salam ramadhan

salam ramadhan utk sume. nk hapdate blog tp server siput sendu…ari ni laju skit nmpknya bleh lah membebel

nk tayang menu bukak posa tp x snap sbb tkt daddy tertanya2 pehal bini aku dok snap pic hari2 tp x dak hapdate kt fb hahhahahha fb sbb prenlist dah x leh nk control. dah ramai sanak sedara, org2 kg. terasa sgt poyo nk update menu hari2. blog privacy skit. sj suka2 live dairy katanya 😉

Day 1 (rabu)- ahkak x posa heheheh ikan bawal sweet sour * kangkung+sweet pea grg belacan..dekat nk bukak posa sj potong kek birthday iqbal…dah turns 2 sob3 besar dah ank ibu tp still nk berdukung 😉

20130710_193431

Day 2 – x posa lg hehhehe acar ikan ayo aka tongkol + bendi * tomyam ayam+sayur2

Day 3 – dah posa heheh adik2ku dtg bukak posa 🙂 menu daging+hati+paru rendang * ayam golek dpn taman * tomyam leftover

Day 4 – ajk adk2 ku bukak posa sbb katanya buat nasik minyak meletops hahahha sbb kena bebel ngan daddy suka buat slack ms masak. kompius ms sukat air gagagaga nasik minyak berlaukkan rendang leftover * ayam msk merah *acar timun. pagi tu buat agar2 sirap. cuti smbl2 panaskan lauk anak2 nk mkn. buat larr agar2.

Day 5 – singgang daging * ikan kembung bakar pemanggang ajaib aka PA. rencah bakar pakai resepi mil. tumis cili blend ngan santan. blend serai, halia, lengkuas, kunyit n letak asam keping tp ahkak punye kurang sbb santan terlbh sdh

Day 6 –  ikan kembung bakar PA lg (rencah byk lg, tgu buat ayam la plak mgu ni hiihihi) *  * singgang daging leftover * lauk abs masa berbukak. sahur masak ikan aye sardin style (rebus aka kukus ikan ngan garam n asam keping. pastu tumis bwg, cili blend. letak air rebusan. siap)

Day 7 – ikan aye sardin style leftover * terung sambal leftover

Day 8 – (rabu) – mee soup by chef daddy. sahur ikan bawal grg * sup sawi * hati+pedal grg kunyit

Day 9 yakni hari ini. kte msk bubur lambuk 😉

20130710_193726

besday sape lah…abg yg lebih smpi iqbal merajuk hehehe

seminggu dah berlalu…alhamdullilah penuh lg terawih buat sendiri2 kt umh. hrpnya dpt istiqamah dan lbh baik smpi abs ramadhan. amin

metafora

currently addicted tu adam n hawa hahhah sebln seblm show pun dah baca novel nk refresh semula hahhaha

 

cari nk baca semula tp x jupe letak kt mana …

 

bertabahlah nk tgu thn dpn baru abis…ni adalah novel peberet, byk lg novel peberet yg jd drama tv tp kebetulan plak. novel peberet+hero perebet..so akan bias disitu. bicara hati pun novel peberet tp hero n heroin ke laut. x tgk la jgk sbb x cukup tarikan 😉

 

ekceli tgh marking. buhsan seyh. lps marking nk start research. raw material otw. bila dok call2 org yg buat PO. follow up supplier. just realized yg i akan repeat routine lama. lps abs semester-pulun research-b4 pulun kena panas engine-engine br nk panas sem baru bukak kuh3 so panas engine awal skit. ayuh langkawi

ekceli x dak niat nk beli apa. p jamu mata. jln2 hahah ni ayat di atas tanah besar. sampai ke pulau. rugi x beli ni. alang2 dah sampai kih3. ada la hasil tangkapan

piza plate idaman suri + pie plate pyrex + bowl luminarc

 

dpt space utk storage slps tupperware di susun yg kecik msk dlm yg besar 😉 tp ssh lerr nk kena buat kuar satu2 bila nk guna. bila masa ntah nk buat piza. dah ada domino piza ni. beli je la. nt pizza hut n domino x laku plak hihihi. pie plate utk puding roti. ni pengaruh tgk blog2. puding roti nmpk sodap dlm pie plate bulat. luminarc bowl utk buat kek ke kukis. pdhal dah ada bowl utk mixer yg ikea. dasar pantang-nmpk-nk-beli hahhaha ada lg hasil tangkapan lain. sudu, garfu, senduk. blk tu rasa nk kemas drawer kutleri ni. tgk2 ada yg dah beli hahaha so skrg lalu kt sudu2 tu bleh pejam mata buat x nampak. sekeping soup plate correle yg telah parking bersama sahabat2nya yg lain. pizza plate sebenarnya beli utk letak kek. taraaaaaaaaaa

 

moist choc cake

 

wishlist slps ni…

 

 

bila la duit2 dlm pokok serai nk beranak pinak. nk extend buat wet kitchen. br bleh tambah cabinet kitchen utk storage. skrg nk beli barang dapur ni mesti pk nk simpan kt mana sbb yg sedia ada dah penuh huhuhu kecintaan sggh terhadap pinggan mangkuk tp still x leh tima lg rega periuk le creuset ni riban2 sebijik…lawa sgt  kah hahha may b dah tua skit baru nk minat kot 😉 cm royal albert ke noritake ke i minat tp x dak fulus kih3 ingat lg drama kt idaman suri ari tu…sorg nenek merajuk x nak beli vantage sbb x complete set katanya. x dak mangkuk tamb. anak dia pun ckp “mmg x dak la mak” . anak dia tua skit dr i kot. si emak jwb “umh xyz ada la” si anak jwb dgn x puas ati..”umah mana. umah kt london ke. tu royal albert la mak bla bla ” anaknya membebel …i sengih sorg. si emak lari tmpt lain hahahhaha

 

 

 

skrg dah mls nk snap pic masak2 sbb lauk yg sama je tom yam, sup, msk merah bla bla tp i dah dpt cara nk buat sweet sour sama cm kedai kt kola hihi ikan kena potong dua sbb nk save myk. krisis myk skrg. asyik abis jek kt kedai. i gula abis ok lg sbb gula 2 bln br guna sekilo. myk mmg guna selalu.

 

 

makan ngan tom yam. dua lauk dah cukup 😉

 

ibu masak suruh anak makan. at the same time nk suruh diet. risau skrg imran adalah gemoks huhu harapnya dah sekolah nt bleh kurus bila dah letih beraktiviti dah kurang mkn. ptg2 nk kuar main ibu plak x larat n x sempat huhu nt iqbal dah bleh jln. bleh la kerap main ptg2 blk keje 😉

 

 

iqbal’s 1st solid food

imran dulu x sempat nk puri2 buah. belasah buah fresh terus betik ngan pisang sbb dah sethn cm gitu. x rebus2 pun. lecek cm gitu jek..time iqbal terajin plak buat puri. ni 1st solid food iqbal. di umur 5bln lbh hihi ibu kan ikut buku kena 6 bln br bg solid food supaya dpt falsafah exclusive breastfeeding dpt dipenuhi

WHO breastfeeding terminology:

Exclusive Breastfeeding

  • Requires that the infant receive breast milk (including milk expressed or from wet nurse)
  • Allows the infant to receive drops, syrups (vitamins, minerals, medicines)
  • Does not allow the infant to receive anything else

Predominant Breastfeeding

  • Requires that the infant receive breast milk (including milk expressed or from wet nurse) as the predominant source of nourishment
  • Allows the infant to receive liquids (water, and water-based drinks, fruit, juice, oral rehydration solution), ritual fluids and drops or syrups (vitamins, minerals, medicines)
  • Does not allow the infant to receive anything else (in particular non-human milk, food-based fluids)

Complementary Feeding

  • Requires that the infant receive breast milk and solid or semi-solid foods
  • Allows the infant to receive any food or liquid including non-human milk

Breastfeeding

  • Requires that the infant receive breast milk
  • Allows the infant to receive any food or liquid including non-human milk

Bottle-Feeding

  • Requires that the infant receive any liquid or semi-solid food from a bottle with nipple/teat
  • Allows the infant to receive breast milk by bottle

Exclusive and predominant breastfeeding categories together constitue “full breastfeeding.”

Iqbal x dpt penuhi bab exclusive 6 bln sbb makan solid food 2 minggu awal hihihi pas tu masa batuk blk dr kg. ibu ada suap air masak sbb batuknya kedengaran keras cm kering tekak tp iqbal tolak. luah semula. kalu idak dpt exclusive breastfeeding hihi apa2 pun alhamdullilah dpt bf till now. full breastfeeding. i x penah lg beli fm kt iqbal sbb tau kalu ada kt umh mesti nk amik jln mudah  je kan. nt la bila lapang, i buat n3 bertabahan utk bf ni. untung sape2 yg sua jek trs neneng n zzz msk lalala land. i pom untung jgk sbb belajar bertabahan (nk jgk tueee)

rebus apple yg telah dikupas kulit smpi empuk.. blend, ms nk mkn leak ebm skit. abg imyan pun suka. abg imyan suka sume solid food adik. selalunya abg makan smpi kenyang so x tau la masa suap ni nk bg adik makan ke abg makan hik3

apa2 pun tu lah brotherhood kekdahnya 😉

MMBCY : lasagna

tiba2 eh selalu tiba2 rasa nk mkn lasagna…kt perlis yg ada kt pizza hut tp sekrg lauknya seafood ngak sodap… ada dlm menu hurski, penah mtk tp waiter tu ckp x sdp kih3 bley gitu …sggh berterus terang..dia ckp diorg just heat yg instant so gigih la mencari barang di hari ahad dimana kebanyakkan kedai ttp..

 

+lasagna sheet+

x jupe lasagna sheet..so gigih uli sendiri, belajar dr youtube tp sukatan main taram sbb x smpt nk tangkap bape sukatan kih3 bahan2 olive oild, tepung gandum, tepung jagung, air, telur….uli2 jd doh, gelek pakai tumbler tupperware..i x dak roller u..main belasah mana yg ada… pas tu rebus dlm air panas- done

 

+white sauce

ikut resepi yang google bahannya berjela2, sume i amk mana yg ada ;)…fresh milk, mozzarella yg super mahal.. seketoi kecik dah belas2 rm. so ibu kemut, bila yg cheddar jgk dan butter….masak sampai jd sos yg agk likat.

 

+bolognese sauce

sos bolognese prego, daging kisar ramly (gunakan tanpa was2), mushroom dlm tin, bwg putih. tumis cm nk buat kuah spageti biasa

+ masa untuk melapis, lapiskan ketiga2 bahan di atas…selang seli ngan parutan mozzarella dan cheddar. i silap last skali letak cheddar sbb tu rentung cm kt atas wakakaka

 

rentung pom rasanya lumayan ahaksss

 

 

mabuk lasagna selama beberapa hari. sebab sheet buat byk. kali kedua prego dah abis, buat pakai sos putih sahaja tp letak ground meat jgk…rasa jd ala2 cabonara (bkn b3autifulnara)…

selamat mencuba (ucapan x leh blah, dah la x bg sukatan. resepi pom bahan main mana yg ada hehehe sbb kte harus kreatif bak kata chef zubir ngeeeee)

MMBCY #8 : pulut

rajin hapdate blog kak long 😉 …buhsan marking koh3…sambil marking sambil upload pic 😉

i adalah penggemar pulut..walaupun ada lelah tp suka pulut…sume pulut kesukaan i kecuali pulut panggang sbb inti dia ada nyiur tp pulut lepa inti ikan adalah kegemaran…ada jgk yg buat inti sambal daging ke udang..yg ni pom bleh masuk..pelik dowh sbb tu suka inti nyiur tu jgk i x makan cucur badak bkn sbb namanya badak yg ala2 reflect ke diri sendiri hahhaha

ooo kome durian dah berbuah….

musim2 durian ni teringin serawa durian mkn ngan pulut…x pom cicah roti.yum yum deliiiicioussss (ikut nada dora the explorer)…teringin nk buat sendiri…beli la durian selonggok 5 bijik kt nat- dapat free sebijik yg ditebuk tupai-yang bleh makan 2 bijik jek  ;( ..i x kisah sbb murah jek rm10 tp yg ku kisahkan lenguh tangan bwk ke keta menapak bwk berat2…yg buruk2 tu x yah la bg dah tau x leh makan

i suka pulut tp x penah tanak mahupun kukus pulut sendiri….so apa lg meh kte cuba….tunjuk ajar ahli2 meja bulat..kukus lg senang katanya 30 min dah msk 😉  …ala2 3 special step agent OSO

Step 1: Basuh beras

Step 2 : lapik daun pandan tp daun pandan di taman aulud auliya masih cinonet lg..amik 1 pokok pom x leh cover sume lubang2 pengukus..so style moden skit kata co-pilot agent OSO pakai aluminium foil …tebuk2 pakai lidi satay

Step 3: Letak beras pulut atas aluminium foil tu…

(gambar tiada kaitan. nk tjk steamer i brand umbrella hiihih bukan tefal atau philips.. ekceli nk beli brand yg dipercayai turun temurun , cap boya tp mahal dowh rm90 masa beli p pdg bsr x plan…bawak family kakak n mertuanya kenal pdg besar….yg ni baru rm35 tp nipis, takat nk buat karamel ke ikan stim bleh la..kalu kek kukus 6 ke 8 jam cm x berapa nk hahaha)

Step 4: tunggu setgh jam..bukak still lg beras, dkt sejam pom beras lg apakes nih….daddy ckp sbb aluminium foil. wap x dpt msk…tp kan dah tebuk…roger co-pilot melalui jam agen OSO ….pun misteri…pikir punye  pikir….kak long x rendam beras harharhar p basuh saja….kak long kan masterchef terus cari idea.. tuang air atas beras tu..org kg akak ckp harung air beras tu ..setgh jam kemudian tp total sume dkt 2 jam ..br la masak 😉

ni la 4 special step…terlebih satu dari agent OSO..lembut saja compare ngan tanak cm keras skit kan…lps ni dah bleh buat menu berasaskan pulut dah

yummy…penyat durian tu..bahan2nya adalah santan, gula, nise dan daun pandan ..letak ikut sedap tekak masing2…gulp cm nk buat lg sblm abis musim durian ni 😉

A’syuura’

 online sambil sebelah tangan mengayun buai….ni baru betul falsafah tangan yang mengayun buaian bisa menggoyangkan dunia 😉 dunia maya je lah….dah 5 hari jd surirumah sepenuh masa…..jadualnya pack..pagi2 jemur kain..masak…main ngan anak2..tdo….rumah ala2 kindy..kro, cmah ngan wa x perlu imaging sbb dah tgk…..tetamu sampai dl b4 tuan umah..dpt la tgk suasana sebenar rumah….malu makcik…..tq dtg rumah….jgn serik dtg lg yep 😉

bila dok dlm kindy nih…tv pom kartun memanjang…bape haribulan hari ni pom x tau…bln omputih x tau ,,,bln islam lagi lah x sempat nk tgk…tiba2 rasa nk bukak labtop sendiri yang dah tak dak keypad H hihihihi smpi huruf H kena tekan dlm skit….labtop ni since balik dr pantang kt kg x bukak..selama ni dok tmpg2 online labtop daddy…buka FB rupanya hari A’syuura’ hari ni……tgk fadhilat2 rasa sayang x posa…bila lah nk start posa…posa ganti ada 50 hari kuh3 ingat nk start bila stok ebm dah stabil….bf menyebabkan dahaga sbb tu asyik dok tangguh ganti posa…

copy dari fb

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari A’syuura’ (10 Muharram):
 
1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadhilatnya – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
 
2. Memuliakan fakir miskin. Fadhilatnya – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah. Fadhilatnya – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
 
4. Menunjukkan orang sesat. Fadhilatnya – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
 
5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
 
6. Bersedekah. Fadhilatnya – Allah akan menjauhkannya pada neraka jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti . Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri. Fadhilatnya – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat. Fadhilatnya – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu.

Lafaz niat: “Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”

9. Bercelak. Fadhilatnya – Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Surah 112; Al-Ikhlas hingga akhir 1,000 kali. Fadhilatnya – Allah akan memandangnya dengan pandangan rahmah di Akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadhilatnya – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.

Lafaz niat: “Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala.”

Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Surah 112; Al-Ikhlas sebanyak 11 kali.

12. Membaca “has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”. Fadhilatnya – Tidak mati pada tahun ini.“

13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa. Fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya pada Neraka.

Niat – “Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”

.Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda, “Seutama2 puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardu ialah solat malam”. (Sahih Muslim)

disebabkan aku je yg cuti tp daddy x cuti hari2 kena lah masak….ni yg lemah skill memasak kurang ala2 saiful MMC….balik2 kerabu haahaha tapi aku balik2 ayam grg, sup sayur ngeeeeeeee

khamis -> pagi p monthly check up iqbal..blk klinik singgah beli nasi ayam dpn taman…sebungkus rm4 tp ayamnya kecik sajork…ni kira brunch….malam masak sup sawi+sambal tempe+ayam grg

jumaat -> pagi ngan tghr grg nasi lebih semalam….malam masak gulai ayam campur terung….x leh bg nama dalca sbb x dak sayur lain2 lg 😉 + ayam grg

sabtu -> pagi grg nuget +kepok….tghr +mlm masak sardin+telur dadar+kobis goreng bersama hati dan pedal ayam…tiba2 bersama …sib baik bukan diiringi hahhaha kalu x mmg pengaruh MMC

ahad -> pagi + tghr nasi lemak sambal sotong kering+ ikan bilis grg+ timun+telur rebus….malam mee sup…imran makan sampai hirup mangkuk hahhahaa

isnin -> pagi sosej utk imran…ibu mkn roti sapu planta sajork…..tghr mkn lauk2 lebihan di atas tambah ngan telur dadar hahahaha sbb tu skrg bleh online….malam, daddy sila tapau…ibu dah x dak idea nk masak apa 😉

esok cuti lg…time for ombak rindu…harapnya ombak rindu x mengecewakan cm nur kasih the movie….promo cm best tp cite ala2 drama may be x cukup masa nk endingkan cite sampai ke tua…
 
kejap plak rasa berlalu..next week iqbal dah 5 bln…imran dl 5 bln lbh dah mkn solid food…..iqbal ni pom ala2 dah bleh suap mula dok capcap jek…padahal misi dah pesan jgn bagi makan apa2 lg yee hihihi misi pom bg nasihat ikut buku..yang bangga misi ingatkan aku x keje sbb ebf iqbal hiihihi bila aku ckp keje dia terkejut sambil bertanya mengajar yee ..aku iyakan aje…sbb aku pakai t-shirt jek….kena plak skrg cuti sek..mmg tekaan yg agak tepat lah….rasa nk introduce puri buah dl kt iqbal…plan puri epal ..plan harus ada…tgk2 last skali bubur nasik sbb malas
 
imran makin kuat minum susu….hari tu dah kurang …siang kadang2 tu sebotol jek…skrg pagi saje 3 botol..risau tgk badannya….pdhal thn dpn nk msk 3 y.o tp baju ngan suar size 4 n 5 y.o huuhuhu…imran makin mengada2…skrg dah pandai pukul adik..kemarin dulu ngan vakum..masa tgh masak dgr2 adik menangis adei la…..iqbal pun dah makin undercontrol emosinya…dah bleh main golek2 sorg2 ats tilam..ibu pom bleh buat keje umah dgn lapang…x dak la terkejar2 nk buang sampah, nk jemur kain x  dak la lagi meroyan cm n3 bln lps tu haha terima kasih kepada kak sri heli (peranan beliau sama mcm kak sri siantan) yg mendgr keluh kesah kak esah ni 😉
 
x sempat nk buat azam baru sempena maal hijrah…bln lps berpass2 baton selsema start ngan ank2 pastu berpindah kt daddy dan ibu….doa aku setiap kali solat mohon dikurniakan kesihatan dan umur panjang supaya dapat berbesarkan anak2 dgn sempurma…sentiasa mendapat hidayah dan sama2 mencari keredhaan Allah…amin