22 weeks

dsc05621dsc05519

 

yehaaa…sdh 22 weeks…lagi 18 weeks….ngeh3….td p routine check up peyut…check up ngan bidan pelatih…x smpi 3 min..dia pom x tau nk tanya apa…aku lg lah hehhehe sbb dia x meyakinkan…aku x bgtau yg aku bleeding last week…sia2 je nt kalu dia refer spital…aku msh trauma ngan mulut itik 2 …..ngeri2…last week aku bleeding…bgn2 tgk ada 2 tompokan darah….tidakkkk…terus termenung…en suami plak nk ke penang ada promosi…terpaksa la ajk kam teman ke mahsuri…bkn x leh p sorg…tp tkt apa2 nt x leh nk blk drive ke…baik ajk peneman…dr annuar ckp may b sbb aktif sgt uhuhuu…bila pk2 balik ye jgk…aku br lps blk kg…ms kt kg buat jgk keje skit2…ada angkat lesung batu jgk….b4 2 p cameron…yg 2 x dak angkat berat2 ….tp brjlnnya sgt lah….lg 1 br teringat aku penah bernazar..kalu dah preggy nk bersedekah…dl time study slalu nazar nk posa sunat…tp dgn keadaan skrg amat x sesuai…so last saturday p la pekan rabu..beli2 pas tu ltk kt masjid simpang 4..main letak jek sbb x dak org …lunas dah nazar …lega…puasa ganti pom x buat2 lg…

lyn pic di cameron hehehhe

dsc05534

ni dkt smokehouse…rent dia usah dickp…rm580 ..baik simp duit beli handbag LV hahhaha 10x simp x skp lg…kena ikt ckp datin sofiera p kikis dato’ 2 kaya hahhaha

dsc05539

 

 

dpn hotel tmpt menginap…best ala2 bali.century pain resort..sume hotel cottage tggl rate2 yg x tercapai dek poket gue

dsc05540

kalu byk duit harus buat kt taman kembang setaman hikhik

dsc05560

abaikan sweater yg mengembang..bj dlm 2 bsr tau

dsc05566

shanteek nyaa

dsc05567

nk jgk

dsc05575

stroberi

 

 

dsc05619

dsc05609

 

hasil dari cuti2 mesia ini…sy mau menamakan my casa sbg casa de la rosa…yg sadisnya my casa plg lwt bln 8 br bleh dok..doa2 kan x dak mslah n bleh duduk by bln 6 aminnnn….so lbh kurang 2-4 bln lg….sy harus control diri….adusssssssss

Advertisements

blk kg..ho ho ho blk kg

pttnya pd detik ini…sy telah berada di kg smbl  menikmati lauk2 kenduri maulud umh kak teh…agk kerugian smpi meleleh air liur sy…sbb sy tau lauknya pasti enak (kenduri2 umh  kak teh lauknya sentiasa marvelous)..

sy geram ngan en suami…tiap kali outsation ada je citenya (mesti sume dah bosan dgr sila abaikan) sy seorg yg bleh bertolenrasi..tp biar lah bertempat…n kena hormati hak org …kdg2 x phm ngan org yg suka komplen org….cm diri dia perfecto huhu apa aku emo ni…2 lah sbb aku x leh menulis time emosi x stabil..kali ni en suami stranded ipoh…semlm around 9 dia tepon dah dkt bkt beruntung ..lega aku dgr..bleh smpi awl..pg ni bleh blk kg…sbb biasanya akan stranded kt rawang umh sewa kedua opismate dia…tup2 kul 11 call plak kena stay ipoh ada emergency bla bla..nk mrh…nk mrh

ari2 yg bz+ tagged

sgt bz..lps blk dr visit stdn LI…overall ok…yg 1 st jupe HR so x dak byk yg bleh disembangkan…yg 2nd agk byk input…dia pom dah tua…mcm2 bg komen utk improvement stdn….smpi aku terkena skali..dia tgr stdn x reti speaking…yg pengajar dia pom x speaking…bukkk dpt sebijik…lain2 komen biasa…stdn x reti bc drawing, calculate feeder bla bla…bdk2 bleh plak ckp x blaja…aloo blaja la..basicnya sm tp equipment lain2 kena la intrepretion skit…

pic dr cameron pom x transfer lg…adalah x best hapdate tanpa pic hehhehe

byk utang tag ngan puya n jihe…br berkesempatan nk buat…dua2 ari ada lec…notes pom buat a nite b4 …so agk horror la jgk..ni br lps klect..bleh la berpoya2 kjp….skrg  sku sgt suffer menunggu umh siap…dah sethn aku menumpang kasih…dan aras aku mengontrolkan diri di umh org berada di thp min…x sbr nk membebaskan diri sendiri..bleh msk ikt suka..bleh terbongkang dpn tv…ni en suami outstation ke melaka plak…mati kutu lg lah….umh cpt la siap…sob sob sob

jwb tag plak…

: It’s harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag 10 people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real…nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can’t use your name for the boy/girl name question. Have fun!

1. What is your name? yaa

2. A four letter word: yoyo

3. A boy’s name: yazri (sm2 ank murid dr tuti)

4. A girl’s name:  yam (same batch kt kejut) ..yana my sis

5. An occupation: yoyo player hahhaha aku rs ada istilah lain ni


6. A color: ermmmmmmmm


7. Something you wear: ysl


8. A food: yummy2 cheese cake

ada lg utang tag ngan puya….25 things apa ntah..nt i langsaikan di ms yg lainsy mau tag ni- teduhkasih..wenn (aku tau ni bln dpn br buat blg dia pom dah lama x hapdate)….cikimah…en landak

 

9. Something found in the bathroom: yatch 
10. A place: yamen

11. Reason for being late: y.. don’t know y


12. Something you shout: yooo…yupp


13. A movie title: yogy (cartoon siries)

14. Something you drink: yogurt

15. A musical group: yunny dan apa ntah penyanyi indon

16. A street name: Yob xxx street (mesti ada kt perak ni)

17.. A type of car: Y …. ni bleh pakai nama asl ada keta nama Azera hhehehe

 18. A verb: 


7 facts about me:
1. I am working as PLV 

2. part time master stdn yg dah abs abs limit msnya by thn dpn huk3
3. tgh carry my 2nd baby…1st baby miscarriage…x sbr menunggu bln…br half way ada 20 weeks lg
4. i was born on 7 feb 1981..28 thn tp x mature2 lg..i’m not a girl, not yet a women

5. love my family.


6. Uncomfortable with outspoken person..they would easily turn my face to RED


.Another one…. Here are the rules: • List these rules on your blog. • Share 7 facts about yourself on your blog. • Tell 6 unspectacular quirks of yours. • Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs. • Link the person who tagged you. • Leave a comment for each blogger. ….6 unspectacular quirks about me:

1. allergic aircond…dulo2 naik bas siap pakai socks…
18. A song title: you are my soul keh3 gue mls nk pk 

2. kulit muka sy sensitive x leh pakai apa2 produk…tp sy ttp gedik beli itu ini hslnya buang lps 2,3 thn 
3. I hardly can forgive & forget..so, people..dont mess with me.

4. Loves to watch light & easy drama/movies (yg tak memerlukan otak berpikir byk2)..yg sedih2 byk dugaan hero heroin byk dugaan, tolak tepi dah, zaman tu dah berlalu..hehe
..sm la jihe
5. sjk sy kawen …sy jd ratu air mata..slalu pk kena jd cm 2 cm ni huhuhu

6. sy hanya byk ckp ngan org yg sy comfortable..so sgt ssh nk beramas mesra ngan org x kenal
7. sy x sbr tgu umh siap…nk membebaskan diri
 

sgt bz..

fenin2…dah 2, 3 hari aku pening2 lalat…berat je kepala tp buat x tau…tp semlm berdenyut2….setelah 4,5 kali sapu minyak cap kapak…dah lega…ari ni dah ok….sgt bz…sib baik ari ni kuliah kansel so bleh bereleks-releksan..oh aku kansel kelas sbb p rehearsal..kah3…bdk nakal dpt anugerah..bak kata enchek suami sume ni suratan atau kebtlan…aku mls nk pk…pikiran aku dah sesak….dah rezki org nk bg aku amk jek…oleh itu hadiah yg dpt harus diagih2kan…bg kt my maa separuh buat blanja nk anta yana p induksi kt putrajaya…1 mslah selesai …syukur sgt yana dpt posting kt poli kuala trg…kalu x puas kami adk beradk pk cmne my maa nk dok sorg…semlm pom nangis2 ms aku call ckp maa x nk dok sorg..aku phm perasaan maa..pakcik2 n makcik aku bg idea….siang dok umh…mlm tdo umh ayah teh dpn umh….blk solat isyak kt surau p umh dia…then lps subuh kt surau blk  umh….dr segi teori nmpk mudah tp nk menumpang2 ni …2,3 ari x pe..kalu berbln2 …aduss…cian my maa…ank 8 org sorg pom x leh jaga….so mslah settle skrg tgh usahakan bln 6 ni abg aku plak bleh posting kt kg….doakan ekk…x dak lah sunyi sgt umh 2 nt…

disebbkan tgh berserabut dan sempena anniversary kami yg pertama…harus p bercuti…x mampu utk ke obersea..p feeling2 ala2 dok kt UK di cameron pom dah cukup…so lusa akan ke cameron ..overnite there…ari ahad p ipoh…shopim2 bj peknen…sume bj sdh nmpk seksa seksi..harus salin…cik misi pom dah tegur..bj ketat ..cian kt baby..so harus shopim bj keje utk 2 weeks…mtk2 byk yg lawa….kalu x rembat 5 psg utk semgu tp sgt bosan kalu ulang bj lama….tp yg x bestnya…ingat p cameron nk feeling2 ala2 dato” K n makcik ct mkn stoberi cokelat…aku kena minor diabetes plak..sila bc detail di bwh….2 je maklumat in BM…sume yg berinformasi lain Bi..apa2 pun tima kasih babycentre.com bg maklumta berinformasi…

 

Diabetes ketika Hamil (Gestational diabetes)

Diabetes ketika hamil merupakan sejenis alahan glukos yang dikenal pasti pada sebahagian wanita ketika mengandung. Diabetes ketika hamil sering didapati di kalangan orang Amerika keturunan Afrika, Hispanik/Latin, dan Red Indian. Diabetes ketika hamil juga biasa didapati dikalangan wanita kuat makan, atau wanita yang dari keturunan pengidap diabetes. Ketika mengandung, diabetes ketika hamil memerlukan rawatan untuk menurunkan paras gula dalam darah agar tidak memberi kesan kepada kandungan. Selepas mengandung, kebanyakan wanita 90% hingga 95% kembali sembuh. Sebahagian kecil pula antara 5% hingga 10% didapati mengidap diabetes bebas insulin (jenis kedua). Wanita yang mengalami diabetes ketika hamil mempunyai risiko 20% hingga 50% mengidap diabetes dalam tempoh 5 hingga 10 tahun. Diabetes ketika hamil juga meningkatkan lagi risiko bayi mempunyai paras bilirubin yang tinggi (demam kuning) berbanding bayi normal.

horror kan ada kencing manis seumo idup hhuhuhu aku x terpk plak nk kena diabetes,..dlm history family aku x dak lg..yg ada darah tgi…kisahnya bermula begini hehhehe

aku p buat monthly cek peyut kt klinik ibu dan ank…timbang berat trn 2 kg huhuhu kena tgr nape trn …sy mabuk teruk ..asyik muntah..x lalu mkn huhuh..dia ckp kena mkn..skit2 tp kerap..hehehe walaupun sgt bdk nakal…tp bab kesuhatan sy sgt tkt…sy pom ikt la ckp cik misi….mkn skit tp kerap may b sbb byk mkn biskut, prum n kekacang…bln ni punye monthly cek….beratku naik 3 kg huhuhu…amx yg bleh naik adalah 2 kg…x aci ..kena kira yg trn dl…sy siap recall cik misi ..dl berat sy trn so kena consider la…sia2 shj..dia ckp x pe..buat je just nk screening ada gula lbh x..uhuhuh malang2….

set appointment utk glucose test ari sabtu sbb ms 2 sy x dak kelas…kena posa a nite before start 10 pm…gigih la aku posa…dahaga pom x minum ..en suami ckp minum je skit…tp tkt la plak..tkt result fail…kul 8 am p klinik…amk darah…dah la lengan aku byk lemak …sgt la adventure utk cik misi amk darah…pas tu minum air gula…sgt la manis…4,5 teguk br abs…kena blk dl mai plak after 2 hours…..blk la aku…tgh drive rs nk muntah….muntah la skit…skit ke..byk jgk…cik misi ada ckp kalu muntah kena repeat …mls la…kalu cik misi x tanya aku x nk ckp hehhehe dsr bdk nakal…lps 2 hours p blk….amk darah lg skali…anta lab..tgu jap dpt result dua2 darah b4 n after….aku tgk result dlm keadaan blur2 …menyesal x wak research dl….cmne nk bc interprete reseult ni…p bg kt cik misi..kena refer doc huhuu…reseult aku sbln minum air gula is 5.8 n after 2 hours 6.8 …rpnya normal utk sblm is 5.5 n after 7.8…so yg b4 x lps adusss la….doc ckp kena wak GSTT …tanya aku dah buat lom..ngan blur2 aku tanya…apa 2 hahha di pom ckp la GSTT is Glucose screening and glucose tolerance test..nk screening lg detail buat 4x sehari …adoiii…terseksa la gue…pas tu buat appointment ngan dietitien utk diet…dia ckp aku minor diabetes…so monitor diet je dl (dl aku penah amk course dietetic tp 2 mgu jek ..pas tu lari p engineering hahhahha bosan kan keje ni ..consult2 org hahha) …ni la 1ast time doc ni ckp 1 perenggan b4 ni 2,3 ayat jek…ms ckp uri aku kt bwh pom…dia just ckp 2 je..nk ckp scan lg skali ms 28 weeks huhuuu

kali ni aku x nk lg fail test ni…tgh cr2 diet yg sesuai utk diabetes..sume foodnya boring….aku dah la perut ns..nak ns jgk..no carbs plzzz….roti biasa plak x bleh…sdhhhh…ni aku curi2 lg minum air manis..start ari ahad ni..no more air manis…aku dok bc2 dlm forum…sebaiknya 3 ari b4 test kena jaga mkn btl2…chayok2 yaa…aku x mo kena diabetes smpi kena admit ward kena cucuk insulin sendiri…ohh tidak…walaupun dugaanku kecik berbanding ibu2 mengandung lain yg kena operate cyst la …alah smpi admit ward…apa pom aku redha ngan dugaan ini…hopefully lps ni x dak apa2..smpi lahir kan baby yg sihat dan sempurna..amin….

tdo ipoh senin mlm…walk in mana2 hotel…sbb nk visit bdk2 LI…mls nk tdo umh akak aku ..cian dua kul 6 dah nk kena kuar umh p anta ank2 b4 p skolah..aku plak kul 9 br nk kuar…

so jom holidayyy..hopefully  sume seperti diplan…release stresssss..lps ni mulakan idup br……jdkan teladan menda yg dah jd…daaaaaa