Mewangi

Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu

Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya

Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu

Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya

Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Advertisements

ramblings on 4th mei

mei sudah..lbh kurang 2 bln lg nk msk ramadhan. posa x ganti lg huhuhu byk yg nk dikisahkan

 

1. yang menanti2 bape ganti naik mesti dah senyum smpi ke telinga. me sbg menteri kewangan keluarga kecik saya harus lah sengih. beberapa purnama berbajet ketat. sadis ok jd menteri kewangan yg bajet ketat ni. try utk sehemah mungkin. ye ssh utk i yg boros. utk yg jenis cermat may b x byk sgt keluh kesahnya. tau x baik berkeluh kesah sbb nmpk cm x ikhlas tp ustaz azhar idrus cpt kena secara terpaksa dulu. baru ikhlas tu dth ngeeeeeeeee dan2 rujuk setat

2. last week dah settle urusan2 potong zakat pendapatan. kira balik zakat kwsp yg x habis bayar lg. duit dah lama habis masa masuk rumah tp zakat x habis bayar lg. last month ada baca kisah zakat dijadikan hutang huhuhu. top up potongan gaji kt saving utk tabung2 kecemasan. sekarang kena tambah satu tambah lg adeeiiii tabung utk rumah #1.

3. kemarin dulu. awal plak siap nk p keje. 7.30 am dah siap anak2 x bgn lg. gatal tgn ambik penyapu sawang dlm stor. tiba2 nmpk sesuatu ye sesuatu musuh sejagat. cik anai-anai.. me: akhirnya smpi ke rumah aku. mencik. rumah hujung2 dah lama kena. rumah i kira lmbt skit. cik u pom cm tu. mmg suka dtg buat kacau.

 

4. jadinya duit tunggakan yg baru nk buat tabung terpaksa la guna. ni baru btl duit dikerik anai2 hahahha x tau la bape nk kena sbb panggil control pest. malas nk p pikir nt bila merebak ke tmpt2 lain. lagi la haru biru huhu enchek S (colleague) ckp mmg tuhan dah tulis rezeki byk tu jek. kot mana2 mesti ada jgk kena buat kuar huhuhu baru koya2 nk buat wardrobe. kena make sure bebas dr anai2 baru bleh buat.

 

5. bln lps tangki air rosak. mula2 rosak pelambung. air melimpah sampai meresap ke dinding dan menitik2. lps baiki connection plak leaking.. dan satu lg post i dpt selain menteri kewangan i jgk adalah menteri pembangunan hahaha daddy lerr sume nk i yg urus ni lah cth anak mak yg terbaek . ni lerr namanya saling melengkapi hewhewhew

daaa. b4 i merepek lg woha!

happy 3rd anniversary

tiada kek

tiada upacara memotong kek

tiada makan2

tiada pertukaran hadiah

tiada percutian

masih merenung masa dpn

meneropong masa dpn

komen tiada kaitan *bulu mara rcw...i tgk pom gelak wakakaka

9.3.11..anniversary ke 3…tp spoil sbb hari sebelumnya kepala paip kt umah tercabut di subuh hari….imran plak buat hal…daddy dah lewat nk p keje…sume bercampur baur…daddy soh i settlekan kepala paip tu…settlekan imran yg dia x tau kalu dah buat perangai tu…skit punye ssh nak naik keta..nk drive apa ntah lg…so i pom merajuk…

3 thn kawen…apa rasa….rasa mh nk kenal perangai msg3…walaupun mmg dah ada yg terserlah kuang3…sm seperti umahtangga lain…sebln sekali  mesti ke mesti ada kes sentap…dr observation i..yg org nmpk cara kte overcome sentap menyentap tu..ada yg bleh reda…telan…x bising…ada yg x leh simpan…nk kena luah…x cite kt kawan ..cite dlm blog (i lerr tu)..i ada baca status dlm fb…x elok tls dlm blog ke fb ke..psl rasa x puas ati kt husband 😉 ..mcm bukak pekung di dada..tp depend jgk pada yg bcnya…kalu org yg bc tu kenal kte…dia akan nmpk cr +ve…dia nk ilangkan stress ni..kalu yg x kenal….eeee mesti dia x bahagia…so jgn la percaya bulat2 pd menda2 dlm tenet ni..kalu blog yg cite gumbira je memanjang..x dak dugaan lgsg ..tipu la tu…pantai mana x ditimpa ombak …yg jenis dlm fb kjp2 tls status nk beli coach ke, gucci ke…2 pom cara dia nk release gundah gulana dihati…cara ilangkan stress la jgk..tp dgn cr show off kuang3…itu lah asam garam umh tangga…ada manis dan masamnya…msg2 punya cara nk overcome…tp yg penting ada kesabaran..kena cpt redha-meredhai..sib baik rasa2 itu ada dlm diri i….walaupun kdg2 tercompare jgk dgn idup org lain yg nmpk goyang kaki x perlu pk apa….pdhal kte x tau apa dlm hati mereka dak…

thn ni anniversary x dak kek …sbb lewat order…konon nk kek eskrem la kek red velvet la….tp i ttp kepingin nk red velvet…so sabar menunggu akhirnya da yg amik order..tp delay la..isnin ni baru dpt 😉

# x dak makan2…on that day lerr…tp semlm p jgk makan pizza…daddy nk beli jiwa ibu larr tusss

# x dak pertukaran hadiah….i pom x tau apa dah hadiah nk bg…no idea…i pom x mengharap sbb x tau nk mtk apa yg reasonable la…x kan gue nk  mintak rantai ke gelang di saat2 nk prepare smbt org baru nih…kalu hanbek ke kasut ke…x perlu la ketika ini…yg hadiah besday thn lps pom x pakai lg..so x mo pisang berbuah 2x ;)..tp i ada satu request..tp request tu mmg ssh la daddy nk patuhi..tau apa…hahahha jgn kuar mlm …

# x percutian….x larat dowh nk cuti..di samping x dak fulus yg berlebihan..kudrat pom x dak nk p…i dah rasa lenguh2 bada..rasa berat je badan..so x perlu menambah lg penat badan..

hanya perlu pk masa dpn….anak2 …apa plan seterusnya…

apapun kesimpulannya…i bersyukur dapat keluarga kecik ini..dapat imran yg semakin pandai+notty….nt nk dapat adik plak…mtk2 la gegirl..walaupun doc pakar sendiri pom x berani komen sbb x nmpk ms scan…mtk2 next month nmpk la ms scan kt KK kgr…kalu x stress lg ibu nk tahan nafsu shopim..nk shopim pink..kalu barang boboy imran punye dl dah byk…x yah shopim byk2 dah. smoga kebahagian sentiasa bersama kami…murah rezeki…dijauhkan dari sume perkara buruk dan dugaan yg kami x tertanggung…amin

MMBCY Siri 4 : minum petang + open house

wah2..ingat glamer sgt ke blog akak siap buat short form ala JJCM….mls nk menaip panjang2 hihiihi

sempena kseri nk dtg beraya kt umah dan alang2 nk masak…i pom membesarkan skit jemputan utk minum petang kt umh #1…tetamu wajib set2 plv lah…buat petang sbb nk masak laksa kelate ngan spageti je sebagai main course..begitu yakin utk masak laksa kelate setelah 1st ekperimen menjadi…

my 1st laksa kelate

1st time masak pakai laksa EKA ..x baca instruction awal2..tgk2 kena rendam semalaman…i main rebus on the dot..keras..dah la pakai laksa besar2..tp feel hihiihiulam pom belasah mana yg ada dlm fridge..kacang panjang, tauge ngan kobis…kekonon confident nk jamu org…my ma ckp kalu yg instant pakai yg halus baru sedap…so utk open house beli la yg halus…ulam pom tambah daun kesom, bunga kantan yg rega RM 1.50 sebatang tiba2 rasa nk tanam bunga kantan sbb rega x capai dek akal.. buat sambal lada tp i x rasa main agak2..i kan x makan sambal hiihihihi so 2nd trial saya rasa lain skit dr 1st…ulam pun byk..lagi sedap pakai laksa besar2 kot..laksa kecik cm ulam lak yg terasa lbh dari laksa..x feel

selain main course…ada pencuci mulut ..mula plan buat kek cokelat ngan puding roti nenas sajork ..buat malam lagi..tgk2 puding roti rentung..

ini rupanya puding roti nenas rentung

sib baik x dak rupa tp ada rasa…tp cm x syiok..bgn pg, 1st skali buat triffle…sekali kul 3 pm pom x keras lg…letak peti atas…ye kawan2…kalu anda kesuntukan masa, x dpt buat triffle awal semlman sila letak dlm peti atas barang sejam dua…nescaya triffle anda akan sedap berkrim cm eskrem hihiihhi…yg dtg mlm je lah dpt feel…ekceli dlm jemputan i letak kul 3 pm smpi 7 pm…ye lah minum petang time..agak2 sempat siap sume sbb start dari pagi…skali kul 11 pm gas abis…adeii ada la delay time nk msk..so tetamu 1st smpi kul 3 ..tuan umah dok goreng popia lagi..popia ni atas permintaan daddy..peberet daddy nk buat cmne..pas tu daddy pom request ketupat dan rendang mak…p lah anta bhn mentah sume mlm tu..

kek cokelat

ni resepi kek cokelat ni…

2 cwn gula aising

1 1/3 cawan tepung gandum

1 cwn serbuk koko

1 sudu teh garam

1 sudu teh soda bikarbonat

1 sudu teh baking powder

– –>campur sume bhn2 kering ni biar rata..dah rata masukkan bahan2 di bawah

2 biji telur

1 cwn susu cair

1/2 cwn minyak masak

1 cwn air panas

1 sudu teh esen vanila

—>> kacau sebati…pastu bakar dlm oven..ikut oven akak suhu 180 dalam 30 – 40 min…nk tau msk x, cucuk ngan belakang sudu..kalu angkat x melekat kt sudu, kira masak la tu..

sila cuba ye jihe..kejap jap…nk basuh perkakasan yg dah guna lagi lama…

utk ganache;

300 gram cokelat masakan

?? susu cair (lupa dah i letak dalam 3,4 sudu)

?? marjerin (lupa jgk..i letak dlm 2 sudu)

–>> masak double boil smpi cair…curah atas kek 🙂

hihiihi btl2 blog ibu2…lengkap ngan resepi bagai..apa lg yg di expect dlm blog seorg ibu..masak2, sentap2, kisah anak, kisah rumah etc..

i buat hari sabtu open house sbb ari ahad daddy ada kelas…walaupun smpi kul 7 pm tp mil sefamily dtg mlm, jiran dan mat alif & co…diorg blk dah kul 10 lbh…so tuan umh x larat nk kemas tp puas ati sume licin…so keadaan di pagi ahad..

keadaan selepas..sebelum selalu x sempat amik

polisterine penting back up sbb x smpt nk basuh mangkuk ;)...mangkuk ada 16 je

cawan tu utk cocktail…oohh ni la senarai menunya…

1) spageti

2) laksa kelate

3) ketupat + rendang daging = mil yg buat, kami bg beras pulut ngan daging jek

4) puding roti nenas rentung

5) triffle ..sape dtg awal mkn versi lembik, yg dtg lewat baru dlm feel yg sejuk dan lemak berkrim

7) kek cokelat

8) koktail nata de coco bersama jeli perisa rasberry

9) cokelat nuget harsey + tango utk kanak2

10) popia tp sos x sempat buat…pakai sos botol sajork

11) tembikai

12) air oren  tulis jgk kasik nampak banyak

tq pada sume yg sudi dtg…x pe cikimah, kshima…lain kali ada rezeki, i buat lagi, i jmpt..

esok jamuan raya opis daddy…daddy nk bwk 2 jenis tu…triffle ngan puding roti butterscotch ..ni pom 1st trial ..resepi cilok leen…hopefully menjadi..if x malu akak hahahahhah

itulah kehidupan…

nk hapdate byk menda tp mls nk transfer pic…baru lps buat minum ptg cum jamuan raya kt umh…nt dah transfer pic i hapdate..

2,3 kali p open house…eh open opis lah kot…semlm jamuan raya opis…saya jd ajk mknan tp saya berkawat control imran..nmpknya saya perlu bersara menjadi ajk yg melibatkan komitmen yg tinggi…jd ajk kecil-kecilan sajork sudah….

malam ni jamuan raya stdn dip…dan terlebih rajin p menganggupkan diri utk membuat dessert lalu mengambil rm30 budget utk desert..tp terasa malas plak nk masak…sib baik dah ada 2 bekas puding yg dibuat utk jamuan raya skol tp lupa nk bwk semlm..bleh x cm 2…tp sib baik masih ada belas ihsan utk kekanak dewasa ini lalu lps ni harus pulang ke rumah memasak triffle, puding karamel dan kek cokelat…

saya juga rasa keciwa dgn diri saya walaupun berazam utk tidak bershopim online tp semlm sdh membeli seketoi kasut imran hoohohoho sib baik baju raya ari tu x abis pakai lagi…so sgt la x dak reason utk membeli baju…cukup sampai thn dpn …cuma perlu beli baju2 tdo yg sudah mengecut kecik di badan imran. x kan baju tdo pom nk beli online akak oiiii..

saya juga tidak dapat mengelakkan diri dari melihat designer2 handbag yg menjadi igauan saya sejak dulu..terasa menyesal x membelinya sebelum kawen…bila dah kawen ni …dgn rega designer handbag dah beli beli susu imran 4 bulan….kerusi batu utk laman 3 set …atau pun kumpul skit lagi bleh buat garaj utk jemur baju…ramai bleh guna dr duit itu buat beli handbag yg hanya ada digantung di bahu sambil berlenggang mak limah …sagis lagi duit dlm tu hanya ada 100 berbanding rega bag 1K hihihi dan lama2 koyal dan buang..panjang betul ayat penyedap hati akak hahhaha

TAPIIIII hanya wenn yg memahami perasan kami…hahha yg x penah puas dgn apa yg ada…perbandingan yg dibuat oleh kekawan senasib…kalu kte pakai baju beli kt pasaraya hari2, pas tu pakai pinggan percuma sabun harusssss la kte kaya raya hahhahaha insap2 …jamu mata saja lah hihiihi

gulp

 wenn ckp kalu beli ni…buat bantal peluk ms tdo 😉

hohohoho

leleh

shantekk bukan tp mau sedapkan ati lagi…kalu saya yg pakai..harus org ckp beli kt padang besar ihiihihihih

cukup…

 

mari kte hidup secara wasatiah…hidup kte lbh baik dari org lain..ada yg x cukup makan..kte dah terlebih mkn sampai gemoks2…tp x penah nk bersyukur…dpt suami yg berat tulang skit pom bersungut…hampir terlupa pahala2 yg dpt ganjaran seorg isteri menguruskan umah tangga…tp eh ada tp jgk tu..bukan kah ada jgk rules yg ckp seorg suami ptt meringankan beban isteri so kesimpulannya kena bertolak ansur dan KERJASAME hahaha apa aku merepek ni…tgh memotivasikan diri utk menjadi robot superwomen..

the making of dapur impian episod 2

bertemu kembali…setelah bateri kamera yg ala2 bleh msk tasik ni kong..nk cari charger pom mkn masa berhari kuh3.. dapur impian yg bersepah2 ekceli x siap lg…lampu bekpes counter blom pasang + glass shelf..sbb tu mls lagik nk kemas alasan lagik

open concept kekonon

tiba2 rasa agk menyesal buat open concept…dari dpn dah nmpk dapur..tp kelebihan dia..dok dpr still bleh monitor imran dok buat apa kt dpn tv dr kejauhan 😉

roman blind

roman blind yg ditempah di vinyl apa ntah …kt a.s ..skrg dah ada cwgan dkt jitra..wah seah lama..sila terjah…murah dan up to date…masa i cari kain utk curtain dl bukan main susah nk cari yg pattern moden + murahan  ..yg jupe kt elyza tp mhl dowh…vynil ni rupanya supplier utk sume kedai2 langsir di utara ni…kira kedai deko lain akan sub kt diorg…no wonder harganya jd double..

backsplash

i pilih backsplash dari tempered glass..sgt best..senang nk la kesan2 minyak..time sayang ni..lps masak terus lap…so x dak lagi kotoran degil..x tau bila kemalasan thp max nt…kalu biar lama akan meninggalkan jejak kotoran degil x..

tall unit

tall unit yg terletak di sebelah kanan dpr..sebelah tu pintu toilet..sebelah lagi pintu bilik…sume appliance dr fagor..sink + paip dr foster banyak btl pengaruh penjajah...masa awal2 install microwave…laki bini adalah jakun microwave..sume menda nk masuk microwave..dengan adanya corningware + corelle lagi la senang…dr fridge ke microwave terus ke meja mkn hehhe ala2 cm 2 la iklan corningware 😉 tp corelle was2 skit kena tanya pada yg pakar dulu…oven baru guna skali ..masak ikan siakap merasmikan mangkuk pyrex baru…oohh wishlist baru : nk kumpul pyrex plak hehhehe

eh tu jek pic dah snap…sbb table top sume dlm keadaan berserabut

exhaust fan

ni keadaan cerobong asap kt luar…kitorg kan palam tingkap so kena cat semula dinding tu..nk save cat separuh jek..jd la rumah bertone2 kalernya keh2 upah cat 1 rumah x termasuk cat adalah RM 1, 400.oo…tauke cina tu dok goda2 i soh buat..i ckp raya 2 thn lagi i call hahhaa

lokasi wet kitchen

ni wet kitchen i…bukan takat wet..lencun terus kih3…baru ada lantai..2 pom kes malas nk maintain rumput…rasa nk buat awning cm umh hujung tu..bleh buat drying area tp nt awning tu nk buang mana..cehh ckp mcm nk buat thn dpn..padahal projek 3,4 thn lagik..

kitchen garden

pokok2 tu ihsan my mil..tp pasu i beli..pasu lain yg beli..pasu lain yg dpt 😉 apa2 pun tq…pokok kari, limau purut, pandan + kunyit…bleh la masak rendang bulan posa ni 😉

lokasi sebenar kitchen garden

lokasi sebenar kitchen garden..nk tanam halia, bunga kantan ..hajat dihati kalu ada rezeki lebih…nt buat wet kitchen nk extend terus porch utk basikal imran hehhe x lah..buat bumbung utk drying area 😉

1st fasa

gara2 nk save n duit tabung masuk umah dah abis…ekon pom x smpt pasang..kitorg nk tanam sendiri rumput karpet dgn tagline seminggu segenggam rumput lama2 jadi padang golf taman aulud auliya….ni dah day 5 tp rumputnya x merayap lagi…2 minggu br dapat 3,4 kaki nk smpi ke belakang bape bulan agaknya..dan kt belakang jd semak dulu

taman aulud auliya blom tetap lagi..nk bg nama laman umah pom nk kena pk

saya buhsan II datang dan pergi

buhsan sbb keje2 yg nk buat adalah keje ilmiah…kena cari feel smpi ke langit ke 7….nk buat full paper utk emsm ..kot2 dpt msk jurnal..org lain paper dah jadik jurnal berkepuk..avelsia2 apa tu..aku je yg buat keje sia2…

godak2 fb…ingat nk try game dlm tu…tp nyeri takut addicted…ramai mak2 bdk yg dah addict smpi x layan anak…oh nooo…may b aku cuba main lps abs viva

nk buat slide viva tp cm malas…viva x tau bila….nk kena refresh blk teori2 …adeiii

weekend ni ..sorg lagi puak nk pindah..sadisss..sorg2 puak p….masa ibu adib p..i x dpt join sesi salam beramai2 cerekarama tangkap leleh sbb ada workshop mq4 yg abis lmbt…dpt jupe ibu adib lps dah abs n ada colleague baru…so emosi bleh dicover dgn gelak2…malu kt org baru..weekend ni x tau drama apa kt teduhan kasih 😉 ..wait n see…so skrg zaman kejthan budak2 nakal..

23rd june 2010 genap 6 tahun i keje kt sini..masa mula keje…x dak puak lg…gang pompuan jul1, w4ty, m4ri4, k’liz4 n k’b4nju..masa ni k’shima n lin dah smbg blaja…smpt jupe kejap aje..pas tu msk puya, k’awin n k’ana …awal2 masa puya msk x gang lagi…sbb muka puya cm sombong jgn mare puya hehhehe tp lps puya join aktiviti luar..ingat dl p the store ptg2…baru la close..k’awin pom x nk kawan ngan i…i ingat dl..1st time i tegur k’awin sbb ZnO i ilang..i lupa ilang ke mmg supplier x bagi…mahal dowh…ratusan RM..duit grant plak tu..punye la cuak…pas tu i jupe ZnO kt tepi sink lab…i punye kot…ada org amik wakakaka …ms tu k’awin dok kt lab..dia dok kt opis jejawi kot baru close..

ngan ibu adib close sbb rakan sebaya.. bleh share kisah cintan-cintun…cinta gadis kesepian dl keh3…jd pendengar dan consultant tidak bertauliah..selalu jgk ptg2 jumaat p penang sesama..dia blk kg n i merendek umh wenn…kalu x blk kg…every weekend buat aktiviti..piknik kt bkt air, tasik jitra etc…juli kawen..lps tu i pom kawen…juli beranak ..lps tu i pom beranak..so sama bleh share cite..hantaran mana yg plg lastest….pampers apa yg bgs…tp skrg juli dah pndh ke usm…dok sama2 family kecik beliau…happy for her…ye lah bkn senang jd ibu tinggal ..i kena tinggal 2 mlm pom dah stress nk makan org kuh3….

ngan mummy faheem..lmbt skit close…close ngan dia sbb dia close ngan maria kot mula….maria tunjuk pic kawen dia..masa tu ada pic bersanding atas buai keh3…gua ckp dlm ati poyo jgk minah ni hehheh jgn mare k’awin… pas tu br la close…dia pom selang seminggu time sang arjuna dia x dtg…dia join kitorg punye aktiviti….jd la puak…sama2 jd  hantu sentap walaupun versi berlainan…bleh bertukar2 kisah anak..pinjamkan buku dan jd supplier brg2 baby yg x dak kt perlis ni…lps ni jd agen ikea nk kena bagi surat lantikan x.. k’awin dah dok ngan family kecik dia…dah x leh selalu sms2..mesti dah sibuk nk masuk utk sang arjuna tiap2 ari… x dak lg kwn time nk lari dari umh membawa hati yang duka hahahha.. 

nanti k’ana plak tp k’ana ..en suaminya masih di sini ..mesti selalu dtgkan…cuma x leh hang out selalu lah…cm zmn muda mudi…x leh p tgk baby k’ana byk2 kali…kurang keahlian tgk wayang..k’ana n k’awin x dak..x dak tmpt nk tmpg solat asar if p sana…waty cuti ni pom…x tau nk terjah mana if p sana…cpt la msk keje waty…x dak la i rasa lost msk opis sana

oohhh tinggal la saki baki puak nakal…x pening kepala tn d***n hahhaha  kena tunggu 3 thn lagi..keahlian reunite, kembalikan zaman kegemilangan puak nakal..kte p terjah quensbay mall..ajak ibu adib 😉

good luck sume kekwn dgn life baru…juli adib nk adik  ….puya FM barcelona sungguh cute, tq, k’awin n k’ana, balik dgn PhD masing2  lps ni nk ke panggil doc ke

sob2..

dari ->>ahli puak..dah x dak puak ni ..kena dok diam2 je kt opis..bg puak lain plak feel zmn kegemilangan diorg