6 months

Minggu ni msk 6 bulan…cik misi ckp “kejap je kan kak, dah 6 bln” wakakakka ye lah dik kejap jek. yg bwk perut ni je lah yg tau. dah msk 6 bln bleh la riki2 apa yg nk dibeli 😉 ni je lah menda seronok tiap kali peknen. tp ank #3. redha je lah pakai brg2 abg hahahahah wishlist utk dibeli adalah; (cm soklan exam)

1) bengkung ada zip..seksa dowh bengkung lilit2. kena ada helper. daddy lah mangsanya. lgpom x lama lps tu dok terjurai2. so kali ni nk beli yg zip ke hook

Image

2. pillow n bolster casing..bedsheet abg2 dah ada 4 set. tp ibu gedik jgk nk casing br utk pillow. dr iqbal lg dok berkenan tp tokma boo lyn nk jht patchwork tampal2. so order sj tp bertambah tailornya seorg yg bz. mtk2 smpt siap..sweet kan

Image

3. persalinan barang 3,4 pasang. utk ke sambut baby n p klinik check up.

4. utk feeding n breast pump. sume elok lg. turun temurun pakai. puas ati hehehe spare part pump yg dah loose pom dah dpt dr mummy amjad. siap pakej kasik 1 set :)…beli teat je lah. teat sume dah buang.

5. yg lain sume yg remeh temeh cm bakul bedak, bedak, toiletries etc.

see ank #3 list jadi 5 jek huhuuhuhu

ank #3 pom mcm2 penyakit dtg..berselisih ganti. rasa cam dah dlm pantang. cpt lah masa berlalu. x sabar nih hehehe

Advertisements
Sisipan

December 2013

nak abis dah 2013…2013 banyak memberi kenangan manis, pahit, masam 😉 penuh up n down gitu.  kenangan yg bagi seribu pengajaran ewah….note yg x leh lupa je lah..

#imran msk ward. haruuu. ni lah menda yg plg ditakuti ibu2 tp ni lah asam garam sementara nk tgu ank besar. kul 4 lbh pagi gitu.  tiba2 imran nafas kuat gile..x penah lg lah tgk. aku lelah pom x teruk cm gitu tarik nafas. kebetulan ank2 dah lama x sakit. ada lah kot 3 bln x p klinik. so mmg x dak stok ubat dlm peti ais.  aku plak 2,3 hari b4 tu ada sebut lama depa nih x demam. kan skali dah dpt. terus la salin baju p kecemasan.

start la drama. p neb. tgh neb pom dok sesak nafas lg. doc dtg check lung. katanya lung clear. terus kena transfer red zone. imran x nak naik wheelchair. sib baik ada doc laki muda. datang dukung imran huhuuhuh imran 32 kg okey. sape je lah yang larat dukung hahhahaha kt red zone aku kena soal siasat cm dlm csi…aktiviti 24 jam b4 ni. makan apa sume. jenuh menjawab. x dpt trace sbb apa. imran plak berat mulut dgn org x kenal. doc tanya x nk jawab. skali kuar suara serak. paed ckp infection kt peti suara. sbb suspect choking ke apa menda2 yg dkt tekak sbb lung dah clear….pitamm ibu dgr, cucuk la macam2. siap berselirat wayar monitor jantung sume.

kena lah msk wad utk monitor. ward paed kt blkg. kena naik ambulans. terkebil2 imran naik ambulans. daddy n iqbal follow dr blkg. kenangan 2 hari 1 mlam kt wad. kena refer ENT.  paed n pakar ent kasik diagnosis lain2. paed soh monitor tdo. lemak blok salur pernafasan. kot nt kurang oksigen ke otak bleh sebabkan bla bla bla. tkt nk ingat blk. ENT nmpk tonsil bengkak. soo lbh pd tonsil dan tca utk kurangkan berat badan date appointment sampai tahun dpn huahuahua

ari tu dah kurang 2 kg. cuti sek ni susu x terkawal. rasa cm naik balik adeiii la

#ni pom ala2 masin mulut ibu hahhaha aku plan nk preggy tahun dpn…tp prevention x amik dr awal thn lg sbb angin kt belikat etc masalah badan urat dah abis msk angin. career en daddy tgh terumbang ambing. dok saja2 tu. aku terpikir what if aku peknen time ekonomi x menentu nih. tup2 peknen btl lps 2,3 mgu tu gagagaga rejeki awl ..sume yg berlaku ada hikmah kan. x sume yg kte plan tu terbaik utk kite 😉 ms imran msk wad tu. tgh tgu ari2 peot. ms x-ray nurse tanya peknen x. kompiden jwb x. n pegang imran ms x-ray..tup2 lps seminggu x peot. buat upt +ve. mula la gelabah..call member2 doc. diorg pom pelik lama x call tiba2 call. ada yg dah jd pakar radiology. call tgh kt parking lot. bila tanya siap bleh bg dos radiasi utk paed. kagum. if aku tanya no atom nitrogen pom x ingat. apatah lagi tensile strength utk mild steel bahahhahah

disamping consult kwn2. tanya jgk kt 3 buah klinik. ada 2 dioc yg ckp x bleh huahua. risau menghantui tp last week dah jupe pakar o&g. dia ckp x dak apa. x effect pom. buat full scan sume. baby baik2 saja…amin. smoga slmt smpi ke akhirnya. tp x nmpk gender..malu ekk ke nk kasik suprise 😉

rajin ahkak menaip. amik feel nk buat review paper lagi hahahha utk thn depan. setahun satu cukup larr…hajat nk register study x kesampaian lg. nk cuti bersalin 3 bln…tertangguh lg lah labwork. point utk paper even x dikira sbb x register tp utk diri sendirik nk kekalkan momentum yg lantunan sekuat semut melompat kira ok lah. dr x dak bahahhaha

masa buat housekeeping desktop. jupe kata2 pujangga yg disimpan hahhaha yg zaman2 dl masa mencari cinta lg lawak. sume dah delete. up n down dlm idup kan. dah lps fasa tu. skrg fasa ank dpt x anugerah cemerlang. sekolah mana yg elok. zmn skrg. dulu sekolah lah yg ada kt kg tu. score jgk kan muhehehhe

Rezeki bukanlah pada harta semata. Rasa cinta kepada Allah adalah rezeki, taqwa itu adalah rezeki, iman itu adalah rezeki, ukhuwah yang mendamaikan itu adalah rezeki

“Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar. Ameen”

babycenter

How your life’s changing:

This is the last week of your first trimester, and your risk of miscarriage is now much lower than earlier in pregnancy. Next week marks the beginning of your second trimester, a time of relative comfort for many women who see early pregnancy symptoms such as morning sickness and fatigue subside. More good news: Many couples also notice a distinct libido lift around this time. Birth is still months away, but your breasts may have already started making colostrum, the nutrient-rich fluid that feeds your baby for the first few days after birth, before your milk starts to flow.

yesss..mtk2 la teori nih relate dgn aku…dah busan mkn mknan kedai. nk mkn mskan sendiri. imran pom dah tanya awat ibu x masak. nk masak cmne. pinggan pom x leh basuh x tahan bau. en daddy pom tangan dah kena makan air sbb dok bsh pinggan. *bff kena share segala tanggungjwb hahaha

 

1st trimester la buat serik nk peknen lg..mungkin kena pikirkan kuota dr 4 jd 3 huahuahua

Eid Adha

walaupun skrip xm stdn memenuhi meja ini tp tgn ttp gatal nk hapdate blog…

 

salam eid adha sume. ironinya 5 thn raya haji berkeluarga kecik ini. 3x dlm keadaan mabuk hahahaha tiada persiapan eid adha lg tahun ni..tiga2 kali peknen mmg x leh dok dapur awal2 pregnancy ni. cian kt anak2 nk merasai masakan ibunya 😉

 

byk menda nk hapdate. 1st rombongan skol imran. 1st time anak admitted. minggu dpn lah kot. tunggu keje2 sem ni abis.

to all my friends :selamat menyambut adiladha: hayatilah pengorbanan setulusnya. x kesampaian lg nk berpuasa di awal zulhijjah

khamis

saya dgn kuasa yg ada pd saya..mengistiharkan hari khamis adalah hari research saya 

 

gagaga tp sembang je lbh. dr pagi td x dak hasil..dok scroll fb jupe link blog ni. ada la jgk hasil . motivasi diri.

http://nenez9595.blogspot.com/2012/11/jangan-takut-wahai-anakku-dengan-phd-itu.html

skrg tgh buat #8 tp x leh la smpi 3…x dak org nk sponsor. 2 pom cukup tu pun jenuh mtk sponsor 😉

yg #10 cm kena beli labtop baru hahahhahahha labtop phd katanya. 

doa tu pun x menahan. tp realitinya begitulah huhuhu

salam ramadhan

salam ramadhan utk sume. nk hapdate blog tp server siput sendu…ari ni laju skit nmpknya bleh lah membebel

nk tayang menu bukak posa tp x snap sbb tkt daddy tertanya2 pehal bini aku dok snap pic hari2 tp x dak hapdate kt fb hahhahahha fb sbb prenlist dah x leh nk control. dah ramai sanak sedara, org2 kg. terasa sgt poyo nk update menu hari2. blog privacy skit. sj suka2 live dairy katanya 😉

Day 1 (rabu)- ahkak x posa heheheh ikan bawal sweet sour * kangkung+sweet pea grg belacan..dekat nk bukak posa sj potong kek birthday iqbal…dah turns 2 sob3 besar dah ank ibu tp still nk berdukung 😉

20130710_193431

Day 2 – x posa lg hehhehe acar ikan ayo aka tongkol + bendi * tomyam ayam+sayur2

Day 3 – dah posa heheh adik2ku dtg bukak posa 🙂 menu daging+hati+paru rendang * ayam golek dpn taman * tomyam leftover

Day 4 – ajk adk2 ku bukak posa sbb katanya buat nasik minyak meletops hahahha sbb kena bebel ngan daddy suka buat slack ms masak. kompius ms sukat air gagagaga nasik minyak berlaukkan rendang leftover * ayam msk merah *acar timun. pagi tu buat agar2 sirap. cuti smbl2 panaskan lauk anak2 nk mkn. buat larr agar2.

Day 5 – singgang daging * ikan kembung bakar pemanggang ajaib aka PA. rencah bakar pakai resepi mil. tumis cili blend ngan santan. blend serai, halia, lengkuas, kunyit n letak asam keping tp ahkak punye kurang sbb santan terlbh sdh

Day 6 –  ikan kembung bakar PA lg (rencah byk lg, tgu buat ayam la plak mgu ni hiihihi) *  * singgang daging leftover * lauk abs masa berbukak. sahur masak ikan aye sardin style (rebus aka kukus ikan ngan garam n asam keping. pastu tumis bwg, cili blend. letak air rebusan. siap)

Day 7 – ikan aye sardin style leftover * terung sambal leftover

Day 8 – (rabu) – mee soup by chef daddy. sahur ikan bawal grg * sup sawi * hati+pedal grg kunyit

Day 9 yakni hari ini. kte msk bubur lambuk 😉

20130710_193726

besday sape lah…abg yg lebih smpi iqbal merajuk hehehe

seminggu dah berlalu…alhamdullilah penuh lg terawih buat sendiri2 kt umh. hrpnya dpt istiqamah dan lbh baik smpi abs ramadhan. amin