op part 2

Hari ke 17 op 2nd op. Kurang dah nervousnya. Kemarin imran dah p skol. Jenuh jgk pesan mcm2 kt cikgu hihi Sebenarnya TONSILLECTOMY dan ADENOIDECTOMY nih masa op x perlu risau sgt. (rujukan ni paling mudah  sila klik) Risikonya 2-4% jek hihi dah lps bleh la ckp. Tp doc if tanya mmg x kan kasik gurantee 100% Being realistic kan. Yg penting sebenarnya penjagaan lps op. If dah bsr senang explain. Ni yg baru nk matang nih susah lah sikit. Dah la picky eater #villagepeople. Mau mkn nasik shj. Lps balik umah imran x mo makan. Makan skit2 nestum ayesha. Hari ke 4 dah mtk nasik. So i masak nasik lembek n kuah suap. I amik cuti semingggu utk jaga sbb katanya lps seminggu dah baik. Sepupu imran pun hari ke 4 dah makan macam biasa. Tu berani buat nasik lembek.

Hari2 seterusnya pom x nak makan. I still anta ayesha umah maktok. Balik dari anta ayesha akan singgah bekpes. Iqbal dah imran x p skol. Dia pun x nk p. si iqbal ni if x dak ayesha dtg lah perangai ngada2. Mmg melayan dia je lah. Imran pun mkn sendiri. Pergi the store 2x. kedai buku cari buku nak buat latihan, Siap 1 hari tu lps draw duit kt rhb bank, enjin x leh start battery kong. Siap melepak kedai mamak dulu sementara tunggu kedai bateri bukak.

Balik bekpes, i settlekan kain baju yg tiada kesudahan hehe siap berlagak diva bila ada yg nak datang hari isnin tu ckp x ready haha umah mcm tongkang pecah. Kain x lipat menggunung atas sofa. Dalam bilik bwh lak penuh kain x basuh. Cuti seminggu ni pun masak lunch. Daddy siap blk mkn kt umh. Betul2 feeling surirumah. Keadaan baik2 belaka kecuali imran yg x mo mkn dan ayesha yang demam on off. bila tengah malam suhu naik. p lah amik ubat kat klinik faizah. Kakakku siap ckp x pe kurus skit kuang3 tp takut lah plak msk angin perut jd cite lain.

Sabtu mlm masa tdo tiba2 nmpk air liur imran ada darah. I cool lg. Tgk tgh mlm kuar lg. I  pom keje dok monitor je lah . Skali pukul 5 pg. Imran bangun muntah darah dlm toilet. Abs lantai toilet penuh darah beku kaler coklat. I dah x sedap hati. Dua2 x leh tido . X lama ajak turun bwh. I bg lampin baby lapik. Muntah lagi penuh lampin. I dah gelabah terus rujuk en google. En google ckp if 2 sudu kecik it’s okay tapppiii ini sudah lebih. I pom siap2 mandi sume. Sementara tunggu siang. Consult kwnku doc yuha. Tu pom pikir byk kali tp biasanya yg ada ank kecik kul 7pg dah cardas. Yuha suruh p emergency. So decide i p 2 berank je lah. Iqbal pun x bgn lg.

Tgh nk masuk keta muntah lagi dlm longkang. Gilerr byk darah ketul2 kali ni fresh. Imran ckp nk baring. I cpt2 bwk masuk keta. Bagi lampin. Otw ke spital muntah lg penuh lampin. Dah parking kt emergency i soh imran jalan. Dia ckp x larat tp i pom risau nk tggl dia nk p amk wheelchair. Pimpin slow2. Skali rebah. Gelabah lah ibu libang libung gamit dressa kt entrance energency soh bwk wheelchair. Smpi emergency trs msk zone merah. Drama lah lg x dpt jgk letak branula.

Masa nk register baru perasan x bwk wallet. Main angkut handbag yg sempat. X tau wallet dlm beg mana. Mykid x bwk. Dapat jgk register sbb baru lps discharge. Disbbkan kes post op. Doc emergency call doc ent. Diorg x buat apa. tengah tunggu doc ent imran mintak air. I dah la x bwk wallet. Sib baik ada remaja pompuan siam tengah tunggu maknya drip bagi duit rm5. Masa baru teringat ada duit selit3 dlm sampul celah handbag. Sib baik. If x jenuh nk pulang even dia kasik i nk mtk jgk no acc ke apa nk ganti balik. Berlari2 ibu cari air. Pesan kt remaja tersebut tgkkan imran jgk. Skali kedai runcit dpn klinik2 pakar tu tutup sbb ahad. Lari lah lg ibu p kedai kt wad. Beli air mineral n vitagen.

Sampai emergency bagi vitagen imran minum abis. Pastu bagi air mineral minum separuh. Dgn darah yang keluar tu patut dahaga. Pukul 10 lbh br doc ent dtg. Cek2 call pakar bla3 decide msk ot utk burn blk luka2 tu. uwaa so kira posa last minum air tu. Op kena posa 6 jam. msk ot kul 4 ptg. Sementara tgu op kena msk wad. Msk lah wad paed kelas 3. Dok katil ext hujung skali. Kat sini baru bleh psg branula. Drip air. Amk darah utk test sama. Bila result kuar ada infection dalam darah 18% huk3 imran pom lali2. I x sure sbb pening or ngantuk tapi misi pesan jangan tinggal kot nanti tiba2 terbeliak mata uwaaa. Berdebar btl lah. Sempatlah berkenalan dgn jiran2 bed.

Kul 4 ptg ahad 30 Mei 2015 di hari pantang day 9 1st op. Kali nih imran dah lemah. Redha jek ibu salin dress ot tu. Pakai cap huhu tp x sanggup nk amk pic. Tolak ke ot. Laju btl misi2 jln i terpaksa berlari2 ank hehe wad 7 n ot jauh. X mcm ari tu. Glam lah jgk org dah tanya sepnjg laluan. Daddy smpi kul awl lg lps anta ank2 ke arau. Kali ni dua2 tunggu tp i yg kena masuk sbb yg sign awal yg kena msk. Terpaksa hadap lg explaination bla3 if jd gini kena buat gini bla3 sign form tu form ni.

Kali ni imran x melawan. Angkat letak atas table op. Masa nk bius drama lain plak branula yg kt wad x leh guna. Ubat x masuk. Pakar anes tanya cmne drip kt wad. Function x. Lama lah jgk cari urat nk buat branula lain kat kaki sume tp imran dok tendang. Last skali tidokan pakai gas. Trs tido siap menguap cm baby huk3 misi bwk i kuar tp kalu ni smpt kiss sbb doc dok cari urat x jupe2. Ptg tu sume yg op set2 tua. So x dak menunggu. Ada sorg tgh baca yasin. So i pom bukak yasin jgk. Abis yasin pun x settle lg. Lelaki tadi rupanya wife czer. Ada misi dr wad bersalin dtg amk baby dia.  Lama plak kali ni. 6 lbh pun x settle lg. Yg czer pun dah tolak msk wad. Kul 7 lbh br dipanggil huhu
Masuk ot dgr kuliah. Anes tu tgh kuliahkan doc2 kt situ psl body fluid management. I tmpg dgr. Imran x sedar lg masa nih tp dah sound fishy. Macam diorg kena marah masa ot. Rupanya benar. Lepas pakar anes tu kuar ent tanya i bape banyak darah kuar sbb dah dehydrate bla3 lain2 doc tanya lain2 analogi. Ada tanya bape lampin. Bape mangkuk. Bape cwn. I pom main agak sbbnya x kutip pun ketul2 darah tu. I just ckp banyakkk meanss byk. Huhuhu skali doc ent tinggi suara. “mana boleh bagi jawapan macam tu u as staff nurse kena bagi jawapan satu yg exactly” me: “eh saya bukan staff nurse” hehehe ada rupa staff nurse rupanya. staff nurse keluarga saya hahahha

“tu diorg ckp u staff nurse” may be sbb banyak dok sembang ngan  jirankumisiOT, silmisi etc so i pom jadik misi hehehe bermula lah sesi pujuk memujuk. tau takut. doc tu pujuk “i tau u nervous x tau nk agak bape byk bla3” i pom pujuk dia blk “it’s okay kena marah. i pom kena marah ngan mak i sbb x jaga anak” mampu bertukar2 cerita ngan doc. lama jgk lah sesi pujuk memujuk kuang3 sib baik doc tu non muslim. if x i buat keluar abis hujah2 jd setazahjadian. x rugi pom mengaku mistake sendiri. x perlu nk blame org lain. apa2 kes pom. ni lagi lah melibatkan nyawa. nasib baik imran x jadi apa2, if dehydrate lagi lama x tau lah macam mana. syukur sangat masa tu. memang setiap masa Dia lah sandaran kte

kertas1

dekat pukul 9mlm barulah masuk wad balik.

#tobecontinue banyak lagi drama2 eh bukan tips penjagaan selepas op yg banyak i buat silap masa pantang 1st

#dikesempatan ini jgk tuan tanah mau mengucapkan

RamadanMubarak[1]

Advertisements

2 thoughts on “op part 2

  1. sigonggok berkata:

    salam ramadhan yaa…tkejut i baca kisah si imran ni…apapn ni ujian kita sebagai ibu…moga tabah n kuat semangat k…kipidap…lama xupdate blog yer…tata…see u……..juliana@sigonggok

    • IAs berkata:

      waaa lama x dgr cite sigonggok nih. ingat tp asyik lupa nk contact. selamat hari raya. maaf zahir batin. alhamdullilah dah back to normal. byk sgt media sosial. dah x dan nk update hehehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s