CJP

OST Cinta jangan Pergi

mengapa waktu tak pernah berpihak kepadaku
apakah aku terlalu, terlalu banyak berkelana
mengapa kita masih saja tak pernah bersatu
selalu saja bertemu, bertemu saat kau milik yang lain
mungkin kau bukanlah jodohku, bukan takdirku
terus terang
aku merindukanmu, setengah mati merindu
tiada henti merindukanmu
masih hatiku untukmu, aku tetap menunggumu
mengapa waktu tak pernah berpihak kepadaku
apakah aku terlalu, terlalu banyak berkelana
mungkin kau bukanlah jodohku
atau bahkan bukan takdirku
terus terang (terus terang)
aku merindukanmu, setengah mati merindu
tiada henti merindukanmu
masih hatiku untukmu, aku tetap menunggumu
aku merindukanmu, setengah mati merindu
aku merindukanmu, masih hatiku untukmu
aku tetap menunggumu (ku tetap menunggu)
(setengah matiku menunggumu) menunggumu
aku tetap menunggumu
Gilerr kentang….obsess dgn cinta jangan pergi lerr plop hahaha OST pun kena dgn jalan cerita. Β ada jek halangan lea ngan kalil nk bersama. fan lea mesti bias kt lea hahaha cian lea. tp tgk promo minggu ni lea nk blk kt hud. ahkak kurang bersetuju pttnya lea relax2 jek dulu. x perlu kalut2 ewahhhhh
*****
mood malas datang lagi…eh bkn selalu ada ke πŸ˜‰ mls nk buat keje. sejuk2 ni syiok tdo . hari ni posa ganti dah tinggal 19 hari …yeahhhhhh capai angka belasan pom dah cukup seronok ;( malu2 x padan ngan lelemak tebal tp posa sehari dah lembik
persiapan raya, baju raya tradisional dah anta tailor. baju2 casual anak2 belom lg. raya tahun ni kt kg so x yah pikir nk masak apa menu pagi raya hehehehe semestinya bajet 2,3 bln ni adalah utk Β raya *cek buku bajet*
*****
anak2 alhamdullilah dua2 sihat sejahtera. imran makin seronok kt skol. last week hari jumaat lewat bgn pg. Jarum jam dah dkt kul 9 pg. lalu ibu pom mengeluh, imran x yah skol la ari ni. lgpom jumaat kul 12 dah blk…tanya dia nk g skol x, nk lerr plak…kalut lah ibu bersiap πŸ˜‰
skrg pom dah start kuliah, maknanya kena bwk bag lappy. bila bwk bag lappy lupa bwk beg skol imran hahhaha dah nk smpi skol baru perasan. ibu buat taktik x tau. dah turun baru ckp. bag tertggl hahahaha nt mengamuk kena pusing amk bag semula. sib baik la tadika dlm beg takat ada sepersalinan kot muntah or kebocoran + buku qiraati. imran dah cipta rekod. shi shi dlm suar masa tgh makan. sayang kot nk tggl makanan adeiii lah
iqbal skrg cry2 nk trn ikt p skol abg. benefit ank rapat, adik cpt belajar, ikut jek apa abg buat. dah pandai abc, 123. baca buku bergambar. singing n dancing. pitammm ibu tgk πŸ˜‰
officially iqbal dah stop breastfeeding @1y 10m sob3 sedih tp terpaksa. ibu nk mkn ubat gatal yg x sesuai utk breastfeeding. lgpom iqbal bf main2 just utk tdo n malam pom sama. dah bsr ni, lenguh badan. tabik lah kat ibu2 yg bf smpi umo 2 thn lbh sbb mmg lenguh. sethn fully breastfeeding-3 bulan berbekal lg ke umh maktok tp top up ngan fm sebotol dua-7 bln bf kt umah saja. nikmat apa lg mau kudustai πŸ˜‰ kena buang ticker kt sidebar dah ;(
***
niat nk blogging aktiviti cuti sek hari tu tp aura malas terlebih sudah. lgpom kena amk pic dr fb n IG. agenda terpenting sepupuku kawen. 1st sepupu dr sebelah my ma. letih kenduri sampai lenguh pergelangan tgn proses ayam 30 ekor. nmpk sgt lah x biasa buat keje. biasa tlg kupas2 bawang jek hehehe
*pelamin masa kenduri kt kg. side perempuan kt ipoh. dpt la makan mee udang mak jah. alang2 kan tp keciwa sbb x smpt mkn cendol bismilah tkt x sempat sampai utk akad nikah malam tu
Image
Advertisements

32 y.o + 5th anni + fam day

moment kebusanan di akhir sem..marking smbl menguap leleh airmata hahaha server slow lerr plak. kalu smbl tgk drama laju skit sbb kena fokus 2 menda jd cepat skit tgn dan minda. bleh gitteww πŸ˜‰

 

byk n3 nk buat. namun begitu tuan tanah adalah malas. n3 utk 32 y.o pun cm x dak mood nk buat. last week dpt berita paksu adik arwah bak yg bongsu kena kanser hidung. so jadi jadi 4 beradik kena cancer. strong family history. terus refer member yg doctor. dia ckp kalu strong family history may be dlm bdn dah ada gen cancer hanya menanti sesuatu yg trigger gen tu akan develope jd tumor huhu so kena la control diet yg sihat di sambil tawakkal semoga diberi kesihatan yg baik. kena sentiasa consume antioksida huhuhu

 

bln ni jgk 5th anniversary…5 thn yg unggul. achewah dah lalui tu unggul la kan. cabaran terbesar sethn lbh dok umh in laws. ngeh2 statement mtk lahar. may b setgh org x kisah tp aku dr form 2 dok hostel bila dok umh org jd canggung. x reti nk bukak tv, nk guna dapur org. utk org yg biasa may b x dak masalah. at the same time baru nk kenal husband sendiri i means true colour dia muhehhehe akan rasa nape dia gitu, aku nk laki gini. gitu gini gitu gini. lari dr umh sejam dua buat drama sembilu gagaga thn ni x dak order kek tp still nk buat something kte masuk PULUT

 

ketupat sotong

ketupat sotong

 

 

 

 

org dulu2 kan kalu buat kesyukuran ada pulut. tp ni gaya kakjem. buat ketupat sotong. beli sotong sekilo tp rendam beras pulut byk. x nk buat masukkan aja dlm kuah masa rebus dan juga telur2 sotong nyum3. pic diambik malam nk simpan dpm fridge. tggl 3 ketul habuan bekpes esoknya. kegemaran sume tp imran mkn pulut putih dlm sotong saja. iqbal mkn kuah pulut tu saja gagaga

 

bebelog aku biasa ada yg sesat cari tmpt2 menarik di mesia ngeh3 sbb tu kena poyo2 buat travelog walaupun x byk info hrpnya dpt membantu. last month seperti biasa bln feb ada visit student praktikal. seperti thn lps amk pantai timur tp kali ni kena singgah sg buloh sbb ada sorg stdn kt sana. bertolak di pagi hari dari perlis. singgah di RnR tapah kot lupa. kasik kanak2 bermain dulu smbil menunggu ibu dan daddy berurusan hihi

 

 

 

amukan

amukan

 

ank dua nk bergilir ke toilet n solat pun kena tahan amukan. cmne anak 3 yg berderet huhuhu

check in hotel dlm kul 8 mlm. percutian bajet. x mo tambah duit hotel kalu boleh muhehhehe mana nk dpt derrr hotel selesa sgt rm180. google punye google jumpa shah’s village hotel

 

 

 

pic google

pic google

 

siapa sangka di celah2 bangunan pencakar langit ada resort dikelilingi pokok2 nyiur yg melambai ahaks dongak atas nmpk hotel hilton, vistana, apa ntah lg

 

 

 

DSC08721

lobby ini kami yg punyeee hahhaha check in mlm. x dak org melainkan pekerja2 mereka πŸ˜‰

lps mkn kuar dinner kt mcdonalds sbb dah kul 11 huhu esoknya pagi2 lps bekpes set gamin nk p tmpt LI ittewww…tgh2 jln terlps simpang. ikut gamin 20 min jek tp dok main pusing2 ‘we r calculating’ byk kali dok bising. call je lah stdn tu ckp sesat hahha dia pom soh tgu kt stesen ktm. x smpi 5 min dr ktm sg buloh tu muhehhehe . dkt kul 1 kuar kilang..mari lah kte meronggeng sejam dua, p suria KLCC. cari jalan mudah hhahaha signboard dimana2

 

DSC08728birthday treat dr daddy tp byr sendiri muhehehe yg penting bersama org2 tersyg *sila muntah. imran nk naik lrt sbb tu dtg sini. cari tmpt yg parking secure. stesen lrt x yah lintas2 jalan hehe tp pic dlm lrt tarak. ibu control imran. daddy control iqbal. iqbal tau lari x pandang dpn. risau terbabas masuk railway. menangis x berlagu la ibu. dlm train malu ahkak nk buat kuar kamera hahhaha tp ada sorg kakak dok seb bera bersembang tanya dr mana bla3. siap ckp nape parking kt klcc mahal. x p situ2 yg free. soh bwk imtan dok dpn skali. lrt bape min sekali bla3 ahkak senyum saja. x kan nk explain satu2. may b ingat kami rombongan cik kiah x penah naik lrt muhehehhe

 

DSC08731

 

feeling p bicester outlet hahahha tp sah2 obersea ala2 JPO open air ….pojaan idola mummy amjad haha lg byk koleksi lg vangga hhaha

DSC08733

 

DSC08734

deco sempena CNY

 

DSC08735b4 kul 5 ptg dah set nk kuar dr KL. ngak mau merasa jem tp mkn jem jgk hahahah dkt maghrib br smpi selesa hillhomes. selalu nmpk tepi highway nk blk kg. sbb designnya ala2 english style. why not give a try dok sini muhehhe try x try rasa syahdu ala2 pencinta alam. sunyi sepi wakakak

selesa

seperti biasa restoran masakan thai merata2. mlm tu mkn kt restoran thai kt luar hotel…esoknya kul 9 dah bertolak. hotel ni mmg utk pencinta alam kot ada la set2 dah berusia. ada mat salleh siap mkn angkat pinggan sendiri. bgs btl. kt penjom lama plak sbb guard bangla x bg msk x dak safety boat. sejam jam lbh tercegat kt guard. diorg mmg bgs. kalu p sana nk soh msk plant. sv diorg sendiri dtg jmpt br bleh msk. kul 1 lbh br kuar dr mining tu. menuju ke cherating. kt RnR sini jupe seorg pemimpin pembangkang yg tersohor. aku kuar toilet, dia nk msk. lama kulihat beliau seperti kenal. lalu beliau tersenyum muhehhe br kucam. trs geletis org bsr senyum kt aku. bodyguard beliau jambu2 cm hairul hok alohhh gaggaga

 

DSC08738

bag utk check in di suria cherathing beach resort…bantal bucuk tdo hotel br carik. ngada2 sggh. terlupa bwk naik kena turun amik dalam keta koh3 dpt la imran mandi pool sepam kt sini. kalu idak mmg check in n check out hotel jek hihiih tghari esoknya lps check out trs ke rumbia resort villa utk family day

 

rumbia-resort-restaurant

 

 

dpt sakit masa sukaneka jatuh menghempap kaki sendiri.

me

 

 

kecik plak…dpt cr ibu dan daddy imran disitu muhehehhehe

paper

 

kami rumah biru ngeh3 sila cari *kalu dpt trace sila tuntut hadiah di kaunter jj muhehehe

abs family blk tdo kt kg 1 malam..berakhirlah perjalanan kami..oh sy mau kamera br supaya lbh semangat utk mengambil pic hak3

CH lagik!

legaaa seketika dlm proses siapkan review paper. ni la rasanya paper yg plg haru..rasa cm msk fear factor. cuba anda atasi faktor ketakutan anda pada tempat tinggi, geli2, cemas bla bla *baca dgn nada si kepit hahhaha ..masa nk siapkan pun kronik gila. sat atas sat bawah *sambil bayangkan muka gambit..ye kte perlu kalahkan gambit. imaging hairul plak. i lg minat hairul dr kepit dlm FF ni mihmihmih lagi lama baca lagi larr byk x tau sob3 hotel x booking lg even yuran dah byr. malu kekdahnya paper x siap lg dah booking hotel. next assignment setting endnote untung kesenangan 2 thn lg πŸ˜‰

stori mori cuti krismas thn lps. thn lps okey. lama sdh ngeh3 melayan stdn nk abskan projek akhirnya. nk release tension smbl mencari idea katanya. i rasa buat masa 2 thn ni dah x mo p CH haha ni kali ke 4. just love the surrounding tp dah x tau nk p mana. bwk anak2 mesti tmpt2 utk anak2. ibu anak2 dah abs zaman feeling nora elena n sethΒ  tan kt rose valley…so tmpt pertama adalah…..

Image

excited kejar butterfly πŸ˜‰ …blkg2 ada binatang2. suka la dua beradik ni πŸ˜‰

Image

Image

cth pic capture by ibu….

Image

capture by daddy…penuh unsur2 sabotaj. kepala ahkak x nmpk haha sume cmni. ;(

Image

stoberi cis kek ngeh3 mkn stoberi byk2. katanya nk mkn stoberi. rehat sementara tgu check in. gigih x gigih kul 10 dah bertolak dr ipoh tp nasib baik la jgk lps tu kete berderet2 naik. overnite rumah cik da dgn naik mau ke jj. last skali x smpt sbb smpi dah dekat 11 mlm mihmihmih

Image

muffin utk iqbal – brownies utk daddy – maggi hot cup utk imran dan hot coffee…sejuk2 feeling abis ngeh3

Image

ahkak tgk pokok2 ni smbl pejam mata hahhaha percutian bajet katanya. x allocate utk bunga2 ni. lgpun bunga2 ni idup la sebln kalu ahkak tanam. sbb panas n malas siram *ayat sedapkan ati x leh blah kih3

sggh tmpt ala2 market utk beli segala mak nenek sayur celup tepung dan jagung rebus utk mkn dlm bilik hotel

Image

maapkan ibu voolat ini sbb nk feeling retis sign buku autograph hahahaha dua beradik ni mmg sggh2 kerjakan snowman n pokok krismas nih smpi tercabut hidung

Image

ptg p nite market. tmpt wajib p kot kt CH ni…brg2 sume murah. redah la dlm hujan renyai2 haha lps tu stimbot time. tmpt dl lg sbb marveles hiihih

Image

dkt sejam tgu meja kosong hahaha mkn smpi licin

Image

Image

sy tekak melayu…x layan coco crunch bagai…nk jgk nasik lemak πŸ˜‰

yeayy naik otomen. ni la keje dua beradik ini…tiap kali jupe mtk naik, blom lg lori, pistol air. toys saja pon buat ibu pitammmm

DSC08681

DSC08682

plan baik konon nk bwk blk stoberi fresh dr ladang kt tokma…tup2 hujan renyai2, byk tmpt x kasik masuk sbb buah dah abs. yg kasik masuk pun sbb nk untung. tgk dekat2 sume hijau lg. kena trn bukit amik yg jauh skit. dgn 2 anak2 yg kuat berlari. ahkak x sanggup. jatuh ke apa. cari tmpt yg sesuai x jumpa2..no turning back sbb keta bersusun smpi x bergerak. last skali kt mashor. merasa la petik sebijik curik2 haha

DSC08683

 

to be continue…….fokus paper smula wakakaka kalu x publish trs x tau bila nk publish plak

snowy

snowy skrg kt wordpress. begitu jgk kartun2 kt disney jr. imran ckp “ibu, nk main snow” . oh anakku tinggi sungguh permintaanmu hak3.ok la tu dah kenal snow. Ibu and daddy x berada cm mummy n daddy bella. X dapet nk p main snow hahahaha syukur je la dgn keadaan skrg. sethn dpt cuti2 mesia 3,4 kali.

time Halloween lg x larat. takut nk p dapur, nk amk barang dlm bilik ;). thn lps berjingle bell kt lost world of tambun. ke mana kte thn ni πŸ˜‰

casa

as request by imran jgk…pengaruh kartun jgk hahaha travelling is our passion…tp after masuk rumah, byr rumah. byr downpayment en sumurai. semua saving abis sbb dua2 tu buat pd masa yg sama. since thn tu i aku start saving all over again. so mmg x leh nk carry sume life masa zaman x start lg byr rumah. ada menda yg patut dikorbankan. keperluan anak2 lagi penting. maka travelling jd no 2. sape2 yg ada duit dia akan ajak. if aku ada duit aku yg ajak. kalu en daddy yg ada duit dia yg ajk. if tarak ronda je la dlm radius 100 km dr umah #1. yang penting boleh release amik udara lain. spend quality time dgn family. x perlu smpi nk berzikir tepi telinga nk p bercuti. x p bercuti ke. smpi panas punggung x leh duduk. mula2 rasa lawak tp last2 stress org yg menengoknya. x perlu la sgt nk ikut org. org p holiday. kte pun nk p holiday. making worth lagi. provok org lain sama. ala2 satu kesalahan x p holiday…ahkak bukannya kontraktor besar dpt tender untung berjuta2 nk p holiday every month πŸ˜‰

laju jek kalu tulis blog…kalu la bleh taip paper gini…akhirnya kecundang nk anta paper. x larat nk kejar dateline hahaha simpan je la utk conference lain. mana nk ligan org yg nk cek lg πŸ˜‰

2012 dah nk abis…planner pon dah ke hujungnya….

Photo0025

x mampu beli i-phong apple beli planner gambau apple pun jd kih3 2013 plz baik2 Β utk kami sekeluarga. dah ada 2 vacation. Hj 0mar gen kt dungun n tok ma’s family kt langkawi. vacation family kecik saja blom ada. 2013 pun jadual akan berubah.hopefully imran bg kerjasama nk p skol. ibu pun ada semangat nk run lab.

kerna apa yang membezakan kita adalah perbezaan nasib dan keberuntungan hidup kurniaan Allah Swt yang bukan kekal.

words dari idola yg dah travelling hampir keseluruhan dunia tp ttp humble. follower seorang lg nk tambah πŸ˜‰

yang membezakan kita adalah taqwa kepada Allah

tahap ketaqwaan yg hanya Allah saja yg tau..

SHRMZB

canggih larr konon wish cm gitu…sume main shortform. may b skrg org online fb via hp..so sume mau ringkas2..1st day keje, semlm br bc sume emel..br perasan paper yg p conf awl thn hr tu selected utk msk chem eng jurnal sob3 terharu…siap invited jd reviewer soh anta CV..lps anta CV mesti kena reject. BI akak ke laut banggg…paper sendiri pom ke laut bahasanya hahahha

wrap up sebln posa. feelig bz la kan kuikuikui b4 posa br ku sedar ku silap kira byr fidyah. buka la blk notes yg note sume posa2 yg tertinggal sbb nk kira blk fidyah. byknya posa ku tinggal. check kronologi rupanya start dari miscarriage sblm imran tggl 15 hari + pantang imran sebln + 6 hr x ganti sbb peknen iqbal plak + sebln pantang iqbal. dok pikir jgk. awat la bleh slp phm. may b hikmaknya sbb b4 ni dok byr online kt e-zakat. skrg dah ada umh ank yatim yg nk di beri. rezki anak2 yatim tu lah nk terima.

minggu 1st posa i blk kg.. x dak yg lg best dpt berbuka bersama ibu tercinta dan menikmati makanan2 tradisi yg ada di bln posa shj. otw blk kg. sahabat2 seintebiu post 44 telah tepom tanya dpt x surat dukacita. me: alahai…spoil btl tau time nk blk kg. ramai dpt surat dukacita so i pom pts harap. just nk kompen soh ibu Β niyaz tlg bukak surat sbb nk kompemkan.

Image

nampaknya niat awal blk kg sbb nk cari semangat utk beraya di perantau. rupanya mencari semangat utk terus berkhimat jgk huhuhu my ma byk sdpkan ati. i siap ckp bernazar kalu dpt post nk buat bla bla. ni x jd lah. my ma marah ckp buat je la, ada lg yg lg baik nk dpt huhuhu bwk la ati yg duka lara ke kedai emas – tiada motip pilih kedai emas. tup2 yg berkenan overbajet jgk hahaha sbb lwt bersedih. yang lain dah frust2 , i bleh jd tkg consult. org kata bersedih sehari jek. lps tu kena hapuskan duka dan berusahalah. tp sbb lmbt berduka. lama la skit dragnya. pikir2 apa sebenarnya yg nk sgt ngan post 45 tu..sbb jobscope still sama. ahkak nk elaun yg lbh tu hahaha nk memenuhi napsu2 bersopim ahkak. org lain struggle cari duit nk idup n makan. ahkak hanya nk bermewah. nikmat apa yg aku dustai ;(

so terpaksa bergerak ke plan B, plan B pun ada halangan. next plan C. dan mungkin juga plan D, E, F hahahha poor me. nasihat terbaek dr mekna. suruh beristifar sbb samb belajar sbb nk naik gaji huk3 niat tu mmg kerana Allah. naik gaji tu kira reward lain. nasihat2 lain soh cabut lari. kaki ahkak dah terikat kt sini. nk lari ke mana lg. kalu single mingle senang la nk lari sbb bwk diri sendiri je. sini kg en daddy. so bertabah je la.Β Image

minggu seterusnya posa seperti biasa. masak utk berbuka n sahur. cuma minggu last ahkak dah x larat n no idea nk msk apa.3,4 hari tapau lauk. last2 jemu jgk. masak sendiri jgk. 2x jek bukak kt luar. bukak posa skol n berbukak posa umh mil last day posa. mls nk bersesak bukak posa kt luar ngan bdk berdua tu.

raya di perantau i msk nasi impit, sambal bilis n lontong. ketupat pulut n rendang daging tmpg bhn mentah mil msk haaahha raya2 ni kan nk makan air tangan bonda. so better tmpg supaya tidak membazir kalu masak sendiri x meet requirement pemakan πŸ˜‰ utk buah tangan jln raya ahkak buat kek butter n kek cokelat moist. sehari buat 8 bijik kek start dr tghr smbg ke mlm. gigih nk bg org rasa air tangan sendiri πŸ˜‰

pagi raya umh pertama adalah umh mil, pas tu bergerak ke umh mak ngah kodiang dan tok dan sekitarnya di jelempok. kul 2, dua2 beradik mengamuk. blk la tdo haaha tdo di hari ry pertama . gini la raya ngan kanak2 ni. kul 6 ptg p raya jiran blkg rumah. imran x nak blk. pelik disitu x penah p umh org x nak blk. rupanya nk otomen. cucu makcik tu ada 4 bag otomen hahaha dpt sekor lari blk. smpi skrg x smpt nk anta blk lg. mlmnya family biras datang beraya. berbaloi la jgk buat kuar balang2 kuih haha

raya ke 2 dah nk blk kg. tgh bersiap, mil n sil dtg. lps siap p beraya, jiran dpn umh. ckp la jiran dpn n belakang. belah kiri x dok lg. belah kanan x dak jiran. makcik ni umh kg, rupanya pakcik (laki dia larr) skt. Β nmpk sgt x amk tau. sejak beranak dua ni kurang dah bersosial ngan org2 taman haaha blk2 umh berperang dlm umh jek πŸ˜‰ . lps tu p umh maktok (pengasuh anak2) mkn nasi tomato kt sini. so x yah sggh lunch dah..zasss blk kg. bertolak 3 pm smpi kul 1 am hohoho seperti dijangka jam kt tanah merah

bermula la episod beraya di kg. start ry ke 3. dah x dak juadah ry hohoho thn ni x makan lemang lg. gitu lerr raya n posa thn ni. mana pic. x dak pic. pdhal 1st thn ni kaler tema sama tone. tone je la.. x exactly sama sbb beli yg dah siap…ssh nk dpt saiz utk bdk berdua tu. nmpknya kena beli tripod. br bleh bergambar sefamily. beli tripod x kan nk pakai T3 yg dah out of date tu. kena beli dlsr ooohhh napsu

sekali lg SHRMZB…tq to fb sbb memudahkan ucapan raya. i x anta sms ry thn ni sbb skrin hp separuh dah blur. sib baik nmpk bayang2 tlsan lg. habuan nk bersms berkongsi perasaan beraya di perantauan haha

jun

setgh thn berlalu..week 1 utk dip….baru abis lect, edit note utk bg stdn, transfer pic dr kamera..oohh last transfer mac lalu…cian adik ibal x byk pic…pdhal ibu berhajat nk buat photobook utk iqbal….survey2 baru perasan skrg photobook dah murah. nk murah lg beli dr group on ke apa satu lg tu. tp kena kerajinan skit sb kena edit sendiri πŸ˜‰

album utk imran dr lahir smpi 2 y.o dah print. costly la jgk dlm rm300..tu pom kira save sbb album hadiah kawen dl ;)..*tq pd yg memberi

 

pinky2 lg…x abis lg susun sbb x muat. album x sempat nk p cari πŸ˜‰

imran 2 bln lg 3 y.o…potty train br half day. imran ada tabiat x leh poo2 tanpa diapers. jadinya sejam b4 nk kuar kena pakai pampers utk poo2 hoho kadang2 tu poo2 skit skit. letih ibu nk berulang toilet. malam x try lg sbb ibu malas nk bgn atur kencing. siang pom letih berulang msk toilet. bkn takat lenguh kaki. letih nk drama sebabak. tiap kali msk toilet ada je drama. nk main air kejap. mls nk pakai suar semula hoho sejam sekali kena tanya nk kencing x haha pdhal diaper imran skrg XXL 43 pcs = RM39.30 sehari pakai 5-6 pcs sbb sekali shi2 byk. x dpt tampung lama. tp ibunya dah pemalas. pejam mata je lah. nk beli cloth diaper mls nk membasuh plak kuh3 byk btl alasan. imran dah pandai bercerita tp kena fokus sbb kdg2 words tu hujung je bleh tangkap. plan nk anta skol thn dpn. skol smpi kul 11 je lah. biar bleh belajar baca doa n berkawan. skrg pun baca doa dgr yg hujung2 je πŸ˜‰

main cak arr ngan ibu hihi dua2 rjn nk tolong ibu msk πŸ˜‰

iqbal bln dpn 1 y.o. dulu ms imran 1 y.o ibu rasa ready utk tambah lg (ni bkn ayat nk tamb ahli keluarga, ini hanya perbandingan πŸ˜‰ ) mungkin sbb breastfeeding. still rasa iqbal ni baby. letih pun x hilang lg. may be sbb dua. dua2 x tdo serentak. so x dak masa utk ibu berehat. smpi muka makin byk jerawat. kalut sekejap cari produk utk jerajat end up dgn beli tp x pakai hoho iqbal dah nk jd toddler rupanya. dah bleh duduk without support. x pandai merangkak tp dah meniti dari meja ke sofa. dari hujung ke hujung. imran dulu berjalan di hari lahirnya. tunggu bila iqbal nk start jln.

dua2 dah di aqiqahkan. iqbal tumpang kenduri sambut menantu uncle ngahnya. sekali ngan aqiqah adik danish. sepupu iqbal. sembelih lembu tepi rumah. dpt la rasa aqiqah secara real. imran ari tu wakilkan ladang ternakan kambing tu. blk dah masak. tp daddy iqbal sama bz ngan daddy bella. ada kursus kt sg petani masa hari kenduri, sampai kg ptg tu. ibu je lah wakilkan. daddy kena niat wakilkan ibu. masa nk sembelih. tukang sembelih briefing dulu. kena niat wakilkan dia tukang sembelih. pastu i ngan abi danish kena dok skali tgk lembu sembelih. masa sembelih kena niat aqiqah utk anakku nama sekian2 bape bahagian πŸ˜‰ …

pic nehiiii…lupa bwk blk kamera lgpom x dak lerr nk amk pic..iqbal super cranky x mo ngan org lgsg. skt pinggang cm org basuh kawah pdhal dok dukung iqbal memanjang. femes masa kenduri sbb cry2 x henti. kat kelantan ada satu ada masa kenduri umh perempuan, masa rombongan lelaki dtg. ada adat ngena (read: mengenal) masa tu pengantin dok bersimpuh dpn pelamin. sorg2 rombongan lelaki akan p salam, salam kaut lerrr. biasa dimulai dgn mak2 sedara, adik beradik n etc2 . masa adik beradik kecoh cari i haha i dok kt berandah x masuk. dah surut skit org baru i masuk. sekali mak teh tegur td org cr soh ngenal. me : hahhh duit pun x bwk ni. bwk iqbal jah hahaha i pun jwb kenal kt umh je lah πŸ˜‰ sib baik kakak keluar. i pnjm duit dia kuikuikui pic atas goodies masa umh i. dlm tu ada tat, yasin n cokelat. ma kirim utk besannya di sini πŸ˜‰

seminggu dok mkn ayam, daging. jd jemu mkn nasik. blk sini mkn piza. grg mee. dah jemu mkn nasik tp perut nasik nk nasik jgk. jdnya masak lauk2 yg ilangkan jemu cthnya

 

ikan kukus pas tu goreng. yummy2. lg yummy kalu ikan selayang πŸ˜‰

skrg fenomena herbalif3 kt fb pun nampak kebangkitan semula $D II 4lpha lipid. sape ngak mau kurusssss solid molid hahaha tp x mo control makan. me: try mkn 4hari. skrg rasa lg selera mkn hoho risau.

jeragat yg semakin ketara dan ketara. kulit pun x sekata… ada x produk skali mkn trs kulit shining n glowy movy haha ni sume kena smpi 3,4 botol br ada effect. sebotol plak ratus2 *mode:kemut tp serius. skrg dah x terjaga. x dak masa nk dok depan cermin. mai keja pun bersiap kt bwh pakai cermin kt toilet. perasan jeragat makin kronik sbb kena cakar muka ngan iqbal. pedih pas tu nk tgk dlm x luka tiba2 perasan jeragat dah kronik hoho mungkin kena allocate skit bajet utk produk2 kesihatan πŸ˜‰

dak sape ke nk bg i sampel utk test kolagen ke apa hahaha bajet blogger glam πŸ˜‰

i carik pic imran dok elok.lgsg x tarak. notty btl skrg.

hapdate research. tgh cari quotation raw material. kena cari yg analytic grade n industrial grade. beli beaker, locker. kesimpulan br nk settle lab. kasut lab dah beli tp labcoat x jupe cari. nmpknya kena beli labcoat baru kuang3 sv dah bg keje. review paper in progress tp sbb sv baik siap cakap x pe amk masa kamu maka sy pom amk masa sy. try utk maintain jupe sv 2 mgu skali atau at least sebln skali hohoho

ganjaran hasil bertabah

ucapan AA semlm masa backstage..suka2 sbb i pom dah lama tunggu ganjaran hasil bertabahan hihihi tp masih belom ada ganjarannya. lama x hadpate blog sbb bernomad. x ada masa utk jenguk blog. byk menda nk story morry tp x leh nk janji sbb before ni pom dah banyak n3 tertunggak dan terhutang hohoho ada masa ke idak ngak tau lah sbb kpi minggu ni nak cari quotation, finalize materials apa nk guna hoho ready kah aku nk biarkan novelty menghantui hidup utk beberapa thn. last week tgk stdn phd dok print thesis 5 copy. dpt rasa cmne perasaan beliau. bahagia, rasa beban dah hilang. terus rasa x dak menda nk fikir sbb dah menghantui selama beberapa tahun. nikmat tu dpt rasa sape2 yg buat research. sbb tu dari tunggu menda yg x dapat2, baik tune ke sesuatu yg ada hasil tapi kena la bertahan *AA ckp ni haha kalu x dpt quotation dpt n3 bercambah2 πŸ˜‰

pavlova anniversary…manis banget sih…tp sbb mlm amik pavlova+cream puff ni i x dinner sbb ptg blk keje dah makan berat so tgh lapar. lagu je lah abis kih3

Image

= kek dia ye ke panggil kek. rasa manis gilak. lg manis dr macaroons even teknik penghasilannya adalah sama. rasa chewy2 masa gigit pun sama. nak balance rasa kena makan bersama buah2 citrus yang masam. ada tgk dlm blog yg guna peach. i x tau la apa rasa bila manis berganda2. cream tu milk cream yang rasa lemak2. original resepi pakai whipping cream biasa tp mahal dowh. satu botol yg spray tu dkt rm20. sebijik pavlova 2 layer nih rasanya x cukup. tgh2 layer tu pun penuh cream + buah so yummy2

Image

= cream puff order skali dah alang2 sbb k’rani ni dok changlun. kira jauh la kalu semata2 nk p pick up desert nih. ni penangan masterchef. dessert queen si dr ezani dpt pujian melambung2 cream puff terbaek dr chef riz. i pom try imaging camne rasa kih3 dok makan cream puff yg jual kt bomba jek tp filling kaler kuning. diorg ni kaler putih skit. lain lah rasa. yg krani ni ada jagung. bila gigit ada rasa tergigit jagung yg manis2. yummy i belasah lbh 20 biji wakaka eclair tu x jadi krani ckp sbb bila celup coklat jd buruk sbb dark coklat. so dia x celup. susah rupanya nk buat eclair. teringat zamir yg buat eclair cm pak tongku yg jual kt pasar malam. nk piping adunan tu kena ada skil πŸ˜‰ so marilah kita meng’order’. i gantung apron lagi kalu nk bake2 sbb nk kena ada masa lapang. kalu kejap2 nk intai2 anak baik x yah buat. hilang fokus.

dua2 pic di atas cilok dari pn baker. ni dari camera peng’order

Image

lilin wajib ada. untuk imran ekceli tiap kali pororo ke timmy potong kek mesti mintak jgk. pavlova ni pom dah mcm kek birthday timmy hahaha ada cream n buah2. ibu pom terpengaruh wakaka hari2 mmg dok bukak page baker2 di rumah ni. sekadar menjamu mata mengagumi kekreatifan dan ketabahan mereka mengdeco. *sambil telan air liur. tapi bab ni i ikut ckp roommate i dulu. kena beli time ada special celebration nanti x dak menda nk nikmati bila nk celebrate apa2. so next celebration birthday daddy, iqbal n imran. berturut bln. sila usha nk tempah kek apa πŸ˜‰

Image

yg ni mmg rekemen yummy. makan hari2 pom bleh ;)…cam best kan bake2 nih. tp mood x dtg lg. yg ada skrg mood nk mengdeco2. tiba2 rasa nk bukak ibu-imran-iqbal-gift.com hahahha utk kenduri cousin en daddy, i bagi jajan utk letak dlm paper bag. order lah kan. i tukang packing jek. pas tu gedik2 letak reben πŸ˜‰

Image

cute kan ribbon printed polka dot. tp printed ribbon ni mahal dowh. kalu kenduri sendiri gagah2 jgk lah hihihi keji

Image

= ni balance x nk rugi lgsg. dpt la 6 peket cm gini kih3 mmg fully utilized

Image

=end up ngan plain ribbon segulung rm1.80 tu pom x abis guna haha tp berbulu skit masa gunting sbb gunting tumpul + ribbon tu mmg keras skit πŸ˜‰

Image

= utk baby erisya nur batriesya (ejaan may b salah sbb dgr je). cucu jiran belakang rumah

Image

= utk anak sedara pak ngah baby amni insyirah πŸ˜‰

Image

= utk opismate2 daddy yg kawen πŸ˜‰ . hadiah baby ayieshah lupa nk snap.

lambat nk tunggu dapat menantu nk mendeco2 lagi kih3

utk tatapan momma umarmaia ngeeee

Image

=bukan model sebenarnya ……kasut yang beli masa Christmas sale kt uk. bertabahan tunggu shipping blablabla. akhirnya sampai di hari annivesaryku. so kasut beli masa mood sentap bertukar jd kasut anniversaryΒ mummy amjad sila ttp mulut, luas tu nt lalat masuk hahaha beli kasut online. mmg keje gamble gilak. consult ngan wenn baru confident skit nk beli. kalu x muat kes lap airmata lg

Image

= amik pic sebelum buang tag haha dirasmikan masa p conference last month πŸ˜‰

Image

= saya dah 9 bln..manja2 x nak ngan org. dah ada gigi bwh 2 batang. gigi arnab kt atas baru kuar. x leh merangkak lg, baru tongkat tgn n lutut dan goyang2 belom maju ke dpn mahupun ke blkg. breastfeeding on demand lg. yippieee ibu x sabar nk beli cerf degree plak *cam kayap bebenor bleh beli sijil πŸ˜‰