn sbb namanya badak yg ala2 reflect ke diri sendiri hahhaha

ooo kome durian dah berbuah….

musim2 durian ni teringin serawa durian mkn ngan pulut…x pom cicah roti.yum yum deliiiicioussss (ikut nada dora the explorer)…teringin nk buat sendiri…beli la durian selonggok 5 bijik kt nat- dapat free sebijik yg ditebuk tupai-yang bleh makan 2 bijik jek  ;( ..i x kisah sbb murah jek rm10 tp yg ku kisahkan lenguh tangan bwk ke keta menapak bwk berat2…yg buruk2 tu x yah la bg dah tau x leh makan

i suka pulut tp x penah tanak mahupun kukus pulut sendiri….so apa lg meh kte cuba….tunjuk ajar ahli2 meja bulat..kukus lg senang katanya 30 min dah msk 😉  …ala2 3 special step agent OSO

Step 1: Basuh beras

Step 2 : lapik daun pandan tp daun pandan di taman aulud auliya masih cinonet lg..amik 1 pokok pom x leh cover sume lubang2 pengukus..so style moden skit kata co-pilot agent OSO pakai aluminium foil …tebuk2 pakai lidi satay

Step 3: Letak beras pulut atas aluminium foil tu…

(gambar tiada kaitan. nk tjk steamer i brand umbrella hiihih bukan tefal atau philips.. ekceli nk beli brand yg dipercayai turun temurun , cap boya tp mahal dowh rm90 masa beli p pdg bsr x plan…bawak family kakak n mertuanya kenal pdg besar….yg ni baru rm35 tp nipis, takat nk buat karamel ke ikan stim bleh la..kalu kek kukus 6 ke 8 jam cm x berapa nk hahaha)

Step 4: tunggu setgh jam..bukak still lg beras, dkt sejam pom beras lg apakes nih….daddy ckp sbb aluminium foil. wap x dpt msk…tp kan dah tebuk…roger co-pilot melalui jam agen OSO ….pun misteri…pikir punye  pikir….kak long x rendam beras harharhar p basuh saja….kak long kan masterchef terus cari idea.. tuang air atas beras tu..org kg akak ckp harung air beras tu ..setgh jam kemudian tp total sume dkt 2 jam ..br la masak 😉

ni la 4 special step…terlebih satu dari agent OSO..lembut saja compare ngan tanak cm keras skit kan…lps ni dah bleh buat menu berasaskan pulut dah

yummy…penyat durian tu..bahan2nya adalah santan, gula, nise dan daun pandan ..letak ikut sedap tekak masing2…gulp cm nk buat lg sblm abis musim durian ni 😉

Advertisements

percutian keluarga

tahun 2011 ni….keluarga imran x bercuti lg…percutian free ke KL awal thn ari tu ikut rombongan cik kiah opis ibu je….pas tu percutian dlm negeri…piknik di bukit ayer, p wang kelian cm 2 jek…..sempena dpt bonus ibu pom kira2

budget RM 500…agak2 mana bleh p hihiihi setelah survey2….pas tu ada ahli rombongan mengamuk-merajuk-malu nk ikut dan kakak2 yang lain kena marah bertambah 😉 ….p zoo je lah cik kak…ada ati nk p genting..super peak season skrg…hotel pom ala2 x logik reganya….lgpom letih beratur je lah…x leh main banyak2..so lain kali je lah p genting ye adik2ku…

sabtu..daddy ada kelas masterjinya lg…last class utk sem ni ..yippie…ye ibu lbh2…1 sem weekend kitorg yg sangap…x ke mana2 pun dah kelas dua2 hari sabtu n ahad…kelas abis 4 pm…bleh la bergerak lps tu ..destinasi pertama

1- mee udang kuala sepetang – org lain p makan pas tu blk terus…kitorg sethn plan baru bleh bertindak hiihih

2- overnite di rumah cik daa ihihi penginapan free di situ…nk bergather2 ngan rombongan dr kg…tok ma imran pom dtg tp nk blk ari ahad dah…bergather2 1 mlm pom jadik

3- ahad punye plan x tau lg tp area ipoh je lah….lost world of tambun may be

4- isnin bergerak ke utara semula…kita ke zoo taiping …..bg imran kenal animal hiihih ni btl2 trip keluarga..ni kali ke 3 lah kalu jd i ke sana..penah rasa yg waktu siang ms lps sek dl, bwk amirul ngan nite safari ngan gang2 ukm…

 

 

 

5- ptg adalah percubaan utk ke queensbay, ada outlet yg dok melambai harharhar petang -pulang ke rumah no 1

tunggu resultnya next week…jd x tentative ni…ngan iqbal yg dah x mo dok dlm stroller…letih ibu beli stroller baru…sib baik RM139 jek…kalu RM1499 mau ibu g jual hahaha

kisah bersalin anak kedua ep 2…

kisah bersalin anak kedua episod 2 (baca ikut intonasi cite upin & ipin 😉 ….rajin bebenor kak long hapdate blog…dok tunggu lab start sambil panas enjin nk marking lab ngeee

sambung cite bersalin..

dlm kul 8 pm gitu…misi suruh dtg dpn kt kaunter buat CTG ..seksa ok..ngan perut besar nk tido terlentang lama….menda ni kena buat bape cycle ntah ..selagi x cukup cycle, result x valid…x leh bergerak2, kalu bergerak graf jd x lawo kena repeat dr awal adeii..yg kt spital ni plak supersensitive….x leh bergerak lgsg…

lps buat CTG i blk ke bed sendiri…masa ni dah rasa contraction every 3 min hohoho biasanya dlm kul 9 pm doc akan buat buat routine check up tp x sampai ke cube i yg hujung skali ni…may be sbb dok ngan set2 placenta previa depa x cek…i pom p lah ke kaunter bgtau misi yg contraction dah makin kerap….misi pom suruh tunggu nk msk dlm bilik nk cek bukaan tu….dtg la 2 org HO sorg pompuan sorg lg laki…muda jgk ni….siap was2 lagi nk baca bape cm ..kan diorg main agak2 bukan letak kt ruler hahahaha siap bleh diskus2 sambil bukak2 jari ….was2 3 cm ke 4 cm huhuhu pas tu bleh tanya i “akak nk masuk labor room ke” hohoho apekah soklannya itu..i tot sbb ni lah ramai yg x mo p gomen sbb ada HO yg x tau lg nk buat keputusan …yg private sohih2 doc yg berpengalaman tp HO ni pom kalu bkn dr patient2 ni …dr mana diorg nk kutip pengalaman …redha je lah walaupun soklan menguji minda jiwa dan raga… i jawab nk lah…dlm LR bleh jgk mtk pain killer phetadine (x tau eja, bunyi lbh kurang lah) ke apa dr dok menahan sakit dlm wad x dak sape nk layan….

i pom call daddy ckp dah bleh msk LR…tgu daddy sampai dr umh tok imran…sambil tu i makan roti cokelat gardenia ngan air kotak milo…situasi sama cm bersalin imran…waktu pom lbh kurang dalam kul 11 lbh masuk LR….daddy smpi harus la ada drama lagi terus jd isteri mithali hihiih  salam2 cry2 😉 …suruh daddy msk amik beg dlm wad…daddy tgu kt luar LR….LR br ni x husband dah x leh masuk…dulu ms imran bleh masuk….LR skrg dah diketuk sume dinding2 tgh…dah jd 1 hall…kaunter dok depan lps tu bed di susun bentuk U….hanya ada curtain pemisah jek….so kalu dok tepi nmpk org depan hahahha…sama cm bersalin imran…i dpt bed yg sama means lokasi bed tu…1st tepi dinding…kebetulan lg misi yg jaga i misi yg sama…siap sembang2 bgtau, anak sulung pom makcik jgk yg handle saya…… dtg adik doctor ckp nk pecahkan air  ketuban…1st time tgk besi tu panjang ada cangkuk kt dpn…adik doc siap explain keberangkalian nk kena kepala baby adalah tinggi bla bla nt kuar may b ada kesan skit kt kepala baby ooohh tidak….so air ketuban dipecahkan..

buat CTG lg skali  huhuhuhu i dok mtk pethadine tp x dpt2..kena tgk heat beat baby dl…tp anak kedua dah dpt agak bila contraction datang…bila dah rasa tu baca doa utk kurangkan sakit (google x jupe;(  ) kebetulan ada tampal kt dinding jgk so i dok baca tu je lah…..dah abis CTG, misi pom baca dan komen “ooohh tingginya cm bukit lagi”…bukit lagi adalah bukit yang terletak di tgh bandar kangar i rasa bukit tu rendah jek so x dpt agak ckp misi ni ckp betul ke terbalik hahahaha sbb i x dak kuar show utk bersalin…mmg diorg ingat i akan bersalin lambat lg…pas tu dpt penthadine

x sampai 5 min dpt penthadine tiba2 rasa ada benda menekan2 punggung…oohh masanya telah tiba…adik doc tu x tau p mana…sib baik ada MO yg dok meronda….i pom angkat ckp ckp sakit…dtg makcik misi intai ckp x nmpk lg kepala…

drama sebabak bermula..

MO :  x pe kita tgk dl…

misi lain : betul x ni doc… kalu btl saya nk pakai glove

me : doctor sakit doctor (smbl pegang bahu doctor)

makcik misi : selawat dik selawat…

MO : jgn pegang doctor….tarik nafas…push btl2..angkat kaki betul

me: (x sempat nk duduk posisi yg betul dah rasa nk meneran….2x meneran..gulp rasa baby jatuh atas bed huhuhu )

i bersalin ngan MO yg kebetulan meronda ngan makcik misi tu ..HO yg jaga i agaknya dok makan pizza sbb dgr depa order pizza hahahhaha sib baik la bed tu x dijatuhkan dpn lg..kalu idak baby jth ke bawah sbb depa pom x prepare lg..lps tu MO tu ltk baby atas perut i…i dok mengah2 lg tp lega yg amat..dugaan2 masa peknen rasa ringan ..doc soh baca al-fatihah kt telinga baby…lps tu MO amik baby p timbang ngan cuci….makcik misi tu pom jahit luka perinium katanya panjang jgk sbb posisi x betul…tp kali ni dpt bius compare ngan mas aimran x dpt bius sgt la sengsara sakitnya…..tp i perasan makcik misi ni x banyak buang darah kotor….masa imran dl 3,4 kali jgk doc mtk nk buang darah kotor…..

H-T-F adalah hosp rakan bayi achewahh cm iklan penyusuan susu ibu kt tv….lps dah jahit2, baby dok ngan ibu utk menyusu..penyusuan utk setgh jam pertama adalah penting…ini fakta tp imran dl pom dpt bf dalam LR jgk tp nk fm jgk huhuuhu tp syukur lah dua2 merasa bf di awal2 penting begini…..

Bersalin @1.30 am….iqbal nk jgk tarikh 11.7.11 sbb tau ibu fail bab2 no…nk2 skrg byk sgt date nk kena ingat..baru beranak dua…..masa seminggu lahir putih btl tp skrg dah sawo matang…baby kan selalu berubah wajah…imran pom lahir waktu pg cmni jgk sbb nk tarikh 3.8.09….bleh celebrate sebesday bersama2 la ekkk…save duit ibu hik3

cite blom abis lagi….lama jgk dlm LR….rupanya nk kumpul ramai2….ada 4 ibu sume..nk kena naik ambulans nk pindah ke wad postnatal..anda penah naik ambulans lps bersalin..cian lah ada 2 org bersalin anak 1st…menjerit2 nk langkah naik atas ambulans cmne…ambulans kan tinggi …ekceli ada construction tgh2 antara blok LR tu ngan wad post natal…jadinya kena la naik ambulans pusing satu spital….kalu x biasanya tolak ngan wheel chair jek…i yg beranak dua ni ada lah skill melangkah sambil terkepit2 ahahhahaha

dpt bilik berdua….yg naik ambulans sama2…ustazah sek dah lupa….anak sulung….tp baby dia dok dlm nicu sbb dia ada diabetes…umo 20 thn lg dia dah injek insulin sendiri huuhuhu pdhal tuannya slim melim jek..mcm2 skrg…so i je lah room in ngan baby…dia tgk je i belek baby…ni pom sama situasi cm imran dl. dpt partner bilik cikgu tp baby dia pom dok nicu sbb lemas huuhuhu…daddy pom blk umh dlm  kul 5 pg cm tu….i tertinggal wet tissue…subuhnya daddy mai anta otw nk p tgk abg imran kt umh toknya..

pagi2 tu doc dtg routine cek up…tgk2 si doc ensem ala2 kim hooi yg cek up ms screening nk msk ward…dia terkejut tgk i hhihihi siap tanya akak br bersalin ye…tq doc sbb admitkan akak, kalu idak kisah bersalin akak harus berbeza…silap2 bersalin dlm keta 😉

daddy n imran p jelompok – umh tok nyang imran utk urusan tanam uri..kul 2 ptg cm tu br imran jupe adik iqbal..tu pom blur2 x dtg dekat…ibu panggil br dok dekat..discharge ptg tu jgk..biasalah tunggu doc sign sume2 borang…bersambung kt umh kisah suka duka berpantang hiihihi

nk bersalin lg? ada lg 2 atau 3 kuota harhar tp bkn skrg lah…tgu 2 thn lg ..bg dua2 nih besar dl 😉

(situasi dlm pic: adik golek2 sampai ke tilam abang..abang yg sememangnya kemut ngan adik, trs tarik bantal takut adik amik…cmni nk tambah adik lg kuhkuhkuh)

kisah bersalin + anak kedua ep 1

title ada simbol + kekonon ala2 keyword nk search jurnal…..kisah bersalin merupakan keyword yg selalu org2 tercampak ke dlm blog saya…keywords lain adalah berkaitan kabinet kitchen seperti backsplash, slow motion system utk drawer….dulu statistik show viewer sehari sekadar belasan atau satu angka…lps n3 bersalin ngan kitchen cabinet viewer naik mendadak mencecah 50 org sehari…

anak kedua saya masih bersalin di H-T-F..kali ni tanpa sebarang kabel…kabel saya dah p further study..kali ni mmg sendiri2… …EDD ada lah pada 6 july 2011 tp x bersalin2 jgk…saya plak amik cuti awal seminggu..dah jenuh jajah supermarket ..bape ketoi sgt supermarket kt perlis nih….masa ni emosi mmg x stabil..mmg spital gomen nih byk meninggalkan kenangan nyeri kt org..tp so far alhamdullilah saya dipermudahkan bersalin….x dak lah kisah2 yg horror…punye x stabil emosi, masa dok exercise kaki kt the store..saya terserempak ngan seseorg yg selalu menakut psl labor room (LR) kt sini….sape x takut wehh nk bersalin…antara hidup dan mati…so bila nmpk dia,saya larikssss wakakkaka lawak btl..masa tu mmg nk cari semangat nk bersalin sbb tu kena usir sume menda2 yg -ve

bila dah due pom x dak sign2 utk bersalin mula la menggoogle..mcm2 petua diberikan..

#1 – petua plg pames di kalangan doc ngan misi adalah tutttttt..tp bila baca2 artikel kt babycenter…petua tu pom hanya teori blom ada clinical prove lg hahhahah lgpom itu bukan pilih di kala badan sebesar bas….

#2 – petua lain naik keta di bumpy road supaya baby turun ke laluannya..ini pom x jd pilihan…cm kesian kt baby terhentak2….awal peknen bukan main siap lapik bantal atas seat x bg terhentak hihiihih

#3 – petua makan pedas..ni sbb nk soh panas dlm perut..baby akan struggle utk kuar… ye ke?

dan macam2 lg yg lupa sudah….

hari EDD p lah check up…doc yg scan tu ckp air ketuban sume ok …allow to overdue….adeiii masa ni mmg rasa x larat dah nk bwk badan…siap bleh terpikir kalu lah aku ada duit yg x nak guna duit tu ada tp dlm tabung dah label siap2 utk ni, utk tu nak jek p private…serah diri…induce la aku huhuhu teruk btl … perasaan yg tidak boleh diganti dgn kata2..

KEMULIAAN IBU MENGANDUNG DALAM ISLAM

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …

kalu tidak ..x kan ada perkara2 di atas….yang penting kena ada semangat yang kuat…..bila dah due ari2 kena p check jantung baby….lps balik check (masa tu weekend) i kuar ronda satu taman…tolak basikal imran….soknya ronda lg siap orang2 kt taman tu ckp…larrr x bersalin lg….i jwb tu lah kena exercise la nih…..ptg sabtu jalan2 kt denai….dan la 2 round hujung ke hujung track jogging…x berani nk naik jambatan jantung tu….hari ahad lg lawak..pagi2 p klinik….tgk2 doppler cm dlm pic yg nk cek jantung tu rosak…

pakai menda yg bentuk cam org buat jual air letak dlm plastik nk tuang air dlm plastik tu tp materials besi…cmni imran pom bleh dgr hahhahaha

blk dr check rasa nk makan roti canai mail…p lah beli …tp nk mkn nasi lemak jgk…buat la nasi lemak kt rumah utk makan tengahari….masa tgh masak dah rasa mild contraction…oh ye, 2,3 masa 38 weeks dah penah false alarm siap dah packing bag sume nk p admit…siap call tok imran soh stand by kot call tgh2 malam nk p anta imran huhuuhu tgk esoknya contraction dah ilang….dlm kul 3 pm contraction dah 10 min sekali huhuuhuhu masa tu br bgtau daddy rasa dah betul dah ni….tp still was2 …x nak la berlama2 di ward….imran nk tdo ngan sape….call my ma kt kampung sume…my ma stand by nk dtg jek…my ma soh p admit mana tau, sakit2 trs bersalin…i pom siap2 lps solat asar gerak ke hospital….bwk skali imran….

masa screening nk admit ada 2 org HO….kebetulan ada sorg kakak jgk tgh screening….isi2 form..intebiu bagai…tgh2 sakit nk intebiu bagai pdhal sume data dlm kad klinik merah tu….layan saje lah dr dok layan sakit ada jgk org nk bersembang..HO tu chinese lelaki dan malay pompuan…bdk lg dua2 ni tgk ic lahir thn 85, 86 gitu…..cek bukaan baru terbukak 2 cm….

HO pompuan : akak dok mana

me : dekat jek kt petronas b3hor t3mak tu

HO pompuan : ooohhh dkt jek, akak blk la dulu, kalu sakit dtg malam ni

me : *dlm ati apekah, akak skt ni dik..nk dtg pom dah 10x pikir…akak pom x nk dok lama2 dlm ward huuhuhuh

HO lelaki : tp akak ni dah sakit…admit je lah

HO pompuan : ermmm ikut lah

me : *huhhhh lega sib baik ada hero nih…muka pun cute cm kim hooi classmate i dl hahhaha

admit lah…dok skali ngan set2 placenta previa btl ke eja nih      

berkenalan lbh kurang ngan akak bed sebelah dah 2 bln dok situ…sume2 tu yg mmg kena dok ward….so diorg baik la each other siap berkelah sama2 hihiihi ajk plak kak esah yg dok tahan sakit….i sengih2 je lah ckp x pe lah tgh sakit huhuhuhu daddy n imran pom msk ward tgk ibu…imran cm lost ..blur2 tgk keliling…ibu cm biasa drama queen ok…cry2 cm air terjun melompat-melompat tak berhenti ..lihat lah sambung sendiri sape yg ingat lagu sek ren hihiihi motip cry pom x tau….masa ni sume perasaan sedih nk bg imran adik, takut nk bersalin, tkt malam ni imran cari mana ibu etc etc menjadi SATU iaitu airmata

buku wisdom mother n child dr mummy amjadaidan…tipikal me lah geram, nk marah, sedih, gumbira sume jd sebak…imran p anta umah tok dia…i x bawak bekal apa2…makan nasi lemak jek tghri…nk admit dah x lalu makan…sbb nk energy soh daddy mai anta roti gardenia cokelat + air kotak milo….ni btl2 imbas blk kenangan masa bersalin imran…kul 8 cm 2 baru sms ahli2 puak bgtau i dah admit…mtk2 doakan i msk LR malam ni jgk

to be continue…..

babycenter

i telah mensubcribe babycenter utk dua2 anak….pdhal isinya sama jek means masa imran dulu dah baca utk developement minggu tu utk iqbal tp nk buat cmne mudah lupa….urat dah banyak putus…skrg semakin kritikal sume kena letak dlm memo hp..dah la hp nokiah zmn dl..jenuh la belek smula….lain la ada tab kuh3 so skrg ada 2 artikel kena baca…untuk developement imran ngan iqbal…babycenter mmg prihatin ada jgk utk ibunya…..

—————————————–<@

Your life: Taking care of you

After the intensity of adjusting to life with a new baby, many parents reach a point where they find they’re like ostriches lifting their heads out of the sand to discover a wider world — the one they took leave of, temporarily, after the birth. The repetitiveness and endlessness of baby care can also be very different from the pace of work, especially if you’re used to a goal-oriented job or lots of adult interaction.Six ways to restore a little balance:

1. Join a parenting group. Look for a group that fosters your interests and offers lots of support through activities and resources. Check the listings in your local paper or at your library, your place of worship, or the doctor’s office for meeting announcements. There are groups for breastfeeding moms, parents of color, working parents, book-reading parents, stay-at-home parents, and so on — or you might find (or start!) an ad hoc neighborhood group.

 me – saya dah ada…x perlu cari kt paper ke library…rakan2 sepuak adalah parenting group saya…hari2 mesti ada cite pasal anak2 😉
 
 
2. Go online. Keep in touch with friends or family by e-mail, network with other parents at sites like BabyCenter, or just check in on “the outside world” at news sites. Read parenting blogs — it can be reassuring to see how similar other peoples’ problems are to your own.
 
 
me – saya dah buat…hari2 dok blog hopping blog ibu2 ..skrg more to bf momma..bleh amik cara diorg handle ebm sume…disamping motivasi nk pumping ohhhhh stok ebm kurang skit minggu, dah lama x pam kt umh..

3. Spend some time by yourself. Make sure you get a real break — a chance to relax, focus on yourself, and get inspired — at least once a week. Ideally, find half an hour just for you each day, maybe at nap time.

 
me – luckily keje cmni….biasanya masa utk sendiri adalah di waktu keje …borak ngan kawan2 utk chill up ..kesian chill kt kedai makan jek…kes drama-sembilu-bawak-keta-sambil-berlinangan-airmata pun ada tp tu pom  2 thn sekali wakkakakka4. Read. Keep a book or magazine handy for those times when your baby naps. Even if it’s just reading a few pages a day, you can “escape” to a world of fiction or learn something new.

 
me – skrg majalah pa&ma..walaupun skrg byk iklan….tgk iklan-rasa nk beli-dtg opis bukak web-pastu x leh tahan nak beli jgk ….berulang la tiap2 bulan hhahaha nk buat cmne skrg utk shopim sebln budget RM100 jek…novel x leh baca lg….novel jd ubat tdo, baca 2 page Zzzzzz
5. Start a blog or a diary. Whether you choose to make your observations public or keep them private is up to you — simply recording them is a time-honored way to preserve your sanity. You can keep an online journal on BabyCenter.
me – yezzza ni la live jurnalku…..tmpt melepas kan segala keluh kesah, geram, sedih, gumbira dan seribu satu rasa ..x lebih x kurang….rencah idup aku hari2…sume tentang aku bukan tentang dhia 
6. Have an adult conversation.Whether it’s over the phone or in person, chatting with a friend, relative, or your partner can re-energize you.me-  adult ermmmm rasa cm not a girl not yet a woman tp dah anak dua hahhaha tp jd ibu nih mmg perlu sokongan org sekeliling…mmg hari2 kena ada tmpt bertukar2 cerita…just utk re-energize….sbb tu ada sakit meroyan kan…post natal depression sume…mujur lah ada kawan2 ym cm iklan la plak dan family tmpt mengadu di telepon mahupun dimukabuku

 
p/s : daddy skrg sebok nk sahut seruan kerajaan utk memiliki rumah kedua umah sewa.. me myself cm x dak ati….sbb skrg budget ketat ..skrg dlm fasa pasrah..pasrah kpd sebarang kemungkinan fuhhh bila pekeliling nk kuar ni….gaji naik bape juta rupiah
 
me myself terlepas cakap lg…mencik btl lah

A’syuura’

 online sambil sebelah tangan mengayun buai….ni baru betul falsafah tangan yang mengayun buaian bisa menggoyangkan dunia 😉 dunia maya je lah….dah 5 hari jd surirumah sepenuh masa…..jadualnya pack..pagi2 jemur kain..masak…main ngan anak2..tdo….rumah ala2 kindy..kro, cmah ngan wa x perlu imaging sbb dah tgk…..tetamu sampai dl b4 tuan umah..dpt la tgk suasana sebenar rumah….malu makcik…..tq dtg rumah….jgn serik dtg lg yep 😉

bila dok dlm kindy nih…tv pom kartun memanjang…bape haribulan hari ni pom x tau…bln omputih x tau ,,,bln islam lagi lah x sempat nk tgk…tiba2 rasa nk bukak labtop sendiri yang dah tak dak keypad H hihihihi smpi huruf H kena tekan dlm skit….labtop ni since balik dr pantang kt kg x bukak..selama ni dok tmpg2 online labtop daddy…buka FB rupanya hari A’syuura’ hari ni……tgk fadhilat2 rasa sayang x posa…bila lah nk start posa…posa ganti ada 50 hari kuh3 ingat nk start bila stok ebm dah stabil….bf menyebabkan dahaga sbb tu asyik dok tangguh ganti posa…

copy dari fb

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari A’syuura’ (10 Muharram):
 
1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadhilatnya – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
 
2. Memuliakan fakir miskin. Fadhilatnya – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah. Fadhilatnya – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
 
4. Menunjukkan orang sesat. Fadhilatnya – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
 
5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
 
6. Bersedekah. Fadhilatnya – Allah akan menjauhkannya pada neraka jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti . Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri. Fadhilatnya – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat. Fadhilatnya – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu.

Lafaz niat: “Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”

9. Bercelak. Fadhilatnya – Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Surah 112; Al-Ikhlas hingga akhir 1,000 kali. Fadhilatnya – Allah akan memandangnya dengan pandangan rahmah di Akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadhilatnya – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.

Lafaz niat: “Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala.”

Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Surah 112; Al-Ikhlas sebanyak 11 kali.

12. Membaca “has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”. Fadhilatnya – Tidak mati pada tahun ini.“

13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa. Fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya pada Neraka.

Niat – “Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”

.Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda, “Seutama2 puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardu ialah solat malam”. (Sahih Muslim)

disebabkan aku je yg cuti tp daddy x cuti hari2 kena lah masak….ni yg lemah skill memasak kurang ala2 saiful MMC….balik2 kerabu haahaha tapi aku balik2 ayam grg, sup sayur ngeeeeeeee

khamis -> pagi p monthly check up iqbal..blk klinik singgah beli nasi ayam dpn taman…sebungkus rm4 tp ayamnya kecik sajork…ni kira brunch….malam masak sup sawi+sambal tempe+ayam grg

jumaat -> pagi ngan tghr grg nasi lebih semalam….malam masak gulai ayam campur terung….x leh bg nama dalca sbb x dak sayur lain2 lg 😉 + ayam grg

sabtu -> pagi grg nuget +kepok….tghr +mlm masak sardin+telur dadar+kobis goreng bersama hati dan pedal ayam…tiba2 bersama …sib baik bukan diiringi hahhaha kalu x mmg pengaruh MMC

ahad -> pagi + tghr nasi lemak sambal sotong kering+ ikan bilis grg+ timun+telur rebus….malam mee sup…imran makan sampai hirup mangkuk hahhahaa

isnin -> pagi sosej utk imran…ibu mkn roti sapu planta sajork…..tghr mkn lauk2 lebihan di atas tambah ngan telur dadar hahahaha sbb tu skrg bleh online….malam, daddy sila tapau…ibu dah x dak idea nk masak apa 😉

esok cuti lg…time for ombak rindu…harapnya ombak rindu x mengecewakan cm nur kasih the movie….promo cm best tp cite ala2 drama may be x cukup masa nk endingkan cite sampai ke tua…
 
kejap plak rasa berlalu..next week iqbal dah 5 bln…imran dl 5 bln lbh dah mkn solid food…..iqbal ni pom ala2 dah bleh suap mula dok capcap jek…padahal misi dah pesan jgn bagi makan apa2 lg yee hihihi misi pom bg nasihat ikut buku..yang bangga misi ingatkan aku x keje sbb ebf iqbal hiihihi bila aku ckp keje dia terkejut sambil bertanya mengajar yee ..aku iyakan aje…sbb aku pakai t-shirt jek….kena plak skrg cuti sek..mmg tekaan yg agak tepat lah….rasa nk introduce puri buah dl kt iqbal…plan puri epal ..plan harus ada…tgk2 last skali bubur nasik sbb malas
 
imran makin kuat minum susu….hari tu dah kurang …siang kadang2 tu sebotol jek…skrg pagi saje 3 botol..risau tgk badannya….pdhal thn dpn nk msk 3 y.o tp baju ngan suar size 4 n 5 y.o huuhuhu…imran makin mengada2…skrg dah pandai pukul adik..kemarin dulu ngan vakum..masa tgh masak dgr2 adik menangis adei la…..iqbal pun dah makin undercontrol emosinya…dah bleh main golek2 sorg2 ats tilam..ibu pom bleh buat keje umah dgn lapang…x dak la terkejar2 nk buang sampah, nk jemur kain x  dak la lagi meroyan cm n3 bln lps tu haha terima kasih kepada kak sri heli (peranan beliau sama mcm kak sri siantan) yg mendgr keluh kesah kak esah ni 😉
 
x sempat nk buat azam baru sempena maal hijrah…bln lps berpass2 baton selsema start ngan ank2 pastu berpindah kt daddy dan ibu….doa aku setiap kali solat mohon dikurniakan kesihatan dan umur panjang supaya dapat berbesarkan anak2 dgn sempurma…sentiasa mendapat hidayah dan sama2 mencari keredhaan Allah…amin