nangesss

tabahlah wahai hati

Advertisements
Sisipan

December 2013

nak abis dah 2013…2013 banyak memberi kenangan manis, pahit, masam 😉 penuh up n down gitu.  kenangan yg bagi seribu pengajaran ewah….note yg x leh lupa je lah..

#imran msk ward. haruuu. ni lah menda yg plg ditakuti ibu2 tp ni lah asam garam sementara nk tgu ank besar. kul 4 lbh pagi gitu.  tiba2 imran nafas kuat gile..x penah lg lah tgk. aku lelah pom x teruk cm gitu tarik nafas. kebetulan ank2 dah lama x sakit. ada lah kot 3 bln x p klinik. so mmg x dak stok ubat dlm peti ais.  aku plak 2,3 hari b4 tu ada sebut lama depa nih x demam. kan skali dah dpt. terus la salin baju p kecemasan.

start la drama. p neb. tgh neb pom dok sesak nafas lg. doc dtg check lung. katanya lung clear. terus kena transfer red zone. imran x nak naik wheelchair. sib baik ada doc laki muda. datang dukung imran huhuuhuh imran 32 kg okey. sape je lah yang larat dukung hahhahaha kt red zone aku kena soal siasat cm dlm csi…aktiviti 24 jam b4 ni. makan apa sume. jenuh menjawab. x dpt trace sbb apa. imran plak berat mulut dgn org x kenal. doc tanya x nk jawab. skali kuar suara serak. paed ckp infection kt peti suara. sbb suspect choking ke apa menda2 yg dkt tekak sbb lung dah clear….pitamm ibu dgr, cucuk la macam2. siap berselirat wayar monitor jantung sume.

kena lah msk wad utk monitor. ward paed kt blkg. kena naik ambulans. terkebil2 imran naik ambulans. daddy n iqbal follow dr blkg. kenangan 2 hari 1 mlam kt wad. kena refer ENT.  paed n pakar ent kasik diagnosis lain2. paed soh monitor tdo. lemak blok salur pernafasan. kot nt kurang oksigen ke otak bleh sebabkan bla bla bla. tkt nk ingat blk. ENT nmpk tonsil bengkak. soo lbh pd tonsil dan tca utk kurangkan berat badan date appointment sampai tahun dpn huahuahua

ari tu dah kurang 2 kg. cuti sek ni susu x terkawal. rasa cm naik balik adeiii la

#ni pom ala2 masin mulut ibu hahhaha aku plan nk preggy tahun dpn…tp prevention x amik dr awal thn lg sbb angin kt belikat etc masalah badan urat dah abis msk angin. career en daddy tgh terumbang ambing. dok saja2 tu. aku terpikir what if aku peknen time ekonomi x menentu nih. tup2 peknen btl lps 2,3 mgu tu gagagaga rejeki awl ..sume yg berlaku ada hikmah kan. x sume yg kte plan tu terbaik utk kite 😉 ms imran msk wad tu. tgh tgu ari2 peot. ms x-ray nurse tanya peknen x. kompiden jwb x. n pegang imran ms x-ray..tup2 lps seminggu x peot. buat upt +ve. mula la gelabah..call member2 doc. diorg pom pelik lama x call tiba2 call. ada yg dah jd pakar radiology. call tgh kt parking lot. bila tanya siap bleh bg dos radiasi utk paed. kagum. if aku tanya no atom nitrogen pom x ingat. apatah lagi tensile strength utk mild steel bahahhahah

disamping consult kwn2. tanya jgk kt 3 buah klinik. ada 2 dioc yg ckp x bleh huahua. risau menghantui tp last week dah jupe pakar o&g. dia ckp x dak apa. x effect pom. buat full scan sume. baby baik2 saja…amin. smoga slmt smpi ke akhirnya. tp x nmpk gender..malu ekk ke nk kasik suprise 😉

rajin ahkak menaip. amik feel nk buat review paper lagi hahahha utk thn depan. setahun satu cukup larr…hajat nk register study x kesampaian lg. nk cuti bersalin 3 bln…tertangguh lg lah labwork. point utk paper even x dikira sbb x register tp utk diri sendirik nk kekalkan momentum yg lantunan sekuat semut melompat kira ok lah. dr x dak bahahhaha

masa buat housekeeping desktop. jupe kata2 pujangga yg disimpan hahhaha yg zaman2 dl masa mencari cinta lg lawak. sume dah delete. up n down dlm idup kan. dah lps fasa tu. skrg fasa ank dpt x anugerah cemerlang. sekolah mana yg elok. zmn skrg. dulu sekolah lah yg ada kt kg tu. score jgk kan muhehehhe

Rezeki bukanlah pada harta semata. Rasa cinta kepada Allah adalah rezeki, taqwa itu adalah rezeki, iman itu adalah rezeki, ukhuwah yang mendamaikan itu adalah rezeki

“Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar. Ameen”

kick start : penang

Last week aku bersama keluarga kecik pergi mengoyahkan diri ke penang utk menghadiri conf. x layak nk komen psl conf takut nt jd cm bercakap ke arah cermin. terpantul diri sendiri. cukup la selama ni dok tgk jek situasi sebegini. kick start utk projekku hehehe review paper. satu permulaan yg baik utk 2013. next target conf akhir thn ni, next week dah bleh start jejak kaki ke lab hohoho sv dah pesan buat awal2. jgn dok submit yg mengarut jek ngeeeee *senyum cover malu muhehhehe

sebab daddy x leh cuti lama. isnin keje lg. bertolaklah lps keje. kul 7.30 mlm ada miskol dr hotel. call blk x jwb. bebellah kakjem dgn lenggang lenggong goyahnya hahaha x puas ati nape x leh blk keje awl. check in tepat kul 10. dah letih nk kuar blk. letih berperang. so call sajalah room service. malangnya menu dlm bilik ilang. so tanya depa x leh nk anta sbb ada satu jek copy.  depa bacakan menu. bla3 last2 skali ada mee grg n nasi grg hahhaha amk yg last nasik grg…

taraaaa

DSC08778

Hotel Hydro batu feringgi. dah penah p dulu2 tahun 2006 hihi tgk buat photobook katanya. jupe la pic lama…7 tahun dahulu hiihih

DSC00961

*******

esoknya ke hotel tmpt conf. x byk berubah jgk. pic 6 thn dahulu hihih tp yg skrg lgsg x amk pic tn tanah. rugi2 hahahha

DSC03710

********

lps lunch meronggeng bersama rombongan dr bangi ke queensbay. ngeh3. dapat sepasang kasut utk ke lab, brg peberet jj semestinya, suar tdo dan bj t imran. ptg bwk anak2 ke pantai utk buat castle hahhaha pengaruh kartun kuat katanya.  lenguh kaki mendaki tangga hahahha mlm ke flea market utk beli swimsuit imran. dpt la habuan anak2 ini. toys sorg dua. iqbal yg membuas x kuasa nk memilih brg. b4 tu behenti mkn tp iqbal x mkn. terpaksa la daddy anta kitorg ke bilik. dia p sorg cari wheat potato kfc hohoho smbg la daddy sopim sorg2. fair n square. dua2 dpt sopim hahhaha

paginya lepas bekpes. berjimba di pool utk photoshoot majalah mangga hihih

*DSC08779******

lps berjimba. naik bilik. packing n check out. p ke hotel conf 😉 …lps tu lunch kt gurney. motip lunch kt gurney plaza. awat la x p nasik kandar hahhaha

DSC08782

**********

lps lunch sggh taman rama2…skrg ni p mana2 pom ingat tmpt utk anak2…kalu p tmpt utk ibu pom. anak2 beramukan. tmbh stress ibu…mai kte kasik sel2 otak mereka berhubung 😉

 

DSC08802

DSC08812

tiket masuk rm18 sorg…mula2 masuk rasa x worth. kecik je tmptnya pom. tp ms nk kuar ada mcm2 lg pameran. kira ok lah kan hihiihi

tamat percutian separuh disponsor hehehe

dtg keje ptg jumaat hanya utk hapdate blog..dush3, next week ku seru smgt nk be’research’

 

p/s- al-fatihah utk arwah mak ngah. meninggal sbb asthma ..mmg dah lama sakit. tp cuti sek ari tu p tgk paksu kt bangi yg operate kanser. blk2 dia yg sakit teruk. 2nd person dlm adik-beradik arwah bak yg pergi huhuhu mati itu pasti tp rasa cm bekalan x cukup lg utk ke sana. pjgkan lah umurku. skrg tgh2 sengal2 badan. x tau pasal apa. may b sbb dah slow2 stop breastfeeding. ntah. kalu 2,3 minggu lg x hilang. kena p check doctor jgk la nmpknya. mengadu kt daddy, dia ckp sbb x jaga mkn. ye jgk. ais pg ptg siang mlm kuh3

CH lagik part 2

*n3 ini ditulis minggu lps mihmihmih

settle dgn frgs, ergs on progress. harap2 lekat la satu utk financial support projekku. so bleh la relax2 disamping keje2 hakiki…

sekolah ariq x penah update hahaha bz benor ibunya. tunggu la publish satu2. ni pun cite thn lps x abs lg 😉

make it short je lah. kul 5 ptg baru btl2 gerak nk blk umh tokma. konon confident sbb penah lalu tup2 silap amk jalan jgk. jupe org asli, rendah hutan belantara. x jupe pun felda aring. laluan felda aring much better. laluan yg ni scary giler dah la lalu time maghrib. tembus masuk main road jeli dkt kul 10 mlm 😉 baru la lega hahaha

sampai2 umah dah banjir kilat. keta pun kena park tepi jalan. dpn umh dah penuh air. lama x merasa banjir kt kg. 2 hari masak dlm air hahaha hari ke 3 bekalan air paip x dak. beli makanan kedai je la. sepatutnya x kena pun banjir kg ahkak tp sbb sistem parit x betul selalu la banjir kalit hohoho selagi ujan x behenti air x ke mana ;(

blk ke perlis semula di pagi hari sbb cuaca x menentu nih. singgah cmart sg petani. duta cmart kekdahnya. asal nmpk nk singgah hahaha tp cmart sp lg hebak dr arau.

Image

*samb balik hari ni hahahhaha

penutup travelog 2012…….

2013 dah masuk bln 2…cpt jek masa berlalu. still tengah adapt ngan skol imran. 2 bln sekolah baru 2,3x awal hahaha aawl maksudnya sempat sertai perbarisan pagi…. sempat berjalan nk ke padang bersama2 haha biasanya perbarisan dah abis. bdk2 dah start main kt pdg. teruk sungguh. nk awal ada jek rintangan. tiba2 imran berry2. x pun iqbal yg  berry atau cry2 nk nenen.

malam plak kalu try utk ulang qiraati semuka dua. imran plak yg dah ingat nk ulang muka surat tu jek hahaha parok dan parah. berdrama la nk soh ulang yg x fasih lg. abc sume x buat revision pom sbb ibu x larat nk berdrama. penah ada sekali homework. jenuh nk perabis huruf  ‘a’ satu baris. last skali ibu jgk buat. plzz cikgu jgn bg homework hahaha

moga schooling imran baik2 saja..ibu x kisah nk kena layan drama bgn pagi nk mandi. kena tol roti sosej singgit dua setiap pagi. balik skol kena tol lg air 2,3 hengget. belanja sekolah imran kalah abg adam darjah 2. target abis sume buku qiraati jek thn ni. amin. yg lain2 tu pakej lah skali mih3

snowy

snowy skrg kt wordpress. begitu jgk kartun2 kt disney jr. imran ckp “ibu, nk main snow” . oh anakku tinggi sungguh permintaanmu hak3.ok la tu dah kenal snow. Ibu and daddy x berada cm mummy n daddy bella. X dapet nk p main snow hahahaha syukur je la dgn keadaan skrg. sethn dpt cuti2 mesia 3,4 kali.

time Halloween lg x larat. takut nk p dapur, nk amk barang dlm bilik ;). thn lps berjingle bell kt lost world of tambun. ke mana kte thn ni 😉

casa

as request by imran jgk…pengaruh kartun jgk hahaha travelling is our passion…tp after masuk rumah, byr rumah. byr downpayment en sumurai. semua saving abis sbb dua2 tu buat pd masa yg sama. since thn tu i aku start saving all over again. so mmg x leh nk carry sume life masa zaman x start lg byr rumah. ada menda yg patut dikorbankan. keperluan anak2 lagi penting. maka travelling jd no 2. sape2 yg ada duit dia akan ajak. if aku ada duit aku yg ajak. kalu en daddy yg ada duit dia yg ajk. if tarak ronda je la dlm radius 100 km dr umah #1. yang penting boleh release amik udara lain. spend quality time dgn family. x perlu smpi nk berzikir tepi telinga nk p bercuti. x p bercuti ke. smpi panas punggung x leh duduk. mula2 rasa lawak tp last2 stress org yg menengoknya. x perlu la sgt nk ikut org. org p holiday. kte pun nk p holiday. making worth lagi. provok org lain sama. ala2 satu kesalahan x p holiday…ahkak bukannya kontraktor besar dpt tender untung berjuta2 nk p holiday every month 😉

laju jek kalu tulis blog…kalu la bleh taip paper gini…akhirnya kecundang nk anta paper. x larat nk kejar dateline hahaha simpan je la utk conference lain. mana nk ligan org yg nk cek lg 😉

2012 dah nk abis…planner pon dah ke hujungnya….

Photo0025

x mampu beli i-phong apple beli planner gambau apple pun jd kih3 2013 plz baik2  utk kami sekeluarga. dah ada 2 vacation. Hj 0mar gen kt dungun n tok ma’s family kt langkawi. vacation family kecik saja blom ada. 2013 pun jadual akan berubah.hopefully imran bg kerjasama nk p skol. ibu pun ada semangat nk run lab.

kerna apa yang membezakan kita adalah perbezaan nasib dan keberuntungan hidup kurniaan Allah Swt yang bukan kekal.

words dari idola yg dah travelling hampir keseluruhan dunia tp ttp humble. follower seorang lg nk tambah 😉

yang membezakan kita adalah taqwa kepada Allah

tahap ketaqwaan yg hanya Allah saja yg tau..

SHRMZB

canggih larr konon wish cm gitu…sume main shortform. may b skrg org online fb via hp..so sume mau ringkas2..1st day keje, semlm br bc sume emel..br perasan paper yg p conf awl thn hr tu selected utk msk chem eng jurnal sob3 terharu…siap invited jd reviewer soh anta CV..lps anta CV mesti kena reject. BI akak ke laut banggg…paper sendiri pom ke laut bahasanya hahahha

wrap up sebln posa. feelig bz la kan kuikuikui b4 posa br ku sedar ku silap kira byr fidyah. buka la blk notes yg note sume posa2 yg tertinggal sbb nk kira blk fidyah. byknya posa ku tinggal. check kronologi rupanya start dari miscarriage sblm imran tggl 15 hari + pantang imran sebln + 6 hr x ganti sbb peknen iqbal plak + sebln pantang iqbal. dok pikir jgk. awat la bleh slp phm. may b hikmaknya sbb b4 ni dok byr online kt e-zakat. skrg dah ada umh ank yatim yg nk di beri. rezki anak2 yatim tu lah nk terima.

minggu 1st posa i blk kg.. x dak yg lg best dpt berbuka bersama ibu tercinta dan menikmati makanan2 tradisi yg ada di bln posa shj. otw blk kg. sahabat2 seintebiu post 44 telah tepom tanya dpt x surat dukacita. me: alahai…spoil btl tau time nk blk kg. ramai dpt surat dukacita so i pom pts harap. just nk kompen soh ibu  niyaz tlg bukak surat sbb nk kompemkan.

Image

nampaknya niat awal blk kg sbb nk cari semangat utk beraya di perantau. rupanya mencari semangat utk terus berkhimat jgk huhuhu my ma byk sdpkan ati. i siap ckp bernazar kalu dpt post nk buat bla bla. ni x jd lah. my ma marah ckp buat je la, ada lg yg lg baik nk dpt huhuhu bwk la ati yg duka lara ke kedai emas – tiada motip pilih kedai emas. tup2 yg berkenan overbajet jgk hahaha sbb lwt bersedih. yang lain dah frust2 , i bleh jd tkg consult. org kata bersedih sehari jek. lps tu kena hapuskan duka dan berusahalah. tp sbb lmbt berduka. lama la skit dragnya. pikir2 apa sebenarnya yg nk sgt ngan post 45 tu..sbb jobscope still sama. ahkak nk elaun yg lbh tu hahaha nk memenuhi napsu2 bersopim ahkak. org lain struggle cari duit nk idup n makan. ahkak hanya nk bermewah. nikmat apa yg aku dustai ;(

so terpaksa bergerak ke plan B, plan B pun ada halangan. next plan C. dan mungkin juga plan D, E, F hahahha poor me. nasihat terbaek dr mekna. suruh beristifar sbb samb belajar sbb nk naik gaji huk3 niat tu mmg kerana Allah. naik gaji tu kira reward lain. nasihat2 lain soh cabut lari. kaki ahkak dah terikat kt sini. nk lari ke mana lg. kalu single mingle senang la nk lari sbb bwk diri sendiri je. sini kg en daddy. so bertabah je la. Image

minggu seterusnya posa seperti biasa. masak utk berbuka n sahur. cuma minggu last ahkak dah x larat n no idea nk msk apa.3,4 hari tapau lauk. last2 jemu jgk. masak sendiri jgk. 2x jek bukak kt luar. bukak posa skol n berbukak posa umh mil last day posa. mls nk bersesak bukak posa kt luar ngan bdk berdua tu.

raya di perantau i msk nasi impit, sambal bilis n lontong. ketupat pulut n rendang daging tmpg bhn mentah mil msk haaahha raya2 ni kan nk makan air tangan bonda. so better tmpg supaya tidak membazir kalu masak sendiri x meet requirement pemakan 😉 utk buah tangan jln raya ahkak buat kek butter n kek cokelat moist. sehari buat 8 bijik kek start dr tghr smbg ke mlm. gigih nk bg org rasa air tangan sendiri 😉

pagi raya umh pertama adalah umh mil, pas tu bergerak ke umh mak ngah kodiang dan tok dan sekitarnya di jelempok. kul 2, dua2 beradik mengamuk. blk la tdo haaha tdo di hari ry pertama . gini la raya ngan kanak2 ni. kul 6 ptg p raya jiran blkg rumah. imran x nak blk. pelik disitu x penah p umh org x nak blk. rupanya nk otomen. cucu makcik tu ada 4 bag otomen hahaha dpt sekor lari blk. smpi skrg x smpt nk anta blk lg. mlmnya family biras datang beraya. berbaloi la jgk buat kuar balang2 kuih haha

raya ke 2 dah nk blk kg. tgh bersiap, mil n sil dtg. lps siap p beraya, jiran dpn umh. ckp la jiran dpn n belakang. belah kiri x dok lg. belah kanan x dak jiran. makcik ni umh kg, rupanya pakcik (laki dia larr) skt.  nmpk sgt x amk tau. sejak beranak dua ni kurang dah bersosial ngan org2 taman haaha blk2 umh berperang dlm umh jek 😉 . lps tu p umh maktok (pengasuh anak2) mkn nasi tomato kt sini. so x yah sggh lunch dah..zasss blk kg. bertolak 3 pm smpi kul 1 am hohoho seperti dijangka jam kt tanah merah

bermula la episod beraya di kg. start ry ke 3. dah x dak juadah ry hohoho thn ni x makan lemang lg. gitu lerr raya n posa thn ni. mana pic. x dak pic. pdhal 1st thn ni kaler tema sama tone. tone je la.. x exactly sama sbb beli yg dah siap…ssh nk dpt saiz utk bdk berdua tu. nmpknya kena beli tripod. br bleh bergambar sefamily. beli tripod x kan nk pakai T3 yg dah out of date tu. kena beli dlsr ooohhh napsu

sekali lg SHRMZB…tq to fb sbb memudahkan ucapan raya. i x anta sms ry thn ni sbb skrin hp separuh dah blur. sib baik nmpk bayang2 tlsan lg. habuan nk bersms berkongsi perasaan beraya di perantauan haha

al-fatihah

tgh copy2 notes smbl tgk  update di fb…ada update seorg ibu meninggal disebabkan accident. yg sedih arwah ibu tu tgh breastfeeding. tunduk nk selamatkan anak menyebabkan dia terhantuk dan koma huhuhu muda lg baru beranak dua.

 

ajal x mengenal usia. view fb dia sedih baca ucapan2. ex-kisas. ramai yg menziarah. berat dugaan utk anak2 yg masih kecil. yg masih breastfeeding. terbayang kalu jd kt diri sendiri. belum cukup rasanya bekalan utk ke sana. solat pun kdg2 x cukup especially time travel sbb pampers bocor, anak2 muntah kena baju ;( …hubungan sesama manusia pun kdg kala terabai …. sbb tu aku sentiasa maafkan semua org. siapa aku utk x maafkan orang. aku jugak mintak menda yg sama. sume org maafkan aku sbb tau diri ini mmg serba kekurangan. byk lakukan kesilapan

 

huhu semoga keluarga arwah tabah hadapi dugaan ini. Al-fatihah

(arwah ada tgglkan buku ‘kamceng dgn solat’ jadi pahala berpanjangan…aku pun hrp dpt tggl yg baik2  utk pahala berpanjangan huhu)