baik-baik sayang

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Reff:
Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

p/s : ditujukan untuk anak-anakku supaya sentiasa di bawah lindunganNya (mode: unsecure…sejak ada ular lalu porch keta dan masuk dlm lubang dlm frame gril yg rupanya hollow masa sesi menghalau ular itu…aku rasa x aman hidup…cite kt jiran2 rupanya depa dah kalih..nak2 umah yg belakang2…tiba2 ada ular kt gate, kat peti surat ….horror lg kt tingkap ngan curtain huhhhhh sume yg ada anak kecik cmne la depa bleh survive …nk buat cm mana dah berubah di tepi bendang ;( kena ambik langkah2 berwaspada tabur belerang keliling umah)

jatuh cintan ngan lagu gitaris ni masa tgk showcase wali band raya ari tu…pdhal gitarisnya nyanyi part korus jek…ensem dowh gitarisnya itu

—-<@

 

hari ke 3 berkerja after a longggggggg holiday…maternity leave 3 bulan yg penuh dgn segala emosi..hanya org2 berpantang saja yg tau hihihi..2 weeks nk abis cuti baru bz buat stok.
 

jgn ikut saya…saya pemalas nk label satu2 pek ebm..just susun dlm bekas tp still mengamalkan konsep 1st in 1st out ikut bekas..random je lah amik pek dlm bekas tu…lgpom stok x banyak..x smpi seminggu dua dah guna…x kan smpi expired 3 bln 😉

apa lg yg berubah…oh yee ibu beranak dua ni pom cepat naik temperature…baru lps salah paham dan temperature naik…rupanya silap…cool down bu…jgn cpt melenting

beg ke opis jgk bertambah satu…ngeeee

my 1st longchamp  shopim bag versi eiffel tower bunga2 anakku *sambil mata berkelip2 pandang mummy amjad..PWP dgn pembelian rm50 ke atas …ibu gigih cari barang nk cukupkan rm50….asalnya nk beli teat avent #2 tp yg ada fast flow #4…tp beli jgk… x pe bleh simpan buat stok tp x kan dr #2 terus ke #4 …cian imran nt huhuhu last simpan dulu sambil memandu ke teduhankasih amik teat yg telah dititip kuiiikuiikuii

moga2 perjuangan aku dgn breasfeeding nih berjaya ke akhirnya…amin…kena kuatkan smgt, kebalkan telinga, tekadkan hasrat…sume2 lah yg +ve 😉

 

 

 

hasil tenusu di hari pertama bekerja….masih blom dpt nk stori mori kisah bersalin..hari 1st keje baru nk kemas handbag keje yg dah 3 bulan x terusik…OMG selekah kemas handbeg kt opis…kuar la sume2 vitamin masa peknen..dan jgk jupe menda nih

ni silinder guna msk nk cek up pregnancy….yg ada asma tau lah…masa cek perut tu..cik misi akan letak kt satu nozzle soh tiup…ada indenter yg akan bergerak…baca kt scale tu bape bacaan indenter tu bergerak..ada formula siap tekan calculator pastu plot kt graf hihihi i cian tgk cik misi yg muda2 mesti kalut nk cari formula tu… silinder ni single use ..ye lah bekas mulut org…tp kalu bg kt kte nt tiap kali dtg cek up kena bawak..tp i selalu jgk berdrama oohh tertinggal dlm keta…x capai matlamat klinik nk jimatkan kos harharhar

okay la…sudah2..teruskan pulun bersantai2 habiskan marking…dah study week carry mark x siap lg kuang3

Advertisements

yeee masa telah tamat tetttttttt

1- cuti-cuti mesia bersalin gue tamat minggu ni…next week dah start keje….mid term test x marking lagi…ok minggu dpn kena settle kan sume carry mark..

2- recap dari start cuti..i cuti awal seminggu…tgk2 by edd pom x bersalin jgk …byk la kisahnye <———ni kena buat satu n3 eh bukan satu tp berepisod2 mula ngan p berjalan2 kt denai smpi bersalin 😉

3- selamat bersalin IA jr pada 11.07.11 ooohhh mykid x p amik lg ;(…….diberi nama iqbal aniq pada hari ke 7 mengikut sunnah ..baby kena beri nama pada hari ke 7..p b4 tu dah sebut2 kebarangkalian nama2 terpilih…kalu ikut btl hari ke 7 baru bleh panggil…lps jaundis selama 2 mgu…balik lah ibu dan anak2 ke kg..tgk2 jaundis trn ..saje jek nk uji ibu,,berpantang la ibu selama 44 hari..pantang x kuar umah je lah..makan dah start curi2 masa 40 hari hihii..

4- raya ke 4 pulang kembali ke umah #1…yg x jd rupa umah..sawang sambung bersambungan..habuk menyelimuti perabot2 seperti salji yang turun wakakaka stress je tgk…blm describe taman lg…semak naik  paras pinggang …adeeiii la enchek daddy

5- berjaya bwk iqbal ke tesco, the store, makan di cmart hahaha yg penting ibu dapat release stress setelah berkurung dlm umah

6- last week ramai tetamu..my ma, adik2 dan kakak -kakak dtg kononnya meraikan konvo gue..tp sebenarnya diorg mau ke langkawi…bunga pom pilih ramai2 bayar sendiri 😉 <——kena buat satu n3 ala2 pemenang miss universe bg ucapan ..

7- hari jumaat lps umah #1 kosong kembali tp masih riuh dgn suara imran berselang seli jeritan raksasa ibu  ..i pom ke langkawi bersama rombongan cik kiah tp tggl anak2….i x dak kudrat nk p langkawi bwk anak2…dlm x plan abs jgk dekat rm500 cash+duit plastik ..ibu mmg x leh p mana2 tanpa meninggal jejak pada bil cc.

8- ni minggu terakhir tiba2 eh tiba2 ke iqbal kena seborrheic dermatitis hasil diskusi ngan dr senn..x bahaya tp x sdp mata memandang…imran dl x dak masalah kulit..ye lah dlm pantang my mum yg mandikan sume….blk sini jaga sendiri dlm 2 minggu dah msk keje anta kt mak tok..tu pom selsema sbb x lap kering ubun2…ni jaga sebln terkena plak sakit kulit..ibu nih  kalu mandi lap kering2…..sume menda perlu kering ;(

9- imran di usia 2y and 1m….fanatik air…mandi pool 4x sehari anda mampu ..nk bilas sambung lg dlm bilik air…semlm lagi lawak siap bwk msk buku ngan pencil dlm bilik air sbb nk lukis kapal dlm besen (*ibu=pitam)…sib baik tdo dlm bilik air je blom lg..atas meja makan selalu dah harhar tgh mkn pom kepala lentok atas meja….

daaaaaaaaaaa iqbal sudah jaga…almost 3 bulan iqbal tdo tanpa buai akhirnya ibu ngak tahan …daddy sabtu+ahad kelas 12-3 ptg…sampai umh kul 4 ptg ZzZzzz utk memberi rehat utk ibu ..buai adalah perlu supaya baby tdo lebih lama..tinggal layan imran yg x penah letih bermain apa2 lah abang ..asal sel2 otak berhubung 😉

slbm jaga hati org..baik kte jaga hati sendiri

sedia maklum banjir yang melanda utara…ekceli i pom x dak la heran sgt ngan banjir…daerah i pom selalu banjir tp umh i banjir air hujan jek x smpi sejam kering…i jgk jaguhan main air bah ms sek ren..naik basikal…x perlu bwk bj..p mandi senyap2..blk tu baju dah kering hahhaha tp kena marah jgk sbb my ma mesti perasan kalu dah berendam lama, mata jd merah.. tp kt sini bamjir lain skit…kalu banjir…air paip x dak.. letrik x dak…suffernya lbh uhuhuhu sib baik umh i x putus air…tp slow skit…nk buat bisnes kena tadah dlm baldi dl hiihihihi…letrik pom skali je terputus kul 4 pagi..tp org lain x perasan daddy sorg je perasan hahahaha banjir kali ni..stress i berganda2…

 

kalu banjir 2005..jd mangsa yg stranded @tmn sri wang jek..bleh berhibernasi dgn aman…kali ni x aman uhuhuhu kekonon nk jaga hati org yg lantik jd ajk…i jd lerr jgk..nt org ckp x nak bergaul ngan org…es.kay.tie kosong hang jgk yg bising…last2 ada jgk org yg x tau cara nk layan org selayak manusia..layan cm kte x dak hati perasaan…geraaaaaaaammmmmmmmmm i x leh lg tgk muka depa2 ni…rasa cm grrrrr…x tau nk banjir..bencana alam sape bleh jangka…i hold dulu keje…menyesal sggh x ligan buat awal..jenis amik sikap tunggu org bagi..last skali diri sendiri yg ssh…

 

hari isnin i EL ada hal x leh elak…selasa gigih dtg keje sbb nk buat menda alah tu…pg2 jalan ke umh mak tok (pengasuh) ok lg..x dak air yg cross jln…dok cari2 menda alah yg kosong tu…x dpt jgk grrrr…tlg lah, x dak org nk kacau org lain time2 banjir ni…sume phm…sume ada hal sendiri..tlg la angkat call…skali tghri dewi call dah x bleh xcess ke jejawi..dia nk p klinik huhuhuu dah terlambat nk amik imran…i pom buat2 cool…daddy tlg coolkan ..x pe by kul 5 air surut..nk p amik skrg pom x leh lalu jgk…kul 5 pm air makin naik..pusing mencuba nasib…sume jalan dah ttp hanya utk kenderaan berat…ada la van un1m4p..kul 7 br smpi..p resq org lain dl + traffic bergerak cm siput…kul 10 pm br imran smpi umh….air deras sgt, van pom tkt nk redah..sib baik lerr imran smpi umh jgk..i x penah tdo malam tanpa imran nehi nehi x p makan angin pom x pe…selagi bleh elak, mmg i elak..lain la ada keje btl2 penting…i masih pro, bleh bezakan mana yg penting dan mana yg flexible dlm kes2 bwk anak nih

 

hari rabu mmg x dak niat nk p keje…banjir berada di puncaknya..lps anta imran, daddy teruskan aktiviti meronda dia…sume tmpt air tgh naik…kul 2 am br blk anta report…smbg lg tugas reporter tu kt umh…cari torchlight nk ke jalan besar..cm pesta ..org2 tmn seriab dah berkampung di shoplot taman kami..yg umah2 kg ada bot p amik…lps subuh br daddy tdo..bgn tdo i meronda ngan imran…tolak basikal imran smpi ke jalan depan…taman kami msh selamat…bendang pom x dak air lg…kul 9 lbh tiba2 air longkang melimpah…slow2..dlm ms x smpi sejam…penuh jalan kt tmn….neber2 pakat jet naik keta lapik bata…we all pom join skali…bergilir2 dari umh ke umh…mana2 yg letak washing mc belakang umah pom dah lapik bata…ada jgk yg angkat perabot…daddy buat cool, tgu dl..tp i dah stand by bata2 nk lapik fridge ngan washing mc..yg lain kira redha huuhuuh tp stool+carpet+tikar dah angkat tingkat atas siap …sib baik lah …air cecah anak tangga jek..sib baik jgk umh kitorg ada anak tangga..ptg tu pil, mil n sil dtg..bwk kuar imran main bah huuhuhu sib baik lerr demam x melarat…

 

hari khamis..air surut 1″ …stress jek …tp menda alah tu x buat lg…so pulun nk ke opis kebtlan ada meeting…roger2 maria soh bertindak dl..kang by i smpi opis, opis dah kunci…naik van resq lagi ke opis…amik sume menda2 nk buat menda alah tu..zass ke kola perlis..utk mandi sama….ptg balik ngan van resq lg…ada yg x puas ati i dpt servis van resq hiihihi mlm tu keje smpi subuh…bukan byk mana pom dlm 80 keping tp imran demam..skit2 mengigau…byk gangguan sbb tu amik masa lama…

 

jumaat…i x sbr2 nk bebaskan diri dr tanggungjwb ajk tu…i p anta menda alah umh rakan se’ajk’ yg incharge keje i selebihnya…ramai yg tanya kenapa i pulun sgt…dah i janji nk buat menda alah ni…x kan nk lps tgn smpi masanya…i bleh jek ckp umh i terperangkap..x leh kuar, dok jek berhibernasi kt umh…tp ati x tenteram ingat tanggungjwb…pulun cari van resq…kalu takat nk tulis kt es.kay.tie baik x pyh…sengih2 tgk nama jd ketua ajk..i bukan kedekut tenaga or duit…tp kalu kena cara cakap i sanggup jek…

 

sabtu..ingat dah abis…tgk2 ada meeting lg…budak yg x tau nk bezakan hal keje ngan hal family (skit2 nk bwk family) jgk yg dipanggil meeting..pusing la cari jalan..seriab dah belah xcess tp ilp blom lg…pusing kg siam cr jalan…smpi2 rupanya mau bersembang..tanya progress…ptt i dah x terlibat sume keje2 kt tmpt kejadian..tp sembang la jgk bg sumbangsaran walaupun org x bape nk amik port…x pe lah sape kite ikan bilis gred AAA hahhahha buang la satu A ..hebat sangat smpi AAA…tp depa lg lg hebat….ptt i bulatkan ati dari awal lg..tarik diri..tp pikir kwn2..ye lah kte hidup bermasyarakat, kte ssh..org sekeliling jgk yg kte nk mtk tlg…bila2 masa kte akan diduga…

 

panjang dah…sambung kisah banjir di n3 lain…gambar dlm fb..mls nk upload kt sini…hati masih membara koh3

MMBCY Siri 4 : minum petang + open house

wah2..ingat glamer sgt ke blog akak siap buat short form ala JJCM….mls nk menaip panjang2 hihiihi

sempena kseri nk dtg beraya kt umah dan alang2 nk masak…i pom membesarkan skit jemputan utk minum petang kt umh #1…tetamu wajib set2 plv lah…buat petang sbb nk masak laksa kelate ngan spageti je sebagai main course..begitu yakin utk masak laksa kelate setelah 1st ekperimen menjadi…

my 1st laksa kelate

1st time masak pakai laksa EKA ..x baca instruction awal2..tgk2 kena rendam semalaman…i main rebus on the dot..keras..dah la pakai laksa besar2..tp feel hihiihiulam pom belasah mana yg ada dlm fridge..kacang panjang, tauge ngan kobis…kekonon confident nk jamu org…my ma ckp kalu yg instant pakai yg halus baru sedap…so utk open house beli la yg halus…ulam pom tambah daun kesom, bunga kantan yg rega RM 1.50 sebatang tiba2 rasa nk tanam bunga kantan sbb rega x capai dek akal.. buat sambal lada tp i x rasa main agak2..i kan x makan sambal hiihihihi so 2nd trial saya rasa lain skit dr 1st…ulam pun byk..lagi sedap pakai laksa besar2 kot..laksa kecik cm ulam lak yg terasa lbh dari laksa..x feel

selain main course…ada pencuci mulut ..mula plan buat kek cokelat ngan puding roti nenas sajork ..buat malam lagi..tgk2 puding roti rentung..

ini rupanya puding roti nenas rentung

sib baik x dak rupa tp ada rasa…tp cm x syiok..bgn pg, 1st skali buat triffle…sekali kul 3 pm pom x keras lg…letak peti atas…ye kawan2…kalu anda kesuntukan masa, x dpt buat triffle awal semlman sila letak dlm peti atas barang sejam dua…nescaya triffle anda akan sedap berkrim cm eskrem hihiihhi…yg dtg mlm je lah dpt feel…ekceli dlm jemputan i letak kul 3 pm smpi 7 pm…ye lah minum petang time..agak2 sempat siap sume sbb start dari pagi…skali kul 11 pm gas abis…adeii ada la delay time nk msk..so tetamu 1st smpi kul 3 ..tuan umah dok goreng popia lagi..popia ni atas permintaan daddy..peberet daddy nk buat cmne..pas tu daddy pom request ketupat dan rendang mak…p lah anta bhn mentah sume mlm tu..

kek cokelat

ni resepi kek cokelat ni…

2 cwn gula aising

1 1/3 cawan tepung gandum

1 cwn serbuk koko

1 sudu teh garam

1 sudu teh soda bikarbonat

1 sudu teh baking powder

– –>campur sume bhn2 kering ni biar rata..dah rata masukkan bahan2 di bawah

2 biji telur

1 cwn susu cair

1/2 cwn minyak masak

1 cwn air panas

1 sudu teh esen vanila

—>> kacau sebati…pastu bakar dlm oven..ikut oven akak suhu 180 dalam 30 – 40 min…nk tau msk x, cucuk ngan belakang sudu..kalu angkat x melekat kt sudu, kira masak la tu..

sila cuba ye jihe..kejap jap…nk basuh perkakasan yg dah guna lagi lama…

utk ganache;

300 gram cokelat masakan

?? susu cair (lupa dah i letak dalam 3,4 sudu)

?? marjerin (lupa jgk..i letak dlm 2 sudu)

–>> masak double boil smpi cair…curah atas kek 🙂

hihiihi btl2 blog ibu2…lengkap ngan resepi bagai..apa lg yg di expect dlm blog seorg ibu..masak2, sentap2, kisah anak, kisah rumah etc..

i buat hari sabtu open house sbb ari ahad daddy ada kelas…walaupun smpi kul 7 pm tp mil sefamily dtg mlm, jiran dan mat alif & co…diorg blk dah kul 10 lbh…so tuan umh x larat nk kemas tp puas ati sume licin…so keadaan di pagi ahad..

keadaan selepas..sebelum selalu x sempat amik

polisterine penting back up sbb x smpt nk basuh mangkuk ;)...mangkuk ada 16 je

cawan tu utk cocktail…oohh ni la senarai menunya…

1) spageti

2) laksa kelate

3) ketupat + rendang daging = mil yg buat, kami bg beras pulut ngan daging jek

4) puding roti nenas rentung

5) triffle ..sape dtg awal mkn versi lembik, yg dtg lewat baru dlm feel yg sejuk dan lemak berkrim

7) kek cokelat

8) koktail nata de coco bersama jeli perisa rasberry

9) cokelat nuget harsey + tango utk kanak2

10) popia tp sos x sempat buat…pakai sos botol sajork

11) tembikai

12) air oren  tulis jgk kasik nampak banyak

tq pada sume yg sudi dtg…x pe cikimah, kshima…lain kali ada rezeki, i buat lagi, i jmpt..

esok jamuan raya opis daddy…daddy nk bwk 2 jenis tu…triffle ngan puding roti butterscotch ..ni pom 1st trial ..resepi cilok leen…hopefully menjadi..if x malu akak hahahahhah

the making of dapur impian episod 3

kreatip gilak la ni

design

actual

n3 berkurun lama nk buat x terbuat2…..episod terakhir utk the making of dapur impian…ada rezeki ada season 2..the making of dapur impian (wet kitchen)…x tau larr bila tu…

design ngan actual lbh kurang la…cuma i amik pic ni malam…kamera i kan malamnya blur..siang bila cahaya lbh jd putih…so ni lah hasilnya muhehhehe …kerusi bar yg dah beli besar gabak..yg kecik x beli lagi..dah usha2 ..lgpom ala2 menyemak jgk sbb ruang sempit..so delay dulu

 ni sumbu ye landak…..ni la yg memenuhi budget…ikut daddy nk sumbu berkristal muhehehe tiba2 i plak yg sayang duit ari tu 😉

koleksi gelas luminarc hantu sentap

 koleksi gelas tp buat bbq pakai gelas polisterine ..malas dowh nk basuh 😉

counter bar tanpa stool

keadaan biasa x dan nk kemas

pintu standard

pintu besi…kalu buat wet kitchen bleh alih pintu besi tu 😉

rice cooker tobishi..dah 5 tahun tau hehhe

tall unit dr sisi

left side

kamera i mmg dah ilang fokus

baru sharp tp nmpk pintu hehe

ruang potong-memotong

ruang membancuh susu

sekian dari dapur impian..sekarang eksperimen menggunakan gadget2 dlm dapur impian…2 tray cookies femes emes hangus muhahahhaha nt stori mori n3 lain..

skrg tumpuan terhadap taman aulad aulia 😉

mula2 berjalan

ooohh lupa tepek…tmpt melantak muhehehhe

ni lah rahsia ..kegebuan saya

hari merdeka p jalan2 ke a.s..jupe classmate kt tepeng…1st yg kuar dr mulut dia …tembabnya skrg kuh3

sekian…selamat berbuka posa 😉

salam ramadhan

tup tap tup tap

alhamdullilah…dapat merasai ramadhan lagi…ramadhan ke 6 di perlis…ramadhan ke 3 bersama en suami ..ramadhan pertama bersama anakanda tercinta…di thn lps…sebln x posa…dan sedih sekali hanya sempat ganti posa 5 hari yg thn lps….tp sib baik yg tahun sebelumnya abis ganti 15 hari+fidyah..so lps raya ni kena ganti 24 hari + fidyah…

kali ikut tahun ni baru btl2 posa bersama keluarga kecik saya…thn 1st masih di umh mil..x thrill sgt..sume dah tersedia…we all tamb lauk pasar ramadhan skit2..thn ke 2 bln posa saya berpantang di kg…thn ni baru rasa cabran sediakan sahur + berbeku..siap semalam dah start tdo kt bwh dpn tepi..tp hasilnya nan adooo..x bgn jgk sahur muhehhehe cian daddy..ikan siakap sume msk peti ais..yg sedih lagi thn ni x dpt lg berterawikh secara berjemaah..kalu larat buat sendiri ada jgk ayat kalu larat.. dan dpt lg buat ibadat2 lain amin

sempena bulan ramadhan jgk..umh #1 buat kenduri sambut posa yg berkonsepkan bbq..bleh jgk merangkap mkn2 sempena sebesday anakanda tp bonda malu nk berposing dpn para tetamu…buat photoshoot malam sebesday anakanda..

family kecik saya

ni lah akibatnya…sume nk bg kek…ibu order cupcake + daddy pun x nk kalah..beli kek kt garden jgk…so imran ada 2 kek…tp photographer pilih kek daddy utk photoshoot…layan….hidangan utk photographer spageti+cheese tart+duku 🙂

 

imran kena himpit muhahha

 

imran turns 1..daddy turns 30..ibu turns 29

nk buat effect belon berterbangan tp x jd

membesar bagai johan

lain2 pic dlm fb 😉

nk cite makan2….umh #1 pertama kali mengajurkan mkn2 masa baca yassin…tetamu estimate 45 org…tp ada yg ada hal..dkt 30 org  yg baca yassin..seperti biasa ibu kalut…ari tu…kul 7.30 malam baru tkg2 cabinet kitchen blk..masa tu lah nk mop lantai bagai..ibu pun kuar kan koleksi2 nya…kelam kabut 3 berank + yg kecik nk berdukung x mo duduk…smpi la ibu adeeb+mummy amjad..tlg potong pudding bla bla..lps tu br smpi tok imran bwk bubur kacang ..kt sini menu wajib bila msk umh ;)..rombongan dari awal smpi sejurus lps isyak..tp dari beseri selepas isyak baru bertolak…maka majlis bermula dkt kul 10 pm..makanan lebih skit..pakat bwk blk ..tggl serba semangkuk utk my mom + adik2 yg smpi soknya ..wenn ckp shomel 😉

menu : nasi tomato, ayam goreng rempah, udang sweet sour, dalca daging, puding marble, rambutan (dari mil : bubur kacang, bingka roti ..dari maksu : agar2)

anjuran  kali ke 2…majlis aqiqah, korban 2 ekor kambing…alhamdullilah terlaksana jgk even lewat skit…dkt sethn baru nk buat..mmg niat nk buat time msk umh baru..kali ni byk sesi sentap menyentah..malas nk recall muhehhe buat stress sajork..tp dpt hasil set pinggan melamine ngan gelas2 luminarc yg jd kontrovesi….tp majlis berjalan lancar…itu yg penting…tetamu pertama  puak2 dan tetamu last kul 10 pm set2 dip… ada lg lebihan makanan ..ditapau2 utk jiran tetangga mil…legaaa..opismate pun almost sume dtg..kecuali yg ada hal..tq my mom ngan adik2..kalu x dak  my mom harus i lagi kelam kabut

menu : gulai kambing, acar rampai, ayam masak merah, dalca daging, sambal versi pantai timur tembikai, agar2, pulut kuning, rendang ayam, tapai (dari mil: ikan goreng, sambal versi utara, ulam) ole2: tat nenas..ni my mom punye idea dan dia yg buat sume

anjuran kali ke 3 : bbq bersama rps aka besday imran tp mlm tu x dak kek aka kenduri sambut posa…ayam terkorban 8 ekor..jemputan rps, semestral project, kawan2 ayah chik alif dan opismate serawak…seperti biasa walaupun ada 3 tkg masak di import tp tetamu smpi sup x msk lg..popia x grg lg, nasi ayam tgh masak …ayam baru nk bakar tp sbb majlis santai..so sila bersantai smpi kul 12 tgh malam hehhehe..

menu : bbq (ayam, sosej, kentang), nasi ayam, spageti, triffle, popia, tembikai, cocktail jgn terliur jihe, anda dalam pantang 😉

diakhiri dgn kepenatan..since msk umh baru..x dpt rehat yg cukup lg..baru nk hilang lenguh2 berkenduri, tambah balik ngan treasure hunt, semlm tambah lagi shopim kt penang adeiiiiii ssh kalu sekali skala terlepas dari perlis…sume tmpt nk terjah…hasil utk ibu je lbh..imran dpt sluar tdo je 2 helai…cian imran..pdhal dah ala2 nk demam dah ibu smpi lewat..cmne kalu ibu kena tggl bermalam…ooohh tidakkk

 

the making of dapur impian episod 2

bertemu kembali…setelah bateri kamera yg ala2 bleh msk tasik ni kong..nk cari charger pom mkn masa berhari kuh3.. dapur impian yg bersepah2 ekceli x siap lg…lampu bekpes counter blom pasang + glass shelf..sbb tu mls lagik nk kemas alasan lagik

open concept kekonon

tiba2 rasa agk menyesal buat open concept…dari dpn dah nmpk dapur..tp kelebihan dia..dok dpr still bleh monitor imran dok buat apa kt dpn tv dr kejauhan 😉

roman blind

roman blind yg ditempah di vinyl apa ntah …kt a.s ..skrg dah ada cwgan dkt jitra..wah seah lama..sila terjah…murah dan up to date…masa i cari kain utk curtain dl bukan main susah nk cari yg pattern moden + murahan  ..yg jupe kt elyza tp mhl dowh…vynil ni rupanya supplier utk sume kedai2 langsir di utara ni…kira kedai deko lain akan sub kt diorg…no wonder harganya jd double..

backsplash

i pilih backsplash dari tempered glass..sgt best..senang nk la kesan2 minyak..time sayang ni..lps masak terus lap…so x dak lagi kotoran degil..x tau bila kemalasan thp max nt…kalu biar lama akan meninggalkan jejak kotoran degil x..

tall unit

tall unit yg terletak di sebelah kanan dpr..sebelah tu pintu toilet..sebelah lagi pintu bilik…sume appliance dr fagor..sink + paip dr foster banyak btl pengaruh penjajah...masa awal2 install microwave…laki bini adalah jakun microwave..sume menda nk masuk microwave..dengan adanya corningware + corelle lagi la senang…dr fridge ke microwave terus ke meja mkn hehhe ala2 cm 2 la iklan corningware 😉 tp corelle was2 skit kena tanya pada yg pakar dulu…oven baru guna skali ..masak ikan siakap merasmikan mangkuk pyrex baru…oohh wishlist baru : nk kumpul pyrex plak hehhehe

eh tu jek pic dah snap…sbb table top sume dlm keadaan berserabut

exhaust fan

ni keadaan cerobong asap kt luar…kitorg kan palam tingkap so kena cat semula dinding tu..nk save cat separuh jek..jd la rumah bertone2 kalernya keh2 upah cat 1 rumah x termasuk cat adalah RM 1, 400.oo…tauke cina tu dok goda2 i soh buat..i ckp raya 2 thn lagi i call hahhaa

lokasi wet kitchen

ni wet kitchen i…bukan takat wet..lencun terus kih3…baru ada lantai..2 pom kes malas nk maintain rumput…rasa nk buat awning cm umh hujung tu..bleh buat drying area tp nt awning tu nk buang mana..cehh ckp mcm nk buat thn dpn..padahal projek 3,4 thn lagik..

kitchen garden

pokok2 tu ihsan my mil..tp pasu i beli..pasu lain yg beli..pasu lain yg dpt 😉 apa2 pun tq…pokok kari, limau purut, pandan + kunyit…bleh la masak rendang bulan posa ni 😉

lokasi sebenar kitchen garden

lokasi sebenar kitchen garden..nk tanam halia, bunga kantan ..hajat dihati kalu ada rezeki lebih…nt buat wet kitchen nk extend terus porch utk basikal imran hehhe x lah..buat bumbung utk drying area 😉

1st fasa

gara2 nk save n duit tabung masuk umah dah abis…ekon pom x smpt pasang..kitorg nk tanam sendiri rumput karpet dgn tagline seminggu segenggam rumput lama2 jadi padang golf taman aulud auliya….ni dah day 5 tp rumputnya x merayap lagi…2 minggu br dapat 3,4 kaki nk smpi ke belakang bape bulan agaknya..dan kt belakang jd semak dulu

taman aulud auliya blom tetap lagi..nk bg nama laman umah pom nk kena pk