Sisipan

December 2013

nak abis dah 2013…2013 banyak memberi kenangan manis, pahit, masam 😉 penuh up n down gitu.  kenangan yg bagi seribu pengajaran ewah….note yg x leh lupa je lah..

#imran msk ward. haruuu. ni lah menda yg plg ditakuti ibu2 tp ni lah asam garam sementara nk tgu ank besar. kul 4 lbh pagi gitu.  tiba2 imran nafas kuat gile..x penah lg lah tgk. aku lelah pom x teruk cm gitu tarik nafas. kebetulan ank2 dah lama x sakit. ada lah kot 3 bln x p klinik. so mmg x dak stok ubat dlm peti ais.  aku plak 2,3 hari b4 tu ada sebut lama depa nih x demam. kan skali dah dpt. terus la salin baju p kecemasan.

start la drama. p neb. tgh neb pom dok sesak nafas lg. doc dtg check lung. katanya lung clear. terus kena transfer red zone. imran x nak naik wheelchair. sib baik ada doc laki muda. datang dukung imran huhuuhuh imran 32 kg okey. sape je lah yang larat dukung hahhahaha kt red zone aku kena soal siasat cm dlm csi…aktiviti 24 jam b4 ni. makan apa sume. jenuh menjawab. x dpt trace sbb apa. imran plak berat mulut dgn org x kenal. doc tanya x nk jawab. skali kuar suara serak. paed ckp infection kt peti suara. sbb suspect choking ke apa menda2 yg dkt tekak sbb lung dah clear….pitamm ibu dgr, cucuk la macam2. siap berselirat wayar monitor jantung sume.

kena lah msk wad utk monitor. ward paed kt blkg. kena naik ambulans. terkebil2 imran naik ambulans. daddy n iqbal follow dr blkg. kenangan 2 hari 1 mlam kt wad. kena refer ENT.  paed n pakar ent kasik diagnosis lain2. paed soh monitor tdo. lemak blok salur pernafasan. kot nt kurang oksigen ke otak bleh sebabkan bla bla bla. tkt nk ingat blk. ENT nmpk tonsil bengkak. soo lbh pd tonsil dan tca utk kurangkan berat badan date appointment sampai tahun dpn huahuahua

ari tu dah kurang 2 kg. cuti sek ni susu x terkawal. rasa cm naik balik adeiii la

#ni pom ala2 masin mulut ibu hahhaha aku plan nk preggy tahun dpn…tp prevention x amik dr awal thn lg sbb angin kt belikat etc masalah badan urat dah abis msk angin. career en daddy tgh terumbang ambing. dok saja2 tu. aku terpikir what if aku peknen time ekonomi x menentu nih. tup2 peknen btl lps 2,3 mgu tu gagagaga rejeki awl ..sume yg berlaku ada hikmah kan. x sume yg kte plan tu terbaik utk kite 😉 ms imran msk wad tu. tgh tgu ari2 peot. ms x-ray nurse tanya peknen x. kompiden jwb x. n pegang imran ms x-ray..tup2 lps seminggu x peot. buat upt +ve. mula la gelabah..call member2 doc. diorg pom pelik lama x call tiba2 call. ada yg dah jd pakar radiology. call tgh kt parking lot. bila tanya siap bleh bg dos radiasi utk paed. kagum. if aku tanya no atom nitrogen pom x ingat. apatah lagi tensile strength utk mild steel bahahhahah

disamping consult kwn2. tanya jgk kt 3 buah klinik. ada 2 dioc yg ckp x bleh huahua. risau menghantui tp last week dah jupe pakar o&g. dia ckp x dak apa. x effect pom. buat full scan sume. baby baik2 saja…amin. smoga slmt smpi ke akhirnya. tp x nmpk gender..malu ekk ke nk kasik suprise 😉

rajin ahkak menaip. amik feel nk buat review paper lagi hahahha utk thn depan. setahun satu cukup larr…hajat nk register study x kesampaian lg. nk cuti bersalin 3 bln…tertangguh lg lah labwork. point utk paper even x dikira sbb x register tp utk diri sendirik nk kekalkan momentum yg lantunan sekuat semut melompat kira ok lah. dr x dak bahahhaha

masa buat housekeeping desktop. jupe kata2 pujangga yg disimpan hahhaha yg zaman2 dl masa mencari cinta lg lawak. sume dah delete. up n down dlm idup kan. dah lps fasa tu. skrg fasa ank dpt x anugerah cemerlang. sekolah mana yg elok. zmn skrg. dulu sekolah lah yg ada kt kg tu. score jgk kan muhehehhe

Rezeki bukanlah pada harta semata. Rasa cinta kepada Allah adalah rezeki, taqwa itu adalah rezeki, iman itu adalah rezeki, ukhuwah yang mendamaikan itu adalah rezeki

“Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar. Ameen”

sehangat asmara

niat di hati nk baca jurnal smbl ditemani kay dan jenal. last episod lorrrr…bukak2 dailymotion dah kena block. tonton pun sama *cryyyy hahhaha dah x dak hiburan nmpknya kih3

kenapa membaca jurnal adalah sgt la mengantuk seperti ada buah2 yg bergayut di bulu mata mtk tdo kuh3. baca novel alaf21 bleh marathon smpi berbuah2 semlm. cmne nk jadi researcher unggul. student tua katanya. apa bleh buat. tahik kambing bulat. boleh buat ubat cap ubat batuk hahha lagu zaman kecik x senonoh

ni hasil karya imran seminggu mula sekolah. ibu pom minggu awal jek rajin snap. sekarang puji2 skit simpan. ada lah origami fish, bear etc. siap tertukar bwk blk org lain punye hahhaha awl thn ada perjumpaan parents. rasa dah tua p meeting PIBG. last week ada karnival sukan utk perlis. berdrama x nk join perbarisan bagai. padahal kt umh ckp cikgu x bg hat kt dia. bila cikgu bagi x nak plak. setiap kindy ada tema bertemakan alam. ada yg bee, butterfly. adk plak yg feeling lbh. kindy imran pakai hat mata kumbang kot. pastu ada rambu2 😉

DSC08701

tampal kt pintu stor bwh tangga hahaha buat smgt p skol katanya. imran kena puji lbh skit br smgt, awal2 skolah sume kaler merah. bila tanya katanya kaler merah shantekk hahahha padahal malas lerr tu sbb pensel kaler cikgu letak dlm bakul kena share

SHRMZB

canggih larr konon wish cm gitu…sume main shortform. may b skrg org online fb via hp..so sume mau ringkas2..1st day keje, semlm br bc sume emel..br perasan paper yg p conf awl thn hr tu selected utk msk chem eng jurnal sob3 terharu…siap invited jd reviewer soh anta CV..lps anta CV mesti kena reject. BI akak ke laut banggg…paper sendiri pom ke laut bahasanya hahahha

wrap up sebln posa. feelig bz la kan kuikuikui b4 posa br ku sedar ku silap kira byr fidyah. buka la blk notes yg note sume posa2 yg tertinggal sbb nk kira blk fidyah. byknya posa ku tinggal. check kronologi rupanya start dari miscarriage sblm imran tggl 15 hari + pantang imran sebln + 6 hr x ganti sbb peknen iqbal plak + sebln pantang iqbal. dok pikir jgk. awat la bleh slp phm. may b hikmaknya sbb b4 ni dok byr online kt e-zakat. skrg dah ada umh ank yatim yg nk di beri. rezki anak2 yatim tu lah nk terima.

minggu 1st posa i blk kg.. x dak yg lg best dpt berbuka bersama ibu tercinta dan menikmati makanan2 tradisi yg ada di bln posa shj. otw blk kg. sahabat2 seintebiu post 44 telah tepom tanya dpt x surat dukacita. me: alahai…spoil btl tau time nk blk kg. ramai dpt surat dukacita so i pom pts harap. just nk kompen soh ibu  niyaz tlg bukak surat sbb nk kompemkan.

Image

nampaknya niat awal blk kg sbb nk cari semangat utk beraya di perantau. rupanya mencari semangat utk terus berkhimat jgk huhuhu my ma byk sdpkan ati. i siap ckp bernazar kalu dpt post nk buat bla bla. ni x jd lah. my ma marah ckp buat je la, ada lg yg lg baik nk dpt huhuhu bwk la ati yg duka lara ke kedai emas – tiada motip pilih kedai emas. tup2 yg berkenan overbajet jgk hahaha sbb lwt bersedih. yang lain dah frust2 , i bleh jd tkg consult. org kata bersedih sehari jek. lps tu kena hapuskan duka dan berusahalah. tp sbb lmbt berduka. lama la skit dragnya. pikir2 apa sebenarnya yg nk sgt ngan post 45 tu..sbb jobscope still sama. ahkak nk elaun yg lbh tu hahaha nk memenuhi napsu2 bersopim ahkak. org lain struggle cari duit nk idup n makan. ahkak hanya nk bermewah. nikmat apa yg aku dustai ;(

so terpaksa bergerak ke plan B, plan B pun ada halangan. next plan C. dan mungkin juga plan D, E, F hahahha poor me. nasihat terbaek dr mekna. suruh beristifar sbb samb belajar sbb nk naik gaji huk3 niat tu mmg kerana Allah. naik gaji tu kira reward lain. nasihat2 lain soh cabut lari. kaki ahkak dah terikat kt sini. nk lari ke mana lg. kalu single mingle senang la nk lari sbb bwk diri sendiri je. sini kg en daddy. so bertabah je la. Image

minggu seterusnya posa seperti biasa. masak utk berbuka n sahur. cuma minggu last ahkak dah x larat n no idea nk msk apa.3,4 hari tapau lauk. last2 jemu jgk. masak sendiri jgk. 2x jek bukak kt luar. bukak posa skol n berbukak posa umh mil last day posa. mls nk bersesak bukak posa kt luar ngan bdk berdua tu.

raya di perantau i msk nasi impit, sambal bilis n lontong. ketupat pulut n rendang daging tmpg bhn mentah mil msk haaahha raya2 ni kan nk makan air tangan bonda. so better tmpg supaya tidak membazir kalu masak sendiri x meet requirement pemakan 😉 utk buah tangan jln raya ahkak buat kek butter n kek cokelat moist. sehari buat 8 bijik kek start dr tghr smbg ke mlm. gigih nk bg org rasa air tangan sendiri 😉

pagi raya umh pertama adalah umh mil, pas tu bergerak ke umh mak ngah kodiang dan tok dan sekitarnya di jelempok. kul 2, dua2 beradik mengamuk. blk la tdo haaha tdo di hari ry pertama . gini la raya ngan kanak2 ni. kul 6 ptg p raya jiran blkg rumah. imran x nak blk. pelik disitu x penah p umh org x nak blk. rupanya nk otomen. cucu makcik tu ada 4 bag otomen hahaha dpt sekor lari blk. smpi skrg x smpt nk anta blk lg. mlmnya family biras datang beraya. berbaloi la jgk buat kuar balang2 kuih haha

raya ke 2 dah nk blk kg. tgh bersiap, mil n sil dtg. lps siap p beraya, jiran dpn umh. ckp la jiran dpn n belakang. belah kiri x dok lg. belah kanan x dak jiran. makcik ni umh kg, rupanya pakcik (laki dia larr) skt.  nmpk sgt x amk tau. sejak beranak dua ni kurang dah bersosial ngan org2 taman haaha blk2 umh berperang dlm umh jek 😉 . lps tu p umh maktok (pengasuh anak2) mkn nasi tomato kt sini. so x yah sggh lunch dah..zasss blk kg. bertolak 3 pm smpi kul 1 am hohoho seperti dijangka jam kt tanah merah

bermula la episod beraya di kg. start ry ke 3. dah x dak juadah ry hohoho thn ni x makan lemang lg. gitu lerr raya n posa thn ni. mana pic. x dak pic. pdhal 1st thn ni kaler tema sama tone. tone je la.. x exactly sama sbb beli yg dah siap…ssh nk dpt saiz utk bdk berdua tu. nmpknya kena beli tripod. br bleh bergambar sefamily. beli tripod x kan nk pakai T3 yg dah out of date tu. kena beli dlsr ooohhh napsu

sekali lg SHRMZB…tq to fb sbb memudahkan ucapan raya. i x anta sms ry thn ni sbb skrin hp separuh dah blur. sib baik nmpk bayang2 tlsan lg. habuan nk bersms berkongsi perasaan beraya di perantauan haha

feeling artis

tiba2 rasa i ala2 artis.. fb i di print screen dan di copy paste ….nk marah pom ada, nk gelak pom ada…

salah i kah – biasa la kan fb kan tempat melpskan emosi..bila sentap trs type

salah informer kah – smpi 2 org tu…ke lebih…bleh mtk keje part time kt program *fuhh ke *melodi ke x pom bukak blog gosip artis…kan depa selalu cr sumber gosip dgn menggodek fb n tweeter org..may b niat si informer nk jdkan bahan gosip je kot..bkn niat nk jd batu api…wallahualam..

salah penerima maklumat kah – yg p emel blk kt i kuh3….beliau pun may b nk kan penjelasan

apa2 je lah… menda dah jd…ketidakpuashatian pom terluah…kot2 ada yg terguris ati….peace no war…i pom insan biasa ada hati dan perasaan….tiap2 tahun mesti ada buat kes hhahaha dasar budak nakal

slbm jaga hati org..baik kte jaga hati sendiri

sedia maklum banjir yang melanda utara…ekceli i pom x dak la heran sgt ngan banjir…daerah i pom selalu banjir tp umh i banjir air hujan jek x smpi sejam kering…i jgk jaguhan main air bah ms sek ren..naik basikal…x perlu bwk bj..p mandi senyap2..blk tu baju dah kering hahhaha tp kena marah jgk sbb my ma mesti perasan kalu dah berendam lama, mata jd merah.. tp kt sini bamjir lain skit…kalu banjir…air paip x dak.. letrik x dak…suffernya lbh uhuhuhu sib baik umh i x putus air…tp slow skit…nk buat bisnes kena tadah dlm baldi dl hiihihihi…letrik pom skali je terputus kul 4 pagi..tp org lain x perasan daddy sorg je perasan hahahaha banjir kali ni..stress i berganda2…

 

kalu banjir 2005..jd mangsa yg stranded @tmn sri wang jek..bleh berhibernasi dgn aman…kali ni x aman uhuhuhu kekonon nk jaga hati org yg lantik jd ajk…i jd lerr jgk..nt org ckp x nak bergaul ngan org…es.kay.tie kosong hang jgk yg bising…last2 ada jgk org yg x tau cara nk layan org selayak manusia..layan cm kte x dak hati perasaan…geraaaaaaaammmmmmmmmm i x leh lg tgk muka depa2 ni…rasa cm grrrrr…x tau nk banjir..bencana alam sape bleh jangka…i hold dulu keje…menyesal sggh x ligan buat awal..jenis amik sikap tunggu org bagi..last skali diri sendiri yg ssh…

 

hari isnin i EL ada hal x leh elak…selasa gigih dtg keje sbb nk buat menda alah tu…pg2 jalan ke umh mak tok (pengasuh) ok lg..x dak air yg cross jln…dok cari2 menda alah yg kosong tu…x dpt jgk grrrr…tlg lah, x dak org nk kacau org lain time2 banjir ni…sume phm…sume ada hal sendiri..tlg la angkat call…skali tghri dewi call dah x bleh xcess ke jejawi..dia nk p klinik huhuhuu dah terlambat nk amik imran…i pom buat2 cool…daddy tlg coolkan ..x pe by kul 5 air surut..nk p amik skrg pom x leh lalu jgk…kul 5 pm air makin naik..pusing mencuba nasib…sume jalan dah ttp hanya utk kenderaan berat…ada la van un1m4p..kul 7 br smpi..p resq org lain dl + traffic bergerak cm siput…kul 10 pm br imran smpi umh….air deras sgt, van pom tkt nk redah..sib baik lerr imran smpi umh jgk..i x penah tdo malam tanpa imran nehi nehi x p makan angin pom x pe…selagi bleh elak, mmg i elak..lain la ada keje btl2 penting…i masih pro, bleh bezakan mana yg penting dan mana yg flexible dlm kes2 bwk anak nih

 

hari rabu mmg x dak niat nk p keje…banjir berada di puncaknya..lps anta imran, daddy teruskan aktiviti meronda dia…sume tmpt air tgh naik…kul 2 am br blk anta report…smbg lg tugas reporter tu kt umh…cari torchlight nk ke jalan besar..cm pesta ..org2 tmn seriab dah berkampung di shoplot taman kami..yg umah2 kg ada bot p amik…lps subuh br daddy tdo..bgn tdo i meronda ngan imran…tolak basikal imran smpi ke jalan depan…taman kami msh selamat…bendang pom x dak air lg…kul 9 lbh tiba2 air longkang melimpah…slow2..dlm ms x smpi sejam…penuh jalan kt tmn….neber2 pakat jet naik keta lapik bata…we all pom join skali…bergilir2 dari umh ke umh…mana2 yg letak washing mc belakang umah pom dah lapik bata…ada jgk yg angkat perabot…daddy buat cool, tgu dl..tp i dah stand by bata2 nk lapik fridge ngan washing mc..yg lain kira redha huuhuuh tp stool+carpet+tikar dah angkat tingkat atas siap …sib baik lah …air cecah anak tangga jek..sib baik jgk umh kitorg ada anak tangga..ptg tu pil, mil n sil dtg..bwk kuar imran main bah huuhuhu sib baik lerr demam x melarat…

 

hari khamis..air surut 1″ …stress jek …tp menda alah tu x buat lg…so pulun nk ke opis kebtlan ada meeting…roger2 maria soh bertindak dl..kang by i smpi opis, opis dah kunci…naik van resq lagi ke opis…amik sume menda2 nk buat menda alah tu..zass ke kola perlis..utk mandi sama….ptg balik ngan van resq lg…ada yg x puas ati i dpt servis van resq hiihihi mlm tu keje smpi subuh…bukan byk mana pom dlm 80 keping tp imran demam..skit2 mengigau…byk gangguan sbb tu amik masa lama…

 

jumaat…i x sbr2 nk bebaskan diri dr tanggungjwb ajk tu…i p anta menda alah umh rakan se’ajk’ yg incharge keje i selebihnya…ramai yg tanya kenapa i pulun sgt…dah i janji nk buat menda alah ni…x kan nk lps tgn smpi masanya…i bleh jek ckp umh i terperangkap..x leh kuar, dok jek berhibernasi kt umh…tp ati x tenteram ingat tanggungjwb…pulun cari van resq…kalu takat nk tulis kt es.kay.tie baik x pyh…sengih2 tgk nama jd ketua ajk..i bukan kedekut tenaga or duit…tp kalu kena cara cakap i sanggup jek…

 

sabtu..ingat dah abis…tgk2 ada meeting lg…budak yg x tau nk bezakan hal keje ngan hal family (skit2 nk bwk family) jgk yg dipanggil meeting..pusing la cari jalan..seriab dah belah xcess tp ilp blom lg…pusing kg siam cr jalan…smpi2 rupanya mau bersembang..tanya progress…ptt i dah x terlibat sume keje2 kt tmpt kejadian..tp sembang la jgk bg sumbangsaran walaupun org x bape nk amik port…x pe lah sape kite ikan bilis gred AAA hahhahha buang la satu A ..hebat sangat smpi AAA…tp depa lg lg hebat….ptt i bulatkan ati dari awal lg..tarik diri..tp pikir kwn2..ye lah kte hidup bermasyarakat, kte ssh..org sekeliling jgk yg kte nk mtk tlg…bila2 masa kte akan diduga…

 

panjang dah…sambung kisah banjir di n3 lain…gambar dlm fb..mls nk upload kt sini…hati masih membara koh3

Ikhtilaf

–>>>nice reading..sumber iluvislam.com

Ramai dikalangan manusia yang tidak mampu  berlapang dada menerima pendapat manusia lain walaupun dia mempunyai pendapat sendiri, tidak kira dalam  pelbagai urusan. (me : sgt betul)

Peniaga dengan cara peniaga, agamawan dengan cara agamawan.

Kadang-kadang perbezaan sampai kepada perkara usul aqidah, ini bahaya.

Perbezaan pendapat sangat baik, kerana ia mencetuskan idea yang berlainan, cara fikir yang berbeza, pengetahuan yang meluas, menentukan jati diri seseorang. (me : yess)

Sesungguhnya, “ikhtilaf itu rahmat”.

Yang menjadi rahmat itu apabila masing-masing berbesar hati menerima dan bersedia berhujah dengan hujah ilmiah tanpa di dorong dengan nafsu amarah.

Perumpamaan

Tiga orang pelajar yang duduk di dalam kelas dan memandang ke luar, seorang melihat kepada pokok, seorang lagi melihat kepada awan, dan seorang lagi melihat kepada kereta guru, semuanya pasti mempunyai tafsiran berbeza terhadap objek.

Tuhan menciptakan manusia ini berbeza dari segi cara berfikir.

Itulah kehebatan tuhan.

Dalam berbilion-bilion manusia jarang sekali mempunyai pendapat yang sama pada waktu yang sama.

Oleh sebab itulah kita harus menerima perbezaan pendapat,  walaupun ramai yang tidak mampu menerima kerana sudah terbiasa di didik dengan  ‘rasa betul’. (me : senyum seindah suria)

Apabila berlaku perbezaan, hatinya cepat marah.

Orang-orang cerdik mengatakan “cerek yang kecil lebih mudah panas, begitu juga orang yang berhati kecil”.

Kenapa perlu merasa panas hati apabila orang lain berpendapat berbeza? pengalaman kehidupan manusia itu tidak pernah sama.

Si A memandang pokok kelapa kerana dia hanya mempunyai pengetahuan tentang buahnya, tetapi si B apabila memandang pokok kelapa, dia tahu dari daun, batang sehingga ke buah mempunyai kegunaan tersendiri.

Begitu juga orang yang belajar.

Kita mungkin belajar pada tempat berbeza dengan guru yang berbeza.

Pemahaman kita dengan orang lain sudah tentu berbeza.

Mana mungkin Si A belajar dengan guru B tetapi mengetahui  apa yang diajarkan oleh guru C pada masa yang sama.

Sikap kita melambangkan siapa kita.

Orang yang tidak boleh menerima pendapat orang lain, bermakna dia orang yang  berfikiran negatif dan selalunya baran.

Orang begini tidak boleh bekerja  secara berkumpulan atau menghadiri mesyuarat apa pun, kerana pasti mendatangkan  masalah.

Pernah suatu ketika seorang ahli falsafah yang bernama Galileo Galilei yang lahir di Pisa pada tahun 1564 ditangkap oleh pihak gereja pada zamannya hanya kerana berbeza pendapat dalam hal samada bumi itu bulat atau tidak.

Beliau mendapati bumi itu bulat, ini bermakna dia bertentangan dengan pendapat gereja kerana kepercayaan gereja ketika itu adalah bumi itu leper, Justeru, dia ditangkap kerana berbeza pendapat dengan pihak gereja.

What you see is what you get

Cerdik pandai pernah mengatakan”Cara kita melihat menentukan siapa kita”.

Benarlah begitu, kerana seseorang yang menjadikan suasananya positif pasti akan melihat semua perkara adalah positif. (me : susahkan nk jadi cmni)

Hadapilah perbezaan pendapat dengan senyuman nescaya  masalah itu pasti  senyum kembali kepada kita. (me : ye tepat..skrg saya tgh amalkan ini…sentiasa tersengih cm kerang busuk…penat tau buat muka masam pengalaman sendiri time merajuk ngan en suami)

Sekurang-kurangnya kita tahu bahawa sudut yang kita ketahui sebenarnya mempunyai sudut lain yang belum kita ketahui.

Kadang-kadang kita tidak nampak dalam diri ada kekurangan, dan sebab itulah kita  perlu  teman untuk memberitahu. (me : ye kawan2 sila bagitau)

Itulah adatnya apabila menubuhkan kerajaan pasti ada pembangkang. Inilah fungsinya. (me : kalu kapal cmni ni waty ;))

Kerajaan yang tidak mampu menerima kritikan pembangkang adalah kerajaan yang lemah!.

Kesimpulan

Jadilah manusia yang  cerdik dalam  memberi pendapat dan juga menerima  perbezaan pendapat. (me : berusahalah ke arah itu sbb kadang-kala ada pendapat berasaskan udang  di sebalik mee)

Lihat sahaja Umar dan Abu bakar, dua sahabat Nabi yang sangat di hormati, mereka  dapat menerima antara satu sama lain walaupun mempunyai banyak perbezaan pendapat.

Mereka adalah manusia yang cerdik dan pintar.

Seharusnya orang yang ingin menjadi cerdik dan pintar mencontohi  akhlak mereka.

Mengakui kelemahan diri itu sebenarnya bukan hina malah itu lah sifat hamba yang soleh. (me : betul!)

Sebenarnya musuh yang paling hebat di dunia ini ialah diri kita sendiri.

Orang lain tidak mampu membuat kita risau kecuali diri kita sendiri yang membuatnya risau. (me : betul sgt..selalu ada konflik dlm diri kalu cm tu jd cmni bla bla)

Ikhtilaf – perbezaan pendapat

kita tidak sempurna tapi kita mampu berubah menjadi lebih baik

Last week saya ditegur depan one of my pren jgk..saya x jaga lab huhuhu saya kan mempunyai hati selembik jeli…sampai skrg teringat2..i admit my fault…ye lah x kan bukan silap I kan…dah sohih2 tertulis I jaga subjek2 ni tp bkn sbg coordinator..kalu jd coordinator perasaan tggjwbnye lebih lah…kena amik tau 100% subjek tu…tp bila saya jd coordinator saya still bg schedule lab kt partner walaupun x ikt tp sbg formality…

Ni pom my fault jgk.ingatkan ngan kwn2 bleh berlebih kurang..ni kali ke 2 saya jaga lab ni utk diploma..last sem I stay dlm lab tu…sambil marking lab report…tp sem ni saya x dak mood lg nk marking n belom lg godek2 cari skema report yg lama2..so huuhuhu apa perlu saya buat nk tunggu lab ni…ekceli lab ni.kitorg x dibenarkan demo alat2 nih…sensitip…senang rosak..so hanya technician yg bleh jaga…so tugas kami tunggu je lah…consult mana yg patut….so bg saya…kehadiran saya x dak lah diperlukan sangat …since student pom belas2 org…saya ada ngan x dak sama jek..so jgn senang2cakap saya x bertanggungjawab…kalu dlm lab tu mmg perlukan saya demo n consult stdn the whole experiment ..haruslah saya stay dlm lab…lab ni pom dah 2 sem saya jaga untuk subjek degree…saya diarahkan (ajaran curi tulang cepat je saya ikut.).just p awal lab utk ckp intro lab apa ari ni…n p bila lab dah siap..utk lepaskan diorg blk n amk attendance… bukankah dah jadi tradisi…lab yg memerlukan pak pacak camni selalunya coordinator jek yg stay hahhaha gile jahat wehh…ye lah lab2 berunsur begini harus ada give n take (yang selalu mempunyai subjek yg berperanan sbg pak pacak phm lah apa yg di maksudkan…)…sib baik 2 lab je berunsur ni dlm subjek ni…kalu x kering saya jd pak pacat …

Atas dasar2 ni…saya bgtau saya akan smpi lewat ke lab..sbb dlm perjlnan saya nk sggh amik signature supervisor..dan mau menukar ekzos keta…tukar ekzos x sampai setgh jam ok…I tggl keta kt blok sebelah tpware n jalan p tpware utk beli hadiah kwn one of my collegue…kebtlan 2 org bdk nakal ikt utk pilih hadiah…dah siap saya beli hadiah..keta pom dah siap ..saya singgah lg tapau ns ayam hehehehe mmg x bertanggungjwb nih..saya smpi masa lab tgh berjalan…saya msk sembang2 ngan bdk2 lbh kurang…saya pun naik mkn nasi kt bilik kawan saya hehhehe…so my fault la kan x tunggu jd pak pacak dlm lab tu hehhehe

So pengajarannya sama cam kisah saya berhati jeli sebelum ni….jgn ingat ngan kawan2 bleh berlebih kurang…tanggungjawab still tanggungjawab…x dak org yg akan willing buat kerja lbh dari org..tp hang suka kan mijie…sem ni aku kena buat 2 soalan jek utk strength ..ni suka partner ngan miji nih…ntah la…ekceli saya melatah jgk bila kena sound cmni….saya pom manusia biasa..so awal2 dgr..saya pom ckp…eleh bla bla…kte akan sebut menda2 yg weird bg kte dia buat ms kerja…smpi kul 3 pg saya bermuhasabah diri….pk keadaan semasa opis…tp saya x layak lah nk komen…saya pom buat jgk menda2 tu…x yah la sebut dalam suasana opis suam2 kuku nih…better zip mulut..yg penting kte buat kerja kte…tp ada jgk org ingat dia bgs..siap compare ngan org lain hahaha saya mampu tersengih….menda2 yg agk2 x ptt buat tu…selagi x melampaui batas buat lah…sendiri mau ingat…umpana kata enchek suami…salah org kte cpt je nmpk..salah sendiri x sedar…so bila ada org tegur cmni baru lah kte sedar…b4 ni saya pun ada secara x sengaja tercelupar mulut menegur org hhehee so padan muka saya ..at last ada org yg tegur saya jgk…ye lah dah 6 thn kerja..at last ada org ckp saya x jaga lab (pecah rekod lah) hahahha yg ckp blkg tu x tau lah… susah ekk keje ngan org2 yg bagus nih…so mari lah kte sama2 mencari keberkatan dlm bekerje…saya sedia menerima sebarang komen hhehe tp komen ko ali terlampau membina …nt aku buat entry lain psl komen membina ko tu…so kurangkan tdo…tingkatkan prestasi….kurangkan kontrovesi…peace no war…cuba teka motto rancangan apa ini