op part 2

Hari ke 17 op 2nd op. Kurang dah nervousnya. Kemarin imran dah p skol. Jenuh jgk pesan mcm2 kt cikgu hihi Sebenarnya TONSILLECTOMY dan ADENOIDECTOMY nih masa op x perlu risau sgt. (rujukan ni paling mudah  sila klik) Risikonya 2-4% jek hihi dah lps bleh la ckp. Tp doc if tanya mmg x kan kasik gurantee 100% Being realistic kan. Yg penting sebenarnya penjagaan lps op. If dah bsr senang explain. Ni yg baru nk matang nih susah lah sikit. Dah la picky eater #villagepeople. Mau mkn nasik shj. Lps balik umah imran x mo makan. Makan skit2 nestum ayesha. Hari ke 4 dah mtk nasik. So i masak nasik lembek n kuah suap. I amik cuti semingggu utk jaga sbb katanya lps seminggu dah baik. Sepupu imran pun hari ke 4 dah makan macam biasa. Tu berani buat nasik lembek.

Hari2 seterusnya pom x nak makan. I still anta ayesha umah maktok. Balik dari anta ayesha akan singgah bekpes. Iqbal dah imran x p skol. Dia pun x nk p. si iqbal ni if x dak ayesha dtg lah perangai ngada2. Mmg melayan dia je lah. Imran pun mkn sendiri. Pergi the store 2x. kedai buku cari buku nak buat latihan, Siap 1 hari tu lps draw duit kt rhb bank, enjin x leh start battery kong. Siap melepak kedai mamak dulu sementara tunggu kedai bateri bukak.

Balik bekpes, i settlekan kain baju yg tiada kesudahan hehe siap berlagak diva bila ada yg nak datang hari isnin tu ckp x ready haha umah mcm tongkang pecah. Kain x lipat menggunung atas sofa. Dalam bilik bwh lak penuh kain x basuh. Cuti seminggu ni pun masak lunch. Daddy siap blk mkn kt umh. Betul2 feeling surirumah. Keadaan baik2 belaka kecuali imran yg x mo mkn dan ayesha yang demam on off. bila tengah malam suhu naik. p lah amik ubat kat klinik faizah. Kakakku siap ckp x pe kurus skit kuang3 tp takut lah plak msk angin perut jd cite lain.

Sabtu mlm masa tdo tiba2 nmpk air liur imran ada darah. I cool lg. Tgk tgh mlm kuar lg. I  pom keje dok monitor je lah . Skali pukul 5 pg. Imran bangun muntah darah dlm toilet. Abs lantai toilet penuh darah beku kaler coklat. I dah x sedap hati. Dua2 x leh tido . X lama ajak turun bwh. I bg lampin baby lapik. Muntah lagi penuh lampin. I dah gelabah terus rujuk en google. En google ckp if 2 sudu kecik it’s okay tapppiii ini sudah lebih. I pom siap2 mandi sume. Sementara tunggu siang. Consult kwnku doc yuha. Tu pom pikir byk kali tp biasanya yg ada ank kecik kul 7pg dah cardas. Yuha suruh p emergency. So decide i p 2 berank je lah. Iqbal pun x bgn lg.

Tgh nk masuk keta muntah lagi dlm longkang. Gilerr byk darah ketul2 kali ni fresh. Imran ckp nk baring. I cpt2 bwk masuk keta. Bagi lampin. Otw ke spital muntah lg penuh lampin. Dah parking kt emergency i soh imran jalan. Dia ckp x larat tp i pom risau nk tggl dia nk p amk wheelchair. Pimpin slow2. Skali rebah. Gelabah lah ibu libang libung gamit dressa kt entrance energency soh bwk wheelchair. Smpi emergency trs msk zone merah. Drama lah lg x dpt jgk letak branula.

Masa nk register baru perasan x bwk wallet. Main angkut handbag yg sempat. X tau wallet dlm beg mana. Mykid x bwk. Dapat jgk register sbb baru lps discharge. Disbbkan kes post op. Doc emergency call doc ent. Diorg x buat apa. tengah tunggu doc ent imran mintak air. I dah la x bwk wallet. Sib baik ada remaja pompuan siam tengah tunggu maknya drip bagi duit rm5. Masa baru teringat ada duit selit3 dlm sampul celah handbag. Sib baik. If x jenuh nk pulang even dia kasik i nk mtk jgk no acc ke apa nk ganti balik. Berlari2 ibu cari air. Pesan kt remaja tersebut tgkkan imran jgk. Skali kedai runcit dpn klinik2 pakar tu tutup sbb ahad. Lari lah lg ibu p kedai kt wad. Beli air mineral n vitagen.

Sampai emergency bagi vitagen imran minum abis. Pastu bagi air mineral minum separuh. Dgn darah yang keluar tu patut dahaga. Pukul 10 lbh br doc ent dtg. Cek2 call pakar bla3 decide msk ot utk burn blk luka2 tu. uwaa so kira posa last minum air tu. Op kena posa 6 jam. msk ot kul 4 ptg. Sementara tgu op kena msk wad. Msk lah wad paed kelas 3. Dok katil ext hujung skali. Kat sini baru bleh psg branula. Drip air. Amk darah utk test sama. Bila result kuar ada infection dalam darah 18% huk3 imran pom lali2. I x sure sbb pening or ngantuk tapi misi pesan jangan tinggal kot nanti tiba2 terbeliak mata uwaaa. Berdebar btl lah. Sempatlah berkenalan dgn jiran2 bed.

Kul 4 ptg ahad 30 Mei 2015 di hari pantang day 9 1st op. Kali nih imran dah lemah. Redha jek ibu salin dress ot tu. Pakai cap huhu tp x sanggup nk amk pic. Tolak ke ot. Laju btl misi2 jln i terpaksa berlari2 ank hehe wad 7 n ot jauh. X mcm ari tu. Glam lah jgk org dah tanya sepnjg laluan. Daddy smpi kul awl lg lps anta ank2 ke arau. Kali ni dua2 tunggu tp i yg kena masuk sbb yg sign awal yg kena msk. Terpaksa hadap lg explaination bla3 if jd gini kena buat gini bla3 sign form tu form ni.

Kali ni imran x melawan. Angkat letak atas table op. Masa nk bius drama lain plak branula yg kt wad x leh guna. Ubat x masuk. Pakar anes tanya cmne drip kt wad. Function x. Lama lah jgk cari urat nk buat branula lain kat kaki sume tp imran dok tendang. Last skali tidokan pakai gas. Trs tido siap menguap cm baby huk3 misi bwk i kuar tp kalu ni smpt kiss sbb doc dok cari urat x jupe2. Ptg tu sume yg op set2 tua. So x dak menunggu. Ada sorg tgh baca yasin. So i pom bukak yasin jgk. Abis yasin pun x settle lg. Lelaki tadi rupanya wife czer. Ada misi dr wad bersalin dtg amk baby dia.  Lama plak kali ni. 6 lbh pun x settle lg. Yg czer pun dah tolak msk wad. Kul 7 lbh br dipanggil huhu
Masuk ot dgr kuliah. Anes tu tgh kuliahkan doc2 kt situ psl body fluid management. I tmpg dgr. Imran x sedar lg masa nih tp dah sound fishy. Macam diorg kena marah masa ot. Rupanya benar. Lepas pakar anes tu kuar ent tanya i bape banyak darah kuar sbb dah dehydrate bla3 lain2 doc tanya lain2 analogi. Ada tanya bape lampin. Bape mangkuk. Bape cwn. I pom main agak sbbnya x kutip pun ketul2 darah tu. I just ckp banyakkk meanss byk. Huhuhu skali doc ent tinggi suara. “mana boleh bagi jawapan macam tu u as staff nurse kena bagi jawapan satu yg exactly” me: “eh saya bukan staff nurse” hehehe ada rupa staff nurse rupanya. staff nurse keluarga saya hahahha

“tu diorg ckp u staff nurse” may be sbb banyak dok sembang ngan  jirankumisiOT, silmisi etc so i pom jadik misi hehehe bermula lah sesi pujuk memujuk. tau takut. doc tu pujuk “i tau u nervous x tau nk agak bape byk bla3” i pom pujuk dia blk “it’s okay kena marah. i pom kena marah ngan mak i sbb x jaga anak” mampu bertukar2 cerita ngan doc. lama jgk lah sesi pujuk memujuk kuang3 sib baik doc tu non muslim. if x i buat keluar abis hujah2 jd setazahjadian. x rugi pom mengaku mistake sendiri. x perlu nk blame org lain. apa2 kes pom. ni lagi lah melibatkan nyawa. nasib baik imran x jadi apa2, if dehydrate lagi lama x tau lah macam mana. syukur sangat masa tu. memang setiap masa Dia lah sandaran kte

kertas1

dekat pukul 9mlm barulah masuk wad balik.

#tobecontinue banyak lagi drama2 eh bukan tips penjagaan selepas op yg banyak i buat silap masa pantang 1st

#dikesempatan ini jgk tuan tanah mau mengucapkan

RamadanMubarak[1]

Advertisements

op part 1

Catatan dibuat di hari ke 6 pantang op (read: operation) ke dua. Terpanggil untuk buat catatan sebab masa google x banyak info lastest yang dapat. May be sekarang dah x ramai nk berblog. Tinggal blogger2 tegar sahaja. Mungkin entry pasal op  tonsil ni dapat mengatasi entry2 lain yang masih dikunjungi- puding roti pisang,  dapur impian etc2 😉

Rasanya if mau info secara medical boleh google saja. Ibu Imran di sini hanya mahu buat catatan dari perspektif seorang ibu. Imran 2 thn lps (boleh ingat sbb masa warded tu I x tau yang dah pregnant Ayesha 4, 5 weeks. Siap pegang Imran masa x-ray)  Imran sesak nafas yang teruk. Sampai emergency disoalsiasat tp x tau sakit apa. Lps cucuk segala mak nenek ubat baru lah tdo. Warded lah utk neb etc2. So suspect something kat tengkuk dan sebab obes. Salur pernafasan jd pressure bla3. Kena refer klinik ENT 3 bulan sekali. Bermula kisah berulang ke spital hehe ibu2 yang ada routine appointment gini je lah yang paham 😉

Nak jadi cite. Mlm raya haji last year kena lagi kt kg. tp doctor kt kg ckp ‘krup’. Raya lah di wad. Baju raya pun x pakai lah. Sib baik raya haji. So tahun ni pakai lah semula baju raya last year. Kasik berbaloi beli mahal2 hahahaha tahun ni macam agak teruk bunyi masa tido. Siap terjaga2. Kebetulan masa routine appointment I mintak lah solution. X jadik takat berulang 3 bln skali just kasik ubat spray hidung. Lepas pakar check. Dapatlah booking op 8th July 2015. Before op tu berderet2 lah appointment hari lain2 amik darah, klinik bius, clerking bla3

So bila dah tau gitu. I pom prepare siap lect note, supaya hari op nt x dak lah kelam kabut ingat urusan keje. Nak dijadikan cerita hari jumaat 22nd May 2015 semasa tengah bershopim barang dapur di cmart dapat call dr klinik ENT. Esok ada slot kosong. Boleh awalkan. Gelabahlah ibu Imran sbb ilmu op tonsil belum penuh didada. Hanya bertanya secara lisan ngan rakan sekerja. Mintak 5 minit utk bincang ngan daddy Imran. Daddy Imran lah plak kelas call x angkat. So call lah kekanda kesayangan yang ank sedara ada op tonsil jgk. Kakakku cakap x dak apa. 3 hari dah baik. So adinda pun lega. X dan call blk misi. Misi call dulu. Setuju sajalah supaya dapat menikmati juadah hari raya dgn penuh nikmat. Sbb booking awal dekat nk raya. Kena admit wad pukul 3 ptg tersebut.

So ibu libang libung mula mengatur strategi. Ank 3 derr. Sorg msk wad 2 lagi nk letak mana. Dah la weekend. GL pun x amik lagi. So decide utk buat GL dulu tapi nak tunggu opis pendaftar bukak pukul 2.45 pm decide blk umah kemas beg. So gerak2 khas lah. P umah maria hantar parcel. Just sempat say hi kt baby fawwaz. Mak tok Fawwaz pom x salam (so rude ;( ) amik imran n iqbal kt pasti. Iqbal anta rumah maktok. Imran bwk balik rumah terus nak mandi and bersiap.

2.45 pm terus p pendaftar. Amik GL dan ke klinik ENT. Bermulalah drama Imran. X nk bagi letak jarum drip (branula) tiba2 tau sbb kecoh kt fb pasal natural birth. Org tua x suka. Budak2 lagi lah. Ekceli bila si kecik yg sakit emosi ibu yang terganggu lebih hahaha. So doc ENT suruh p ward paed. Jalanlah ke ward paed. Jupe paed yg masa dok wad dulu. Siap ingat dulu katil bape. I pom bgtau ni lah rententan admit hari tu hehe dah siap branula tu baru p register wad.

pic googled

pic googled

Settle register daddy smpi dgn iqbal dan Ayesha. One happy family nk p admit ward. Kebetulan bed x ready lagi. So mtk balik dulu. Dan lah mkn n daddy mandi sbb nk teman Imran malam tu. Lps isyak p admit sbb nk buat sleep study. Sleep study nk tgk level oksigen dalam badan sbb Imran op tonsil n adenoid so kena check sbb takut lepas op oksigen x cukup (mohon baca sendiri secara teori).

Iqbal yang x tau apa2 siap nk ikut p hospital hihi 3 beranak kat rumah tido lah kt bwh jek lah. Clingy wife mala nk angkat ank2 tido atas. Daddy call bgtau op Imran 1st pg esok pukul 8. I x tido nyenyak lah. Lps subuh terus bersiap. Anta iqbal n Ayesha ke umah mil. Gather2 ngan Imran n daddy kt ward. Tp sampai Imran x siap lg. rupanya jadi org no 2 lak. Imran buat perangai lg. x nak salin dress op.nak ke OT (operation theater) pun jalan sendiri x nak wheelchair. Sampai op ibu salin baju op. terus feeling dr Ha*lina hehehe seblm msk OT. ada sesi dgn anes. Sib baik pakar anes baik. Layan jek Imran yg tantrum x abis2. Tiba2 cek lung belah kanan bawah ada bunyi. Terus 50-50 bleh op ke x. lama jgk nk decide pakar anes ckp on tp ada prepare apa ntah dia kasik arahan kt MO.

Dah sign sume. masa ni explanation if ada komplikasi bla3 i salute lah untuk ibu2 yang dengar tanpa rasa gentar *tabik hormat. ibu jeli cm i nih. terkesan lah jgk dihati tapi doa2 mintak jauh. Masuk lah OT. Terus gelabah ibu dan ank tgk tools sume hahaha sebagai ibu kau lah ratu hatiku. Terus alihkan perhatian Imran hahhaha x nak baring lagi atas bed. So bius sambil duduk atas riba ibu. Anes dah pesan pegang kuat kat  belakang nanti dia terus tido. Pakar anes guna shrink masukkan ubat pelali kot thru drip. Terus pengsan. Kalut2 sume angkat letak atas bed, I ols terkedu. Trs letak mask, belon udara tu. Anes bgtau ‘Puan bleh kuar nt dah siap kte panggil balik’ sorg pakcik MA kot iring kuar. B4 tu dia suruh kiss Imran tp dah x dak space. Penuh org keliling bed. I ols pun kuar dgn hati duka lara.

Daddy blk mandi. Nasib baik rumah dekat. Dok berulang gitu je lah. i tunggu kt luar. Masa tu op parallel ent n oral. Sume kanak2. So ramai lah org2 tua dok menunggu. I bukaklah yasin kot hp.  Baru skit baca. Ada lah sorg tok ajak sembang.  Sembang lah bla3 patut cucu dia no 2 tp sbb sleep test Imran x dianalisa lagi. Diorg bagi yg 2nd person masuk dulu. Tgh2 sembang tiba2 misi panggil ‘ibu Imran boleh masuk’ teruslah masuk. rasa macam kejap plak.

Imran separa sedar, mask oksigen ada lagi. X bagi suck abis darah keluar. Geram betul rasa, misi pun x paksa.masa dok tenangkan tu berbual ngan #jirankumisiOT dan #silkumisi (perlu mention sbb ada kisah hehehe) dah stabil sume. Baru pindah balik dok wad. Dok wad 2 dengan sorang lagi tok yang dah tua. beliau operate mata. imran banyak tido. nasib baik lah jugak sebab pukul 10 malam baru boleh makan. petang tu mil, fil n sil datang bawak anak2. lepas tu #jirankumisiOT pun datang.  habis waktu melawat. i balik lah ngan anak2. daddy yang tunggu imran.

masih aktif di media sosial. anak sakit pun sibuk nk bermedia sosial. satu tahap rasa macam x leh terima respon2 diberikan. so i rasa my mind exhausted already. banyak sangat kejutan. masa untuk hibernate.  bila diri sendiri x dapat nak hadam respon2 orang buat apa nak hadap lagi kan. so tenangkan hati sendiri.

gittew

gittew

gittewww… x kan kte nak orang paham kte sepanjang masa. kite yang perlu cari jatidiri sendiri (eh jatidiri tu apa hhahaha)waktu sakit memang waktu muhasabah diri. waktu untuk dekatkan diri denganNya. i rasa i deserve untuk waktu bersama keluarga sahaja bila mana x boleh menjadi pendengar yang baik. silap or terjujur bagi ulasan kan lain lak cite.

Walau apa pun yang terjadi 
Pasti ada hikmah di sebaliknya

Jangan menunding jari 
Perbaiki kelemahan diri 
Berjalan tanpa henti
Disana pasti menanti

Mewangi

Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu

Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya

Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu

Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya

Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

#6of6

sume pakai hashtag skrg. alhamdullilah thn ni dapat puasa 6 penuh. misi #6of6 berjaya, lps ni #10of10 pastu #4of4. byknya hutang puasa. bayar fidyah ramadhan hari tu malu2 nk ckp. semoga dipermudahkan semuanya. 

syawal dah nk sampai dipenghujungnya. umur semakin meningkat. dengan cerita byk kehilangan insan2 tersayang sekarang bila ada yg upload. adakah ini ramadhan terakhir mmg meresap ke sanubari. esok plak jenazah2 dari mh017. lagi terasa mati itu pasti. x kira umur dan masa tp selalu berdoa agar dipanjangkan umur supaya dapat besarkan anak2 huhu dapat memperbanyakkan saham akhirat. ameen

 

zz

ibu beranak 3

back to opis. br 6 hr keje. still tgh cope dgn masa ewahh. masa anak 2, tgk jam nk pumping jek. skrg tgk jam nk pumping, amik anak skolah, pumping hehe skrg 2 sesi lg. ayesha pun x byk menyusu lg. still dalam comfort zone. x stress2 nk buat stock 😉

byk nk update tp malas nk menaip. password blog pun kali ke 3 masuk baru betul. tu pun jenuh perah otak hahaha tazkirah di hari jumaat. sebagai renungan bersama

syukur

so x perlu risau dgn apa yg org ada jika dah tertulis itu rezeki dia. bersyukur2 lah apa yg kita ada x gitu 😉

 

30 weeks

nampak sgt kan psycho. x sabar tgu nk bersalin ngeh3. dah masuk zon x larat nk bwk perut. duduk lenguh. baring pom lenguh. last week dah start basuh barang2 dlm kotak hikmat barang2 iqbal dalam pantang.  pilih2 baju 1-6 months jek dl. dah basuh 1 round. tu pom lenguh dah rasa. mmg dah kena start basuh skit2. ada ank #3 lagi haru dr #2. pakai-apa-yang-ada la jwbnya. 

 

en daddy skrg dah jd chef. hari2 google resepi. i tot one fine day kuar jgk blog ni bila google resepi bahahhaha just bersedia je lah. skrg x masak bkn sbb alah tp lenguh nk berdiri lama2. bleh tahan 2 masakan jek. yg ke3 mmg prepare bahan2 dan instruct dr kejauhan en daddy masak kih3

 

imran dah 5 years old. skol pom dah serius skit silibus. dah ada buku latihan kotak2 selain buku yg biasa jek. cikgu pom cm bg homework. awl2 skol i agk x notice tu homework naifnya ibu bahahha  dah byk kali bwk blk keje x siap br notice. homework kot hahhaha bermula la drama nk siapkan homework. nk tulis sepatah kena puji berbakul2 dulu. dah 5 y.o nih. nk kena free diapers la. skrg time poo2 n tdo. diapers pom dah tape hujung skali dah lekat2 gitu jek. abs size dah. sebagai pendorong bln ni dah x beli stok baru if ada stok mesti last2 bg pki jgk. skrg hari2 psycho imran. ‘pampers dah x muat, kt kedai pom dah abs’ hehehe nk diaperless ms tdo kena stop susu jgk mlm. ni satu lg cabaran. imran dan susu bagai aur dan tebing. 

 

iqbal dah 3 y.o. thn dpn nk msk skol jgk. so kena larr diaperless jugak di siang hari. ni tgh thn lah br start hahhaha ibu sgt larr pemalas nk start. malas nk berulang ke toilet setgh jam sekali. masa cuti dalam pantang nt bleh la start ;)..ibu pom mtk2 la istiqamah. jgn la sehari 2 jek rajin. at least nk nmpk hasil kena bertabah seminggu dua.

chayok2 ibu

#entry-ditulis-dikala- buhsan-marking hhahaha tiap2 sem pom gitu