planning

hehehe tajuk sesuai utk ibu2 ewahhhh

saya pilih untuk mengundi  family planning slps melihat betapa stressnya kakak saya apabila ank ke 2 dan ke 3 x dak gap. lps abis pantang trs peknen semula. kesian jgk tgk yg si kakak. dpt adk umur belum setahun. berjalan pun belum tp si kakak begitu memahami. adik sampai je rumah lps discharge trs dia jalan dgn mantapnya. ajaib bkn. kakakku siap mimpi2 bila nk pandai jalan.

selepas bersalinkan imran. saya ke PK kgr utk planning. dung dang dung dang misi kasik pil di bawah ^

tp pil ni membuatkan saya pening kepala. kelapa asyik berat sajork tp peot teratur…misi suruh try dulu. dia ckp mmg take time utk serasi baru tkr yang lain. baca forum yg digoogle pasal planning ckp pil ni paling murah. sbb tu direkomen dulu hohoho tp yg bagusnya PK ni depa check skali kesan2 lps pengambilan every month. x dak suka suki kasik byk2. kena amk every month.

bertahan sampai umur imran setahun. saya amik keputusan utk stop sbb x larat pening kepala. 2 bln lps tu peknen kih3 so x dak la istilah accident. x buat precaution katanya 😉 …lps bersalin iqbal amik seperti di bawah. sbb ini saja pilihan utk breastfeeding mom. x period sampai la umo iqbal setahun sbb pil ni hormon yg block hormon utk period sbb nt production susu kurang bla bla doc siap lukis graph dgn hormon2 skali *sila google sendiri if nk tau hahahhaha lps umur iqbal setahun period datang selang 2 minggu. stress kakjem. berlanjutan 2 bln. kakjem pom p klinik panel yg tmpt amk ubat ni. baru la bgtau pil ni sesuai smpi baby setahun jek. sbb lps tu hormon utk peot lg tinggi tung tang tung tang pil ni dosnya kecik saja sbb tkt effect baby. ok doc ni bg pilihan nk bf lg ke x. kakjem jwb nt blk pk hahhaha if x dia nk kasik pil biasa bkn utk bf mom

blk la kakjem menggoogle. msk forum ibu menyusu. ramai yg amik jamu di bawah. kakjem pun cari agen perlis. jupe cikgu di buah sek di kgr 😉 peot pun teratur. sama jgk konsep dia 21 bijik lps tu peot dtg. tp bkn hormon, jamu ni just panaskan rahim x kasik ada persenyawaan. valid 24 jam saja panasnya. pandai org dulu2 nih. cuba lihat khasiat2 seperti tertera di pembalut botol. byk btl khasiat utk perempuan tp sepanjang 5 bln makan x rasa apa2. masuk botol ke 6 tiba2 khasiat no 6 muncul. haruuuuuuuuuuu. sengal2 abs dari b**p ke pinggang. jenuh lerr fikir sbb apa. nk2 plak dok sibuk sakit paksu. strong family history on cancer nih. mmg risau lah sgt. br terfikir jamu ni…tanya la cikgu si agen ni..dia ckp kesan no 6. i pom google lg testi dr pengguna lain…alahai siap x leh pakai br4 sakitnya. beauty is pain tu btl lah. lps tu trs montok katanya kuh4. tp lps 2 weeks sakit lg. tanya lg cikgu tu biasa bape lama. jawapan x meyakinkan, x sure plak sbb ada skt2 pinggang jgk dush3. terus stop amik. penjual2 ubat sekian sila study produk ada seblm jual ahhahahah

di usia iqbal 1 y 9 month. kakjem stop planning secara oral. ewah. rasa cm dah bersedia utk tambah ahli keluarga. sedia dari segi mental, emosi, jasmani dan ekonomi hahhahaha bersedia jgk utk gegirl or boboy..tipu la kalu ckp x harap nk gegirl, doa je lah kan. yang penting sihat walafiat, jadi anak yg soleh dan pintar tagline kindy imran

Allah SWT berfirman melalui ayat 49-50 surah Asy-Syura yang bermaksud,

Dia memberikan anak perempuan kepada siapa yang Dia kehendaki dan memberikan anak lelaki kepada siapa yang Dia kehendaki, atau Dia menganugerahkan kedua jenis lelaki dan perempuan (kepada sesiapa yang dikehendakiNya), dan Dia menjadikan mandul sesiapa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa.

sekian dari setazah ibu pilihan minggu ni. semoga ibu pom jd ibu yg solehah lah jgk…trying hard utk elak dosa2 free

Advertisements

sehangat asmara

niat di hati nk baca jurnal smbl ditemani kay dan jenal. last episod lorrrr…bukak2 dailymotion dah kena block. tonton pun sama *cryyyy hahhaha dah x dak hiburan nmpknya kih3

kenapa membaca jurnal adalah sgt la mengantuk seperti ada buah2 yg bergayut di bulu mata mtk tdo kuh3. baca novel alaf21 bleh marathon smpi berbuah2 semlm. cmne nk jadi researcher unggul. student tua katanya. apa bleh buat. tahik kambing bulat. boleh buat ubat cap ubat batuk hahha lagu zaman kecik x senonoh

ni hasil karya imran seminggu mula sekolah. ibu pom minggu awal jek rajin snap. sekarang puji2 skit simpan. ada lah origami fish, bear etc. siap tertukar bwk blk org lain punye hahhaha awl thn ada perjumpaan parents. rasa dah tua p meeting PIBG. last week ada karnival sukan utk perlis. berdrama x nk join perbarisan bagai. padahal kt umh ckp cikgu x bg hat kt dia. bila cikgu bagi x nak plak. setiap kindy ada tema bertemakan alam. ada yg bee, butterfly. adk plak yg feeling lbh. kindy imran pakai hat mata kumbang kot. pastu ada rambu2 😉

DSC08701

tampal kt pintu stor bwh tangga hahaha buat smgt p skol katanya. imran kena puji lbh skit br smgt, awal2 skolah sume kaler merah. bila tanya katanya kaler merah shantekk hahahha padahal malas lerr tu sbb pensel kaler cikgu letak dlm bakul kena share

kick start : penang

Last week aku bersama keluarga kecik pergi mengoyahkan diri ke penang utk menghadiri conf. x layak nk komen psl conf takut nt jd cm bercakap ke arah cermin. terpantul diri sendiri. cukup la selama ni dok tgk jek situasi sebegini. kick start utk projekku hehehe review paper. satu permulaan yg baik utk 2013. next target conf akhir thn ni, next week dah bleh start jejak kaki ke lab hohoho sv dah pesan buat awal2. jgn dok submit yg mengarut jek ngeeeee *senyum cover malu muhehhehe

sebab daddy x leh cuti lama. isnin keje lg. bertolaklah lps keje. kul 7.30 mlm ada miskol dr hotel. call blk x jwb. bebellah kakjem dgn lenggang lenggong goyahnya hahaha x puas ati nape x leh blk keje awl. check in tepat kul 10. dah letih nk kuar blk. letih berperang. so call sajalah room service. malangnya menu dlm bilik ilang. so tanya depa x leh nk anta sbb ada satu jek copy.  depa bacakan menu. bla3 last2 skali ada mee grg n nasi grg hahhaha amk yg last nasik grg…

taraaaa

DSC08778

Hotel Hydro batu feringgi. dah penah p dulu2 tahun 2006 hihi tgk buat photobook katanya. jupe la pic lama…7 tahun dahulu hiihih

DSC00961

*******

esoknya ke hotel tmpt conf. x byk berubah jgk. pic 6 thn dahulu hihih tp yg skrg lgsg x amk pic tn tanah. rugi2 hahahha

DSC03710

********

lps lunch meronggeng bersama rombongan dr bangi ke queensbay. ngeh3. dapat sepasang kasut utk ke lab, brg peberet jj semestinya, suar tdo dan bj t imran. ptg bwk anak2 ke pantai utk buat castle hahhaha pengaruh kartun kuat katanya.  lenguh kaki mendaki tangga hahahha mlm ke flea market utk beli swimsuit imran. dpt la habuan anak2 ini. toys sorg dua. iqbal yg membuas x kuasa nk memilih brg. b4 tu behenti mkn tp iqbal x mkn. terpaksa la daddy anta kitorg ke bilik. dia p sorg cari wheat potato kfc hohoho smbg la daddy sopim sorg2. fair n square. dua2 dpt sopim hahhaha

paginya lepas bekpes. berjimba di pool utk photoshoot majalah mangga hihih

*DSC08779******

lps berjimba. naik bilik. packing n check out. p ke hotel conf 😉 …lps tu lunch kt gurney. motip lunch kt gurney plaza. awat la x p nasik kandar hahhaha

DSC08782

**********

lps lunch sggh taman rama2…skrg ni p mana2 pom ingat tmpt utk anak2…kalu p tmpt utk ibu pom. anak2 beramukan. tmbh stress ibu…mai kte kasik sel2 otak mereka berhubung 😉

 

DSC08802

DSC08812

tiket masuk rm18 sorg…mula2 masuk rasa x worth. kecik je tmptnya pom. tp ms nk kuar ada mcm2 lg pameran. kira ok lah kan hihiihi

tamat percutian separuh disponsor hehehe

dtg keje ptg jumaat hanya utk hapdate blog..dush3, next week ku seru smgt nk be’research’

 

p/s- al-fatihah utk arwah mak ngah. meninggal sbb asthma ..mmg dah lama sakit. tp cuti sek ari tu p tgk paksu kt bangi yg operate kanser. blk2 dia yg sakit teruk. 2nd person dlm adik-beradik arwah bak yg pergi huhuhu mati itu pasti tp rasa cm bekalan x cukup lg utk ke sana. pjgkan lah umurku. skrg tgh2 sengal2 badan. x tau pasal apa. may b sbb dah slow2 stop breastfeeding. ntah. kalu 2,3 minggu lg x hilang. kena p check doctor jgk la nmpknya. mengadu kt daddy, dia ckp sbb x jaga mkn. ye jgk. ais pg ptg siang mlm kuh3