Sisipan

December 2013

nak abis dah 2013…2013 banyak memberi kenangan manis, pahit, masam 😉 penuh up n down gitu.  kenangan yg bagi seribu pengajaran ewah….note yg x leh lupa je lah..

#imran msk ward. haruuu. ni lah menda yg plg ditakuti ibu2 tp ni lah asam garam sementara nk tgu ank besar. kul 4 lbh pagi gitu.  tiba2 imran nafas kuat gile..x penah lg lah tgk. aku lelah pom x teruk cm gitu tarik nafas. kebetulan ank2 dah lama x sakit. ada lah kot 3 bln x p klinik. so mmg x dak stok ubat dlm peti ais.  aku plak 2,3 hari b4 tu ada sebut lama depa nih x demam. kan skali dah dpt. terus la salin baju p kecemasan.

start la drama. p neb. tgh neb pom dok sesak nafas lg. doc dtg check lung. katanya lung clear. terus kena transfer red zone. imran x nak naik wheelchair. sib baik ada doc laki muda. datang dukung imran huhuuhuh imran 32 kg okey. sape je lah yang larat dukung hahhahaha kt red zone aku kena soal siasat cm dlm csi…aktiviti 24 jam b4 ni. makan apa sume. jenuh menjawab. x dpt trace sbb apa. imran plak berat mulut dgn org x kenal. doc tanya x nk jawab. skali kuar suara serak. paed ckp infection kt peti suara. sbb suspect choking ke apa menda2 yg dkt tekak sbb lung dah clear….pitamm ibu dgr, cucuk la macam2. siap berselirat wayar monitor jantung sume.

kena lah msk wad utk monitor. ward paed kt blkg. kena naik ambulans. terkebil2 imran naik ambulans. daddy n iqbal follow dr blkg. kenangan 2 hari 1 mlam kt wad. kena refer ENT.  paed n pakar ent kasik diagnosis lain2. paed soh monitor tdo. lemak blok salur pernafasan. kot nt kurang oksigen ke otak bleh sebabkan bla bla bla. tkt nk ingat blk. ENT nmpk tonsil bengkak. soo lbh pd tonsil dan tca utk kurangkan berat badan date appointment sampai tahun dpn huahuahua

ari tu dah kurang 2 kg. cuti sek ni susu x terkawal. rasa cm naik balik adeiii la

#ni pom ala2 masin mulut ibu hahhaha aku plan nk preggy tahun dpn…tp prevention x amik dr awal thn lg sbb angin kt belikat etc masalah badan urat dah abis msk angin. career en daddy tgh terumbang ambing. dok saja2 tu. aku terpikir what if aku peknen time ekonomi x menentu nih. tup2 peknen btl lps 2,3 mgu tu gagagaga rejeki awl ..sume yg berlaku ada hikmah kan. x sume yg kte plan tu terbaik utk kite 😉 ms imran msk wad tu. tgh tgu ari2 peot. ms x-ray nurse tanya peknen x. kompiden jwb x. n pegang imran ms x-ray..tup2 lps seminggu x peot. buat upt +ve. mula la gelabah..call member2 doc. diorg pom pelik lama x call tiba2 call. ada yg dah jd pakar radiology. call tgh kt parking lot. bila tanya siap bleh bg dos radiasi utk paed. kagum. if aku tanya no atom nitrogen pom x ingat. apatah lagi tensile strength utk mild steel bahahhahah

disamping consult kwn2. tanya jgk kt 3 buah klinik. ada 2 dioc yg ckp x bleh huahua. risau menghantui tp last week dah jupe pakar o&g. dia ckp x dak apa. x effect pom. buat full scan sume. baby baik2 saja…amin. smoga slmt smpi ke akhirnya. tp x nmpk gender..malu ekk ke nk kasik suprise 😉

rajin ahkak menaip. amik feel nk buat review paper lagi hahahha utk thn depan. setahun satu cukup larr…hajat nk register study x kesampaian lg. nk cuti bersalin 3 bln…tertangguh lg lah labwork. point utk paper even x dikira sbb x register tp utk diri sendirik nk kekalkan momentum yg lantunan sekuat semut melompat kira ok lah. dr x dak bahahhaha

masa buat housekeeping desktop. jupe kata2 pujangga yg disimpan hahhaha yg zaman2 dl masa mencari cinta lg lawak. sume dah delete. up n down dlm idup kan. dah lps fasa tu. skrg fasa ank dpt x anugerah cemerlang. sekolah mana yg elok. zmn skrg. dulu sekolah lah yg ada kt kg tu. score jgk kan muhehehhe

Rezeki bukanlah pada harta semata. Rasa cinta kepada Allah adalah rezeki, taqwa itu adalah rezeki, iman itu adalah rezeki, ukhuwah yang mendamaikan itu adalah rezeki

“Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar. Ameen”

Advertisements

CH lagik part 2

*n3 ini ditulis minggu lps mihmihmih

settle dgn frgs, ergs on progress. harap2 lekat la satu utk financial support projekku. so bleh la relax2 disamping keje2 hakiki…

sekolah ariq x penah update hahaha bz benor ibunya. tunggu la publish satu2. ni pun cite thn lps x abs lg 😉

make it short je lah. kul 5 ptg baru btl2 gerak nk blk umh tokma. konon confident sbb penah lalu tup2 silap amk jalan jgk. jupe org asli, rendah hutan belantara. x jupe pun felda aring. laluan felda aring much better. laluan yg ni scary giler dah la lalu time maghrib. tembus masuk main road jeli dkt kul 10 mlm 😉 baru la lega hahaha

sampai2 umah dah banjir kilat. keta pun kena park tepi jalan. dpn umh dah penuh air. lama x merasa banjir kt kg. 2 hari masak dlm air hahaha hari ke 3 bekalan air paip x dak. beli makanan kedai je la. sepatutnya x kena pun banjir kg ahkak tp sbb sistem parit x betul selalu la banjir kalit hohoho selagi ujan x behenti air x ke mana ;(

blk ke perlis semula di pagi hari sbb cuaca x menentu nih. singgah cmart sg petani. duta cmart kekdahnya. asal nmpk nk singgah hahaha tp cmart sp lg hebak dr arau.

Image

*samb balik hari ni hahahhaha

penutup travelog 2012…….

2013 dah masuk bln 2…cpt jek masa berlalu. still tengah adapt ngan skol imran. 2 bln sekolah baru 2,3x awal hahaha aawl maksudnya sempat sertai perbarisan pagi…. sempat berjalan nk ke padang bersama2 haha biasanya perbarisan dah abis. bdk2 dah start main kt pdg. teruk sungguh. nk awal ada jek rintangan. tiba2 imran berry2. x pun iqbal yg  berry atau cry2 nk nenen.

malam plak kalu try utk ulang qiraati semuka dua. imran plak yg dah ingat nk ulang muka surat tu jek hahaha parok dan parah. berdrama la nk soh ulang yg x fasih lg. abc sume x buat revision pom sbb ibu x larat nk berdrama. penah ada sekali homework. jenuh nk perabis huruf  ‘a’ satu baris. last skali ibu jgk buat. plzz cikgu jgn bg homework hahaha

moga schooling imran baik2 saja..ibu x kisah nk kena layan drama bgn pagi nk mandi. kena tol roti sosej singgit dua setiap pagi. balik skol kena tol lg air 2,3 hengget. belanja sekolah imran kalah abg adam darjah 2. target abis sume buku qiraati jek thn ni. amin. yg lain2 tu pakej lah skali mih3

iqbal’s 1st solid food

imran dulu x sempat nk puri2 buah. belasah buah fresh terus betik ngan pisang sbb dah sethn cm gitu. x rebus2 pun. lecek cm gitu jek..time iqbal terajin plak buat puri. ni 1st solid food iqbal. di umur 5bln lbh hihi ibu kan ikut buku kena 6 bln br bg solid food supaya dpt falsafah exclusive breastfeeding dpt dipenuhi

WHO breastfeeding terminology:

Exclusive Breastfeeding

  • Requires that the infant receive breast milk (including milk expressed or from wet nurse)
  • Allows the infant to receive drops, syrups (vitamins, minerals, medicines)
  • Does not allow the infant to receive anything else

Predominant Breastfeeding

  • Requires that the infant receive breast milk (including milk expressed or from wet nurse) as the predominant source of nourishment
  • Allows the infant to receive liquids (water, and water-based drinks, fruit, juice, oral rehydration solution), ritual fluids and drops or syrups (vitamins, minerals, medicines)
  • Does not allow the infant to receive anything else (in particular non-human milk, food-based fluids)

Complementary Feeding

  • Requires that the infant receive breast milk and solid or semi-solid foods
  • Allows the infant to receive any food or liquid including non-human milk

Breastfeeding

  • Requires that the infant receive breast milk
  • Allows the infant to receive any food or liquid including non-human milk

Bottle-Feeding

  • Requires that the infant receive any liquid or semi-solid food from a bottle with nipple/teat
  • Allows the infant to receive breast milk by bottle

Exclusive and predominant breastfeeding categories together constitue “full breastfeeding.”

Iqbal x dpt penuhi bab exclusive 6 bln sbb makan solid food 2 minggu awal hihihi pas tu masa batuk blk dr kg. ibu ada suap air masak sbb batuknya kedengaran keras cm kering tekak tp iqbal tolak. luah semula. kalu idak dpt exclusive breastfeeding hihi apa2 pun alhamdullilah dpt bf till now. full breastfeeding. i x penah lg beli fm kt iqbal sbb tau kalu ada kt umh mesti nk amik jln mudah  je kan. nt la bila lapang, i buat n3 bertabahan utk bf ni. untung sape2 yg sua jek trs neneng n zzz msk lalala land. i pom untung jgk sbb belajar bertabahan (nk jgk tueee)

rebus apple yg telah dikupas kulit smpi empuk.. blend, ms nk mkn leak ebm skit. abg imyan pun suka. abg imyan suka sume solid food adik. selalunya abg makan smpi kenyang so x tau la masa suap ni nk bg adik makan ke abg makan hik3

apa2 pun tu lah brotherhood kekdahnya 😉

31 y.o

biasanya tulis perkembangan anak. n3 kali ni cite perkembangan pembesaran ibu. pembesaran ukur lilit sebenarnya ;). last week 7 februari 2012 yg jatuhnya pada hari isnin adalah sebesday ibu yg ke rahsia harharhar bajet artis ayatnya. usia hanya pada angka iklan rita rudaini sekejap ke 31…kalu bln islam hr ahad sama ngan maulidur rasul 😉

di usia 31 ni. apa lg yg nk dipikirkan. kemahuan dunia yg x pernah cukup. dah dpt ni, nk menda ni. dah ada satu, nk satu lg. apa pun aku bersyukur dgn apa yg ada. cita2 x penah nk tinggi ;). nasib baik la jgk kawen pada usia 27, masa tu dah puas meronggeng, shopim je lah x puas2 lg wakaka. tp dah “more stable emotionally and financially” teka ni quote dari blog sape 😉 blog yg glam mesti ada org quote..erkkk ni dr blog idola. idola yg ku rasa serba perfecto pom ada feeling cm ni. so org2 yg average cm aku pom harus la ada feeling yg sama. emosi kira stabil lah bila bleh bezakan apa yg patut dan apa yg x patut. apa yg perlu dan apa yg x perlu.financial x yah cerita lah. as long as cukup makan pakai, belanja bulan2. bleh shopim skit2. kira ok lah, even x dak emas jongkong simpan kt bank hihi dan x berharap duit org. ni penting. jgn berharap sgt duit laki kalu dah kawen ngan org sama level financialnya, bila tgk rumahtangga org yg goyah sbb duit2 ni . rasa syukur yg amat sbb tuhan bg kestabilan emosi kt aku masa awal2 kawen. ada kalu sape perasan, aku meroyan jgklah “rezeki yg skit ni kte kongsi bersama” x silap lebih kurang ayatnya. malas nk godek balik. bkn senang ye tiba2 duit kte kena kongsi ngan org lain. sblm nk redha tu ke dah masuk ke pasrah meroyan la kejap. kenapa kte kena kuar duit, family kte pom x buat cmni bla bla just ingat simple rules sharing is caring hihihi termasuk jgk duit

di usia 31 ni, bg ibu beranak dua. apa yg dirisaukan perkembangan anak2, apa nk jd bila anak2 dah besar. dgn dunia luar skrg. kalu baca paper ke dengar berita takut btl ngan bdk2 sek sekarang. sume advance. mtk simpanglah anak2 aku jd cmtu.

“Hendaklah seseorang (patut) berasa bimbang meninggalkan keturunan yang lemah, yang dikhuatirkan tentang (keselamatan dan kesejahteraan) mereka. Bertakwalah kepada Allah dan katakanlah perkataan yang baik-baik.” An Nisa 4:9

 

sbb tu seboleh-bolehnya, aku x mo marah anak2. yg ada anak2 paham lah, anak2 yg tgh membesar nih mmg menuntut kesabaran yg tinggi. kalu x tinggi alamatnya setiap 10 min dgr bunyi jeritan tarzan haha tp tu lah, kalu badan dah letih sume, naik jugak lah suara. ini berlaku bila betul2 keletihan. nk beranak lg pom kena tunggu imran pandai bawak diri *wink.wink*. risau sgt kot terkurang didik anak, ilmu dunia dan bekalan akhirat. sbb tu penting ada supporting group, tau apa aktiviti utk IQ anak2.. umo berapa dah bleh ajar iqra sume. tp masa ibu ada limited utk buat home schooling. blk keje sampai umah kul 6. dah bz di dapur. byk aktiviti utk anak2 x dpt buat. weekend je lah smpt buat gardening ke, colouring ke.sebaik mungkin cuba utk berikan yg terbaik utk anak2.

~~`<@ kesayangan hati hamba : dua2 ada dihati ibu, mungkin selepas ini ketiga,keempat dan kelima 😉

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

 

 

n3 travelog last week akan dibuat kemudian, kemudian tu x tau bila. lps settle paper mamip kot. dah lama x p visit stdn LI, since peknen imran x kuar p jauh2. p penang yg bleh blk hari jek. p sbb mengikut quote di bawah. tp seminggu break x pegang pam susu, bila kemarin nk masuk rasa cm oohh lamanya x defrost ebm masuk dlm botol, cuci2 botol susu hihi seronok dpt abiskan kualiti time bersama anak2 walaupun p sebab tuntutan kerja. kena kreatif la bab2 nk cari masa utk bersama keluarga. mana yg boleh dibawak, haruslah bawak

 

cari semangat jgk utk langkah kedua…nak tau langkah pertama hihihi mesti lah kelengkapan baru, x dak kelengkapan x cukup bersemangat. pendrive pun beli baru, labtop ni pom plz be nice to me utk 2,3 thn ni haha labtop yg beli menumpang kasih cc k’ana *tq k’ana, jasamu dikenang ..innocent dl okey, x dak cc. skrg outstanding balance cc bleh pitam kalu tgk kuang3

~ file hijau utk proposal, proposal ada 1 file sbb nt mesti ada byk kali perubahan, hari ni pom tajuk berubah lg, berubah lagi dan lagik sampai btl2 dapat tajuk sesuai. kuning utk jurnal yg x guna, nt mesti kemaruk print jurnal, lg byk rasa lg best. pastu bc x relate. last2 dari yg print 1/3 jek relate muhehe sila masuk file kuning bg yg x relate.  file biru utk yg relate sahaja. file merah utk writing..wah2 cm bln dpn ko nk writing siap dah ada file bagai ;). sv prefer kalu anta writing ltk dlm file, after correction masuk skali ke nt senang nk refer dah buat correction blom. kte kan selalu kena ngan stdn bila kte jd sv, “kamu x  baiki pom.- jwpannya dah baiki lah”..nt kte jd stdn pom cm tu. kesimpulannya stdn always like that hihi  soklan kuiz: sila cari menda tersembunyi ..lariksssssssssssssss nk p makan pizza hahaha

jwpan : beli utk reward diri sendiri sbb kegigihan mengepam. ye ibu2 hanya mau yg terbaek utk anak2. x kisah bersekang mata utk bgn mlm2 mengepam. bertabah segala jenis tabah malas nk hurai..tq jgk kepada mak tok sbb nk handle ebm…last month gua dpt diploma in breastfeeding ;)..tp sebab objek ni dpt masa minggu sebesday so jd hadiah sebesday jgk lah…cmni kalu kawen ngan datuk I. survey sendiri -bayar sendiri-guna sendiri…kalu yg kawen ngan datuk K.p order kt butik je LV, bkn coach lah harharhar tq jgk pada wenn yg merealisasikan impian gue..sonot dpt rega titipan jek tanpa shopper fee..muah2

kisah bersalin anak kedua ep 2…

kisah bersalin anak kedua episod 2 (baca ikut intonasi cite upin & ipin 😉 ….rajin bebenor kak long hapdate blog…dok tunggu lab start sambil panas enjin nk marking lab ngeee

sambung cite bersalin..

dlm kul 8 pm gitu…misi suruh dtg dpn kt kaunter buat CTG ..seksa ok..ngan perut besar nk tido terlentang lama….menda ni kena buat bape cycle ntah ..selagi x cukup cycle, result x valid…x leh bergerak2, kalu bergerak graf jd x lawo kena repeat dr awal adeii..yg kt spital ni plak supersensitive….x leh bergerak lgsg…

lps buat CTG i blk ke bed sendiri…masa ni dah rasa contraction every 3 min hohoho biasanya dlm kul 9 pm doc akan buat buat routine check up tp x sampai ke cube i yg hujung skali ni…may be sbb dok ngan set2 placenta previa depa x cek…i pom p lah ke kaunter bgtau misi yg contraction dah makin kerap….misi pom suruh tunggu nk msk dlm bilik nk cek bukaan tu….dtg la 2 org HO sorg pompuan sorg lg laki…muda jgk ni….siap was2 lagi nk baca bape cm ..kan diorg main agak2 bukan letak kt ruler hahahaha siap bleh diskus2 sambil bukak2 jari ….was2 3 cm ke 4 cm huhuhu pas tu bleh tanya i “akak nk masuk labor room ke” hohoho apekah soklannya itu..i tot sbb ni lah ramai yg x mo p gomen sbb ada HO yg x tau lg nk buat keputusan …yg private sohih2 doc yg berpengalaman tp HO ni pom kalu bkn dr patient2 ni …dr mana diorg nk kutip pengalaman …redha je lah walaupun soklan menguji minda jiwa dan raga… i jawab nk lah…dlm LR bleh jgk mtk pain killer phetadine (x tau eja, bunyi lbh kurang lah) ke apa dr dok menahan sakit dlm wad x dak sape nk layan….

i pom call daddy ckp dah bleh msk LR…tgu daddy sampai dr umh tok imran…sambil tu i makan roti cokelat gardenia ngan air kotak milo…situasi sama cm bersalin imran…waktu pom lbh kurang dalam kul 11 lbh masuk LR….daddy smpi harus la ada drama lagi terus jd isteri mithali hihiih  salam2 cry2 😉 …suruh daddy msk amik beg dlm wad…daddy tgu kt luar LR….LR br ni x husband dah x leh masuk…dulu ms imran bleh masuk….LR skrg dah diketuk sume dinding2 tgh…dah jd 1 hall…kaunter dok depan lps tu bed di susun bentuk U….hanya ada curtain pemisah jek….so kalu dok tepi nmpk org depan hahahha…sama cm bersalin imran…i dpt bed yg sama means lokasi bed tu…1st tepi dinding…kebetulan lg misi yg jaga i misi yg sama…siap sembang2 bgtau, anak sulung pom makcik jgk yg handle saya…… dtg adik doctor ckp nk pecahkan air  ketuban…1st time tgk besi tu panjang ada cangkuk kt dpn…adik doc siap explain keberangkalian nk kena kepala baby adalah tinggi bla bla nt kuar may b ada kesan skit kt kepala baby ooohh tidak….so air ketuban dipecahkan..

buat CTG lg skali  huhuhuhu i dok mtk pethadine tp x dpt2..kena tgk heat beat baby dl…tp anak kedua dah dpt agak bila contraction datang…bila dah rasa tu baca doa utk kurangkan sakit (google x jupe;(  ) kebetulan ada tampal kt dinding jgk so i dok baca tu je lah…..dah abis CTG, misi pom baca dan komen “ooohh tingginya cm bukit lagi”…bukit lagi adalah bukit yang terletak di tgh bandar kangar i rasa bukit tu rendah jek so x dpt agak ckp misi ni ckp betul ke terbalik hahahaha sbb i x dak kuar show utk bersalin…mmg diorg ingat i akan bersalin lambat lg…pas tu dpt penthadine

x sampai 5 min dpt penthadine tiba2 rasa ada benda menekan2 punggung…oohh masanya telah tiba…adik doc tu x tau p mana…sib baik ada MO yg dok meronda….i pom angkat ckp ckp sakit…dtg makcik misi intai ckp x nmpk lg kepala…

drama sebabak bermula..

MO :  x pe kita tgk dl…

misi lain : betul x ni doc… kalu btl saya nk pakai glove

me : doctor sakit doctor (smbl pegang bahu doctor)

makcik misi : selawat dik selawat…

MO : jgn pegang doctor….tarik nafas…push btl2..angkat kaki betul

me: (x sempat nk duduk posisi yg betul dah rasa nk meneran….2x meneran..gulp rasa baby jatuh atas bed huhuhu )

i bersalin ngan MO yg kebetulan meronda ngan makcik misi tu ..HO yg jaga i agaknya dok makan pizza sbb dgr depa order pizza hahahhaha sib baik la bed tu x dijatuhkan dpn lg..kalu idak baby jth ke bawah sbb depa pom x prepare lg..lps tu MO tu ltk baby atas perut i…i dok mengah2 lg tp lega yg amat..dugaan2 masa peknen rasa ringan ..doc soh baca al-fatihah kt telinga baby…lps tu MO amik baby p timbang ngan cuci….makcik misi tu pom jahit luka perinium katanya panjang jgk sbb posisi x betul…tp kali ni dpt bius compare ngan mas aimran x dpt bius sgt la sengsara sakitnya…..tp i perasan makcik misi ni x banyak buang darah kotor….masa imran dl 3,4 kali jgk doc mtk nk buang darah kotor…..

H-T-F adalah hosp rakan bayi achewahh cm iklan penyusuan susu ibu kt tv….lps dah jahit2, baby dok ngan ibu utk menyusu..penyusuan utk setgh jam pertama adalah penting…ini fakta tp imran dl pom dpt bf dalam LR jgk tp nk fm jgk huhuuhu tp syukur lah dua2 merasa bf di awal2 penting begini…..

Bersalin @1.30 am….iqbal nk jgk tarikh 11.7.11 sbb tau ibu fail bab2 no…nk2 skrg byk sgt date nk kena ingat..baru beranak dua…..masa seminggu lahir putih btl tp skrg dah sawo matang…baby kan selalu berubah wajah…imran pom lahir waktu pg cmni jgk sbb nk tarikh 3.8.09….bleh celebrate sebesday bersama2 la ekkk…save duit ibu hik3

cite blom abis lagi….lama jgk dlm LR….rupanya nk kumpul ramai2….ada 4 ibu sume..nk kena naik ambulans nk pindah ke wad postnatal..anda penah naik ambulans lps bersalin..cian lah ada 2 org bersalin anak 1st…menjerit2 nk langkah naik atas ambulans cmne…ambulans kan tinggi …ekceli ada construction tgh2 antara blok LR tu ngan wad post natal…jadinya kena la naik ambulans pusing satu spital….kalu x biasanya tolak ngan wheel chair jek…i yg beranak dua ni ada lah skill melangkah sambil terkepit2 ahahhahaha

dpt bilik berdua….yg naik ambulans sama2…ustazah sek dah lupa….anak sulung….tp baby dia dok dlm nicu sbb dia ada diabetes…umo 20 thn lg dia dah injek insulin sendiri huuhuhu pdhal tuannya slim melim jek..mcm2 skrg…so i je lah room in ngan baby…dia tgk je i belek baby…ni pom sama situasi cm imran dl. dpt partner bilik cikgu tp baby dia pom dok nicu sbb lemas huuhuhu…daddy pom blk umh dlm  kul 5 pg cm tu….i tertinggal wet tissue…subuhnya daddy mai anta otw nk p tgk abg imran kt umh toknya..

pagi2 tu doc dtg routine cek up…tgk2 si doc ensem ala2 kim hooi yg cek up ms screening nk msk ward…dia terkejut tgk i hhihihi siap tanya akak br bersalin ye…tq doc sbb admitkan akak, kalu idak kisah bersalin akak harus berbeza…silap2 bersalin dlm keta 😉

daddy n imran p jelompok – umh tok nyang imran utk urusan tanam uri..kul 2 ptg cm tu br imran jupe adik iqbal..tu pom blur2 x dtg dekat…ibu panggil br dok dekat..discharge ptg tu jgk..biasalah tunggu doc sign sume2 borang…bersambung kt umh kisah suka duka berpantang hiihihi

nk bersalin lg? ada lg 2 atau 3 kuota harhar tp bkn skrg lah…tgu 2 thn lg ..bg dua2 nih besar dl 😉

(situasi dlm pic: adik golek2 sampai ke tilam abang..abang yg sememangnya kemut ngan adik, trs tarik bantal takut adik amik…cmni nk tambah adik lg kuhkuhkuh)

ddd..bo..dibo dibo ding

lama sudah tidak menulis (bajet blogger fofular yg bz) ..emosi tidak stabil rupanya…..cik P kembali selepas setahun 2 bln….dia punye PMS tu ya ampun daddy…bukan maksud ibu tp mmg bermaksud x dapat tahan amarah sbb letih …byk la yg diungkit2….sampai kes x bg bunga masa konvo pun kuar…

bunga yg jd bahan ketawa lps tu jd bahan sentap kuh3

ekceli i mtk daddy beli bunga…daddy ckp x nak beli….i ingat main2….malam nk konvo tu jln ramai2 ke tapak pesta cr bunga utk sesi bergambar tup2 mmg daddy x mo bayar…terkulat2 la i bayar sendiri…ni la bunga pilih ramai2 bayar sendiri oleh orang yg dirai…rasa cm loser…bkn mtk dirai utk konvo sajork….bunga dan wanita tiba2 rasa diri ini wanita ..wanita kan sensitip kuang3 bg la bunga tanda appreciate i baru bersalin…urus umah tangga walaupun umh x bersinar2 lantainye hari2…sadis *lap air mata

kalu ada dibo di alam realiti..i wish for toyata wish supaya blk kampung imran dan adik bleh tdo baring hahhaha skrg adik baring kt belakang ngan ibu…imran kena dok seat dpn tp seat still rendahkan…tu pom kecoh beg gucci sukey ni mmg x kan dpt ..giloss nk beli hanbek ribu riban tp mls nk jaga..lain lah gua mmg tdo atas duit sistem pagar yg cik U x leh tembusi hahahha karut weh…tu sume nafsu serakah…yg i perlukan hanya lah helper…yg tolong i buang sampah, mop+vakum lantai…..i x mintak pom jemur kain ke  lipat kain…nmpk cm seksa je laki urus kain baju..padahal family i lelaki pom jemur n angkat baju….lipat je x bg..

support i dlm breastfeeding….daddy bukan against breastfeeding (bf)..just x bg moral support….iqbal cranky skit…bila dia cry2, daddy akan mintak botol susu…yg membuat i stress teringat minggu2 awal dlm pantang sbb iqbal cry skit ada yg bising2 mtk botol susu..bukan mudah yee nk breastfeeding anak..i penah kecundang masa imran sbb tu masa iqbal i kuatkan semangat jgk…even tdo sambil duduk atas sofa sepanjang mlm…sbb iqbal lgsg x mo dok bawah….ada la 3,4 malam camtu…daddy yg kurang senang bila i bf dpn public huhuhu cover ok bkn x cover….ni sume buat i stresssss yg amat ….bf mmg meletihkan, tabik spring utk sape2 yg grad phd dlm bf nih..i harap i pom sekuat tu..utk bgn mlm pam bg memastikan stok ebm x putus

i pom bukannya bunny yg suka pink dan asyik nk pretty…soh kawan2 raikan dia sajork…i x mintak pom daddy manja2kan i….just tlg mana yg ptt…i mmg x larat…dulu bleh la kutip pampers tingkat atas n bawah sekali seminggu….skrg x dpt…pampers imran dah semerbak…2,3 hari sekali kena kutip…blom sampah dapur lg….dan yg penting i kena kejar masa…nk perhati adik lg ..ngan nk main ngan imran lg..sume dlm satu masa…blom tiba lg waktu nk masak…so skrg tiada lgsg masa utk diri sendiri kalu kt umh…mandi weekend pom sambil berus toilet…mandi bergilir2 bilik air….ye ibu harus bijak atur jadual…cilok mana yg ptt….

i pom x dpt jadi annie yg kind and love to cook….kind tu kind la time mood elok…time mood x elok jd raksasa pekik2 hahhahaha love to cook tp x dak masa…ni lah hasilnya masak ngan anak2

puding roti yang hangus

rentung pom sodap…sib baik dlm tu letak coklat bar perisa mint…ada byk kismis…jd rasa hangusnya x terasa wakakaka

kesimpulannya saya moody sbb PMS dan keletihan yg amat …nasib baik ada budak ni penghibur hati duka dan lara serta penambah perisa PMS saya kalu time dia ngada2

bukan ibu saja macam matahari..imran pun macam matahari 😉

imran @2 years and 3 months….dah pandai skrg dan sgt jeles dgn adiknya…mmg x leh tggl mereka berdua..ada aje menda yg dia nk buat kt adik…die hard fan disney jr..sampai ibu pom bleh hafal watak2 dlm cite dibo…lps ni watak2 dlm timmy time plak

tdo dlm buai

adik cranky rupanya nk buai…yee even dah anak kedua tp lain2 ragamnya..rasa cm anak pertama blk…perbezaan ketara sorg baby formula milk (fm) sorang lagi baby bf…baby enfalac dpt susu sebotol trs zzzz…baby bf ada skir peelnya…poo2 pom x sama…..jenuh la ibu risau2 sambil google…rupaya normal baby yg bf x poo2 selama beberapa hari ada yg smpi seminggu lbh…

saya baby enfa tp bila umur sethn lbh ibu bagi saya dutch lady...ibu nk cut budget katanya hihiihi

skrg imran pom dah mkn banyak..nasik goreng dah x leh share ngan ibu+daddy nt ibu+daddy x cukup wakakka so daddy ckp ibu kena masak sbb kalau mkn luar dah terasa ..kalu dulu x terasa sangat 2 bungkus rasa cm worth lagi tapau dr masak…masak la ibu demi keluarga tercinta….tiap2 mlm reka resepi kalu beli ayam sekor..part tulang2 msk tom yam, sup atau dalca…saya suka masak dalca sbb siap dgn sayur …just tambah satu lagi lauk cm telur dadar ke ayam ke ikan goreng….bahagian isi skit-grg kunyit, ltk sos bbq jg grg ala bbq, goreng kicap, masak merah….kalu ikan masak kicap, asam pedas, msk lemak cili api..tu je lah modal..sama cm daging hohohoho kalu weekend..kalu grg mee ke bihun…sampai ke ptg la berulang…yg penting imran dl….kena goreng nudget ke sosej ..masa baby bukan main suma mau homemade ..dah besar skit dah bj makanan segera …x bagus2….dah relax skit nt..ibu buat nuget homemade ;)..

skrg ni weekend terkejar2 jemur baju, angkat  baju…daddy kan kelas…ruang tamu bleh nmpk ada sorg student dlm umh….meja kopi tu jd meja buat assignment siap angkut printer …wat to do..umh kecik…kt dpn tv la sume menda…toys imran, tilam imran, tilam iqbal, buai iqbal…jd jgn expect masuk2 nk tgk umh yg lapang (*emo dah nih hiihihi) sbb x suka ada yg masuk pas tu komen ..tu diaaa umahhh lagu ni ke ??? lain lah kalu i x keje…byk kederat nk kutip toys setiap masa…

saya dah bleh meniarap @3 months 3 weeks

iqbal dah pandai meniarap…tp msh berenang2…blom ke depan atau ke belakang…kalu imran ke belakang dl 😉 muah3 anak-anakku..sayang sume anak2 ibu even ibu keletihan ….ibu tau reward ada di sana…biar ibu jek keletihan..anak2 asal sihat dan membesar jd anak2 yg soleh …. bahagian masing2 kan…ada lagi ramai ibu2 yg kt luar tu mcm2 dugaan…dugaan masa nk bersalin…at least i dah terlepas dugaan tu…dugaan keletihan je lah ngan kena control nafsu shopim ibu demi anak2

gaya stok pampers anak 2

ni stok sampai thn depan….geram skrg pampers mahal betul sampai RM39.90…rasa cm nk bukak kilang pampers…nk pakai cloth diapers x dak kederat nk basuh hari2…kebetulan ada sale + duit …akak borang abis sampai kena angkut 2x ke keta muhehehe

yeee masa telah tamat tetttttttt

1- cuti-cuti mesia bersalin gue tamat minggu ni…next week dah start keje….mid term test x marking lagi…ok minggu dpn kena settle kan sume carry mark..

2- recap dari start cuti..i cuti awal seminggu…tgk2 by edd pom x bersalin jgk …byk la kisahnye <———ni kena buat satu n3 eh bukan satu tp berepisod2 mula ngan p berjalan2 kt denai smpi bersalin 😉

3- selamat bersalin IA jr pada 11.07.11 ooohhh mykid x p amik lg ;(…….diberi nama iqbal aniq pada hari ke 7 mengikut sunnah ..baby kena beri nama pada hari ke 7..p b4 tu dah sebut2 kebarangkalian nama2 terpilih…kalu ikut btl hari ke 7 baru bleh panggil…lps jaundis selama 2 mgu…balik lah ibu dan anak2 ke kg..tgk2 jaundis trn ..saje jek nk uji ibu,,berpantang la ibu selama 44 hari..pantang x kuar umah je lah..makan dah start curi2 masa 40 hari hihii..

4- raya ke 4 pulang kembali ke umah #1…yg x jd rupa umah..sawang sambung bersambungan..habuk menyelimuti perabot2 seperti salji yang turun wakakaka stress je tgk…blm describe taman lg…semak naik  paras pinggang …adeeiii la enchek daddy

5- berjaya bwk iqbal ke tesco, the store, makan di cmart hahaha yg penting ibu dapat release stress setelah berkurung dlm umah

6- last week ramai tetamu..my ma, adik2 dan kakak -kakak dtg kononnya meraikan konvo gue..tp sebenarnya diorg mau ke langkawi…bunga pom pilih ramai2 bayar sendiri 😉 <——kena buat satu n3 ala2 pemenang miss universe bg ucapan ..

7- hari jumaat lps umah #1 kosong kembali tp masih riuh dgn suara imran berselang seli jeritan raksasa ibu  ..i pom ke langkawi bersama rombongan cik kiah tp tggl anak2….i x dak kudrat nk p langkawi bwk anak2…dlm x plan abs jgk dekat rm500 cash+duit plastik ..ibu mmg x leh p mana2 tanpa meninggal jejak pada bil cc.

8- ni minggu terakhir tiba2 eh tiba2 ke iqbal kena seborrheic dermatitis hasil diskusi ngan dr senn..x bahaya tp x sdp mata memandang…imran dl x dak masalah kulit..ye lah dlm pantang my mum yg mandikan sume….blk sini jaga sendiri dlm 2 minggu dah msk keje anta kt mak tok..tu pom selsema sbb x lap kering ubun2…ni jaga sebln terkena plak sakit kulit..ibu nih  kalu mandi lap kering2…..sume menda perlu kering ;(

9- imran di usia 2y and 1m….fanatik air…mandi pool 4x sehari anda mampu ..nk bilas sambung lg dlm bilik air…semlm lagi lawak siap bwk msk buku ngan pencil dlm bilik air sbb nk lukis kapal dlm besen (*ibu=pitam)…sib baik tdo dlm bilik air je blom lg..atas meja makan selalu dah harhar tgh mkn pom kepala lentok atas meja….

daaaaaaaaaaa iqbal sudah jaga…almost 3 bulan iqbal tdo tanpa buai akhirnya ibu ngak tahan …daddy sabtu+ahad kelas 12-3 ptg…sampai umh kul 4 ptg ZzZzzz utk memberi rehat utk ibu ..buai adalah perlu supaya baby tdo lebih lama..tinggal layan imran yg x penah letih bermain apa2 lah abang ..asal sel2 otak berhubung 😉