mari mkn bersama sy

ini adalah hapdate mknan yg tlh dimsk (kaler biru) hehehhe sy rs perut sy dah turun ke bwh skit…berdebar2…ada 5 weeks lg…sok dah bleh bsh bj baby…shopim 2x lg nk ckpkan brg2….kaki pom dah makin membengkak…thp kemlsan pom dah meningkat..oh ya sok famili sy dtg…adk sy msk unimap….bertamb la graduan unimap dlm famili sy….br sy notis.. kami sume berpsgan hehhe abg+kakak sy = grad upsi….sy+adk sy (ah) = grad ukm n yana + alif (doa2 smooth smpi grad…sy risau jgk ngan dia ni…faktor2 dipaksa msk sini sbb famili sy soh sy control dia…bdk2 skrg x mcm kte dl…tau jaga diri) = unimap….tggl adk sy yg bongsu dan abg sy yg sulung konon2 nya nk smbg degree bila ank2 dah besar skit…

(1) sabtu : 20/6

bekpes – mee goreng daging (nyum3 …abesss)

lunch – nasi putih, sambal sotong, petola msk air (letak udang kecik + lada itam) dan ikan goreng

(2) ahad (21/6)

bekpes – ns goreng ikan bilis

lunch – ns putih (aku msk) n lauk pauk MIL bwk hehehhe

dinner – mkn hasil umh panas

(3) isnin (22/6)

bekpes –  sosej

dinner – ns putih,  sup ayam, sawi kecik (pak choy ke apa) goreng n ikan goreng

lastest hapdate

(4) selasa (23/6)

bekpes – puding roti

dinner – ns putih. daging msk merah, syr goreng (sawi apa ntah + cendawan telinga + capsicum), ikan goreng

(5) rabu (24/6)

bekpes – sandwich sardin

dinner – hsl dr psr mlm

(6) khamis (25/6)

bekpes – apom blk

dinner – ns putih, ikan pedas (org sini pggl ikan msk sambal), hati + pedal grg kunyit n bayam goreng

(7) jumaat (26/6)

bekpes – sandwich sardin

dinner – lom tau lg sih

Advertisements

kakiku bengkak

kakiku telah membengkak huk3..nk berjln pom skt…solat pom dah solat smbl duduk…susah jgk solat dlm keadaan duduk…selalu terlagha…lupa rakaat ke brape…nmpk sgt x khusyuk solat…nmpk sgt iman x ckp kuat huk3…

istana hinggap dah kemas sepenuhnya…umh panas pom dah buat utk kaum keluarga..hslnya memuaskan..sume menjd..kecuali puding jagung rasberi….bwhnya keras ….aku rs nk stop dl buat puding yg berlapis2 ni…mmg ada tulah…asyik x jd jek..

penat jgk dok umh sendiri…dl kul 11 dah zZzzZ sbb x tau nk buat pe…skrg..dah bleh msk hehhehe..mlm kena iron bj..sbb x sdp plk pg nk buat bekpes…takat ni x miss lg bekpes…yg ringan je lah..yg berat sila cover blk di opis hahhahaha….tema bekpes mgu 1st adalah roti hahaha start ngan roti+kaya, roti sandwich, roti sandwich telur, roti bakar n blk smula roti+kaya…..aku berazam nk msk lauk yg x diulang selama sebln…sj nk tgk knowledge yg ada dlm mskan….mari kte listed mskan yg tlh dibuat

sabtu : 20/6

bekpes – mee goreng daging (nyum3 …abesss)

lunch – nasi putih

– sambal sotong

– petola msk air (letak udang kecik + lada itam)

-ikan goreng

ahad (21/6)

bekpes – ns goreng ikan bilis

lunch – ns putih (aku msk)

– lauk pauk MIL bwk hehehhe

– dinner mkn hasil umh panas

isnin (22/6)

-dinner – ns putih

– sup ayam

– sawi kecik (pak choy ke apa) goreng

-ikan goreng

tonite….tungguuuu hehhehe

tiba2 ari ni sy risaukan my ma….alif dah nk msk unimap…tggl dia sorg kt umh…suara pom dah lain ms ckp dlm tepom huk3…sgt sedih…nk sdpkan ati aku….aku comparekan ngan org lain…ramai yg mcm 2..dah tua kebarngkalian akan tggl sorg adalah tgi tp nauzubillah aku x sanggup…smoga my ma tabah..aku tau dia kuat…tp perasaan sedih 2 x leh lari…aku mula pk mcm…tkt2 mlm2 ke jth dlm toilet..mtk sume 2 jauh…aminnn

umah panas

weekn ni kami berplan nk buat umh panas…tok nk dtg umh…alang2 ajk la makcik2 sekali…ajk mkn sume …senang cite…bln dpn mesti dah x larat nk berjln…aku ingat nk ajk mkn lunch….en suami ckp leceh….mkn ptg la…..so menu2 yg diplan:

1. spageti (menu pilihan sbb senang msk keh3)

2. macaroni goreng (aku yg nk mkn hhehhehe tp seriau jgk dah lama x msk)

3.bakar-bakaran (ayam, daging n seafood) – menu pilihan sbb bukak2 haidah kawen ada bbq set -hadiah dr k’izan, azmi n fizah hehhehe b4 ni aku dok angkat bunyi kelentang kelutung..aku ingatkan rak…bila dah bukak br tau bbq set

4. puding cocktail

5. karipap or popia instant

6. air oren

itu sj hehheehe belasah je lah msk …pinggan pom ada x smpi 20 …nt ada yg nk kena tgu pinggan bila nk mkn hahhaha

lps ni bila dah senang2 skit..bleh ajk gang puak plak bekpes…pdhal umh xabs deco lg…tp x tau bila nk abs…x dak kudrat nk jln lama2 nk beli carpet sume…main mana yg ada dl huk3…

sy juga tlh memprint recipe dr internet …x sbr mau mencubanya hehehe

tag mummy faheem

sy buat tag tertangguh dr mummy faheem…cm x relevan ngan sy buat ms skrg…krn dok ngan MIL…kena dok sendiri br real hhehhehe tp jwb la jgk

TAG TUGASAN HARIAN

1) bila terakhir anda cuci toilet?

blom cuci lg….mlm sok kot..b4 guna toilet 2..i pndh umh sok

2)pencuci apa yg anda guna?

sy br beli pencuci max kleen perisa lemon

3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?

sy x suka mop lantai…dl ms umh  bujang pom sy jarang mop hehhe..kalu bilik berabuk main vacuum…kalu kt dpr sib baik ada naza n k’izan yg rjn mop lantai….dah kawen ni…sy nk didik en suami spy menjd pengemop lantai…

4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam sebelum menjelang malam???

dok ngan MIL..ptg2 dok melepak slm bilik…cite2 apa jd kt opis ari tu…dah dok umh sendiri nih…bleh kembalikan aktiviti zmn bujang ..melepak dpn tv lyn drama 6.30 ptg

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?

plg simple mkn roti lor….cicah milo..ni menu time peknen..kalu dah x lalu sgt mkn…kalu ngan k’izan dl..msk buah pelam ngan milo..ni dok ngan en suami, ..x tau la menu apa..

6)minuman selalu anda buat waktu pagi?

b4 peknen suka nescafe…time peknen milo lahhh

7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?

sblm tdo set alarm dlm hp..mengelamun kjp..pas tu ZzzzZZZ

sy mau mengetag

1. en landak (buat landak)

2. momma ummar (jgn stress jihe..bila2 bleh buat)

ermmm org lain dah buat kot…kalu x buat lg…sila buat yeee

ni plak sy jupe ms blog hopping….pesanan utk baby IA…jd ank yg soleh yeeee

1. Hai anakku; ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yang bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH.

2. Orang – orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari ALLAH. Orang yang insaf dan sedar setalah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemuliaan dari ALLAH juga.

3.Hai anakku; orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kepada ALLAH, maka dia tawadduk kepada ALLAH, dia akan lebih dekat kepada ALLAH dan selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada ALLAH.

4. Hai anakku; seandainya ibubapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibubapamu adalah bagaikan baja bagi tanam tanaman.

 5. Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.

 6. Dan selalulah berharap kepada ALLAH tentang sesuatu yang menyebabkan untuk tidak menderhakai ALLAH. Takutlah kepada ALLAH dengan sebenar benar takut ( takwa ), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat ALLAH.

 7. Hai anakku; seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seorang yang telah rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamunkan hal hal yang tidak benar. Ketahuilah, memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yang tidak mahu mengerti.

 8. Hai anakku; engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih lagi daripada semua itu, adalah bilamana engkau mempunyai tetangga (jiran) yang jahat.

 9. Hai anakku; janganlah engkau mengirimkan orang yang bodoh sebagai utusan. Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.

 10. Jauhilah bersifat dusta, sebab dusta itu mudah dilakukan, bagaikan memakan daging burung, padahal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.

 11. Hai anakku; bila engkau mempunyai dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah untuk menziarahi orang mati, sebab ianya akan mengingatkanmu kepada kampung akhirat sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.

 12. Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan, kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing sahaja.

 13. Hai anakku; janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan saja pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan.

 14. Makanlah makananmu bersama sama dengan orang – orang yang takwa dan musyawarahlah urusanmu dengan para alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.

 15. Hai anakku; bukanlah satu kebaikan namanya bilamana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya. Hal itu tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu bakar, maka setelah banyak ia tidak mampu memikulnya, padahal ia masih mahu menambahkannya.

 16. Hai anakku; bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura pura membuat dia marah. Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu,maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati hatilah.

17. Selalulah baik tutur kata dan halus budi bahasamu serta manis wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga.

18.Hai anakku; bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu.

 19. Jadikanlah dirimu dalam segala tingkahlaku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian atau mengharap sanjungan orang lain kerana itu adalah sifat riya~ (riak) yang akan mendatangkan cela pada dirimu.

 20. Hai anakku; janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan olah dunia saja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan dunianya.

 21. Hai anakku; usahakanlah agar mulutmu jangan mengeluarkan kata kata yang busuk dan kotor serta kasar, kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah agar bicaramu mendatangkan manfaat bagi orang lain.

 22. Hai anakku; janganlah engkau mudah ketawa kalau bukan kerana sesuatu yang menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti, janganlah engkau bertanya sesuatu yang tidak ada guna bagimu, janganlah mensia siakan hartamu.

 23. Barang sesiapa yang penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun, dan sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal.

 24. Hai anakku; bergaullah rapat dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.

 25. Hai anakku; ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yang selebihnya untuk bekalan akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini ke keranjang atau bakul sampah kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat beban orang lain. Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana sesungguhnya yang engkau makan dan pakai itu adalah tanah belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka, kelak akan membinasakan dirimu.

running out of time….

 54 days to go uuhuhuhu…lmbt lg..siang x rs sgt skt..ms time tdo jek..rs x selasa..pusing kiri..pusing kanan huhuu..lps ni every week nk kena g klinik…mmg smpt berkenalan ngan sume cik misi lah…next week appointment ngan O&G spital kgq…akak sy ckp once dah kena refer..kena cek every week jgk…so 2 tmpt la cek…klinik n spital..sib baik la keje lgu ni…x kisah sgt nk kuar lama2..

sjk pitam kt psr tani ari 2…sy slalu rs melayang2 kalu dok lama…td pom ms polish sampel rs cm kelabu mata…terus berhenti huhu bila nk siap ni..sem dah nk bukak…sem ni jgk kena siapkan

jadual dah start nk pack…sy akan berpindah ari ke umh sewa ari sabtu ni…kalu larat bleh la buat house warming….msk mknan plg senang …msk dlm ms setgh jam..heheh apa lg kalu x spageti hahha..bleh ajk time bekpes..tgk la dl..perasaan sy nk pndh..lega sbb x terkongkong lg..sape penah rs dok ngan MIL phm lah tp ni kes DIL yg keji cm aku..yg jenis pandai beramas mesra n x tau malu, biasa jek hehhehe…at the same time berdebar jgk…ni la 1st time kitorg nk berdikari…b4 ni sume tersedia…ni sume nk kena manage sendiri..masak, bsh baju, kemas umh…b4 ni duniaku hanya dlm bilik jek..ni nk kena manage 1 umh..doakan  sumenya selamat…amin

semlm ada cite sedih..shukri hashim meninggal…sedih bkn sbb aku minat dia..tp dia meninggal sbb kanser pancreas…teringat kt arwah bak…history pom lbh kurang sm…br tau 2 bln….kurus cm arwah jgk..mmg kalu cancer pancreas cm 2…tau2 dah stage 4 uhuuhuhu..al-fatihah

next week bleh bsh bj2 baby…list down blk apa yg x cukup…last shopim la kiranya…sem dah bukak mesti lg penat…x sbr mau shopim brg baby lg hehehhe nk ltk pic pom mls nk transfer…akan ku letak sbb ku tahu en landak x sbr nk kutuk aku gemok ..siap ko