#6of6

sume pakai hashtag skrg. alhamdullilah thn ni dapat puasa 6 penuh. misi #6of6 berjaya, lps ni #10of10 pastu #4of4. byknya hutang puasa. bayar fidyah ramadhan hari tu malu2 nk ckp. semoga dipermudahkan semuanya. 

syawal dah nk sampai dipenghujungnya. umur semakin meningkat. dengan cerita byk kehilangan insan2 tersayang sekarang bila ada yg upload. adakah ini ramadhan terakhir mmg meresap ke sanubari. esok plak jenazah2 dari mh017. lagi terasa mati itu pasti. x kira umur dan masa tp selalu berdoa agar dipanjangkan umur supaya dapat besarkan anak2 huhu dapat memperbanyakkan saham akhirat. ameen

 

zz

Advertisements

6 months

Minggu ni msk 6 bulan…cik misi ckp “kejap je kan kak, dah 6 bln” wakakakka ye lah dik kejap jek. yg bwk perut ni je lah yg tau. dah msk 6 bln bleh la riki2 apa yg nk dibeli 😉 ni je lah menda seronok tiap kali peknen. tp ank #3. redha je lah pakai brg2 abg hahahahah wishlist utk dibeli adalah; (cm soklan exam)

1) bengkung ada zip..seksa dowh bengkung lilit2. kena ada helper. daddy lah mangsanya. lgpom x lama lps tu dok terjurai2. so kali ni nk beli yg zip ke hook

Image

2. pillow n bolster casing..bedsheet abg2 dah ada 4 set. tp ibu gedik jgk nk casing br utk pillow. dr iqbal lg dok berkenan tp tokma boo lyn nk jht patchwork tampal2. so order sj tp bertambah tailornya seorg yg bz. mtk2 smpt siap..sweet kan

Image

3. persalinan barang 3,4 pasang. utk ke sambut baby n p klinik check up.

4. utk feeding n breast pump. sume elok lg. turun temurun pakai. puas ati hehehe spare part pump yg dah loose pom dah dpt dr mummy amjad. siap pakej kasik 1 set :)…beli teat je lah. teat sume dah buang.

5. yg lain sume yg remeh temeh cm bakul bedak, bedak, toiletries etc.

see ank #3 list jadi 5 jek huhuuhuhu

ank #3 pom mcm2 penyakit dtg..berselisih ganti. rasa cam dah dlm pantang. cpt lah masa berlalu. x sabar nih hehehe

Sisipan

December 2013

nak abis dah 2013…2013 banyak memberi kenangan manis, pahit, masam 😉 penuh up n down gitu.  kenangan yg bagi seribu pengajaran ewah….note yg x leh lupa je lah..

#imran msk ward. haruuu. ni lah menda yg plg ditakuti ibu2 tp ni lah asam garam sementara nk tgu ank besar. kul 4 lbh pagi gitu.  tiba2 imran nafas kuat gile..x penah lg lah tgk. aku lelah pom x teruk cm gitu tarik nafas. kebetulan ank2 dah lama x sakit. ada lah kot 3 bln x p klinik. so mmg x dak stok ubat dlm peti ais.  aku plak 2,3 hari b4 tu ada sebut lama depa nih x demam. kan skali dah dpt. terus la salin baju p kecemasan.

start la drama. p neb. tgh neb pom dok sesak nafas lg. doc dtg check lung. katanya lung clear. terus kena transfer red zone. imran x nak naik wheelchair. sib baik ada doc laki muda. datang dukung imran huhuuhuh imran 32 kg okey. sape je lah yang larat dukung hahhahaha kt red zone aku kena soal siasat cm dlm csi…aktiviti 24 jam b4 ni. makan apa sume. jenuh menjawab. x dpt trace sbb apa. imran plak berat mulut dgn org x kenal. doc tanya x nk jawab. skali kuar suara serak. paed ckp infection kt peti suara. sbb suspect choking ke apa menda2 yg dkt tekak sbb lung dah clear….pitamm ibu dgr, cucuk la macam2. siap berselirat wayar monitor jantung sume.

kena lah msk wad utk monitor. ward paed kt blkg. kena naik ambulans. terkebil2 imran naik ambulans. daddy n iqbal follow dr blkg. kenangan 2 hari 1 mlam kt wad. kena refer ENT.  paed n pakar ent kasik diagnosis lain2. paed soh monitor tdo. lemak blok salur pernafasan. kot nt kurang oksigen ke otak bleh sebabkan bla bla bla. tkt nk ingat blk. ENT nmpk tonsil bengkak. soo lbh pd tonsil dan tca utk kurangkan berat badan date appointment sampai tahun dpn huahuahua

ari tu dah kurang 2 kg. cuti sek ni susu x terkawal. rasa cm naik balik adeiii la

#ni pom ala2 masin mulut ibu hahhaha aku plan nk preggy tahun dpn…tp prevention x amik dr awal thn lg sbb angin kt belikat etc masalah badan urat dah abis msk angin. career en daddy tgh terumbang ambing. dok saja2 tu. aku terpikir what if aku peknen time ekonomi x menentu nih. tup2 peknen btl lps 2,3 mgu tu gagagaga rejeki awl ..sume yg berlaku ada hikmah kan. x sume yg kte plan tu terbaik utk kite 😉 ms imran msk wad tu. tgh tgu ari2 peot. ms x-ray nurse tanya peknen x. kompiden jwb x. n pegang imran ms x-ray..tup2 lps seminggu x peot. buat upt +ve. mula la gelabah..call member2 doc. diorg pom pelik lama x call tiba2 call. ada yg dah jd pakar radiology. call tgh kt parking lot. bila tanya siap bleh bg dos radiasi utk paed. kagum. if aku tanya no atom nitrogen pom x ingat. apatah lagi tensile strength utk mild steel bahahhahah

disamping consult kwn2. tanya jgk kt 3 buah klinik. ada 2 dioc yg ckp x bleh huahua. risau menghantui tp last week dah jupe pakar o&g. dia ckp x dak apa. x effect pom. buat full scan sume. baby baik2 saja…amin. smoga slmt smpi ke akhirnya. tp x nmpk gender..malu ekk ke nk kasik suprise 😉

rajin ahkak menaip. amik feel nk buat review paper lagi hahahha utk thn depan. setahun satu cukup larr…hajat nk register study x kesampaian lg. nk cuti bersalin 3 bln…tertangguh lg lah labwork. point utk paper even x dikira sbb x register tp utk diri sendirik nk kekalkan momentum yg lantunan sekuat semut melompat kira ok lah. dr x dak bahahhaha

masa buat housekeeping desktop. jupe kata2 pujangga yg disimpan hahhaha yg zaman2 dl masa mencari cinta lg lawak. sume dah delete. up n down dlm idup kan. dah lps fasa tu. skrg fasa ank dpt x anugerah cemerlang. sekolah mana yg elok. zmn skrg. dulu sekolah lah yg ada kt kg tu. score jgk kan muhehehhe

Rezeki bukanlah pada harta semata. Rasa cinta kepada Allah adalah rezeki, taqwa itu adalah rezeki, iman itu adalah rezeki, ukhuwah yang mendamaikan itu adalah rezeki

“Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar. Ameen”

planning

hehehe tajuk sesuai utk ibu2 ewahhhh

saya pilih untuk mengundi  family planning slps melihat betapa stressnya kakak saya apabila ank ke 2 dan ke 3 x dak gap. lps abis pantang trs peknen semula. kesian jgk tgk yg si kakak. dpt adk umur belum setahun. berjalan pun belum tp si kakak begitu memahami. adik sampai je rumah lps discharge trs dia jalan dgn mantapnya. ajaib bkn. kakakku siap mimpi2 bila nk pandai jalan.

selepas bersalinkan imran. saya ke PK kgr utk planning. dung dang dung dang misi kasik pil di bawah ^

tp pil ni membuatkan saya pening kepala. kelapa asyik berat sajork tp peot teratur…misi suruh try dulu. dia ckp mmg take time utk serasi baru tkr yang lain. baca forum yg digoogle pasal planning ckp pil ni paling murah. sbb tu direkomen dulu hohoho tp yg bagusnya PK ni depa check skali kesan2 lps pengambilan every month. x dak suka suki kasik byk2. kena amk every month.

bertahan sampai umur imran setahun. saya amik keputusan utk stop sbb x larat pening kepala. 2 bln lps tu peknen kih3 so x dak la istilah accident. x buat precaution katanya 😉 …lps bersalin iqbal amik seperti di bawah. sbb ini saja pilihan utk breastfeeding mom. x period sampai la umo iqbal setahun sbb pil ni hormon yg block hormon utk period sbb nt production susu kurang bla bla doc siap lukis graph dgn hormon2 skali *sila google sendiri if nk tau hahahhaha lps umur iqbal setahun period datang selang 2 minggu. stress kakjem. berlanjutan 2 bln. kakjem pom p klinik panel yg tmpt amk ubat ni. baru la bgtau pil ni sesuai smpi baby setahun jek. sbb lps tu hormon utk peot lg tinggi tung tang tung tang pil ni dosnya kecik saja sbb tkt effect baby. ok doc ni bg pilihan nk bf lg ke x. kakjem jwb nt blk pk hahhaha if x dia nk kasik pil biasa bkn utk bf mom

blk la kakjem menggoogle. msk forum ibu menyusu. ramai yg amik jamu di bawah. kakjem pun cari agen perlis. jupe cikgu di buah sek di kgr 😉 peot pun teratur. sama jgk konsep dia 21 bijik lps tu peot dtg. tp bkn hormon, jamu ni just panaskan rahim x kasik ada persenyawaan. valid 24 jam saja panasnya. pandai org dulu2 nih. cuba lihat khasiat2 seperti tertera di pembalut botol. byk btl khasiat utk perempuan tp sepanjang 5 bln makan x rasa apa2. masuk botol ke 6 tiba2 khasiat no 6 muncul. haruuuuuuuuuuu. sengal2 abs dari b**p ke pinggang. jenuh lerr fikir sbb apa. nk2 plak dok sibuk sakit paksu. strong family history on cancer nih. mmg risau lah sgt. br terfikir jamu ni…tanya la cikgu si agen ni..dia ckp kesan no 6. i pom google lg testi dr pengguna lain…alahai siap x leh pakai br4 sakitnya. beauty is pain tu btl lah. lps tu trs montok katanya kuh4. tp lps 2 weeks sakit lg. tanya lg cikgu tu biasa bape lama. jawapan x meyakinkan, x sure plak sbb ada skt2 pinggang jgk dush3. terus stop amik. penjual2 ubat sekian sila study produk ada seblm jual ahhahahah

di usia iqbal 1 y 9 month. kakjem stop planning secara oral. ewah. rasa cm dah bersedia utk tambah ahli keluarga. sedia dari segi mental, emosi, jasmani dan ekonomi hahhahaha bersedia jgk utk gegirl or boboy..tipu la kalu ckp x harap nk gegirl, doa je lah kan. yang penting sihat walafiat, jadi anak yg soleh dan pintar tagline kindy imran

Allah SWT berfirman melalui ayat 49-50 surah Asy-Syura yang bermaksud,

Dia memberikan anak perempuan kepada siapa yang Dia kehendaki dan memberikan anak lelaki kepada siapa yang Dia kehendaki, atau Dia menganugerahkan kedua jenis lelaki dan perempuan (kepada sesiapa yang dikehendakiNya), dan Dia menjadikan mandul sesiapa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa.

sekian dari setazah ibu pilihan minggu ni. semoga ibu pom jd ibu yg solehah lah jgk…trying hard utk elak dosa2 free

sehangat asmara

niat di hati nk baca jurnal smbl ditemani kay dan jenal. last episod lorrrr…bukak2 dailymotion dah kena block. tonton pun sama *cryyyy hahhaha dah x dak hiburan nmpknya kih3

kenapa membaca jurnal adalah sgt la mengantuk seperti ada buah2 yg bergayut di bulu mata mtk tdo kuh3. baca novel alaf21 bleh marathon smpi berbuah2 semlm. cmne nk jadi researcher unggul. student tua katanya. apa bleh buat. tahik kambing bulat. boleh buat ubat cap ubat batuk hahha lagu zaman kecik x senonoh

ni hasil karya imran seminggu mula sekolah. ibu pom minggu awal jek rajin snap. sekarang puji2 skit simpan. ada lah origami fish, bear etc. siap tertukar bwk blk org lain punye hahhaha awl thn ada perjumpaan parents. rasa dah tua p meeting PIBG. last week ada karnival sukan utk perlis. berdrama x nk join perbarisan bagai. padahal kt umh ckp cikgu x bg hat kt dia. bila cikgu bagi x nak plak. setiap kindy ada tema bertemakan alam. ada yg bee, butterfly. adk plak yg feeling lbh. kindy imran pakai hat mata kumbang kot. pastu ada rambu2 😉

DSC08701

tampal kt pintu stor bwh tangga hahaha buat smgt p skol katanya. imran kena puji lbh skit br smgt, awal2 skolah sume kaler merah. bila tanya katanya kaler merah shantekk hahahha padahal malas lerr tu sbb pensel kaler cikgu letak dlm bakul kena share

kick start : penang

Last week aku bersama keluarga kecik pergi mengoyahkan diri ke penang utk menghadiri conf. x layak nk komen psl conf takut nt jd cm bercakap ke arah cermin. terpantul diri sendiri. cukup la selama ni dok tgk jek situasi sebegini. kick start utk projekku hehehe review paper. satu permulaan yg baik utk 2013. next target conf akhir thn ni, next week dah bleh start jejak kaki ke lab hohoho sv dah pesan buat awal2. jgn dok submit yg mengarut jek ngeeeee *senyum cover malu muhehhehe

sebab daddy x leh cuti lama. isnin keje lg. bertolaklah lps keje. kul 7.30 mlm ada miskol dr hotel. call blk x jwb. bebellah kakjem dgn lenggang lenggong goyahnya hahaha x puas ati nape x leh blk keje awl. check in tepat kul 10. dah letih nk kuar blk. letih berperang. so call sajalah room service. malangnya menu dlm bilik ilang. so tanya depa x leh nk anta sbb ada satu jek copy.  depa bacakan menu. bla3 last2 skali ada mee grg n nasi grg hahhaha amk yg last nasik grg…

taraaaa

DSC08778

Hotel Hydro batu feringgi. dah penah p dulu2 tahun 2006 hihi tgk buat photobook katanya. jupe la pic lama…7 tahun dahulu hiihih

DSC00961

*******

esoknya ke hotel tmpt conf. x byk berubah jgk. pic 6 thn dahulu hihih tp yg skrg lgsg x amk pic tn tanah. rugi2 hahahha

DSC03710

********

lps lunch meronggeng bersama rombongan dr bangi ke queensbay. ngeh3. dapat sepasang kasut utk ke lab, brg peberet jj semestinya, suar tdo dan bj t imran. ptg bwk anak2 ke pantai utk buat castle hahhaha pengaruh kartun kuat katanya.  lenguh kaki mendaki tangga hahahha mlm ke flea market utk beli swimsuit imran. dpt la habuan anak2 ini. toys sorg dua. iqbal yg membuas x kuasa nk memilih brg. b4 tu behenti mkn tp iqbal x mkn. terpaksa la daddy anta kitorg ke bilik. dia p sorg cari wheat potato kfc hohoho smbg la daddy sopim sorg2. fair n square. dua2 dpt sopim hahhaha

paginya lepas bekpes. berjimba di pool utk photoshoot majalah mangga hihih

*DSC08779******

lps berjimba. naik bilik. packing n check out. p ke hotel conf 😉 …lps tu lunch kt gurney. motip lunch kt gurney plaza. awat la x p nasik kandar hahhaha

DSC08782

**********

lps lunch sggh taman rama2…skrg ni p mana2 pom ingat tmpt utk anak2…kalu p tmpt utk ibu pom. anak2 beramukan. tmbh stress ibu…mai kte kasik sel2 otak mereka berhubung 😉

 

DSC08802

DSC08812

tiket masuk rm18 sorg…mula2 masuk rasa x worth. kecik je tmptnya pom. tp ms nk kuar ada mcm2 lg pameran. kira ok lah kan hihiihi

tamat percutian separuh disponsor hehehe

dtg keje ptg jumaat hanya utk hapdate blog..dush3, next week ku seru smgt nk be’research’

 

p/s- al-fatihah utk arwah mak ngah. meninggal sbb asthma ..mmg dah lama sakit. tp cuti sek ari tu p tgk paksu kt bangi yg operate kanser. blk2 dia yg sakit teruk. 2nd person dlm adik-beradik arwah bak yg pergi huhuhu mati itu pasti tp rasa cm bekalan x cukup lg utk ke sana. pjgkan lah umurku. skrg tgh2 sengal2 badan. x tau pasal apa. may b sbb dah slow2 stop breastfeeding. ntah. kalu 2,3 minggu lg x hilang. kena p check doctor jgk la nmpknya. mengadu kt daddy, dia ckp sbb x jaga mkn. ye jgk. ais pg ptg siang mlm kuh3

32 y.o + 5th anni + fam day

moment kebusanan di akhir sem..marking smbl menguap leleh airmata hahaha server slow lerr plak. kalu smbl tgk drama laju skit sbb kena fokus 2 menda jd cepat skit tgn dan minda. bleh gitteww 😉

 

byk n3 nk buat. namun begitu tuan tanah adalah malas. n3 utk 32 y.o pun cm x dak mood nk buat. last week dpt berita paksu adik arwah bak yg bongsu kena kanser hidung. so jadi jadi 4 beradik kena cancer. strong family history. terus refer member yg doctor. dia ckp kalu strong family history may be dlm bdn dah ada gen cancer hanya menanti sesuatu yg trigger gen tu akan develope jd tumor huhu so kena la control diet yg sihat di sambil tawakkal semoga diberi kesihatan yg baik. kena sentiasa consume antioksida huhuhu

 

bln ni jgk 5th anniversary…5 thn yg unggul. achewah dah lalui tu unggul la kan. cabaran terbesar sethn lbh dok umh in laws. ngeh2 statement mtk lahar. may b setgh org x kisah tp aku dr form 2 dok hostel bila dok umh org jd canggung. x reti nk bukak tv, nk guna dapur org. utk org yg biasa may b x dak masalah. at the same time baru nk kenal husband sendiri i means true colour dia muhehhehe akan rasa nape dia gitu, aku nk laki gini. gitu gini gitu gini. lari dr umh sejam dua buat drama sembilu gagaga thn ni x dak order kek tp still nk buat something kte masuk PULUT

 

ketupat sotong

ketupat sotong

 

 

 

 

org dulu2 kan kalu buat kesyukuran ada pulut. tp ni gaya kakjem. buat ketupat sotong. beli sotong sekilo tp rendam beras pulut byk. x nk buat masukkan aja dlm kuah masa rebus dan juga telur2 sotong nyum3. pic diambik malam nk simpan dpm fridge. tggl 3 ketul habuan bekpes esoknya. kegemaran sume tp imran mkn pulut putih dlm sotong saja. iqbal mkn kuah pulut tu saja gagaga

 

bebelog aku biasa ada yg sesat cari tmpt2 menarik di mesia ngeh3 sbb tu kena poyo2 buat travelog walaupun x byk info hrpnya dpt membantu. last month seperti biasa bln feb ada visit student praktikal. seperti thn lps amk pantai timur tp kali ni kena singgah sg buloh sbb ada sorg stdn kt sana. bertolak di pagi hari dari perlis. singgah di RnR tapah kot lupa. kasik kanak2 bermain dulu smbil menunggu ibu dan daddy berurusan hihi

 

 

 

amukan

amukan

 

ank dua nk bergilir ke toilet n solat pun kena tahan amukan. cmne anak 3 yg berderet huhuhu

check in hotel dlm kul 8 mlm. percutian bajet. x mo tambah duit hotel kalu boleh muhehhehe mana nk dpt derrr hotel selesa sgt rm180. google punye google jumpa shah’s village hotel

 

 

 

pic google

pic google

 

siapa sangka di celah2 bangunan pencakar langit ada resort dikelilingi pokok2 nyiur yg melambai ahaks dongak atas nmpk hotel hilton, vistana, apa ntah lg

 

 

 

DSC08721

lobby ini kami yg punyeee hahhaha check in mlm. x dak org melainkan pekerja2 mereka 😉

lps mkn kuar dinner kt mcdonalds sbb dah kul 11 huhu esoknya pagi2 lps bekpes set gamin nk p tmpt LI ittewww…tgh2 jln terlps simpang. ikut gamin 20 min jek tp dok main pusing2 ‘we r calculating’ byk kali dok bising. call je lah stdn tu ckp sesat hahha dia pom soh tgu kt stesen ktm. x smpi 5 min dr ktm sg buloh tu muhehhehe . dkt kul 1 kuar kilang..mari lah kte meronggeng sejam dua, p suria KLCC. cari jalan mudah hhahaha signboard dimana2

 

DSC08728birthday treat dr daddy tp byr sendiri muhehehe yg penting bersama org2 tersyg *sila muntah. imran nk naik lrt sbb tu dtg sini. cari tmpt yg parking secure. stesen lrt x yah lintas2 jalan hehe tp pic dlm lrt tarak. ibu control imran. daddy control iqbal. iqbal tau lari x pandang dpn. risau terbabas masuk railway. menangis x berlagu la ibu. dlm train malu ahkak nk buat kuar kamera hahhaha tp ada sorg kakak dok seb bera bersembang tanya dr mana bla3. siap ckp nape parking kt klcc mahal. x p situ2 yg free. soh bwk imtan dok dpn skali. lrt bape min sekali bla3 ahkak senyum saja. x kan nk explain satu2. may b ingat kami rombongan cik kiah x penah naik lrt muhehehhe

 

DSC08731

 

feeling p bicester outlet hahahha tp sah2 obersea ala2 JPO open air ….pojaan idola mummy amjad haha lg byk koleksi lg vangga hhaha

DSC08733

 

DSC08734

deco sempena CNY

 

DSC08735b4 kul 5 ptg dah set nk kuar dr KL. ngak mau merasa jem tp mkn jem jgk hahahah dkt maghrib br smpi selesa hillhomes. selalu nmpk tepi highway nk blk kg. sbb designnya ala2 english style. why not give a try dok sini muhehhe try x try rasa syahdu ala2 pencinta alam. sunyi sepi wakakak

selesa

seperti biasa restoran masakan thai merata2. mlm tu mkn kt restoran thai kt luar hotel…esoknya kul 9 dah bertolak. hotel ni mmg utk pencinta alam kot ada la set2 dah berusia. ada mat salleh siap mkn angkat pinggan sendiri. bgs btl. kt penjom lama plak sbb guard bangla x bg msk x dak safety boat. sejam jam lbh tercegat kt guard. diorg mmg bgs. kalu p sana nk soh msk plant. sv diorg sendiri dtg jmpt br bleh msk. kul 1 lbh br kuar dr mining tu. menuju ke cherating. kt RnR sini jupe seorg pemimpin pembangkang yg tersohor. aku kuar toilet, dia nk msk. lama kulihat beliau seperti kenal. lalu beliau tersenyum muhehhe br kucam. trs geletis org bsr senyum kt aku. bodyguard beliau jambu2 cm hairul hok alohhh gaggaga

 

DSC08738

bag utk check in di suria cherathing beach resort…bantal bucuk tdo hotel br carik. ngada2 sggh. terlupa bwk naik kena turun amik dalam keta koh3 dpt la imran mandi pool sepam kt sini. kalu idak mmg check in n check out hotel jek hihiih tghari esoknya lps check out trs ke rumbia resort villa utk family day

 

rumbia-resort-restaurant

 

 

dpt sakit masa sukaneka jatuh menghempap kaki sendiri.

me

 

 

kecik plak…dpt cr ibu dan daddy imran disitu muhehehhehe

paper

 

kami rumah biru ngeh3 sila cari *kalu dpt trace sila tuntut hadiah di kaunter jj muhehehe

abs family blk tdo kt kg 1 malam..berakhirlah perjalanan kami..oh sy mau kamera br supaya lbh semangat utk mengambil pic hak3